/>

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint etikátlan, hogy az alapképzésben nyelvvizsgához kötik az oklevél kiadását a felsőfokú intézmények. Nos, röviden: szerintem meg etikátlan, hogy mindenféle bunkó szülők minél könnyebb úton szeretnének diplomát kicsikarni az ésszel nem ellátott gyerekeiknek.

Továbbra se felejtsük el ugyanis, hogy az egyetem nem alapítvány. Nem kell azért sem felvenni valakit, sem diplomát adni neki, mert szegény, mert cigány, mert magyar vagy éppen mert eggyel több lába van. Diplomát annak kell adni, aki eleget tud hozzá. Szorgalommal vagy ésszel, mindegy, de tudjon. (És a szervezet állításával szemben: nem, semmiféle extra pénz nem kell például a nyelvtudáshoz. Aki meg akar tanulni egy nyelvet, az megtanulja. Ezt nem csak hallottam, hanem tudom.)

Azt sem árt beismerni, hogy diploma nélkül is ember az ember. Nemhogy más területen lehet még értékes, de megfelelő (bár diplomával nem igazolt vagy nem is igazolható) tudással a munkájában is bőven tud érvényesülni.

De azért ne legyünk már követelőző tajparasztok, kedves szülők! Nehogy már azért is orvosi diploma járjon, ha a gyerek telehányja a vécét a hétvégi diszkóban.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr851257047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Értelmiség és reál 2009.07.21. 15:05:09

Értelmiség: mi is az? Ma Magyarországon újabban - cikkekben és sok blogban is - mintha átalakulna az értelmiség fogalma. Pontosabban: felerősödik az egyik jelentése. en.wikipedia.org/wiki/Intellectual Egyre inkább csak a véleményformáló humánértelmisé...

Trackback: Orbán, értelmét vesztette 2009.07.21. 14:00:37

Orbán 12 pontja leszögezi: "a Fidesz jobboldali párt". Pedig Orbán a 2007-es korszaklezáró tusványosi előadáson kijelentette: "A hagyományos jobb- és baloldali fölosztás teljesen egészében értelmét vesztette."Most akkor felosztás ve...

Trackback: Etikátlan nyelveket tudni? 2009.07.21. 11:50:10

Etikátlan a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint, hogy a felsőoktatási intézményekben az oklevél kiadásához középfokú, „C” típusú nyelvvizsgát igazoló papírt kell bemutatni. A szülői szervezet álláspontja szerint ez a fe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanogyo 2009.07.20. 20:39:06

Nemár én legyek az első... ???

Amúgy meg hűdeaszívembőlszóltál!
Abszolút. Szép dolog az esélyegyenlőség, de az utóbbi 15 évben valahogy nagyon tele lett a szamócás napozóm azzal, hogy bárki (értsd: BÁRKI) nyilemnyalom, ittottszalajtott diplomája egyenértékű azzal, amiért én becsülettel megküzdöttem anno. Felvételizve még az ántivilágban (amikor mellesleg a felvételizők olyan 6-9%-át vették fel a felsőoktatásba és nem pénzért, hanem meló árán, biztos így csak pártfunkcik gyerekei jutottak be és nem a minőség - már hallom is - bocs, de én valahogy nem az voltam, nyilván kivételként, zseni vagyok, hiába)és végezve már a szabad életben. És valahogy nem csípem a perspektívát, ami a gyerekeim előtt áll. Hálistennek nem hülyék, venni fogják az akadályt szerintem, de nem kicsit elgondolkoztat, hogy kikkel fognak együtt egyetemistáskodni.
Asszem magamról, elég szabadelvűen gondolkodom, de nagyon tré csúsztatás szabadelvűségnek hívni azt, ha lezüllik egy színvonal. Márpedig most sajnos ez történik. Mondom ezt nem a saját magánvéleméynem alapján, hanem nem egy olyan barátoméra alapozva, akik felsőoktatnak. Ki látja náluk jobban?
de hagyjuk, mert csak felmegy a vérnyomásom. :(((

tarsolya 2009.07.20. 22:00:38

Mert aztán egy nyelvvizsgához kurva sok ész kell ám.

Ettől függetlenül teljesen mindegy szerintem hogy x helyett y lúzer kap dimplomát, maximum rosszabb lesz a dimplomás munkanélküliek statisztikája, ami már így is a béke segge alatt figyel.

A sok hülye abban reménykedik, hogy a dimploma még mindig valami deus ex machina arra az esetre nézve, ha kiderülne, hogy tényleg csak egy hülye :)

Názáreti Brájen 2009.07.20. 22:08:09

Pöcsök!

1. Az ember gyermeke minél távolabb születik Budapesttől, azzal pontosan egyenes arányban csökken az esélye az egyetemre jutásra. Tehát a pozitív diszkrimináció nem rossz intézmény, csak itt a Balkánon nem annyira ismert.

2. Minek beszéljen az ember gyereke bármilyen más nyelvet, ha:
a. Mindenhol élnek magyarok (tehát majd megértik)
b. A magyar az ősnyelv, aki nem érti az vessen magára.
c. A magyar nyelv a magyaroké.

3. Ki a Fszt érdekel, hogy melyik magyar felsőoktatási intézményből van a papír. Most őszintén! Globalice, van jelentősége, hogy a világban 10.623-as számmal rangsorolt PTE vagy a 10.743-as Pázmány?
Oszt'jónagyot!

Mike36 2009.07.20. 22:23:27

ilyen stílusú psoztolót mé akkor sem tudnék támogatni, ha igaza lenne, de mivel alapvetően én ezt az egészet leszarom, így mindegy
posztolónak van diplomája? mert stlíst és iq-t nem kapott mellé

Mike36 2009.07.20. 22:24:24

ja és ha valamelyik magyartanár jön, hogy nem tudok gépelni, akkor
ad1 igaza van, ad2 már nem kapok érte karót, ad3 sötét van a szobában

Mike36 2009.07.20. 22:26:35

arról nem beszélve, hogy ismerek olyan embert, aki kiemelkedően teljesített az egyetemen, kiváló szakember, de a nyelviszgát bizony szerezte, mert egyszerüen képtelen idegen nyelvet megtanulni

==T== 2009.07.20. 22:29:34

Korekt. Én is megemlítettem a dolog abszurditását egy indexes topikban.

==T== 2009.07.20. 22:32:46

Amúgy a hazai nyelvoktatás nagy tragédiája hogy 90 után szívjóságból megtartották az orosztanárokat, és hagyták, hogy komoly angoltudás nélkül angolt (vagy németet) tanítsanak. Beszéltem nemrég egy itt élő és magyar államplgárságú némettel, aki szerint megdöbbentő 20 évvel a rendszerváltás után még a felsőoktatási hallgatónak is csak kis része beszél angolul. Nálunk pl. az évfolyam 10%-a volt , aki a tanulmányaink tervezett befejezésére eljutott a diplomáig, azaz megvolt minden tárgy, a szakdoli, az államvizsga és a nyelvvizsga.

Netuddki. 2009.07.20. 22:33:00

Hiába van nyelvvizsgád. Kitörölheted vele, ha nem tudod a nyelvet használni.
Tandíj, az kellene! Akkor talán komolyabban vennék az egészet. Talán akkor a hallgatók is megkövetelnének valami színvonalat a pénzükért.

szcsongor 2009.07.20. 22:35:51

@Názáreti Brájen:

1. Vidéken is kurvajó egyetemek vannak ám, Veszprém, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc,...

2. Hogy minek kell idegen nyelvet tanulni? Nem tudom, hogy ezt most komolyan kérdezed vagy csak ironizálsz...

3. Most őszintén, igenis számít honnan van a diploma. Van, ami olyan mint a piaci áru, kilóra adják, van amiért meg vért kell hugyozni. És ezt tudják sok helyen a HR-esek is, ahova állásinterjúra megy az ember... Az más kérdes, hogy annak a HR-esnek, aki interjúztat, általában köze nincs az adott szakterülethez :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.20. 22:40:48

A mai mennyiségű egyetemi és főiskolai diploma mellé nyugodtan adhatják ingyen a nyelvvizsgát is. Akár kettőt is. Mindegyik olyan híg, hogy abból sok úgysem marad.

