/>

Most, hogy bejelentették a Fidesz jelöltjét az elnökségre, itt az idő, hogy jöjjön a kérdés, aminek már régen jönnie kellett volna. Jó lesz-e nekünk Schmitt Pál?

Nyilván a pozíció hatalmi szálát felejtsük is el, Magyarországon az elnöknek legfeljebb presztízse van, tényleges hatalma kevés. Csak azért nem mondható az, hogy semmi nincs, mert ha megszólal vagy visszaküld egy-egy törvényt, akkor azt ugyanúgy megszavazhatja ugyan a Parlament újra, de a közvélemény felfigyel rá, ez pedig fontos. Azt nyilván nem várhatjuk Schmittől, hogy majd a mostani kormány törvényeit vétózgatja meg, de ha majd négy év múlva kormányváltás lenne, az újak ellen sem tudna semmit se tenni. Nézzük a presztízst!

Teljes nyomulás, a Fidesz betolja mindenhova a saját embereit, nem kivétel az elnöki poszt sem. Mindez igaz. És alapjáraton nem is szép. Pártpolitikus, igen. De mielőtt bárki túlzottan felháborodna ezen, nem árt egy pillanatra visszaemlékezni arra, hogy Magyarország történelmének legjobb köztársasági elnöke, Göncz Árpád, nem titkolta egy pillanatig sem, hogy az SZDSZ tagja volt elnöksége előtt, rövid ideig képviselője is, és azt sem, hogy mindmáig liberális. Mégis képes volt az ország legnépszerűbb politikusává, jó elnökké válni, elég integratív személyiség ehhez.

De elég integratív-e Schmitt, olyan embernek tűnik-e, akit ha nem is jó, de mindenesetre vállalható arcnak találhat az is, aki nem fideszes? Az alapok megvannak benne. De egy olyan erőteljes kormányzati nyomulásnál, mint amilyen a mostani, nehéz lesz ezt a látszatot megszerezni-fenntartani. Szóval nem, erre nem valószínű, hogy Schmitt képes lesz. Ha nem lenne ennyire átpolitizált az egész ország, és ha nem lenne ennyire agresszív a kormány, akkor talán valóban lehetne ő a nemzeti egység arca. De így nem. Tűnhet-e a magasztos poszt betöltője méltónak a nemzet egységének kifejezésére, és nem csak Orbán szánalmas strómanjának? Lesz-e alkalom, hogy ne emlegetnék fel neki, hogy a '84-es olimpiát az egész magyar nemzet felé mégiscsak ő fúrta meg? És aztán ott a jobboldal örök mantrája: megbüntetni és kizárni a közéletből azokat, akiknek bármi köze volt 1989 előtt az MSZMP-hez. Ehhez képest most lenne egy volt kommunista elnökünk? Ezt így vajon hogy?

És ha már elnökválasztás, ne feledkezzünk meg a legszomorúbb részletről sem. Amit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy ki a halál az a Balogh András. Az elbukott választás után sejteni lehetett, hogy az MSZP sok idő alatt fogja tudni csak összeszedni magát, már ha egyáltalán, de ilyen szintű szánalmasságra még tőlük se számíthattunk. A vereség elviseléséért betenni elnökjelöltnek egy színtelen-szagtalan, abszolúte semmilyen arcot, akinek a nevét nem ismerte senki sem korábban, akinek sem a személyéről, sem a munkájáról nem tudunk semmit - aki nyilvánvalóan még Schmittnél is alkalmatlanabb volna Magyarország elnökének, nos, ez nem csak pártpolitikai szégyen, hanem az elnöki poszt, és rajta keresztül valahol az egész ország megcsúfolása.

A Jobbik és az LMP nem szerzett elég mandátumot a jelöltállításhoz. Rossz helyzetben is lehetnek most, választani a borzalmas és a botrányos között.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr102103844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.23. 19:24:44

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Aranyérmes államfő 2010.06.23. 14:28:10

Már éppen elhatalmasodott rajtam a Fidesz-fóbia és egy dörgedelmes írást akartam készíteni, hogy lássuk, hogy micsoda ördögtől való ötlet az, hogy köztársasági elnöknek a kormány jelöltjét szavaznák meg, amikor eszembe jutott, hogy ez általában így szo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2010.06.23. 20:20:21

Kb. ötödszörre hallgatom meg, hogy Orbán Viktor küldött egy levelet. Ezen csak én nevetek még mindig hangosan?

