/>

Kiderült: cigány asszony gyerekének nem volt hely, de az egy hónappal később jelentkező nem roma asszony akár már aznap beírathatta volna unokáját a szarvasi evangélikus általános iskolába. A beiratkozás hetén apák álltak sorba: az először jelentkező roma férfit helyhiányra hivatkozva elutasították, az egy órával később érkező nem roma ember lányának lett volna hely.

Hogy is van ez? Abajgunk, hogy így műveletlenek a cigányok, meg úgy iskolázatlan bunkók, akik nem ismerik a kultúrát és a viselkedést. Majd ezután nem vesszük fel őket _általános_ iskolába. Ezután nem sokkal majd megint óbégathatunk, hogy ugye, mi megmondtuk, hogy a így műveletlenek a cigányok, meg úgy iskolázatlan bunkók, hiszen bárki megláthassaja internetben is: nem járnak még általános iskolába sem!

De azért az sem semmi, hogy az igazgatónő azt mondja: a hátrányos helyzetű gyerekek aránya a törvényi előírásoknak megfelelő az intézményben. A törvényi előírásoknak megfelelő!? Hát milyen törvények ezek, amik megmondják, hogy "nyóc szegényt akkor is fel kell vegyél a bébe, Erzsike"? Aztán ha megvan a nyóc, utána Erzsike szarhat bele a humánumba?


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr71081941

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.24. 11:01:14

Tatárszentgyörgy 2.0Amikor februárban, a tatárszentgyörgyi gyilkosság mögött etnikai okokat véltem felfedezni, egy csomóan nekem rontottak, hogy miből gondolom én ezt, biztos csak uzsorás leszámolás volt, cigány elkövetőkkel, és biztos magyargyűlölő vagyo…

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.04.23. 15:08:29

M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből "-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a fa…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 17:22:57

@execute:

és ez mindennapos? És tényleg minden cigányasszony késel? ha terhes, akkor péláne? Csak kérdezem. Mert ilyen alapon minden magyar vagy vállalkozó és adót csal, vagy politikus és lop.

khmm... 2009.04.23. 17:24:47

@mavo: B+ szándékosan mellébeszélsz, mondtam, hgoy lóval nem sakkozom. :-DDD

Talán nézz utána az alkotmány magyarázatában, mit jelent ez....

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 17:28:18

@mavo:

Mindkét szó helyénvaló lehet, mert a kettő között csak kicsi a különbség:)))

Asszociális: szociálisan teljesen érzéketlen
Antiszociális: a szociális normákat tagadó, azoknak ellenszegülő

dzsi85 2009.04.23. 17:31:22

@Pepe83: nem barátom, számodra még mindig nem egyértelmű a vita tárgya... amikor valaki azt írja, hogy "néhány bűnöző" miatt, akkor az láthatóan nincs tisztában egy átlag vidéki cigány életmódjával..
nagyszerű hogy vannak kulturált cigányok (van szerencsém ismerni többet is), de vannak akik a rák végső stádiumából is felgyógyulnak valami csoda folytán ettől még a rák halálos... (tudom hogy sánta a példa, csak vhogy szemléltetni akartam..)

de ha nagyon megoldást akarsz: félretenni a politikai érdekeket, a szemek előtt lebegő szavazattízezreket és drasztikusan hozzányúlni a segélyezési és romapolitikához!! a segélyeket munkához, oktatáshoz kötni, felzárkóztatási programokat létesíteni, de nem mutatóban egy-kettőt és arra mutogatni, hogy tessék romaprogram! ja és mindenekelőtt félretenni a médiában a "cigánynak mindent, ellene semmit" kampányt! mert ez a cikk olyan, mintha minden nap megírnák, hogy melyik faluban melyik cigány épp mennyit lopott... ja bocs, még mindig nem olyan, az utóbbi bűncselekmény míg az iskolába fel nem vétel továbbra se!

Szűcs Edina 2009.04.23. 17:34:58

@mavo:
Félretéve a primitív basztatásodat, lássuk hát:
A világon kétféle elnyomó szervezet létezik: az állam és az egyház. Egymásnak riválisai, ideiglenes szövetség alapján osztoznak meg a pénzen és lelkeken.
Nem jól fogalmaztam: mi fizetünk a Református egyháznak. Még az 1%-ot is. A nagyobbik gyerek állami iskolákba járt ( na jó, volt köztük alapítványi is - az a legalja) úgyhogy tudjuk értékelni az egyházi sulit. Minden pénzt megér.
Az államtól csak a FEJKVÓTÁT kapják. Azt megkapja az utolsó, rühös alapítványi iskola is - függetlenül attól, hogy milyen szar. Más állami támogatást nem kap. És kész. Akkor se, ha bakot ugrasz. az összes többi pénzt a szülők és a hívők adják össze. Uff.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 17:35:34

@Azreel:

1. a vatikáni szerződés illetékes pontja (1999. évi LXX. törvény 2. Cikk) ugyanolyan _szintűt_ ír elő, nem pedig azonost. Ebbe +x% simán belefér.

2. ehhez képest egy egyházi iskola (a nagyjából hasonló fejpénzt kapó állami és önkormányzati iskolákhoz képest csak 25%-ban van korlátozva, hogy a körzetéből kell felvennie tanulókat, ami egy vicc.

desertstorm 2009.04.23. 17:46:35

Körülkeríteni BASSZ@MEG (BAZ) megyét, bekeríteni és bevezetni a 3 csapás törvényt! Aki eléri a limitet, azt odazárni és meg fog oldódni a probléma.

z 2009.04.23. 17:52:05

@Közöd??: te meg ahelyett hogy itt pofázol, gyere és ásd föl nálam a kertet

HofEE 2009.04.23. 17:53:46

Húbazze , azt a rasszista mindenit, hogy itt mik vannak. Arról miért nem írtok amikor a cigány kisgyerekek kilopják a suliból az tanszereket? Húbazze most én lettem rasszista, a fenébe.

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 17:55:05

@dzsi85:

"segélyeket munkához, oktatáshoz kötni, felzárkóztatási programokat létesíteni"

Ezeket még kiegészíteném azzal, hogy sürgősen munkahelyeket kell teremteni az elmaradott régiókban, hogy ne legyenek olyan falvak, ahol 50 kilométeres körzetben egyáltalán nincs munkalehetőség.

Ugyan nem vidéken élek, de azért tisztában vagyok a helyi viszonyokkal. Ha az általatok festett kép igaz lenne, már senki sem élne vidéken:)))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 17:56:14

@Pepe83:

legfeljebb az aszociálisra gondolhatsz. Az asszociális az az asszociatívnak lehetne valami a rokona.

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 17:59:33

@mavo:

Rákerestem a neten az aszociálist és az asszociális is használják.
Mind a kettőre sok találatot adott ki a Google:)))

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.04.23. 18:02:10

Nehéz dolog ez! Talán a megoldást is máshonnan kellene kezdeni!

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.04.23. 18:03:27

nah, hulye ciganyvedo, megkaptad az index cimlapodat.

szdszes vagy-e? csak mert ilyen buzi fejjel csak az lehetsz..

execute 2009.04.23. 18:04:59

és milyen munkát adjunk egy tanulatlan embernek? Na hagyjuk már! Amíg a cigányság nem jut el arra a szintre, hogy megbecsülje a tanulást, addig ez kidobott pénz. A romák 16 éves kortól felnőttként tekintenek a gyerekre. (a gazdagok is!) És már várják az unokákat. Nem csoda ha csak 10%-uk jut el az érettségiig. A roma lányok 50 százaléka 18éves kora előtt szüli meg első gyermekét. Hát ez röhej. A magyaroknál az 1900-as években szintén ez volt a helyzet, de ahogy tolódott ki az oktatás, úgy változtak a szokásaink. A cigók viszont nem hajlandóak váltani. Az egyetlen lehetőség az lenne, ha 12 év tanulmányait 8-ba lehetne sűríteni, és akkor 14 éves korban lenne az érettségi... De ezt a módszert még nem találták ki, úgyhogy a cigók maradnak a legalján.

Mitya Ivanov 2009.04.23. 18:08:49

@I-brahi: Hallottam az ő verzióját is. És ez kicsit árnyalja az összképet.
Ha az alapítvány állít valamit, akkor az sem jelenti automatikusan azt, hogy az úgy is van

Tib 2009.04.23. 18:14:59

Falusi gyerek voltam, a negyedik osztályban egy évet voltam egy cigány gyerekkel. Nagyon illedelmes volt, tisztelettudó, egy szavam sem lehet, igazi diplomata.

A testvére meg elmebeteg volt, állandóan pofázott, meg az akkori szint szerint imitálta a Piedone meg karate mozdulatokat, de vele sem volt semmi konfliktus.

A két gyerek anyja-apja akkor jött a falunkba, más cigány nem volt, ezek meg nagyon küzdöttek, hogy elfogadják őket.

2009.04.23. 18:24:10

@mavo:

Bravó. Neked az "nagy lófasz", hogy a magyar társadalom évtizedek óta abszurd mértékű toleranciát gyakorol egy végtelenül aljas, élősködésre berendezkedett szubkultúrával szemben, amelyik életvitelszerűen fosztogatja és terrorizálja a lakosságot. Azt a lakosságot, amelynek az adójából kapja a megélhetési gyerekgyártásért járó "faszpénzt" illetve a rengeteg ingyenes juttatást és kedvezményt.