Nálunk a BME-re úgy jönnek hallgatók, hogy nem tudják a sinust és a cosinust. Mi lehet egy tanári karon. Még nem mertem elképzelni...

fafaj 2009.07.20. 22:42:16

Addig nekem sincs bajom ezzel, amíg a kimenetel feltétele a nyelvvizsga. Mert néhány év alatt - akárhonnan is jött egy egyetemista -, egy nyamvadt nyelvvizsgát le lehet tenni.
A gáz akkor lesz, ha a bemenetel feltétele lesz a nyelvvizsga, mert rohadtul nem mindegy, hogy az ember hol végez el egy középiskolát. És ugye az iskolai nyelvoktatás meg olyan, amilyen.
Az azért nem lenne rossz, ha tényleges és szervezett nyelvoktatás folyna az egyetemeken, főiskolákon.

Nagyon halkan: nem érzem úgy, hogy az íkúm megnövekedett volna a nyelvvizsgától. Szakmailag ugyanennyit tudnék nyelvvizsga nélkül is.

dimitrisz 2009.07.20. 22:43:55

nemcsak hogy kell a nyelv, meg a jo helyrol jovo diploma, de mindenbol a leheto legjobbat kell valasztani, tanulasbol, gyakorlatbol, mert amikor pl. kulfoldiaba mentem dolgozni, a leendo fonokom neten megnezte az egyetememet es a munkahelyemet is meg a gyakorlataim helyet is. Ezek utan mar hajlando volt beszelgetni is, mert ezek jo ajanlolevelek voltak.

dimitrisz 2009.07.20. 22:50:46

@fafaj: hat az eleg nagy baj, ha oncelu volt a nyelvtanulasod, ha nem hasznaltad arra hogy megnezd mas egyetemen hogy tanuljak uezt vagy mas orszagban mit hogyan csinalnak. csak a magyar szakirodalmat olvastad?

tarsolya 2009.07.20. 22:54:19

@fafaj: akkreditált középiskolákban lehetne az érettségi mellé nyelvvizsgát is adni eygből egy vagy akárhány nyelvből a megfelelő tudás esetén, akár kötelezően is, de hát a szarból nehéz szépet alkotni (jelenlegi oktatási rendszer).

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.07.20. 22:55:29

@Mike36: szep sorban akkor:

1. a felsooktatasi szakkepesites nem kotelezo, a tankotelezettseg 18 eves korig tart. onnantol lehetseges valasztas. a feltetelek ismertek. ha nem tetszik, nem kotelezo odajarni. naponta a kepedbe is vagjak.

2. a kivalo szakember ismerosod bizonyara nagyon konnyen talal maganak allast kulfoldon, ha esetleg rakenyszerul, hiszen szivesen fizetnek a cegek tolmacsot is, csak az o kedveert.

3. az "egyszerüen képtelen idegen nyelvet megtanulni" a legnagyobb onatveresek egyike, majdnem annyi igazsagtartalommal, mint pl. "duborog a gazdasag", vagy "nem lesz gazaremeles".
nincs senkibe belekodolva az egynyelvuseg. maximum tobbet kellett volna raforditania idoben.

4. mondandod befert volna egy hozzaszolasba is.

@Názáreti Brájen: stilusosan kezdve, te pocs!

1. tudomasom szerint a ponthatarok ugyanazok. a pozitiv diszkriminacio pontosan mely formajat javasolnad? kifejtened reszletesebben?
2. ezen pontod maximum akkor ertekelheto, ha ironizaltal. ha komolyan gondolod, ritka nagy fasz vagy.
3. globalice nem vagyok abban sem biztos, hogy a papir egyaltalan kell. a sok okos szulo most kapkodhat, ugyanis szakmunkasbol minden szinten HIANY van. Diplomassal Dunat lehet rekeszteni.
A papir mindegysege kezd eltunni, evek ota van olyan hirdetes, egyre tobb, hogy: "szakiranyu diploma, KIVEVE..."

A masik fele, hogy a gyakorlati munkaban a diplomaval sokat nem ersz, viszont ha lehuztal mar par evet jol teljesitve hasonlo helyen, az erzodik a felveteliden is. Persze kerdes, hogy epp ki mennyire papirmanias, de a szemet gonosz multik altalaban kevesbe.

tarsolya 2009.07.20. 22:56:49

dimitrisz: elkezdeni valóban könnyebb egy nívósabb papírral, de ha már "bennvagy", igazából soha többé nem lesz rá szükséged, ha jó vagy.

itoh 2009.07.20. 22:57:28

A diplomás embernek egy középfokú nyelvvizsga a minimum követelmény.Ugyanis akinek van egy középfokú nyelvvizsgája az még csak éppenhogy ismeri azt a nyelvet. Aki erre sem képes ne akarjon értelmiségi lenni.Szakemberből is hiány van, igaz a nyelvtudás a jobb mesterembereknél is elönyt jelent és aki ad magára valamit tanul nyelvet közülük is.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.20. 23:01:11

Az oktatással ma ugyanaz a baj, mint szinte minden mással is itthon: mindenkinek CSAK jogai vannak. Itt vannak például ezek az idióta szűlők: "legyen diploma nyelvismeret nélkül!" Abba már nem gondol bele a baromarcú, hogy műszaki területen már jó esetben az első szakkönyvet sem tudja angol nélkül elolvasni. Sőt: a világ fejlettebb felén az oktatás nagy része angolul megy, mert az órák kb. felét vendégprofesszorok tartják. Nekünk ez nem kell, inkább maradunk sötét, de igaz magyarok.

Az egy külön posztot megérne egybként, hogy a nagy királynak hitt magyar egyetemek mennyire a béka segget sem kapirgálják az utóbbi időben nemzetközi szinten. De ez már jóval messzebbre vezet...

tarsolya 2009.07.20. 23:01:57

@ylion:

Hagyjuk már ezt a külföldön munkát dolgot, ez csak a jelen helyzetünkben és kutatási területeken releváns. A cél az lenne, hogy a jó szakembereket, tudósokat, kutatókat itthon tartsuk és ha kell. egy jó szakember kedvéért még akár tolmácsot is érje meg foglalkoztatni, nem?

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.20. 23:05:02

@tarsolya: nem. Az angol ma a reál területen olyan, mint az írás tudás: alap.

nanogyo 2009.07.20. 23:13:15

@kovi1970: Ellenkezőleg. Összes tapasztalatom szerint az a hozzáállás, hogy kifizettem, adják ide a papírt. Ez nem színvonal, sőt.

druantia 2009.07.20. 23:14:52

A tanárok nem hülyébbek, mint a többi diplomás. Minden karon vannak síkhülyék és olyanok is, akik nem azok.

A nyelvtanuláshoz, meg egyáltalán, a tanuláshoz igenis kell pénz. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy a kedves szülő heti hat különórára járatja a gyerekét vagy megveszi neki az érettségit. De igenis fontos, hogy milyen az otthoni könyvtár, milyen a szülők szókincse, járnak-e könyvtárba, egyáltalán van-e annak a gyereknek külön íróasztala, esetleg szobája, ahol nyugodtan tanulhat, stb.

Ezek a dolgok csodálatosan megadják az alapot, és ebben igenis számít a családi kassza hogyléte. Sajnálatos, hogy az iskolarendszeren belüli nyelvoktatás olyan, amilyen. Meg egyáltalán, maga az oktatás. Mondom ezt angol szakos tanárként. Ahhoz, hogy egy jó egyetemre bekerüljön az ember, általában már a felvételinél elvárják a nyelvvizsgát. Ezt megszerezni pedig különórák, esetleg külföldi nyelvtanulás nélkül nem könnyű. Hacsak az ember nem olyan szerencsés, hogy valamelyik szülője anyanyelvi beszélője az adott nyelvnek. Például.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.07.20. 23:15:55

@tarsolya: felolem... csak epp akkor a kovetkezo aprosag, itt, Magyarorszagon, eles pelda. Multicegnel dolgozom, ugyfelek kb. az egesz vilagrol barhonnan (konkretan ket pelda: San Diego-i ugyfel es Jokohama-i is van). Bizonyara az ugyfelek (akik fizetnek az alkalmazomnak a szolgaltatasert) fognak magyar tolmacsot alkalmazni, a ket szep szemunkert. Sot, a ceg kozpontja amugy Nemetorszagban van, de erdekes modon toluk is megkovetelik az angoltudast, a szemetek.