Pelso.. 2010.06.24. 05:44:57

Elsősorban nem stróman az, hanem egy ripacs pártkatona. Kb annyira fajsúlyos, mint seregben az őrvezető.

Vidéki 2010.06.24. 11:25:00

A szerző mérhetetlenül nagy elfogultsággal fényezi Göncz Árpádot:

"nem árt egy pillanatra visszaemlékezni arra, hogy Magyarország történelmének legjobb köztársasági elnöke, Göncz Árpád, nem titkolta egy pillanatig sem, hogy az SZDSZ tagja volt elnöksége előtt, rövid ideig képviselője is, és azt sem, hogy mindmáig liberális. Mégis képes volt az ország legnépszerűbb politikusává, jó elnökké válni, elég integratív személyiség ehhez."

Mégis az állítólag "integratív" Göncz a taxisblokád idején az anarchiát támogatta, a nem sokkal korábban megválasztott , neki nem tetsző kormány megdöntése érdekében.

A szerző viszont Schmitt Pálról hasraütés alapján eleve feltételezi, hogy nem lesz integratív.

Schmitt Pál életútja során sok mindent bizonyított. Olimpiai bajnok volt, sportdiplomáciában magas szinten tevékenykedett, magas szintű nyelvtudással rendelkezik, feddhetetlen előéletű ember.

Mindenképpen méltó az államfői tisztségre.

pete_r 2010.06.24. 12:12:41

@Vidéki: "Schmitt Pál életútja során sok mindent bizonyított. Olimpiai bajnok volt, sportdiplomáciában magas szinten tevékenykedett, magas szintű nyelvtudással rendelkezik, feddhetetlen előéletű ember."
Sajnos a sportdiplomácia meglehetősen rossz példa, abban kimondottan gyengék vagyunk. És nem csak most. Schmitt Pál is az volt.
A feddhetetlenségét elhiszem, de milyen az üzenete az elszámoltatást zászlójára tűző párttól, hogy egy előző rendszerbeli prominens személyt (volt miniszterhelyettes) köztársasági elnöknek jelöl...?
Megmondom. Kétarcú.

Pelso.. 2010.06.24. 13:40:34

@Vidéki: Ami pozitívumokat felsoroltál S.P.-vel kapcsolatban, az alapján csak ő méltó az államfői tisztségre, vagy esetleg más is? -vicces, ugye.

Vidéki 2010.06.24. 18:35:58

@Pelso..:
Te biztosan nem vagy méltó, amilyen elfogult, előitéletes, gyűlölködő alak vagy.
Ha a mennyei angyalok karából javasolna a Fidesz államfőjelöltet, azt is képes lennél óccsárolni.

eml 2010.06.24. 23:08:56

Schmidt Pál elnökként nem kívánja a kormány törvényalkotási lendületét megtörni (nem szó szerint).
Tehát egy aláírógép, seggnyaló, gerinctelen.

Pelso.. 2010.06.25. 07:02:35

@Vidéki: Ez gyűlölködő hangnem? Nézz már körül a blogokon, s viszonyíts kicsit.
Mi fentiekben az előítélet?
A Fidesz egy marionett figurát jelölt, kizárólag pártérdekből, ahelyett, hogy tett volna egy gesztust, a saját tábora felé is (85% nem helyesli S.P. jelölését..) Helyette üzent mindenkinek: ezt is megtehetjük kétharmaddal, lealázva előre a legfőbb közjogi méltóság intézményét.
Nekem az jó, hogy a Te értékrended alapján nem vagyok méltó.

bloggerman77 2010.06.26. 02:15:00

"ki a halál az a Balogh András."

***

Gönczöt se ismerték sokan, legfeljebb akik olvasták a Tolkien-fordításait, Mádl Ferenc meg egy rövid ideig kulturális miniszter volt Antallnál.

Balogh meg egyetemi tanár, thaiföldi nagykövet.

Az "ismert arc" faktor szerint egy kategóriák.

Schmitt viszont ismert, mert azért legalább hetente benne volt a médiában vmi sportügy kapcsán.
süti beállítások módosítása