Ezen kívül még mit adjunk a drágalátos cigányaidnak? Netán az életünket? Azt úgyis elveszik, ha nincs cigi, vagy túl szépen csillog az mp3 lejátszó.

havanna44 2009.04.23. 18:25:16

Nekem innen a szobám ablakából sajnos tökéletes rálátásom van a cigányság "sanyarú" sorsára.

Tehát szomszédaim:
-apa: 40 éves rokkantnyugdíjas. "50 ezret adtam az orvosnak,hogy leszázalékoljanak"
-anya: 32 éves, életében 1 percet sem dolgozott
-gyerekek: 3 fiú. 1 iskolás, 2 óvodás.

Az anya papíron egyedül "neveli" a gyerekeit, mert így több pénzt kap utánuk. Az apa papíron, tehát nem lakik itt velük. Gyakorlatilag igen. Nem részletezném, hogy mennyire jól élnek, csak annyit mondok, hogy jobban, mint egy átag 3 gyerekes magyar család, ahol mindkét szülő dolgozik(!). DE MIBŐL????

Abból, hogy a magyar ember fizetésének csaknem a felét levonják! Ők nem dolgoznak, merthát minek erőltessék meg magukat. Ha kevés a segély mennek lopni! Legalább annyi lenne bennük, h minket, akik eltartjuk öket hagynak nyugodtan élni! Mert drága szomszédaim éjjel-nappal üvöltetik a zenét, ha ahhoz van kedvük. Ha szépen szólok nekik nem használ, ha üvültök nem használ, ha a rendőrt hívom ki, az intézkedés gyanánt elgurul szépen lassan a ház előtt. Az ember ne utálja őket? Amikor szembe jön velem az utcán egy csorda (mert ők eyedül nem járnak), akkor inkább az árokba löknek, minthogy odébb menjenek. Mert a mi adónkból épített járda az övék!

A dolog egyszerű, nem kell felelőst keresni, hogy kinek a hibája, hogy itt tartunk ahol. El kell fogadni, hogy ilyenek! Nem támogatni és védeni kell őket! Fegyelmezni kell! Sajnos a vérükben van a semmirekellőség meg a többi. Ahogy pl. a németekre mondhatjuk, hogy percíz nép, úgy rájuk a semmirekellő, élősködő nép jelző illik.

Tehát, ők nem akarnak dolgozni, nem akarnak viselkedni! Lehet azt mondani, h munkahelyet kell teremteni. De lássuk be ez a mostani helyzetben nem egyszerű. Lehet azt mondani, h a cigányt nem veszik fel dolgozni. Véleményem szerint ennek is meg van az oka. Talán, mert a szemedet is kilopja, ha nem figyelsz. Iskolába meg a többség azért nem jár, mert NEM AKAR! Mert a szülők egész éjjel mulatnak, s reggel nem bírnak felkelni. Vagy, mert esett az eső.

A baj az, hogy ők segélyből, meg ebből-abból jobban élnek, mint mi a munkából. Szóval nem kellene őket ennyire támogatni! Elfogadom, h nem lehet hagyi őket éhen halni. Bár én személyszerint.... Kapjanak annyit, amennyiből épp meg tudnak élni. Persze, akkor meg lopni megy. Akkor meg kapja meg a büntetését! Ne mondhassák a rendőreink, h nem tudunk velük mit csinálni.......

kovácske 2009.04.23. 18:35:50

csak azt szeretném tudatni a kö@redriot77: "igazi, tipikus, putriscigány gyereket.
Tudod, aki majd unalmában belebassza a körzőt a gyereked kezébe, a lába közé nyulkál, elveszi tőle a tízóraiját/pénzét/telefonját, kibírhatatlanul büdös, a haja tele tetvekkel, és trágárságokat óbégat ha kérdezik ha nem." véleményét osztókkal, hogy
1, nem vagyok cigány
2, belebasztam a körzőt általánosban a padtársam kezébe
3, én diplomás munkát végzek, ő (akinek belebasztam a kezébe a körzőt) szakmunkás lett.
4, szerintem meg kéne nézni azt a gyereket az iskolának és ha "igazi, tipikus, putriscigány gyereket.
Tudod, aki majd unalmában belebassza a körzőt a gyereked kezébe, a lába közé nyulkál, elveszi tőle a tízóraiját/pénzét/telefonját, kibírhatatlanul büdös, a haja tele tetvekkel, és trágárságokat óbégat ha kérdezik ha nem", akkor felzárkóztató osztályba tenni, ha meg nem illik rá a fenti leírás, akkor felvenni. nem pedig azzal foglalkozni, hogy cigány, vagy nem cigány.
+1: a kötelező (most nem nézek utána, de mintha 1 év ovi kötelező lenne az 1ső osztályba lépés előtt) óvoda megtaníthatja azokat az ismereteket, készségeket, amik az iskolaérettséghez alapelvárásként kellenek.
+2: a szülőt a tv. arra kötelezi, hogy etesse a gyereket, meg vigye el az iskolába. sokan ennél többet is megtesznek a gyerek érdekeit szem előtt tartva, de ez nem indok arra, hoyg az iskola a szúlőre hárítsa a felelősséget, ha a tanárai nem képesek megtanítani a gyereknek a tananyagot. főleg, hogy kb. 10 éves korig a gyereket alapból érdekli minden, ahhoz kell külön erőfeszítés, hogy elvegyék a kedvét.
+2: egyébként is mi az, hogy cigány? azért, mert füstös? mutatok bármikor szőke, fehér, kék szemű embert, nem is keveset, aki cigányabb a győzikénél. jó lenne már erről a rasszista vonalról leszállni és azt nézni mindenkiben, hogy mit tesz le az asztalra, nem azt, hogy honnan jön.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 18:36:42

@Szűcs Edina:

Kezdhetném úgy, hogy "félretéve a primitív hazugságodat", de sajnos nem tehetem, pláne, hogy ferdítesz tovább.

Eleve azt hazudtad, hogy az egyház a saját adójából tartja fenn magát, fejkvótáról és az egyházaknak az elvett ingatlanokért az idők végezetéig "járó" zsetonról mélyen kussoltál. Nem eget verő összeg, (ha jól tudom, kevesebb, mint 10 milliárd, tehát csekélység) de érdekes, apám kapott egy darab összeget az orosz hadifogságért, és olyanról sem nagyon hallottam, hogy az államosított gyárért bárkinek járna az örökké ikszmillió, de még ikszszázezer sem. Csak az egyházaknak. Természetesen az egyébként is "járó" állami zsetonok mellé. Állam bácsi a magyar egyházakra jelenleg kábé 100 milliárdos nagyságrendben költ, ebből 26 milliárdot az általad lesajnált fejpénzre, amiből a szaros állami iskolák kénytelenek pontosan ugyanazt a funkciót betölteni, amit az egyházi, csak persze az egyháziak több pénzből.

Az egyházi iskola ugyanis nem csak az állami fejpénzből gazdálkodik, hanem – mint voltál kedves megemlíteni – a szülők pénzéből is, meg persze az egyház sem csóró, meg hát az 1%-ok is csak kiadnak valamekkora összeget. Ez elég egyértelműen megszünteti a versenyhelyzetet. Több pénzből nem nehéz jobbat nyújtani, persze szigorúan csak nem hívőknek, vagy olyan nem hívőknek, akik bambán tűrik, hogy az extra szolgáltatások egyike a kötelező hittan.

Nem te vagy az első, aki letagadja az állami támogatást, más kérdés, hogy ha egy intézményt egyházi iskolának hívnak, akkor a zsé mellé extra jogokat is kap, és cserébe minden tőle telhetőt megtesz, hogy véletlenül se keverhessék a csoffadt állami intézményekkel, de még igyekszik az állami pénzt letagadni, vagy ha az nem megy, akkor kicsinyíteni.

Érdemes röhögni, itt következik az (egyik) hivatalos indoklása,miért köll pízt adni az egyházaknak az oktatásért. Voilá: "[a]z egyházak állami támogatására egyrészt tehát azért kerül sor, mert az egyházak (részben) állami feladatot (is) ellátnak, másrészt azért kell támogatni az egyházakat költségvetési forintokkal, mert az egyházak az ilyen tevékenységeik végzéséhez nem rendelkeznek elegendő gazdasági-vagyoni háttérrel, pontosabban fogalmazva, ma Magyarországon az egyházak számára nem állnak rendelkezésre olyan anyagi bázisok, amelyekre támaszkodva az államtól átvállalt feladataikat zavartalanul elláthatnák."

Szóval egyedül mégsem menne? Ejnye, ejnye.

Ja, és mert felmerült, több-e vagy kevesebb. Nem, ugyanannyi, de. Az egyházaknak menő pénz az úgy megy, hogy van az alap fejkvóta, ami valóban azonos, ám utólag megfejelik az önkormányzatok által iskoláknak adott zsé _átlagával_, vagyis valóban többet kapnak, mint akár az állami, akár az alapítványi iskolák, utóbbiak ugyanis nem kapnak extrát, legalábbis tudtommal nem.

Annak az időnek pedig szerencsére vége, amikor az egyház az államnak valódi riválisa lehetett (kivéve, hogy az oktatásban az állam segítségével behozhatatlan előnye van), továbbá mostanra (szintén szerencsére) az egyház normális demokráciában egyház nem lehet elnyomó szervezet, az hiányozna még csak. Ezt legfeljebb szeretnéd. Az, modell, amiről te beszélsz, Afrika és Ázsia egyes országaiban fut, csak azt te biztosan nem szereted, mert ott ugye az iszlám a menő.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.23. 18:38:51

Hát Erzsike szopjon lovat, vagy ha jobban tetszik szarjon sünt. Az ilyen Erzsikék miatt tartunk ott ahol.