A cikkbol: "A szülők azt kérik, hogy az oklevél kiadásának feltételeként nyelvvizsga meglétét csak akkor lehessen előírni, ha a felsőoktatási intézmény felkészíti a hallgatót a megfelelő nyelvvizsgára, de csak akkor, ha megfelelő időt is biztosít hozzá, félévenként minimum 2 kreditet."

Ezt meg elkepzeltem. Jelenleg is van nyelvoktatas tudomasom szerint tobb felsooktatasi intezmenyben. Csak epp altalaban 0 kredites. Ha most azt mondjak, hogy KOTELEZO 5 felev, es felevente 4 kredit, heti 0+4-ben, akkor azon megy majd a siras, hogy "a szemet egyetem, milyen alapon koveteli meg, hogy a szaktudason kivul nyelvorakra is jarjon a fiam/lanyom?" - plane ugy, hogy ugye nappali tagozaton tovabbra is ingyenes az elso alapkepzes... ne bohockodjunk mar. Aki komolyan veszi magat, az megtanul LEGALABB 1 idegen nyelvet. Ja, es mellesleg, nem, nem telefonoskisasszony vagyok... :)

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.07.20. 23:19:03

"Sőt: a világ fejlettebb felén az oktatás nagy része angolul megy, mert az órák kb. felét vendégprofesszorok tartják. Nekünk ez nem kell, inkább maradunk sötét, de igaz magyarok."

Én azért nem látok mindent ennyire feketének.
Szerintem például az, hogy indítanak angol nyelvű mesterképzést is a BME GPK-n, egy előremutató dolog. Hogy mennyire lesznek külföldi oktatók, azt nem tudom, de ebből kinőhet egy olyan színvonalú képzés, amit példának hoztál...

www.mm.bme.hu/targyak/msc/mw/

Ja, és ami a nyelvvizsgákat illeti. Igenis szerintem is kell egy középfokú bsc-hez, és 2 középfokú, vagy 1 felsőfokú msc-hez. Ehhez nem kell nyelvzseninek lenni, csak 4-5 évig rendszeresen foglalkozni az adott nyelvvel.

druantia 2009.07.20. 23:19:56

Szerintem igenis helyes, hogy az egyetemek már eleve elvárják a nyelvvizsgát. A középiskola feladata lenne az, hogy kicsit emelje a színvonalat. Ez persze feltételezi azt is, hogy az általános iskolák színvonala is magasabb.

Legalább egy idegen nyelvet mindenkinek tudnia kellene. De legyen inkább kettő.

fafaj 2009.07.20. 23:20:11

@dimitrisz:
Nem, nem volt öncélú. Remek regényeket szoktam olvasni angolul.:-) Egyébként szakirodalmat is. De jó szakember nem attól lennék (ha az lennék), hogy van egy nyelvvizsgám. Attól lehet szélesebb a látóköröm, hogy van NYELVTUDÁSOM, és annak semmi köze ahhoz, hogy van róla papírom. Tök jól olvastam már szakirodalmat ángliusul, amikor megszereztem a nyelvvizsgát. És az, hogy a diplomához pusztán egy nyelvvizsga kell (szinte bármilyen nyelvből), az nem biztosíték arra, hogy fogok szakirodalmat olvasni. Vagy arra, hogy megnézek egy másik egyetemet valahol külföldön.
Mellesleg van néhány szak, amiknél kinti egyetemeken nem kifejezetten szélesedik a látóköröd... Vegyük pl. a magyartanárokat.:-)

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.20. 23:29:52

@Non est volentis: ismerem az oktatókat. A mi karunkon is van egyébként angol és német nyelvű képzés. De: Magyarország nincs benne az európai tudományos körforgásban. Magyarországon egy konzervált állapot van, nagyon-nagyon messze attól, amit ma modern egyetemnek és kutatóközpontnak hívnak a világ fejlett felén.

Európa fejlettebb részein a tanszékeken egy professzor van és több kutató, akik 5 évre pályáznak a helyekre. Ezek a kutatók tudományos teljesítmény alapján vannak felvéve és vándorolnak egyetemről egyetemre. Így a legjobbak maradnak csak. Aki ki akar szállni, az esetek 99.99%-ban kap az iparban munkát. Végül a legjobb kutatókból lesz állandó egyetemi professzor.

Itthon: 1000 éve egy helyen dolgozó, sokszor nemzetközileg meg sem méretett oktatók vannak.

nem várt fordulat 2009.07.20. 23:38:03

@Naszta: főleg informatikában... annyira szeretem a levlistákon a "tudtok egy jó tutoriált, de magyarul?" kérdéseket...

ráadásul az angol alap vagy beszéd szinten egy sima legó, nem sokkal nehezebb, csak kicsit tágabb mint a mysql-ben a select / insert / delete / update / drop / alter ne adj isten grant parancsok.

1 hónap angol tanulás után kimentem angliába, és el tudtam magyarázni a boltosnak aki felvitt az üzletvezetőhöz, hogy bocsi, de ezek a cuccok nem az enyémek, hanem véletlen a következő vásárlóé. nyilván nem pontos nyelvtannal, de szóban megértettem vele, sikerélmény volt, azóta megy az angol.

+ nekünk az általam el nem végzett GD-en azt tanították, hogy a mérnök mint olyan, nem csak egy szakma, hanem egyfajta szemlélet. aki nem tud megtanulni akár vérrel verejtékkel egy kibebaszott nyelvet, az ne legyen már diplomás. édesanyám 57 évesen meg tud a perfekt angolja mellé tanulni egy alapszintű németet, és középszintű olaszt, akkor egy 14-30 éves ember nem képes nyelvet tanulni?

és nem számit ha a think-ket tink-nek, vagy szinknek mondja, csak legalább próbálkozzon, meg fogják érteni.

Márk_Márk 2009.07.20. 23:42:28

Szerintem is bunkóság nyelvvizsgához kötni a diplomát.
Vagy akkor az összes bölcsésznek is kelljen letennie mondjuk egy elektronika záróvizsgát, amit a BME villamosmérnök szakán kell.

Mi a fasznak tanuljon az ember olyat, ami nem a szakterülete? Attól még lehet mondjuk kiváló mérnök, hogy csak magyarul tud.
Ahogy egy nyelvész is lehet kiváló nyelvész attól, hogy segghülye a fizikához.

Akinek meg műszaki létére szüksége lesz a nyelvre, majd megtanulja.
De kötelezni tahóság.

(És könnyen beszélnek a bölcsészek, akik nagyrészt végiglötyögnek az egyetemen 5 évet. Próbálnák meg a műszakin csak a kötelezőket, a nyelvtanulás nélkül.)

Ja, mielőtt még azzal jönne valaki: van 2 nyelvvizsgám két elég különböző nyelvből, az egyik felsőfokú (meg egy kis extra).

states 2009.07.20. 23:43:06

Na, az ember nem hisz a szemének, etikátlan, hogy valaki 24-25 éves korára összekaparjon egyetlen nyelvből egy középfokú nyelvvizsgát. Nem elég, hogy lassan már a félanalfabéták is diplomához jutnak Magyar Bálinték jóvoltából, nyelvvizsga se keljen. Ráadásul már nem csak a Rigó utcában lehet a papírt beszerezni mint anno, ahol valódi tudást igényeltek, hanem van egy rakás kamu nyelviskola, ahol tényleg teljesen retardáltnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ezekben se tudjon letenni egy C-tipusú nyelvvizsgát. Milyen szervezet az, amelyik ehhez a nevét adja? És főleg milyen szülők azok, akiknek van képe egy ilyen nyilatkozathoz?

Márk_Márk 2009.07.20. 23:44:30

@karacsi_maci:

"és nem számit ha a think-ket tink-nek, vagy szinknek mondja, csak legalább próbálkozzon, meg fogják érteni."

Vagy nem.
I have to think - gondolkoznom kell.
I have to sink - le kell süllyednem.

Nem egészen mindegy.

Márk_Márk 2009.07.20. 23:47:26

@states:
Bizony, ne kelljen.
Egészen a 90-es évek végéig nem kellett, viszont a szakmai képzés világszínvonalú volt.
Inkább ezt kéne visszaállítani, a nyelv meg le van szarva, aki akarja (vagy rákényszerül a munkája miatt), úgyis megtanulja. Ha más nem, olvasni, a beszélt nyelvből a nyelvvizsga abszolút faszság, mert a legtöbb műszakinak nincs rá szüksége, elég, ha olvasni tud az adott nyelven, bármilyen szar is a kiejtése (nem azért, mert nem értik félre, hanem azért, mert úgysem kell megszólalnia, a szakirodalom nem beszél vissza).

Wallstreetbull 2009.07.20. 23:47:40

@karacsi_maci: Itt a pont. ENNYI. Amúgy én ismertem olyan embert (nem diákot) aki komolyan azt gondolta hogy tandíjra nincs szükség. Az ész megáll ettől az országtól.

hatja 2009.07.20. 23:49:54

komolyan mondom a pofám szakad le szegény egyetemisták helyett. aki nem képes egy ócska középfokú nyelvvizsgát letenni az menjen a plázába pólót hajtogatni (de még ott is jó néven veszik az angol tudást), vagy inkább bújjon el egy jó mély erdőben. a diplomától függetlenül magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, ha leszarod az idegen nyelveket.

ps: édesanyám 47 évesen tette le az angol középfokút, heti 50 óra meló mellett szabadidőben tanfolyamra járva kb egy év alatt a nulláról. úgy gondolta, hogy megmutatja nem egy ördöngős dolog.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.07.20. 23:51:29

szerény meglátásom szerint az évszázad eddigi legégbekiáltóbb ostobasága az, amire ragadtatta magát ez az egyesület.

le kellene ülni a kicsi seggükre a lusta disznó ingyenélő kis középiskolás ccsökevényeiknek, és megtanulni tisztességesen egy, de inkább több idegen nyelvet. lehetőség lenne rá. de aki hülye...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.07.20. 23:51:41

diplomához nyelvvizsga? ezt a baromságot.
semmi szükség nyelvvizsgára a diplomához.

én minimum egy külföldi egyetemen elvégzett, lezárt szakirányú szemeszterhez kötném a diplomát.

annak lenne értelme. a nyelvvizsgának semmi.

states 2009.07.20. 23:53:15

@Márk_Márk:
Maradjunk annyiban, hogy ma már egy valamire való középiskolában is szert lehet tenni annyi nyelvtudásra, hogy le lehessen nyelvvizsgázni még az egyetem előtt, kivéve persze, ha már a középiskola is annyira "műszaki", hogy ez képtelenség. Vagy ha lusta az illető, és csak rinyálni tud a lehetetlen követelmények miatt...

Wallstreetbull 2009.07.20. 23:57:51

Amúgy szerény véleményem szerint egy diplomás mérnöknek tudnia kéne valamilyen szinten angolul, vagy bármilyen idegennyelvet. A diploma ugyanis szerintem több mint egy papír arról hogy ehhez a dologhoz értesz. A diplomának belépőnek kéne lennie egy bizonyos körbe. és ez a belépő egy mentalitást kell hogy bizonyítson. Nyitottságot a világ felé. Amúgy a mérnököknél maradva, elég nehezen hiszem el, hogy valaki aki elvégezte a BME-t, ahol bizonyítottan a legvérszívóbb tanárok vannak, képtelen emellett egy szimpla középfokot összehozni. Szívem szerint én már az érettségi megszerzéséhez kötelezővé tenném. Mint a két világháború között a gimnáziumi érettségi része volt egy kőkemény nyelvi érettségi általában németből. Akkor még egy szaros érettséginek is volt respektje, nemhogy egy diplomával. Egy diplomás ember a két világháború között alap h folyékonyan beszélt németül.

nem várt fordulat 2009.07.20. 23:58:27

@Márk_Márk: baszod, ha elmész teszem azt bárhova külföldre, akkor nyákokkal, meg forrasztóval kommunikálsz?

van egy mondás: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.

én csak angolul tudok, de mikor elindultam 16 éves kis csitri punkként hollandiába, vagy 20 évesen spanyolországba stoppolni, az volt az első dolgom, hogy megtanultam németül, olaszul, spanyolul és franciául tarhálni, meg elmondani, hogy "ijó avanti itáli". nem egy nagy karrier, és nem is büszkeség, de egy picsa hálózsákkal és némi készpénzzel teljesen jól elvoltam akkor.

a szakmunkást meg hagyjuk. az igaz, hogy le vagyon értékelve, és el lett baszva az egész.

bár programozó vagyok, de annak idején, ha kicsit összeszedem magam, és megtanulok németül rendesen, akkor ma milliomos lennék, ugyanis mint vas és acélszerkezet szerelő ha rádobom a +1 évet mint technikum (1994), cnc-vel akkora karriert csinálok, hogy a mai 3 diplomás marketing és kommunikáció menedzserek, akiket sehova nem vesznek fel, mert eladhatatlan "szakmák" csak lesnek.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.07.20. 23:58:40

nezzetek, lehet nyammogni, de pont ahogy egy korabbi kommentelo irta, a nemzetkozi mezonyben tokmindegy hogy ELTE-s v PPK-s, vagy BME-s papirja van vkinek...egyikrol se hallotak. ellenben ha megnezitek pl az IBS-t, ami ugye fizetos isi, az egy Oxford Brookes-os papirt ad, es megkovetel tobbe kevesbe egy angol tudast melle, mert a szakok joresze angol tannyelvu. aki akar, azzal elhelyezkedhet jo fizetesert, es olyan kapcsolati rendszert epithet, amirol az ELTE-n meg a tobbi helyen almodni lehet. jah, hogy nem fair? ki mondta hogy az annak kell lennie? tudom erre kapok hideget meleget majd, de most akkor nezzetek magatokba, komolyan! mi a szent tehenet er egy tomegdiploma nyelvtudas nelkul? minimalbert, kb.

udv..

V.
[ex-ibs, most london]

kerdesek05 2009.07.20. 23:58:42

Én az okleveles közgazdászok mintájára szeretném ha a jogászok, orvosok, mérnökök tehát az erősebb egyetemi diploma tulajdonosai szintén letennének KÉT DARAB SZAKMAI NYELVVIZSGÁT.

Káposztakukac 2009.07.21. 00:00:15

nana! kezdjük azzal, hogy véleményem szerint is kritikán aluli a felsőoktatás színvonala ma magyarországon. lényegében minden hülye kaphat valamilyen (akármilyen) diplomát, oklevelet az ilyen-olyan vidéki egyetemtől/főiskolától. és tényleg az a helyzet, hogy manapság kb. recepciós állásokra elég egy átlagos főiskolai vagy akár egyetemi diploma.
másik dolog az, hogy az, aki jól beszél egy idegen nyelvet, jobb esélyekkel indul az életben, még akkor is, ha mondjuk nincs semmilyen kamu diplomája. csakhogy: kurvára nem értem, hogy ma magyarországon mégis milyen alapon KÖTELEZŐ egy idegen nyelvből szerzett nyelvvizsga MINDEGYIK szakon. mert hogy egy nemzetközi gazdálkodásnál, jognál, mérnöknél vagy informatikusnál az ilyesmi már de facto alapkövetelmény, az egy dolog. na de kérem, ha valaki szociális munkásnak, vagy magyar nyelvtanárnak, vagy tőlem szabadbölcsésznek tanul, na attól miért várjuk el a nyelvvizsgát?
nem azt mondom, rohadt nagy baj van a felsőoktatással. mélyreható reformok kellenének, és a tandíj bevezetését sem szabad alapból elutasítani. na de az egyikből nem következik a másik. általános feltételként megkövetelni a nyelvvizsgát szerintem is sajnos baromság, akárhogy is nézzük.

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:00:54

@Márk_Márk: "Vagy nem.
I have to think - gondolkoznom kell.
I have to sink - le kell süllyednem."

ez csak szimpla kötekedés. ne mondd azt, hogy nincs a környezetedben, főleg a főnökeid közül, aki annyira bénán beszél angolul, hogy az már fáj, oszt mégis megérted.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.07.21. 00:03:15

"Attól még lehet mondjuk kiváló mérnök, hogy csak magyarul tud."

ez az évszázad legégbekiáltóbb ökörsége.

remélem a többségnek nem kell magyaráznom, hogy miért.