2009.04.23. 18:39:25

"Viperával, kutyalánccal és dorongokkal ütlegelt egy cigány bűnbanda az egyik italbolt előtt egy 43 éves férfit szerdán, este nyolc óra körüli időben Bátonyterenyén. Az elkövetőket rövid időn belül elfogták. A rendőrség elismerte: a gyanúsítottak egyike a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke."

Ezeket tovább pénzelni?
Minek?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 18:46:33

@imperial:

a híres "abszurd méretű" (ám, mint itt is elég jól látható _nem létező_ társadalmi tolerancia egy büdös fillérbe sem került. A rendszerváltás előtt is cigányoztak, most is cigányoznak, csak kicsit szabadabban és durvábban, meg most már itt-ott tettekre is váltják az utálatot.

1992-93 magasságában indult el a valódi gettósodás a cigány munkahelyek tömeges megszűnésekor, ha akkor valaki észbe kap, és átképzésre meg egyebekre megfelelő pénzeket költ, akkor _talán_ nem lennének falvak, ahol a most születő cigánynak nem hogy az apja, de a nagyapja sem dolgozott, holott a családban 1993 előtt mindig akadt, aki dolgozott.

Csak persze neked, mint a többségi társadalom egyik díszfaszának nehéz beismerni, hogy cigányozáson kívül az ég adta világon semmit sem tettél a cigányok ügyében, és te vagy többségben, és az ostobán odaszórt segélyeken kívül állam bácsi is kibaszott keveset.

Márpedig a lelkiismeretfurdalásnál mégiscsak kevésbé fáj annak hajtogatása egészen a hit eléréséig, hogy a többség mindent megtett, bármennyire is hazugság.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 18:48:35

@imperial:

bezzeg a két csávó, aki a cigány nőt és a lányát verte, azok igen, gondolom legyünk rá büszkék - vagy mégse?

Te lennél a legjobban megsértve, ha a magyarokat azokkal a barmokkal azonosítanák ...

2009.04.23. 18:51:44

@mavo: naná hogy semmit nem tettem, mindössze adózok azért, hogy a cigányok ingyenéljenek. A vidéken élő kirabolt emberek sem tesznek semmit a cigányaidért, mindössze csendben tűrik, hogy a paraziták letarolják a kertjüket, miután elitták a segélyt.

Még szerencse, hogy vannak a hozzád hasonló liberális díszfaszok, akiknek ez semmi. Az is szerencse, hogy egyre kevesebben vagytok.

havanna44 2009.04.23. 18:52:49

@kovácske: te láttál már közelről cigányt? Mert persze vannak kivételek, de mint tudjuk a kivétel erősíti a szabályt! A cigány szeptemberben szorgalmasan jár iskolába-óvodába. Azán ha a tanár aláírta a papírt, h igen, jár a gyerek,(--> kapja a támogatásokat a szülő) akkor rögtön beteg lesz a gyerek a következő szeptemberig. Én rengeteget tudnék róluk mesélni. 20 éve élek köztük. Senki sem mondja, h magyarban nincs ugyan olyan aljas, meg, h cigányban rendes! De aki nem ismeri őket, az inkább maradjon csendben! Lehet, h óvodában megtanítanák nekik az alapvető dolgokat, de ha egy évben kétszer viszi el a drága szülő, akkor nem lehet!

Sixy 2009.04.23. 18:54:12

Miért érzem azt, hogy itt megint csak indulatok szításáról van szó?

Adott egy rejtett kamerás felvétel, ahol előre azzal a szándékkal mentek egy oktatási intézménybe, hogy kiprovokáljanak olyan szituációkat, amikből levezethető, hogy itt bizony tombol a rasszizmus. Miközben nem említünk szót esetleg a másik oldal véleményéről.

Az egyik (a roma) gyerek átiratkozni akart (valójában nem akart) egy másik EVANGÉLIKUS (!) iskolából év közben. A tantestületnek ez volt a negyedik kérelme, amit elutasított. Mivel az osztálylétszámok már megteltek (elvégre a beiratkozásnál feltöltötték őket), erre nemigen van mód, máshol is elég ritkán. Nem romáknak is.

A másik (a nem roma) gyerek nem átiratkozni akart, hiszen még nem is iskolás korú, a szülő csak érdeklődött, hogy milyen lehetőségek vannak az iskolába iratkozásra. Mivel a leendő osztályok még nem is léteznek, nyilvánvalóan nem mondja azt az igazgató, hogy be vannak telve.

Szóval egy kicsit szálljunk már magunkba, mert ez a folyamatos feszültségkeltés már egyáltalán nem vicces. Ez egy mocskosul manipulatív vizsgálat volt, aminek a célját én nyilván nem tudhatom, de egy két eredménye ilyesmi lehet:

- A magyarokat a romák ellen uszítani, hiszen ez a fajta torzítás hajlamos mélyíteni az előítéleteket. Tessék megnézni, hogy a fenti kommentekben is mennyi roma-ellenes sztereotípia jelent meg, pedig a dolog egyáltalán nem a segélyezésről vagy az erőszakról szól.

- A romákat a magyarok ellen uszítani, azt mutatva, hogy a magyarok mennyire előítéletesek, rasszisták, kirekesztők. Ezáltal méginkább mélyíteni ezt a gödröt vice versa.

- Az embereket az egyházak ellen uszítani, hogy lám-lám, már megint a kapzsi egyház, lenyúlja az adófizetők pénzét és milyen mocskosul diszkriminatív. Tessék megnézni, hogy a fenti kommentekben megjelentek az ilyen vélemények is, pedig ez a dolog arról sem szól, hogy miből kapják a támogatást az evangélikus gimnáziumok.

----

Én ennél tovább nem akarok menni, mert nem lehetek biztos abban, hogy ezt az egészet azért találták ki, hogy eltereljék a közfigyelmet az ország botrányos anyagi állapotairól. A fene tudja, lehet, hogy nekik meggyőződésük, hogy ezzel tényleg jót tettek.

De sajnos én azt látom, hogy az ilyen módszerek csak feszültséget és gyűlöletet keltenek, ami akárhogy is nézzük rossz. A megoldás nem abban lenne, hogy pellengérre állítunk egy iskolát, ahol ráadásul nem is egyértelmű ez a helyzet, hanem az, hogy elkezdjük példaként felhozni az olyan iskolákat, ahol ez pont ellenkezően működik. Mert vannak ilyenek, tessék megnézni a Közgazdasági Politechnikumban is működő "legyen egy roma barátod" programot, vagy a Kapcsolda nevű programot, ahol mozgássérült és értelmi fogyatékos gyerekeknek szerveznek programot az iskolai diákok. De valahogy erről cikket írni nem annyira fontos.

Mert arról írni könnyű, ha romát ölnek, vagy ha roma öl, de arról senki nem ír, ha roma és nem roma közösen tesznek valamit.

Arról írni könnyű, hogy felvonulást tartanak a melegek és ez milyen indulatokat kelt az emberekben. De arról kevesen számolnak be, hogy egy meleg és egy heteroszexuális akár még barátok is lehetnek.

Bennem is vannak félelmek. Kialakulnak ezek a sztereotípiák, vagy legalábbis kialakulófélben vannak és próbálok (őszintén próbálok) ezek ellen küzdeni. Nem könnyű. De ha a másik, saját magát már toleránsnak, kvázi e téren megvilágosultnak aposztrofáló oldal erre csak annyit tud tenni, hogy odajön hozzám és beperel, amiért látja bennem ezeket a sztereotípiákat, akkor nehéz lesz egyről a kettőre jutnunk. Ha ő maga annyira toleráns, akkor adjon nekem is segítő kezet, forduljon oda hozzám, gyenge, tolerancia szempontjából esetlen emberhez is és segítsen, hogy megszabaduljak ezektől a gondolatoktól.

Mint a kis szekér és a nagy szekér, tiszta buddhizmus az egész.

Furcsa ez, hogy az ilyesfajta szeretetről keveset hallani manapság.

----

Ha bárkit megsértettem volna, esetleg azt a következtetést lehetne levonni a hozzászólásomból, hogy rasszista vagy diszkriminatív vagyok, sajnálom, ez távol állt és távol áll most is tőlem. Remélem, senki nem értelmezett így semmit a fentiekről.

----

Olvassátok el az evangélikus igazgató lelkész véleményét is. Nem állítom, hogy ezzel kellene egyetérteni és azt sem, hogy én ezzel értek egyet (hiszen nem tudhatom a valódi okokat). Csak arra kérlek titeket, hogy olvassátok el:

www.evangelikus.hu/aktualis/egy-masik-evangelikus-iskolabol-ment-volna-at-a-benkaba-a-roma-kisfiu

----

ui.: Ami számomra a legjobban fáj, az az, hogy mindezt végigjátszották a kisfiúval. Benne ezek után milyen kép, milyen sztereotípia fog kialakulni a nem romákról?

2009.04.23. 18:57:04

@mavo: együttérzek a magyar fiatalokkal, mert két tetves cigánykurva hazudozása és az erre alapozott koncepciós per áldozatai.