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:05:21

@Káposztakukac: válaszolok. elmész nyugatra. felszállsz a helyi tömegközlekedési eszközre. nincs jegyed, és éppen szopsz. hííínye húnnya, a pálinka mitől ilyen furcsa, de láss csodát, a "primitív" kis ottani ellenőr nyakamat rá, hogy vagy angolul, vagy németül el fog téged igazítani. akár csak a rendőr.

kérlek, meséld el, hogy is van ez nálunk?

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:06:17

@Márk_Márk:

1) a bölcsész / humán értelmiségi is nyugodtan tanuljon meg egy idegen nyelvet. Hátha érteni is fog valamit egy külföldi múzeumban.

2) ma nincs olyan műszaki terület, ahol nem kell tudni angolul. Ha találsz mégis olyan helyet, ahhoz kár volt egyetemet / főiskolát végezni.

3) a világszinvonalú magyar oktatás sajnos már kb. a 80-as évek végén haldokolni kezdett. Ezt ugyanis a tömegoktatás tette és teszi tönkre. Attól, hogy a felnőtt lakosság felének lesz diplomája, attól ugyanúgy csak kb. a 10%-a lesz ténylegesen értelmiségi. A többi a képességeihez képest túlképzett.

Bezmag 2009.07.21. 00:07:07

Szükségem volt régen egy angol középfokra, ezért zéróból letettem 5-6 hónap alatt a Rigó uccában.

Tudok valakit, aki fogadásól egy év alatt lefelsőzött spanyolból.

9 évig tanultam oroszul: egy szót se tudok, igaz nem vagyok rá büszke.

Mindfield 2009.07.21. 00:09:54

Mondjuk aki végig tud tanulni egy egyetemet, annak ne hogy már egy nyelvvizsga problémát okozzon..:)

Káposztakukac 2009.07.21. 00:09:56

@nanogyo: szerintem a tandíj lényege abban fejeződik ki, hogy a sok léhűtő nem menne gimi után el állambácsi pénzén még 3-5 évet bulizni, aztán valahogy összekaparni egy hasztalan diplomát, hanem alapból olyan emberek mennének egyetemre, fősulira, akik komolyan is gondolják a továbbtanulást és ennek megfelelően tervezik a jövőjüket is. hány lófaszt sem érő diplomás dolgozik olyan területen, ahol egy érettségivel, vagy akár egy szakmunkásival is bőven boldogulhatna?

Wallstreetbull 2009.07.21. 00:12:33

@Naszta: Humán értelmiséginek nem csak azért érdemes megtanulnia idegen nyelvet, hogy megértse a cuccokat a Louvre-ban (remélem jól írtam:)) De a magyar nyelv igazi megismeréséhez, és benne való elmélyüléshez szükség van egy másik nyelv elsajátításához is. Szerintem. Hogy képes legyen az árnyalatok összehasonlítására

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:14:36

@Wallstreetbull: suma: diplomához kell nyelvvizsga. Én még a minimum egy angol közepet is kikötném...

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:14:59

@Wallstreetbull: na, ez meg a másik, és ebben igazad van. nem ártana pl. magyarul is megtanulni. a mai magyar felnőtt társadalom valami elképesztő mértékben analfabéta. és ez a szó szoros értelmében is igaz, és áttételesen is. ezek a gyerekek megtanulták a betűket, de nem értik amit olvasnak.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:17:00

@kerdesek05: mérnököknél most egy kötelező a BME-n. Praktikusan az angol a szaknyelvhez elég. Véleményem szerint nálunk az angol felső jobb lenne, mint a két bármi más közép vagy az angol plusz más közép.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:18:08

@karacsi_maci: jó esetben az egyetemet / főiskolát sem kéne tudniuk - magyar nélkül - elvégezni...

zako1 2009.07.21. 00:21:13

Ugyan már, nem mondjátok komolyan, hogy ti csodálkoztok azon, hogy a középiskolás korosztály nem beszél nyelveket?! Magyarul írni-olvasni nem tudnak rendesen, a funkcionális analfabétizmus az eget verdesi. Műveletlenek, könyvet legfeljebb akkor látnak, ha bemennek szarni egy könyvesboltba (forrás by bash.hu), tisztelet a kivételnek. Néhány jobb gimnáziumot leszámítva a magyar középfokú oktatás katasztrofális állapotban van és folyamatosan csúszik lefelé - amihez nemcsak a szülők, de az iskolák is asszisztálnak. Mert persze a (hülye)gyerek is kell, mert fejkvótát jelent, az meg állást és fizetést. Az egész rendszer rothadt és nemcsak a fejétől bűzlik.

Káposztakukac 2009.07.21. 00:23:30

@karacsi_maci: látom nem érted. ha valaki kimegy külföldre úgy, hogy nem beszéli semmilyen idegen nyelvet, az az ő egyéni szociális problémája. a nyelvismeret meglétét nem kellene egy felsőoktatási diplomához kötni. és vice versa.

Káposztakukac 2009.07.21. 00:25:28

@zako1: ez sajnos így van. amit a gimi és a szülők elrontottak, azt az egyetem már nem tudja kijavítani. mondjuk nálunk meg se próbálják.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:31:44

@Káposztakukac: de. Ugyanis: a diploma azt állítja a tulajdonosáról ideális esetben, hogy az adott szakmából kompetens az illető. Reál területen például viszont angol szakirodalom nélkül viszont NEM lehet az. Ennyi.

dean23 2009.07.21. 00:37:47

A nyelvvizsgával nekem az a bajom, hogy sok esetben független az adott egyetemtől annak megszerzése. Ha az egyetem csak úgy adja oda a diplomát, hogy kell nyelvvizsga, akkor miért nem építi a tantervbe, mint a többi tárgyat amiből vizsgákat kell letenni? Az egy fals indok, h. márpedig európéerek vagyunk és ezt kell és pont! Ha köteleznek szervezzék meg ennek az oktatását ők! A sikeres államvizsgának legtöbbször amúgy sincs sok köze a nyelvismerethez! Aki külföldön akar dolgozni az meg fogja tanulni az adott ország nyelvét diplomától függetlenül! Nálunk meg "papírországban" azért tesz le mindenki nyelvvizsgát, mert már lassan a pénztáros szakmához is kikötik a munkáltatók! Hozzáteszem sztem minimum 50%-ban indokolatlanul, mert valószínű, h. soha a büdös életben nem szólal meg más nyelven csak esetleg mikor nyáron elmegy nyaralni!

Az más dolog, h. a felsőoktatási intézménybe való kerüléshez néhány helyen elengedhetetlen a nyelvvizsga adta plusz pont.

És az is más dolog, h. nálunk a felsőoktatás egy színvonaltalan ingyenes tömegképzés hasznavehetetlen végtermékkel!

Káposztakukac 2009.07.21. 00:37:51

@Naszta: kevered a szezont a fazonnal. informatikusnál, mérnöknél, közgazdásznál, jogásznál, stb. ez természetesen így van. de van számos szakma, aminél ez nem ilyen egyértelmű. ott teljesen felesleges ilyesmit elvárni.

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:38:54

@Káposztakukac: nem, én úgy látom Te nem érted. az állításoddal nem vitatkozom. az igaz, hogy ha elmegyek valahova külföldre nyelvtudás nélkül, akkor az az én bajom.

viszont, minekutána beszélek angolul, valahogy nagyon jól esik, és 2009-ben természetesnek is veszem, hogy az idézőjeles fejlett nyugati országokban a legtöbb ember beszél valamilyen világnyelvet. és ugye ide akarunk tartozni, nem pedig a sötét afrikához, ahol kedvtelésből ölnek. ráadásul sokan tanulni jönnek hozzánk.

másképpen: nézd meg, még a nyolcvanas években is volt annyi a surmó balatoni vendéglősökben, hogy a minimál németet megtanulják. számolni, köszönni, elnézést kérni, esetleg picit útbaigazítani. meg zimmer frei. na most ezek után, ha valaki tud deriválni, vagy oda vissza tudja a történelmet, etc... akkor annak igazán nem eshet nehezére megtanulni azt, hogy i am, you are, ha érted mire gondolok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 00:40:17

Én pl akkor hagytam ált- iskolában abba a németet, mikor az orosztanrom kezdte tanítani. Alapfokú angol , német nyelvvizsgám van azóta, de a kötpnél már megszenvednék .És két diplomám. Nálunk szerencsére elég volt alapfok is. Én csak akor tdom megtanulni, ha napi rendszerességel használom. Mikor külföldön voltam 3 hónapot utána raktam le az alapfokút is... Írott szöveget nagyjából megértem, de folyamatosan beszélni, az nem megy.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:41:02

@dean23: itthon a legtöbb egyetem / főiskola tanít ingyen idegen nyelvet. Csak a hülyegyerek nem megy be. A diplomás képzés, értelmiség képzés. Az meg tudjon már egy rohadt nyelvet. Főleg, hogy szakmailag is inkompetens egy halom területen nyelvismeret nélkül. (Gépészek, IT, gyógyszerészet, orvosok stb.)