S. Annyi 2009.04.23. 18:58:25

No pagagyí! Á-á! Álljunk csak meg egy pillantásra! Felveszik őket általánosba ugyebár. Lehet, hogy vannak sulik, ahol nem szívesen látják őket, mert mondjuk nem szeretnek a tanárok és a diákok állandóan gipszben mászkálni.

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 18:59:06

@imperial:

Annyira unalmas ez az "én adómból" duma.
Nem tudom, hogy mennyit keresel, nem is érdekel, de általában azok a leghangosabbak ebben a témában akik még a bruttó 180 ezret sem keresik meg.

2009.04.23. 19:00:15

@Pepe83: szerintem is unalmas, jó lenne ha végre a cigányok is beleadnának a közösbe és nem csak a markukat tartanák.

havanna44 2009.04.23. 19:03:36

"1992-93 magasságában indult el a valódi gettósodás a cigány munkahelyek tömeges megszűnésekor, ha akkor valaki észbe kap, és átképzésre meg egyebekre megfelelő pénzeket költ, akkor _talán_ nem lennének falvak, ahol a most születő cigánynak nem hogy az apja, de a nagyapja sem dolgozott, holott a családban 1993 előtt mindig akadt, aki dolgozott."

Édes istenem! Miről beszélsz ember?!
A rendszerváltás előtt szabad volt őket nevelni! Akkor is ugyanúgy adott volt a lehetőség, h iskolába járjanak. És ha jártak volna, akkor nem kéne átképzésre költött pénzekről beszélni! Az általad említett idők előtt ha nem dolgoztak nem is ettek! Mint ahogy a magyar sem. Dolgozni kellett. Aztán amint bevezették a mindeféle segélyt, ők rögtön vérszemet kaptak és b*sztak dolgozni! Régen ha loptak, lehetett megfelelően büntetni. Most nem lehet!
Ennyi!

S. Annyi 2009.04.23. 19:04:26

@Pepe83: Tehát, ha valaki bruttó 180 ezer alatt keres, akor ne legyen véleménye, mert az ő adója ugyebár szart sem ér. Hmmmmm.

2009.04.23. 19:08:04

@Sixy:

Már írtam egy korábbi kommentemben, hogy bűzlik az egész sztori.
Az egyik legközismertebb uszító és bajkeverő cigányszervezet bemegy rejtett kamerázni egy iskolába? Ugyan már, csak a keverik a szart, hogy megint egy jóízűt rasszistázhassanak. Ezeknek az az érdeke, hogy minél több etnikai színezetű konfliktus legyen, mivel ebből élnek.

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 19:08:53

@S. Annyi:

Ezt egy szóval sem mondtam, csak ne hangoztassa, hogy az ő adójából tartják el a cigányokat. Ezzel az erővel egy magas jövedelmű ember mondhatná azt is, hogy az ő adójából épülnek az utak, működnek az iskolák és a kórházak, így az alacsony jövedelműeknek semmi keresnivalójuk ott.

havanna44 2009.04.23. 19:09:38

"Annyira unalmas ez az "én adómból" duma.
Nem tudom, hogy mennyit keresel, nem is érdekel, de általában azok a leghangosabbak ebben a témában akik még a bruttó 180 ezret sem keresik meg."

Ezt így te sem gondoltad komolyan? Nem teljesen mindegy, h mennyit keres?! A felét akkor is viszik az ingyenélők!

kovácske 2009.04.23. 19:11:33

@Sixy: respect. minden szavaddal egyetértek.

z 2009.04.23. 19:12:18

@kovácske:
Cigánynak azt szokták nevezni, aki "cigánymód" viselkedik, még olyan is van, hogy "szőkecigány". Ha már letett valaki valamit az asztalra, akkor UTÁNA már nem is szokott senkit érdekelni a származása, az ilyen cigányembert még védeni is szokták és példálóznak vele, hogy van ilyen is. Ha úgy öltöznék fel és úgy viselkednék, én is simán elmennék cigánynak, így mégse jut eszébe senkinek, hogy lecigányozzon.

Az meg, hogy valaki a származása alapján nem jut be valahová, ahová nem kötelező őt fölvenni, az sajnálatos, de van ilyen. Valaki meg az anyagi helyzete miatt nem adhatja a legjobb iskolába a tehetséges gyerekét, engem pedig jelentősen hátráltat a magyar középosztálybeli származásom abban, hogy a Yale-re járjak. Ezért mentem a kevésbé nívós, helyi egyetemre, ahogy őt is fölveszik majd a helyi suliba, mert kötelező.
Nagyon sok mindenkiben van valami (vagy épphogy nincs), amitől hátrányos helyzetű lesz, az egyenlőség és az egyenjogúság illúzió, nem lehet valakinek csak úgy adni az ilyesmit. Vagy küzd érte, vagy marad ahol van. Egyéni elbírálás vagy sem, a nők és a feketék is együtt harcoltak a jogaikért és termeltek ki egy értelmiségi réteget, ha a cigányok tenni se akarnak ezért, ne csodálkozzanak, hogy elküldik őket mindenhonnan. Nem nekünk kéne megmondani, mi lenne a jó nekik, nekik maguknak kéne elkezdeni megcsinálni a jót, abban kéne is őket támogatni.

S. Annyi 2009.04.23. 19:14:47

@Pepe83: Az, aki keveset keres, nem feltétlenül a saját hibájából keres keveset. Lehet, hogy azért a kevés pénzért sokkal többet gürizik, mint a milliárdosok, pláne, ha azok úgy "keresték" a pénzüket, ahogy egyes politikusok. Vagyis csalással, lopással, esetleg nem jogszerűtlen, csak erkölcstelen módon, az meg ugyebár nem jogi kategória. Szerintem mindenki, aki adózik, egyformán joga van számon kérni az adójából (mindegy, hogy az mennyi, csak becsületesen adózzon)kifizetett pénzeket.

havanna44 2009.04.23. 19:20:15

@Pepe83: A mas és az alacsony jövedelműek is kiveszik a részüket az utak, kórházak.... építéséből. A cigányok nem! Ők csak használják! Erre mondják, h ingyenélők! A cigány nem adózik a vasazásból, meg a lopásból.

Vegyünk egy példát: ha valaki bruttó 300 ezret keres havonta, annak a nettója kb 170 ezer. Tehát 130 ezret vonnak le. Ennek jelentős része kerül újraelosztásra. Kb 90 ezer!

Érted?!

S. Annyi 2009.04.23. 19:21:51

A hódmezővásárhelyi példa a követendő. És elég hatásos lesz. nem dolgozol? Egészséges vagy? nem vállalod el a közmunkát? Három évig nem kapsz segélyt!

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 19:25:34

@S. Annyi:

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem nézem le azokat, akik keveset keresnek, csak szerintem nagyon elcsépelt és demagóg azzal érvelni, hogy az "adómat" a cigányok viszik el.
Az adó többek között arra való, hogy segítsük a perifériára szorultakat. Ez nem mindig igazságos, de ez van.

2009.04.23. 19:25:42

@S. Annyi: szerintem is hatásos lehet ,de ehhez azt is el kell érni, hogy a cigányok ne tudják kamura rokkantnyugdíjaztatni magukat. Mert jelenleg a megélhetési gyerekgyártás mellett ez a másik ingyenélést elősegítő bevételi forrásuk.

1953 2009.04.23. 19:26:57

Tisztelt cikkiró barátom!
Nem ismerem sem a nemedet sem a korodat sem azt,hogy vannak e iskolás korú gyerekeid,de ha vannak légyszives válaszolj nekem ezen az oldalon néhány sorban,de őszintén,hogy járatnád e gyerekedet olyan iskolába,ahol a cigány származású osztálytársak naponta megverik,elveszik uzsonnáját,értékeit.Tisztelettel várom őszinte válaszodat.

S. Annyi 2009.04.23. 19:27:26

@imperial: Na, ezzel tökéletesen egyetértek!

2009.04.23. 19:27:48

@Pepe83: lófaszt. A szolidaritásnak oda-vissza kell működni. Csak az kapjon, aki tesz is érte valami. A cigányok jelentős része életvitelszerűen az élősködésre van berendezve. Nekik semmi sem jár.

havanna44 2009.04.23. 19:28:04

@Pepe83: lehet, h elcsépelt, de igaz! Vagy szerinted miből él? Az adódból és/vagy abból, amit tőled lop!

Szűcs Edina 2009.04.23. 19:33:31

@mavo:
Nagyon okos vagy, ugye tudod?

Szerinted az a korhadt agyú szülő, aki esetleg igazad ad neked, az nem adhatná az ő rühös 1%-át a saját iskolájának? Másrészt bebizonyosodott, hogy az állami iskolák pont annyit érnek, amennyire népszerűek. pedig évtizedeken át locsolták beléjük a pénzt. de ott nem pedagógusok voltak, hanem kommunista káderek.
***********
Jó helyen példálódzol az apáddal - az én nagypapám meghalt az orosz fogságban, meg két testvére is, egy rokon menekült meg, ő sem kapott semmit.
És jobb is ez így - legalább elmondhatja, hogy nem kapott semmit.
Pont a kommunisták fojtották el az egyházakat és vették el a vagyonukat - mert annyira féltek a hatalmuktól.
Az a vagyon nem az egyház munkájának, hanem jó marketingjének és a jó termékének a gyümölcse. de ez nem jogosítja fel az államot arra, hogy elvegye, uralkodó tagjainak zsebeibe áthelyezze. Igenis, a birtokok, épületek, egyéb vagyontárgyak visszajárnak. Piacgazdaság van, ha valaki úgy dönt, hogy a pénzéért lelki békét vásárol, akkor ez szíve joga.
**********************
Azt mondtam, hogy a hívők pénzzel támogatják az iskolát.
Te, retardált barátom, erre azt állítod, hogy ők jogtalan előnybe kerülnek emiatt. Adjál te is a kommunista csökevény iskolátoknak a fizetésedből és akkor kiegyenlítődnek az esélyeid.