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:42:02

@Káposztakukac: melyik diplomás területtől nem követelnéd?

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:43:27

@Káposztakukac: no de hát senki nem mondta, hogy a kovács, a cipész, az autószerelő beszéljen nyelvet, nyelveket. márpedig diplomát általában az orvos, mérnök, bölcsész, egyéb akar.

milyen lenne már, ha belázadnék, hogy azért mert a nem létező fiam orvos, vagy teológus lesz, ne kelljen már megtanulnia az alapvető latin kifejezéseket?

az informatika nyelve az angol, punk-tum. ha kiengednek egy diplomás informatikust, legyen az elte, gd, kandó, angol közép nélkül, hát azt az iskolát atommal robbantanám.

ha némettel engedik ki az sem baj, a lényeg, hogy KÉPES megtanulni egy nyelvet, onnantól már rajta múlik, hogy megtanulja vagy sem. ez egyfajta SZINT, nívó, ennek ez a lényege.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 00:44:36

Elnézést az elgépelésekért. Amúgy műszaki területen dolgozom, mérnöki diplomáim vannak, és tényleg kell legalább egy olvasási szintű nyelvtudás angolból, ha az ember pl. fejleszteni akar.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:45:10

@tildy:): máshonnan: hány állás lehetőség volt ahova nem adtad be a CV-det, mert nem is tudtad, hogy Neked szólt? Gondolom jobb lenne, ha lenne nyelvvizsgád (közép)?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 00:45:37

@karacsi_maci: KAndón alapfok elég volt. LEgalábbis a bsc bevezetése előtt. Hála istennek.

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:46:39

@tildy:): hát, pedig csak használni kéne. rengeteg embert ismerek, aki megérti, csak egyszerűen nem meri használni. én ahogy egy előző hozzászólásomban írtam, rá voltam kényszerítve, és rájöttem, hogy ha bénázom is, nem égetnek el máglyán csak azért, mert nem vagyok perfekt. aztán meg kérdezgettem, hogy ez a szó mi, ezt hogy mondják stb... használni, használni, használni....

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:47:20

@tildy:): az dúrva...

És minden szakkönyv megy alap nyelvvizsgával? :S

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 00:48:42

@Naszta: Semennyi. Mint írtam, nagyjából megértem az álláshirdetéseket, webfejlesztőként pedig a php.net doksikat napi szinten használom. Beszélni nem nagyon tudok, de próbálkozom, írásban viszont van idő végiggondolni.
Nem akkor lenne jobb ha középsokú nyelvvizsgám lenne, hanem akkor lenne jó , ha használnám napi szinten szóban a nyelvet. Mert csak akkor ragad meg.

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:51:23

@tildy:): még ezzel is simán kiegyeznék, mármint az alapfokkal. csak tudja elgagyogni, hogy my name is karacsi maci, i am 32 years old, and i am from budapest, how are you?

és a választ is megértse.

nem pedig: az illetékbélyeget szerettem volna felragasztani arra az adóívre, amit a nagybátyámtól kaptam a múlt év végén, mikor egy súlyos ejtőernyős baleset következtében szilánkosra tört a bokája, és elvitték abba a speciális kórházba, ahol az ilyen eseteket kezelték 1989 előtt stb...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 00:52:13

@Naszta: Feladatorientált vagyok : ha valamit nem értek, kikeresem, kiszótárazom, megoldom. Végszükség esetén segítséget kérek, ennyi.
Egyébként még így is voltak akik nem kaptak diplomát, Kandósoknál a nyelv valahogy elég mumus. (villmérnökit és infót végeztem ott)
Kell a nyelv. Ezt én is tudom, de nem vagyunk rákényszerítve. Norvég ismerőseim megkérdezték: ilyen gazdagok a magyarok, hogy minden film szinkronos???

nem várt fordulat 2009.07.21. 00:52:38

OFF

@tildy:): és mennyiért csinálsz nekem egy weblapot?

sourcerror 2009.07.21. 00:52:48

@Márk_Márk: Helyi szinten világhírű.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:52:53

@tildy:): igaz. Azért van korreláció jó esetben. Szerintem is használd a nyelvet és minél előbb juss el középfokig.

A Te területeden aztán végképp beeshetsz egy multihoz, ahol aztán még pisilni is angolul kell, kis túlzással.

sourcerror 2009.07.21. 00:54:25

@zako1: "Ugyan már, nem mondjátok komolyan, hogy ti csodálkoztok azon, hogy a középiskolás korosztály nem beszél nyelveket?! Magyarul írni-olvasni nem tudnak rendesen, a funkcionális analfabétizmus az eget verdesi. Műveletlenek, könyvet legfeljebb akkor látnak, ha bemennek szarni egy könyvesboltba (forrás by bash.hu), tisztelet a kivételnek."

A szüleik bezzeg Thomas Mannt olvasnak reggeltől estig.

Carvi 2009.07.21. 00:56:59

@Názáreti Brájen:

"1. Az ember gyermeke minél távolabb születik Budapesttől, azzal pontosan egyenes arányban csökken az esélye az egyetemre jutásra..."

Nem is tudom, kb. 220 kilométernyire születtem és nőttem fel Budapesttől, mégis sikerült diplomára szert tennem a fővárosban (nem is egyre). Ráadásul ez nem is volt egyedi eset: a gimnáziumi osztályomban annak idején 96% volt a felvételi arány. (Egyébként, ha nem kellene a diplomához nyelvvizsga, könnyebb lenne bejutni az egyetemre?)

"2. Minek beszéljen az ember gyereke bármilyen más nyelvet..."

Hogy kontaktust teremthessen olyan emberekkel is, akik valami véletlen folytán mégsem beszélnek magyarul, és esetleg a szakirodalommal is szélesebb körben ismerkedhessen.

"3. Ki a Fszt érdekel, hogy melyik magyar felsőoktatási intézményből van a papír..."

Például azokat, akiknek még "hagyományos" keretek között kellett ugyanezért megküzdeniük, nem pedig a trendi, akkreditálatlan agymosodákban szereztek maguknak valamilyen diplomának látszó tárgyat.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 00:59:00

@tildy:): Az a baj, hogy azt látom, hogy nálunk is kb. a végzett hallgatók (a teljes hallgatóság 40%-a) 10-20%-a alkalmatlan. És még nyelvet sem tud. Nagyon szar úgy bemenni gyakorlatot tartani, hogy tudom, hogy a 30 fős csoportból az 5 értelmes azért nem beszél, diskurál velem, mert égő a többi előtt... e helyett mesélhetem el egyetemen, a leghülyébbeknek, a merőleges szárú szögeket. Kiborító.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 00:59:38

@Naszta: Voltam már multinál.
Volt interjúm holland php-s állással kapcsolatban régebben, 4 körön voltam túl, bár lehet az angolom miatt buktam el.
@karacsi_maci: Most államvizsgáztam villanyon, úgyhogy saját projektek lefejlesztése előtt pihi van, magánzóban még nem csináltam, csak céges kereteken belül . Nem akarok külső CMS-t a majdani saját projektjeimhez, így előbb azt le kell fejlesztenem még. Majd utána.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 01:02:09

@zako1: Ez elsősorban az oktatás hibája és nem a fiataloké. Egyébként: egy mai fiatalhoz képest egy 50 éves ember meg számítástechnikai analfabéta. Nagy kérdés, hogy most melyik mutat inkább előre...