Tehéntőgy 2009.04.23. 19:34:24

Most vicc nelkul, az egesz "a Zen adombol tartjak el" ervrendszer marhasag, mert AFA-t mindenki fizet, a legcsorobb munkanelkuli is, a nyugdijasok is, a csunyagonoszjajdenagyonnaplopo ciganyok is. Az allam legnagyobb bevetele pedig az AFA-bol szarmazik, tobb mint a szemelyi jovedelemadobol, szoval ezt az "en tartom el az adombol" szoveget hagyjuk mar, mert nincs nem adozo ember az orszagban, csak kenyelmes mindenkinek az o szintje alatt meghuzni az "innentol mindenki eloskodo" hatarat.

nothing.at.all (törölt) 2009.04.23. 19:38:06

@Pepe83:
tehát, ha ez egy olyan ország lenne, hogy semmilyen adót sem kell fizetni, te boldogan adnál oda 300 ezres fizetésedből 130-at a szomszéd, periférián élő roma családnak? (és ne gyere azzal, hogy kórházak, meg iskolák, mindegy, hogy 1 vagy 1 millió ember termeli ki azt a pénzt, amit megkapnak)

2009.04.23. 19:40:24

@Tehéntőgy: most vicc nélkül, ha senki sem dolgozna, akkor az ingyenélők honnan kapnának annyi segélyt, hogy abból ÁFA-t fizessenek?

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 19:40:34

@nothing.at.all:

Annyit biztos nem:)), de segítenék...

hoseman 2009.04.23. 19:44:13

Pepe83! tE egy ritka nagy szétbaszódott hülye vagy!

2009.04.23. 19:44:33

@nothing.at.all: frankón nem értem azokat, akik szerint még sokáig el fogjuk tartani a nyakunkra szaporodó cigányok ingyenélő rétegét.

2009.04.23. 19:50:12

már megin ordenáré nagy faszságot írtál. legalább címlap

Szűcslaci 2009.04.23. 19:54:22

@mavo:

Volt egy kis kavar, rossz nicken írtam.
László vagyok és nem Edina.

Tehéntőgy 2009.04.23. 19:54:41

Imperial: Ez a logika tovabbviheto:Hosunk, a nem kulonosebben okos Kovacs Bela gazdag csaladba szuletett. Mivel abba szuletett, a csaladnak volt penze kulon nyelvtanarra, meg elitgimnaziumba jarhatott, igy Belanak meg lett a ket kozepfoku nyelvvizsgaja erettsegire, aztan bekerult a Matthias Corvinus Collegiumba, lediplomazott az ELTE-n es lett normalis, hetkoznapi allasa. Ha szulei nem koltottek volna ra annyi penzt, nem dolgoztak volna helyette, ma nem tudna kifizetni az AFA-t. Kovacs Bela a tarsadalom szemete, egy eloskodo tetu. Lojuk le.

karakter 2009.04.23. 19:57:35

Most komolyan...olvastam valahol" val ahol érdekelté tették ŐKET a dolgozásban"
asszem Tolna-megyében valahol..
nem kéne lemásolni valahol++"""???

Szűcslaci 2009.04.23. 20:01:40

Tapasztalataim szerint az egyházi iskolákban rosszat nem tanítanak - sőt.
Legalábbis a keresztény egyházak iskoláiban - továbbá időbeni korlátot is fel lehet állítani.
rasszizmust nem tapasztaltam soha a tantestület részéről - még a felvételinél sem. De minden szülővel elbeszélgetnek és figyelemmel kísérik a felvett tanulók családi életét is. Problémás családok gyermekeit nem látják szívesen, akkor sem, ha az iskola közel lenne nekik. Azokban az iskolákban nincsen rendbontást, mert a konkolyt kiirtják a búza közül - nagyon helyesen.
Az iskolába bekerülés elengedhetetlen feltétele a felvételi - túljelentkezés van, válogathatnak. Meg is teszik.
**************

Pri Tek 2009.04.23. 20:02:10

Nem kívánok a bejegyzés írójának egyebet, csak, hogy az ő szomszédjába költözzenek cigányok és az ő gyerekei járjanak cigányokkal egy osztályba.

havanna44 2009.04.23. 20:02:59

@Tehéntőgy: Hogy lehet ilyen idiótaságot írni?! Kovács Bélát a szülei vállalták, h eltartják. Én egy cigányt sem vállaltam be!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:03:46

@Sixy:

Első olvasatra tök szép dolog, hogy azt mondod, "egy kicsit szálljunk már magunkba, mert ez a folyamatos feszültségkeltés már egyáltalán nem vicces", csak éppen ehhez magad is hozzájárulsz, amikor manipulációt emlegetsz a felvétel esetében, beállva azok közé, akik szerint nincs diszkrimináció, csak néha a gonosz jogvédők manipulálgatással hergelik a közönséget.

"A másik (a nem roma) gyerek nem átiratkozni akart, hiszen még nem is iskolás korú, a szülő csak érdeklődött, hogy milyen lehetőségek vannak az iskolába iratkozásra."

Szerintem vagy nem olvastad a postba linkelt cikket, vagy nem veszed figyelembe.

"Egy órával később ugyanezzel a történettel (a gyereket másodiktól az egyházi iskolába járatná a szülő) elindult a nem roma apa. A belépő férfit hellyel és kávéval kínálták.

- Jelenleg Budapesten élünk, elsős a lányunk, de júniusban Szarvasra költözünk, és a feleségemmel azt szeretnénk, ha ide járna a lányunk - kezdte mondókáját az átlagos kinézetű, középosztálybeli férfi."

Továbbá az ott van a cikkben, hogy nem pusztán kibaszásból mentek oda: "Mohácsi Erzsébet, az esetet feltáró esélyegyenlőségi alapítvány vezetője azt mondja, sok panasz érkezik a szülőktől, hogy az egyházi iskolák nem szívesen fogadnak be roma gyerekeket. Így került látóterükbe ez a szarvasi iskola."

Az iskola pedig éppen a legsúlyosabb pontokat nem cáfolta: a cigány apukának túlzsúfolt osztályokról tettek említést, a nem cigánynak kihangsúlyozták, hogy szó sincs zsúfoltságról. A másik evangélikus iskolából jövő elsős, tehát már tanuló cigánygyerek apját a tetvetlenítés hasznosságáról győzködik, mert ugye "a cigányok _mind_ tetvesek", és hogy, hogy nem a nem cigány apukát erről nem világosították fel, persze csak ha a jogvédők nem hazudnak, mint a vízfolyás.

Külön poén, hogy az igazgatónő így háborog: "felháborítónak tartja, hogy rejtett kamerával becsapta őket a kalapos ember (a kalapos ember: a cigány férfi - a szerk.), hiszen nem is akarta valójában átíratni a gyermekét", amikor ugye ott volt a rendes magyar ember, aki szintén nem akarta a valóságban átíratni a gyereket, de az nem felháborító és nem becsapás.

Én szívesen elhiszem, hogy ez mind nem történt meg, csak valahogy nem túl valószínű.

Igenis, létező problémával állunk szemben. Mind ha a sok tanulatlan, és a sajnos valóban sok bűnöző cigányt nézem, mind ha a diszkriminációt, ráadásul kölcsönösen erősítik egymást.

A "legyen egy roma barátod" program is csodálatosan hangzik, csak éppen a valódi problémához még kisujjal sem közelít. Lehet a politechnikum hallgatóinak akár hat tucat "roma", vagyis cigány barátja is, attól még a gettósodott területeken egy milliméterrel nem lesz jobb a helyzet: sem a cigányoké, sem az őket elszenvedőké.

2009.04.23. 20:10:40

@Tehéntőgy: szerintem fejleszd még a logikád. Sőt, nem árt ha összehangolod a valósággal:

A kis Kolompár Winettou megkap minden támogatást az államtól (nem a segélyt elivó putrisok, hanem az adófizetők pénzéből), ingyen oktatás, ingyen tankönyvet, ingyen étkeztetést, stb. A kis Winettou viszont így sem jár szívesen iskolába, mert ő gengszter akar lenni, az náluk nagyon raj. Ha mégis bemegy, akkor terrorizálja az osztálytársait és akadályozza a normális tanulást. Tanulni hülyeség, ráadásul az ő kultúrájában a munka nem érték. Meg is unja az iskolát és elmegy bűnözőnek, de előtte még modellt áll a mohácsi-féle fajvédőknek, mint a kirekesztés és a rasszizmus áldozata. Rövidesen elkapják lopásért vagy késelésért és az adófizetők pénzén elmegy üdülni a börtönbe (ott milyen ÁFA-t is fizet?). Kiszabadulva, kigyúrt bűnözőként szívesen fogadják bármelyik közismerten nagy ÁFA befizető cigány maffiában.

Kolompár Winnetou-ra szüksége van a társadalomnak. Ne küldjük kényszermunkatáborba, hogy valami haszna is legyen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:12:27

@Szűcs Edina:

"Pont a kommunisták fojtották el az egyházakat és vették el a vagyonukat - mert annyira féltek a hatalmuktól."

ja, magas rangú egyházi emberek hathatós közreműködésével, tudod, III/3 és egyházügyi hivatal, csinos kis cuccok voltak ezek, és kurva sok pap volt beszervezve, persze azokról kussban kell maradni, mert hát papok, ugye.

"Az a vagyon nem az egyház munkájának, hanem jó marketingjének és a jó termékének a gyümölcse."

Könyörgöm, csak ezt ne. A tizedhez semmiféle marketing nem járult, elvették a paraszttól és annyi.

"Azt mondtam, hogy a hívők pénzzel támogatják az iskolát.
Te, retardált barátom, erre azt állítod, hogy ők jogtalan előnybe kerülnek emiatt. Adjál te is a kommunista csökevény iskolátoknak a fizetésedből és akkor kiegyenlítődnek az esélyeid."

Látom, a lila ködtől vagy olvasni, vagy értelmezni felejtettél el. Az előny az állami pénzből származik.

Azt pedig a keresztényi szeretetednek írom fel, hogy kommunista csökevény iskoláról hőbörögsz, holott tudnod kellene, a következő generáció túlnyomó többségét ezek az általad keresztényi módon lenézett kommunista csökevény iskolák nevelik fel, jóval kevesebb pénzből, mint a te kibaszott elit iskolád.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:16:20

@1953:

ugye te a saját tapasztalatodat írod le, vagy tévedek?

dzsi85 2009.04.23. 20:19:08

@Pepe83: lehetnék demagóg mint te, hogy a 80 éves egyedül élő nénike az 50e forintos nyugdíjával vajh hova költözhetne vidékről, de hidd el, álomvilágoddal szemben az emberek "menekülnek" a falvakból, aki megteheti az vagy a városba, vagy akár külföldre megy szerencsét próbálni... nálad mit jelent az, hogy tisztában vagy a helyi viszonyokkal? úgyérted a szivárványszín napszemüvegeden keresztül?
megint a félrebeszélés megy, megint a nagy semmibe mutogatás.. érdekelne, hogy szerinted mi a romakérdés megoldása!? már úgyértem olyan megoldás, ami a romakérdést oldja meg, nem a liberálisok egy százalék fölé kerülését.. ;)
ezzel a munkahelyteremtés dumával meg nem tudom mit akartál mondani... szerintem a munkahelyekről nem romákat küldtek el tömegesen, mert a magukfajta azt nem szereti... a szociális segélyből meg a feketézésből élést annál inkább!
a romák főleg nem azért nem dolgoznak, mert nincsen munka, ebben azt hiszem különösebb vita nélkül, pusztán nyitott szemmel járva egyet kéne értenünk... dehát sajnos a liberális gondolkodásmód sok-sok meglepetést tartogat az átlagember számára.. (lásd még kettősmérce, struccpolitika, szemellenző, stb, stb...)

egyenlítő 2009.04.23. 20:23:53

@Szűcslaci: Keresztény-e vagyol?

"Problémás családok gyermekeit nem látják szívesen, akkor sem, ha az iskola közel lenne nekik. Azokban az iskolákban nincsen rendbontást, mert a konkolyt kiirtják a búza közül - nagyon helyesen."

Ezt mondja Jézus neked? Ez-e a keresztény egyházak hivatása? Kiket kell felkarolniuk? Kiken kell segíteniük?

Ez az igazán szörnyű az esetben. Tetteikkel megtagadják a hitüket. Bocsánat, ez nem hit, vallás. Bocsánat, nem is vallás. Ők nem hisznek, nem vallanak, csak ...

Mit is tettek?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:24:00

@Szűcs Edina:

ja, bocs, ezt kihagytam:

"Másrészt bebizonyosodott, hogy az állami iskolák pont annyit érnek, amennyire népszerűek. pedig évtizedeken át locsolták beléjük a pénzt. de ott nem pedagógusok voltak, hanem kommunista káderek."

Azt hiszem, szívesen összeeresztenélek egy jó kis bokszmeccsre az általad gyönyörűen en bloc lekomcsizott tanárokkal.

Ha az átkosban nevelkedtél (amire van esély, ha a lányod iskolába jár) téged is ilyen "kommunista káderek" tanítottak, ajánlom, egyesével keresd fel őket, és mondd a szemükbe.

Ha meg nem, hanem már te is katkóknál nevelkedtél, akkor gratulálok a tanáraidnak, kiváló embert faragtak belőled: a keresztényi szeretet iskolapéldája vagy.

2009.04.23. 20:26:21

@1953: gondolom erre nem vársz konkrét, egyértelmű választ. A fajvédők csak más farkával verik szívesen a csalánt.

Szűcslaci 2009.04.23. 20:28:05

Mindenkinek:

Érdekes, én nem látom azt a nagy szegregációt, rasszizmust.
Több cigány ismerősünk is van, mind rendesek, mindegyik gyermekei iskolázottak, vagy most járnak iskolába. Nem cigányok - emberek. Még a is lehet, hogy jobbak, mint én.
Én szegény gyermekként nevelkedtem fel, csak az anyukám nevelt. Nem különböztem a kortárs cigánygyerekektől - sőt némelyikül lényegesen jobb anyagi helyzetben nevelkedett. Mégis tanultam, rendezett életet élek és adót is fizetek. A lehetőség adott minden magyar állampolgárnak, hogy tanuljon és kilépjen a számára hátrányos környezetből. De ehhez akar kell és nem önsajnáltatás önös érdekből.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:30:05

@Szűcslaci:

"Az iskolába bekerülés elengedhetetlen feltétele a felvételi - túljelentkezés van, válogathatnak. Meg is teszik."

A felvételinek híve vagyok, de itt erről szó sem volt.

Már persze leszámítva, azt az eshetőséget, hogy az apák kinézetéből száz százalékos biztonsággal megállapítható a gyerek képessége, de az a gyanúm, ha ez így lenne, sehol sem pocsékolnák azt rengeteg felesleges papírt, meg azt a rengeteg időt a felvételiztetésekre.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:33:29

@imperial:

a fajvédő te vagy picinyem, és valóban, más faszával szeretnéd verni a csalánt.

yanchi345 2009.04.23. 20:38:18

@ohmyFgod: "bazdmeg" látom, a kultúrát is a nyóckerben szívod magadba, gratulálok.

yanchi345 2009.04.23. 20:42:38

@redriot77: Ja, a katolikus egyház katolikuskén tart számon mindenkit, akit valaha megkereszteltek. Ha az ország lakosságának 70%-a katolikus, akkor hol van hétmillió ember a templomokban? Ha csak havonta egy vasárnapi misére megy el (de az összesre el kellene, ha tényleg hívő katolikus) az azt jelenti, hogy egyetlen vasárnap közel kétmillió ember megy el katolikus templomba. Bár ahogy a Kossuth téren elfértek két és félmillióan, úgy ez is meglehet...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 20:43:23

@dzsi85:

"szerintem a munkahelyekről nem romákat küldtek el tömegesen, mert a magukfajta azt nem szereti"

lám, lám, sokadszor bizonyosodik be, hogy a cigányozók többségnek halvány fingja sincs a valóságról.

1992-93 magasságában az akkor ~70%-ban dolgozó cigányok zöme (az akkor dolgozók úgy 80%-a) egyik napról a másikra munkanélküli lett, nem saját akaratából. Az akkoriban elbocsátottak százezreknek meglehetősen nagy százalékát tették ki, átképzésükre egy vas sem ment, munkahelyteremtésről szó sem esett az ő esetükben, dolgozni már akkor is hasonló kondíciókkal mehettek (vagyis nem mehettek), a mára gettósodott falvak cigányainak java része ennek a generációnak a fia, unokája, estébé.

Pepe83 (törölt) 2009.04.23. 20:51:59

@dzsi85:

"szerintem a munkahelyekről nem romákat küldtek el tömegesen, mert a magukfajta azt nem szereti"

Budapesten, mint azt bizonyára tudod most rengeteg utat újítanak fel. Ott csak cigányok dolgoznak, mint ahogy az elmúlt években épült 400 km autópályát is cigányok csinálták. Hidd el, hogy ha van munka, akkor a többség szívesen dolgozik. Ja, és ezt nem a szivárványszínű, liberális szemüvegem miatt írom:)))

E-one 2009.04.23. 20:54:32

@Szűcslaci: Lehet, tapasztalataid szerint az egyházi iskolákban semmi rosszat nem tanítanak. Nekem két évig volt szerencsém egyházi suliba járni, örültem, hogy szabadultam. Utána hatot töltöttem el egy totálisan egyházmentesben, nagyságrendekkel barátibb volt a hangulata, hogy a szakmai szintről ne is beszéljünk.
Nem egyszerű dolog ez? Van, ami jobb, van, ami rosszabb. Csak ne általánosítsunk már, hogy minden tökéletes, ami egyházi.