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 01:04:47

@tildy:): OFF: szerintem saját CMS-t írni nagy munka és ráadásul csak egy létező dolog repro-ja. Szerintem szálj be valamelyik open source-ba. Marhaság feltalálni a spanyol viaszt. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 01:06:15

Azt még elfelejtettem elmondani, én miért is maradtma le korábban a nyelvről.
Szóval mitn említettem, volt az említett orosztanárom, aki elkezdett németet is tanítani. Nos én a rendszerváltáskorlettem ötödikes, ez azt jelentette, hogy nekünk nem volt választási lehetőségünk angolt vagy németet tanulni , csak oroszt lehetett nyolcadikig. Németet fakton vehettük fel.
Ez volt faluban.
Mi volt a városban? Gimis osztálytársaim, akik ugyanakkor voltak ötödikesek mitn én, már tanulhattak angolul , németül, kötelező módon (az nekem fakt volt és nem kötelező és max két év)
Ez azt jelentette , hogy amikorra középsuliba kerültem 4 év lemaradásom votl a többiekhez képest. Oroszt meg utáltam, azt nem akartam tanulni...
Szerencsére keménykezű némettanárom volt, de mivel a németet nem használmam már 10 éve, sajnos már az a tudás is kikopott...
Szüleim szegények voltak, nem futotta nyelvtanárra, külföldi tévé meg nem volt...

Szóval azért így picit nehezebb elérni valamit.Persze így sem lehetetlen.

El Argentino 2009.07.21. 01:10:38

Nyelvvizsga csak 1 darab papír, a nyelvet használni is tudni kell. Ismerek sok ember akinek van papírja, és? ÖÖÖ Máj néme is... itt vége.
Nyelvtanítás hazánkban? A többségnek baja van a magyarral is. Olvasni nem tudnak, nem hajlandók, semmi érdeklődés az új dolgok iránt. Züllesztés megy évek óta.
Tandíj, felülvizsgálatok, szakok megszüntetése stb. talán elősegítené a lébecolás megszüntetését. De ezekhez azért dolgozni is kell.
Szaktudás? A minden bolond kommunikáció szakra akar menni, ööö... háát..., itt tartunk.

nem várt fordulat 2009.07.21. 01:13:39

@Naszta: OFF: én a sajátomat használom, és tökéletesen bevált. olyan projektek alatt fejlesztettem ki, ahol a pénz kevés volt, cserébe időt kértem. egy éve gyűröm, képes többszintű (n) menüt kezelni, sorrendezni, többnyelvű, banner menedzsment, hírlevél cronból, kép / videó galéria, regisztráció, stb... szal minden ami kell, az adatbázist és az admin oldalt xml-ből saját maga legenerálja, kicsit hasonlít a symfony-hoz ha nem is annyira kiforrott, de objektum orientált, és tudom pontosan mit csinál. szerintem nem rossz, de ha újra kéne kezdenem, inkább én is megtanulnék egy sajátot, de semmikép sem valami joomla vagy hasonló cuccot.

de ha nem tudnék angolul, akkor ****hatnám az egészet, sosem jutottam volna el idáig.

nem várt fordulat 2009.07.21. 01:15:53

"én is megtanulnék egy sajátot," természetesen én is megtanulnék egy meglévőt.... freud bácsi, bocsánat :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 01:26:46

@karacsi_maci: OFF: én már nem fejlesztgetek ilyesmit. Jó hobbi volt. Most szégyen szemre kényelmes vagyok: joomla

Cserében C++-ban oltom a vasat. :)

ON: vajon döntéshozók is szoktak blog-ot olvasni? Ha igen, miért nem fogadják el a tanácsainkat? :)

A szülők szövetsége meg inkább nyaraljon. És a gyerek is pihent lesz úgy nyelvet tanulni.

Márk_Márk 2009.07.21. 01:27:57

@kerdesek05:
Te segghülye vagy.

@NViktor:
Jujj, eljutottál Londonba, és kaptál munkát is?
Hú, de elájultam, baszd meg...
Képzeld, engem még a 80-as évek végén hívtak Ausztráliába meg Amerikába a szar magyar diplomámmal... Úgy, hogy mindkét helyen intézte volna a cég az összes engedélyt (tartózkodási, munkavállalási, zöld kártya stb.).

@karacsi_maci:
De minek kéne külföldre mennie egy felsőfokú végzettségűnek?
Nem a nyelvtudást tartom fölöslegesnek (én tanultam vagy tizenkettőt, más kérdés, hogy melyiket mennyire beszélem jól), hanem a kötelezővé tételét baromságnak.

@states:
Valamirevalóban talán.
De az ország középiskoláinak 99%-a ezek szerint nem ilyen.

nem várt fordulat 2009.07.21. 01:36:04

@Márk_Márk: nos, ennyi erővel a matematikát meg a fizikát sem kéne kötelezően oktatni, ha már messziről látszik, hogy az a gyerek bezony író lesz.

ahogyan naszta mondta, nincs olyan diplomát adó szakma, amihez nem kéne egy minimum alapfokú idegen nyelv ismerete ha más miatt nem, a szakmai anyagok olvasásához, megértéséhez.

mondj egyet, és igazat adok neked.

de tudod mit, mondok én... legyen az mondjuk egy agrármérnök. mi a ráknak neki az angol vagy a német, bizonyosan meg tudja tanulni a kukoricát meg a silót magyarul, nem kell neki ehhez az angol vagy a német, esetleg francia vagy spanyol.

de aztán nekem ne sírjon itt mindenféle blogokon arról, hogy a faszé nem fordította le valaki a jürgen szövegét neki a szakmai konferencián magyarra. és akkor itt jön a képbe a VERSENYKÉPESSÉG mint olyan.

azt hiszem, ez utolsó szó mint érv elég sok autóskártyát üt.

biododírium 2009.07.21. 01:40:35

(Talán most nem tűnik el az éterben):

Én örültem, hogy anno is már kötelező volt a nyelvvizsga a diplomához. Anélkül még máig nem tanultam volna meg angolul. (A középiskola alatt/mellett szerzett német tudás sajnos szinte teljesen elkopott.) Otthon már (jelenleg külföldön élek évek óta) szégyelltem magam, hogy egy turistát sem tudok eligazítani.

Mo-on meg a szakirodalmi és különféle hobbikról szóló könyvek max1%a (!) jelenik meg (magyarul), míg külföldön vagy külföldről beszerezve, németül és angolul minden elérhető.

Internet dettó. Az összes magyar oldalra csak az összegzés a jellemző. Bármilyen témában, ha bele akar mélyedni az ember, akkor nélkülözhetetlen az idegen nyelv.

Márk_Márk 2009.07.21. 01:42:10

@karacsi_maci:
Hát elég ciki lenne, ha a főnökeim bénán beszélnének angolul. :-)

B: lófaszt. Az informatika nyelve sem az angol. Ahogy egy műszaki területé sem.

@Bezmag:
Mesének szép, de ne sértődj meg, ha egyiket sem hiszem el.

@Naszta:
Alapvetően egyetlen műszaki diplomához sem kell idegen nyelv.
A bölcsészeknek persze könnyű, nekik az a fő szakuk, hogy nyelvet tanulnak, meg hát a suli erőssége is... szóval ég és föld.
Bölcsészeknek villamoskari elektronika záróvizsga kéne, és ha nincs meg, nincs diploma. Ez lenne a logikus.
(És hát félek, nem sok bölcsész kapna diplomát.)

Márk_Márk 2009.07.21. 01:42:16

@karacsi_maci:
Hát elég ciki lenne, ha a főnökeim bénán beszélnének angolul. :-)

B: lófaszt. Az informatika nyelve sem az angol. Ahogy egy műszaki területé sem.

@Bezmag:
Mesének szép, de ne sértődj meg, ha egyiket sem hiszem el.

@Naszta:
Alapvetően egyetlen műszaki diplomához sem kell idegen nyelv.
A bölcsészeknek persze könnyű, nekik az a fő szakuk, hogy nyelvet tanulnak, meg hát a suli erőssége is... szóval ég és föld.
Bölcsészeknek villamoskari elektronika záróvizsga kéne, és ha nincs meg, nincs diploma. Ez lenne a logikus.
(És hát félek, nem sok bölcsész kapna diplomát.)

nem várt fordulat 2009.07.21. 01:49:10

@Márk_Márk: nem tudom mivel foglalkozol, nyilván nem szó szerint értettem ezt a főnök bénán beszél angolul, de biztosan láttál már ilyet.