Bobby Newmark 2009.04.23. 21:20:05

Megoldás kell? Akor figyeljétek a Newmark szociális- és adóreformot! :P :D

1. Minden szociális juttatást adókedvezménnyé alakítani, vagy természetben juttatni.
Én a gyerekem tankönyveit írhassam le az adómból, akinek meg nincs adója, az kapjon tankönyvet vagy tankönyvutalványt.
Természetesen csak akkor, ha szükséges, és a gyerek befejezte az adott osztályt. Nem csencselünk tankönyvjeggyel. Kicsit nagyobb adminisztrációt igényel, de úgyis ki kell rúgni a jelenlegi közszféra felét.
Segélyt is élelmiszerjegyként osztani. Ha én kaphatok jegyet a munkahelyemről, és gond nélkül fel tudom használni, akkor nekik miért derogál?
Ételjegy alkoholra a továbbiakban nem költhető. Ellenőrizni.
Gyerek után szintén adókedvezmény, vagy természetbeni. Esetleg CSAK adókedvezmény. És maximum három gyerekig. Nincs szükség lecsúszott nagycsaládokra. Annak legyen nagy családja, aki megengedheti magának.

2. Iskolakötelezettség. Betartani. Ha egy tanköteles gyereknek egy évben 60(300 óra?) nap igazolatlan hiányzása van, a gyereket állami gondozásba venni, bentlakásos katonai általános(na hát ilyet majd csinálni kell :P) és középiskolába járatni. Utána választhat, hogy szakmát tanul, vagy marad hivatásos, esetleg rendőr, tűzoltó, stb.
Bentlakásos felzárkóztató iskolák azoknak, akik másodszorra lennének kénytelenek osztályt ismételni.
Mindezek persze kötelező jelleggel. Megtagadása szülő részről bűncselekmény.

3. Családi adózást bevezetni. A segélyt sem személyre, hanem családra osztani. Nem kell nekik annyi kajajegy.

4. Magántulajdon védelme. A saját ingatlanomon belül ha támadás ér, legyen jogom azt _bármilyen eszközzel_ elhárítani. (Na azt nem tudom, hogy küszöbölném ki, hogy berángassanak egy putriba, 537 késszúrással végezzenek velem, és rám fogják, hogy betörtem...)

5. Színesfém-kereskedelmet engedélyhez kötni. Akinek nincs fémkereskedő-igazolványa, az csak némi szemétdíj kifizetése után helyezhet el fémhulladékot a telepeken.

Nos, melyik az a probléma, amit ez a kis csomagocska nem oldana meg? Ja, persze lehet, hogy az elején le kéne verni pár lázadást, de hát mi rossz van abban? Ja, meg gyerekeket besorozni lehet, hogy kicsit embertelen, de eredményt várunk, nem?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.04.23. 22:05:13

@mavo:

Nézd, már elég sokan ragozták itt a dolog egyes aspektusait. Csak két gondolatot fűznék a kérdéshez hozzá.

1. Minket, középosztálybelieket kihagytak a privatizációból, nem osztottak lapot, hogy a társadalomban feljebb jussunk.
Az egyedüli esélyünk a felemelkedésre a tudáson keresztül nyílik.
Ergo : ha ebben valaki minket meggátol ( p.l. a fizika tanulásában a fizikatanárt vascsővel ütlegelő cigánykölyök és az azt filmező cigányluvnya ), akkor nem leszünk boldogok.
Csúnya dolog az általánosítás meg az előítélet, de még csúnyább az, ha a gyerekeink nem kapják meg azt az iskoláztatást, amely segítségével többre vihetik.
És ha a két csőnya dolog közól csak az egyiket lehet elkerülni, gondolhatod, hogy melyiket fogjuk.

2. Méltatlankodsz, hogy az egyházi sulikban miért oly kevés a kormos. Nos a válasz egyszerű. Az erőforrások végesek. És a véges erőforrásokat oda kell invesztálni, ahol jobban megtérülnek.
Ugye, lehet(ne) úgy is bort csinálni, hogy az ember kimer egy hordónyi szennyvizet és azt különböző költséges kémiai folyamatok segítségével tokaji aszúvá alakítja. Azonban a tokaji aszú készítésének van egy kevésbé költséges de legalább ilyen hatásfokú másik módszere is.

Végezetül : meggyőződésem, hogy a Föld túlnépesedett. A hétmilliárd ember az sok. Én a szeggregációt úgy veszem, mint egy olyan folyamatot, amely a túlnépesedés ellen hat. ( Régen volt a jó kis feketepestis, ez mára megszűni :( . Valami azért csak kell helyette :D )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 23:26:47

@Bobby Newmark:

szép hosszút írtál, rengeteg demagóg ötlettel, gratulálok.

Hogy azt citáljam, amiről elég információm van, közlöm veled, hogy a tankönyveken (nem minden, és csak a középiskoláig, de) állami támogatás van. Te tényleg elhiszed, hogy, az az irodalom könyv, kijön 700 forintból, amennyiére te veszed meg? Kuksiz már meg egy hasonló formátumú könyvet, jé, kétezer. Ezek után milyen adó visszatérítést vársz még el, kis pofám, mesélj?

Továbbá tényleg érdekel, hogy szerinted a gettólakó cigány hogy a faszba tud majd adó visszatérítést kérni azért, amit nem tud megvenni.

Ja, és ha valakinek jó lenne a családi adózás, az ugye a milliókért ellő cigányoknak, nem? Lefizet egy becsületesmagyart, és nyalja fel az adó visszatérítést, nem? Hisz úgyis ott a harminc purdé, nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 23:30:39

@Scaramella va alla guerra:

"Minket, középosztálybelieket kihagytak a privatizációból, nem osztottak lapot, hogy a társadalomban feljebb jussunk."

Reklamálj a Jóistennél, a nyomorodról nem tehetek.

"Méltatlankodsz, hogy az egyházi sulikban miért oly kevés a kormos."

Nem, csak hozod a cigányozóktól megszokott funkcionális analfabéta formát. Én mindössze azt írtam, ne verje magát arra egy iskola, amire kötelezik.

Az adófizetés sem dicsőség, hátha így megérted - mert bár erre nem mernék nagy tétet tenni, azért a hozzád hasonlóknak is bizalmat kell szavazni néha.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 23:50:39

@Bobby Newmark:

Á, nem lehet bírni, tele faszsággal, amit írsz.

"Segélyt is élelmiszerjegyként osztani. Ha én kaphatok jegyet a munkahelyemről, és gond nélkül fel tudom használni, akkor nekik miért derogál?"

Majd ha az egész fizetésedet étkezési utalványban kapod, és abból képes vagy a gázt, villanyt, ruhát, buszjegyet ... estébé fizetni, akkor adhatsz jótanácsokat. Vagy úgy érzed, a cigánynak bőven elég, ha örökli a ruhát, mert a cigányok ruhája az örökkévalóságig tart? Vagy a ruhát besorolod élelmiszernek? A cipőt?

"Ételjegy alkoholra a továbbiakban nem költhető. Ellenőrizni."

Lenne akkora sikere, mint a 18 éven aluliaknak nem adunk el alkoholt és dohányárut című álomképnek. Ne aggódj, ellenőrzik azt is. Kibaszott szigorúan ám!Persze mellékhatásként kialakulna (mondjuk) 80%-os (vagy inkább sokkal rosszabb) árfolyamon a tiketek cseréje készpénzre, még nehezebbé téve a segélyezettek helyzetét, és még jobban növelve a rajtuk élősködők hasznát. Kifejezetten ez a cél - vagy mégsem? És különben is: a cigaretta hogy-hogy kimaradt?

"Gyerek után szintén adókedvezmény, vagy természetbeni."

Lásd feljebb. Vagy tűzifautalványt is vízionálsz hozzá?

"Iskolakötelezettség. Betartani"

Csodálatosan hangzik. Persze az élelmiszejegyért az iskola simán adna tankönyvet meg tornazsákot, és ha a fehér gyerek nem jön be iksz napig, őt is kibaszni, gondolom így gondolod.

"A saját ingatlanomon belül ha támadás ér, legyen jogom azt _bármilyen eszközzel_ elhárítani. (Na azt nem tudom, hogy küszöbölném ki, hogy berángassanak egy putriba, 537 késszúrással végezzenek velem, és rám fogják, hogy betörtem...)"

Hát látod? A cigányok biztosn ezt hazudnák, de te biztosan igazat mondanál, és persze minden fehér bőrű is. Neked és a fehér bőrűeknek ugyanis genetikailag kódolva van az igazmondás.

"Színesfém-kereskedelmet engedélyhez kötni."

Az üzemanyag kereskedést viszont ne, mert azzal fehér bőrű honfitársaink csalnak adót, vesznek a kamionosoktól "elfolyt" üzemanyagot, kúrják át a szintén fehér bőrű kuncsaft arcát, estébé.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.23. 23:57:27

@Scaramella va alla guerra:

"a fizika tanulásában a fizikatanárt vascsővel ütlegelő cigánykölyök és az azt filmező cigányluvnya"

gondolom, ez neked is napi élményed, és/vagy bizonyítékaid vannak, hogy minden olyan iskolában ez az általános, ahová legalább egy cigány jár. Vagy te tényleg azt hiszed, hogy a "média" nem kürtöl világgá _minden_ ilyen esetet? Á, ennyire ostoba nem lehetsz. Vagy mégis? Ha ellenben egyedi eset, akkor mi a faszt akarsz vele igazolni?

Továbbá ezzel pont a postban említett problémánál járunk: ha minden cigánygyerek ilyen, akkor ugye ne menjenek iskolába, ám akkor kérdés, hogyan lesznek ezek a gonosz, iskolázatlan cigányok iskolázottak, elmeséled nekünk okostojás?

Vagy számodra ebben nincs ellentmondás?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.04.24. 00:35:27

off

Sajnos, a magyar nyelvbe is behatolnak a cigány szavak.
Nekem a "raj" a méhrajt ( esetleg az útált uttörőörsöt ) juttatja az eszembe.
A "gempa" meg a gemkapcsot.
Sajnos a "séró" már polgárjogot is nyert.
Teljesen fölösleges olyan cigány szavakat átvenni, amelyek semmi pluszt nem adnak hozzá a magyar nyelvhez.
on

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.04.24. 00:49:00

@mavo:

Nos, hátrább az agarakkal a funkcionális analfabetizmus ügyében. Ugyanis én egy szót sem írtam adófizetésről.

Gondolom, máshol azon sajnálkozol, hogy a "fasisztákkal" nem lehet értelmesen beszélni. Erre te itt ilyennel jössz, hogy " reklamálj a Jóistennél, ( stb ) "
Sajnálatos módon nem ismerted fel, hogy ez az oktatásban kialakuló "szegregáció" egyik legfontosabb oka. Na mindegy.

Harmadsorban én "semmi faszt nem akarok", csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az Erdélyi Utcai Ált. Iskeb a cigányok általában akadályozzák az oktatást. Felhoztam ezt a konkrét esetet szemléltetésképpen.

Egyébként nem érzek logikai ellentmondást állításaimban. Olcsó lenne most funkionális analfabetizmusról beszélni, de én ezt az egész sztorit a ( saját erejéből és tudása által boldogulni kívánó ) középosztály szempontjából nézem. Engem baromira nem érdekel a cigányság ( ugye, a nyomora miatt reklamáljon a Jóistennél, ahogy te is tanácsoltad nekem ). Hidegen hagy. Adottnak veszem, hogy a társadalmi normákat ( írott vagy íratlan ) az emberek betartják, hiszen azért emberek.

Úgy veszem észre, hogy te azért nyavalyogsz, hogy a ( rászista, kirekesztő ) "magyarok" nem ölelik keblükre a cigányokat, stb. A saját érdekedben és újra azt tanácsolom, hogy foglalkozz a másik olvasattal is. Mi boldogulni szeretnénk. Aki ebben minket meggátol ( legyen az "szociál" "liberális" kúrmány az eladósítással vagy legyenek azok a cigányok a gyermekeink iskolájában ) azt nem fogjuk szeretni.

Sajnos nem vagyunk Krisztusok, aki a másik orcáját is odatartotta. tetszik, nem tetszik, ez a realitás.
És többen vagyunk ( legalább 9X annyian ), tehát ennek a realitásnak így vagy úgy érvényt is fogunk szerezni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.04.24. 00:57:34

@mavo:
Ja igen, ha a "tojásnál" tartunk, akkor a dolog egyszerű, mint a Kolumbusz tojása.
A cigányság létszámának legalábbis "szintentartása" a
1. szaporulat csökkentése által ( erre jó, hogy megvonják a segélyt ) és
2. az egészségügyi ellátás szigorítása által. Mindezekhez hozzájárul a
3. kegyetlen és lelketlen bürokrácia a cigányokkal szemben.

Ez embertelenül hangzik, de sajnos az ország jelen pillanatban nem tud 1o millió embert eltartani úgy, hogy ebből csak 3 millió dolgozik.

Le kell számolni a szociális piacgazdasággal előbb utóbb. ( Jja igen, ez természetesen ránk is igaz : mi p.l. egy vas nyugdíjat nem fogunk kapni ha megöregszünk. ). Tetszik, nem tetszik a cigányok lesznek ennek első áldozatai. Egyszerűen túl sokan vannak, túl keveset járulnak hozzá és túl vadak a közízlés szerint. Nem sokan fogják őket sajnálni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.04.24. 01:06:26

@mavo:
Ne haragudj, hogy a funkcionális analfabetizmust ismét felhozom.

"Az üzemanyag kereskedést viszont ne, mert azzal fehér bőrű honfitársaink csalnak adót,"

Hibás premisszából téves konklúzió.
Te azt teszed fel, hogy mi nem ítéljük el a "fehéremberek" által elkövetett bűnöket.

Nem igaz.
sőt, tovább megyek.

Azt látom, hogy
1. az igazán nagy adócsalásokat a "szociálliberális" oldal követi el ( Tocsik, olajmaffia, autópályák lenyúlása, metró lenyúlása, budapesti privatizációk ) és
2. a szociálliberálisok pofátlanítják el a cigányokat ( p.l. a gyes alanyi jogúvá tétele, Olaszliszka ügyben a gyilkosok szabadlábon, Horák Nóri gyilkosai sehol sincsenek, bodzaszedőket az APEH nem nyúzza vagyonosodással, stb )

Persze, mind a két dolog a mi előrejutásunkat és boldogulásunkat nehezíti meg.

dzsi85 2009.04.24. 10:38:47

@mavo: lám lám...és akkor mi van, ki beszélt itt a 1992-93as időszakról!?

amúgy szerinted 16 év alatt magyarországon nem lett elég új munkahely, hogy elhelyezkedjenek? szerintem igen... jó persze tudom, mindenhol negatív diszkrimináció éri, pedig szegény romák egytől egyig mind túlképzett...

dzsi85 2009.04.24. 10:42:55

@Pepe83: úú, az útépítés az egy külön téma itt ebben a csodálatos országban, sztem ne keverjük ide...

kétségtelen hogy a sok szénfekete (minden értelemben) munkás között vannak akik nem a napon barnultak... de én egy ilyen útépítésen általában az árnyékban kajáló, lapátot támasztó munkásokat látok.. az elkészült utak állapotát pláne ne feszegessük..

szóval itt a munkások jó része gyakorlatilag feketén dolgozik és lopja a napot, de ok fogjuk rá, hogy szeretnek dolgozni... ;)

Sixy 2009.04.24. 10:55:21

@mavo: Én most igazán nem értelek, de tényleg. Elfogadom, hogy amit írtam, az nem biztos, hogy fedi a valóságot, sőt, azt is említettem, hogy nem láthatom át a problémát, a valódi okokat. Bennem egy ilyen kép alakult ki, erről beszéltem, külön hansúlyozva, hogy ez a kép lehet sérült.

Azért én azt írtam, hogy el tudom képzelni, hogy akik ezt a vizsgálatot tették, végülis egy jó ügy érdekében tették. Én az eredmények alapján állítottam, hogy amit tettek, az rossz volt. Mert csak indulatok születtek, megoldás még mindig nem. Ujjal mutogatás van most éppen egy szarvasi evangélikus iskolára, de megoldás még mindig nincs. És ez lehet, hogy a te szemedben most megint gyűlölködésnek tűnik az én részemről...

DE.

Ugyanakkor arról is írtam, hogy én magam küzdök az általánosítási kényszereim ellen, és annyira, de annyira jó látni, hogy te ennyire tökéletesnek és mindentudónak gondolod magad (talán tényleg az is vagy), de akkor kérlek - és tényleg kérlek - hogy ne azzal éld ki ezt a tudásod, hogy magasról belerúgsz azokba, akiknek az ötleteit demagógnak és ostobaságnak tartod, hanem mondj valami konstruktívat a probléma megoldására. Hozz valami pozitív példát. Most komolyan, miért nem tudsz egy kis kedvességgel odafordulni az emberekhez?

Elképesztő, hogy ennek a problémának a kitárgyalásában mekkora indulatok feszülnek mindkét oldalról egymásnak. Vagyishát inkább elszomorító.

Pepe83 (törölt) 2009.04.24. 11:01:30

@dzsi85:

Nem vagyok a téma szakértője, de szerintem kiemelt állami vagy önkormányzati beruházásokon nem dolgozhatnak feketemunkások. Itt most ne arról van szó, hogy a munkaidő mekkora részében használják a lapátot és mekkora részébe támasztják, hanem, hogy ott vannak, dolgoznak és az út előbb-utóbb elkészül.
A minőségről pedig nem a munkás tehet szerintem.

2009.04.24. 11:21:10

@mavo: a kérdésre válaszolj picinyem. Beíratnád-e a gyereked egy kellemes, deszegregált osztályba - mondjuk egy borsodi településen - ahol az osztálynak legalább a fele ordítozó, tetves, putris cigányból áll?

dzsi85 2009.04.24. 11:54:32

@Pepe83:
nyilván a legfrisebb, m6os autópálya építése körüli balhék is csak valami csúnya konspiráció eredményei.. igazából nem is trükköztek a kék kiskönyvvel, stb... ja kókavillát is épp egy földöntúli véletlen miatt építették feketén.. (ok ez most csak eszembejutott.. :P)

bárcsak én is abban az álomvilágban élhetnék mint te.. bárcsak én is ennyire érzéketlen lennék a valós hazai problémákra.. :S

Pepe83 (törölt) 2009.04.24. 12:02:16

@dzsi85:

Ha érzéketlen lennék, akkor szarnék bele az egészbe. Szerintem inkább az optimista az idevaló jelző.

5perc 2009.04.24. 14:29:35

@LION_heart: Ez persze nem igaz, mert pont a Fazekasnak is van egy kötelező 8kerből felveendő keretszáma, bár az is felvételivel kerül be (az általános iskola részébe, ahová törvény tiltja a felvételiztetést).
@LION_heart: Jó, ha a lakosság 16%-a hívő katolikus. Attól, hogy engem annak kereszteltek, ne legyen már az a következménye, hogy nekik kell fizetnem. Akkor még nem tudtam vallást választani.

5perc 2009.04.24. 14:30:38

Bocs, a második megjegyzés @redriot77-nak szólt asszem.