B: lófasz kontra.

bizony bizony testvérem, az informatika nyelve az angol. nem tudom mivel foglalkozol, nyilván kiderült a hozzászólásaimból, hogy én informatikával, és hát ha már egyszer van egy 14 éves tapasztalatom a témában, akkor én magamnak elhiszem, hogy de, az angol. elkezdhetünk vitatkozni ezen, de teljesen felesleges. hidd el nekem. cipőt a cipésztől. én sem mondom egy orvosnak, hogy de hát nem a latin.

nem várt fordulat 2009.07.21. 01:50:18

egyébiránt, én teljesen ki vagyok akadva, hogy egy jogosítvány megszerzéséhez ennyi minden szart kell tudni.

kresz, rutin, műszaki vizsga, elsősegély...

mé nem elég az, hogy beülök, kulcs elfordít, oszt megy a verda?

Márk_Márk 2009.07.21. 01:56:33

@karacsi_maci:
Szerintem NINCS olyan szakma, amihez feltétel lenne az angol (vagy bármilyen másik nyelv). Ahogy akkor is nagyon jó fokon lehetett elsajátítani minden szakmát, amikor még csak oroszt tanítottak kis hazánkban.
Ezért faszság is a diplomához nyelvviszgát kérni. Bármilyet.
Mellesleg komoly szöveghez nem az alap- meg a középfok, de a felsőfok is kevés.

@Naszta:
Te ugye bölcsész vagy?

Ha középfok birtokában írod meg a CV-det, az max. röhögés tárgya lesz komoly cégnél.

Szakkönyv: elméletileg bármilyen megy, még alapfokú nyelvvizsga nélkül is. Alapfoknál ugyanis már tudnod kell a teljes nyelvtant, onnan meg már csak szótanulás. Egy-egy szakma szókincse meg pár száz szó.
Komolyabb szöveget meg felsőfokkal sem fog tudni.

Márk_Márk 2009.07.21. 02:03:08

@karacsi_maci:
Ja. én elhiszem, hogy el vagy szállva az informatikától meg az angoltudásodtól, de az informatika nyelve SEM az angol.
Ahogy más szakmáé sem.

Illetve bocs, két szakma van, amié mégis - azaz amit angoltudás nélkül nem lehet csinálni, legalábbis a világ nagy részén (kivételek azért ez alól is vannak).
A légiirányítás + a közforgalmi pilóta.

A többi csak nagyzolásból mondja. Te is, ahogy a többi informatikus is, hogy bizonygassa saját felsőbbrendűségét.
Némileg képben vagyok azért informatikában is. Teljesen jól lehet csinálni angoltudás nélkül is. Meg kell tanulni 200 parancsot. Nagy dolog. A 80-as években (Commodore-korszak) kismillióan programoztak 0 angoltudással.

Márk_Márk 2009.07.21. 02:07:04

@karacsi_maci:
Buta a példád.
A KRESZ azért kell, hogy tudd, mire számíthass az úton, és te is kövesd a szabályokat. Kb. az írni-olvasni tudással egyenlő. A rutin közben tanulsz meg vezetni, az elsősegély meg azért kell, hogy mondjuk életben maradj, ha valami mégis történik.

A műszaki vizsgát én is hülyeségnek tartom, a többség 15 perc múlva már nem is emlékszik az egészre, és úgysem fog hozzányúlni az autóhoz (és jobban is teszi), és nem fog kereket sem cserélni saját maga.

A nyelvvizsga viszont csöppet sem lényeges szakmai szempontból. Még annyira sem, mint autóvezetéhez a műszaki.

nem várt fordulat 2009.07.21. 02:13:50

@Márk_Márk: "Szerintem NINCS olyan szakma, amihez feltétel lenne az angol (vagy bármilyen másik nyelv)."

hát ez igazán érdekes gondolat. ezt meséld el a tolmácsoknak is kérlek.

de mint programozó, szerintem megpróbálkazhotsz simán az előbb említett php / mysql / apache / mssql / linux / photoshop, stb... kombókkal is nyelvtudás nélkül.

Pistike szintig el fogsz tudni jutni. profi munkát sosem fogsz lerakni. szerencsére nem csak magyar szabvány létezik.

egyszer amikor még a gallupban dolgoztam, kaptam egy feladatot. egy speciális GSM modemet kellett programoznom, embedded... hiába csináltam meg visual basicben gépről, a feladat nem erről szólt. mivel viszonylag új cucc volt minimális supporttal, ezért magyarországon nulla, azaz nulla ember tudott segíteni nekem, pedig hidd el, az összes létező fórumot felkerestem.

de mondok neked mást. vajh felmenőim közül az egyik hogy a rákba tudott volna tábornokokat oktatni a nato védelmi stratégiáiról, ha csak magyarul beszél?

kezdem azt érezni, hogy kialakítottál magadnak egy álláspontot, amihez ragaszkodsz, és már csak azért is, büszkeségből nem mondod ki, igenis a diplomához kell a nyelvvizsga.

olyannyira, hogy a főiskoláról már nem is beszélsz, csak simán a nyelvtudásról.

mindenki tudja, hogy mind a diplomát, mind a nyelvvizsgát meg lehet kapni az ecserin. nem ez a lényeg. a lényeg az, hogy van pár szülő, aki tiltakozik amiatt, hogy felsőoktatásban ezt ne kelljen.

más kérdés, hogy szerintem is az iskolának kéne biztosítani a megfelelő eszközöket ehhez (nekünk annó még az elején a GDF-en adtak jó cuccokat), de konkrét oktatás nem volt.

így múlik el a világ, így tűnnek el az értékek. nézd meg, régen az akadémia mint olyan, egy nívót képviselt. most meg? Tv2 akadémia, ahol 0 szakmai tudással engednek el embereket.

édesapám 35 év szakmai tapasztalattal ment el a fradi tv-hez mint gyártásvezető. 22 éves kis picsa leugatta, hogy de hát a képhez vágjuk a hangot, ne szólj bele. persze amikor nem jött össze, akkor a vágó, a szerkesztő, apám, meg a buszvezető is hibás volt.

no comment...

nem várt fordulat 2009.07.21. 02:18:46

@Márk_Márk: kérlek, sírva könyörgök, legalább ekkora baromságokat ne mondj: "Meg kell tanulni 200 parancsot."

parancs!=utasítás!=vezérlő elemek...
szekvenciális - objektum orientált stb... programozás, pls!!!

ha csak ennyi lenne én örülnék a legjobban, hogy ilyen egyszerű szakmám van. nem vagyok elszállva.

a laikusnak a gázszerelés is csak annyi, hogy kijött, kicsavart két csavart, piszkált rajta valamit oszt kész.

úgy látszik az előző elég hosszú hozzászólásom eltűnt, nem írom le még egyszer.

csak egy mondatot belőle, ha mégsem jönne át. Angol tolmácshoz kell vajh az angol?

nem várt fordulat 2009.07.21. 02:26:16

@Márk_Márk: "A műszaki vizsgát én is hülyeségnek tartom, a többség 15 perc múlva már nem is emlékszik az egészre"

Erről van szó. Ha megjegyezné az osotbája, akkor nem kéne kihívni szerelőt 15-20e -ért egy sima kerékcseréhez.

Vannak szakmunkások, akik az előbb említett módon "le lettek alázva" elvették tőlük a renomét. Vannak szakközepesek, akik ha kitanulták, tudnak jó szakemberek lenni. vannak gimnazisták, akik kitörölhetik a seggüket, ha nem mennek el főiskolára. elmennek, de olyan elbaszott szakokat vesznek fel, hogy semmit nem tudnak kezdeni velük.

de ha legalább egy nyelvet tudsz, akkor megvan az esélyed, hogy elzúzz innen a picsába. én mehetnék angliába, kis családom szívesen vár, nem fogok, mert nem jön be, ellenben nagy valószínűséggel elhúzok costa-rica-ra, és nem fogok beszarni, hogy ha kell kérnem "egy kiló kenyeret a bótban".

bejártam egész európát, és akár hiszed akár nem, kurva jó volt, hogy tudtam kommunikálni emberekkel, meg tudtam ismerkedni ottani fiatalokkal, át tudtam érezni az ottani életet az által, hogy beszélgethettem a helyiekkel, nem béna kacsaként térképet szorongatva lúzerkedtem...

Zsola777 2009.07.21. 02:43:01

Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy!
A szakmai nyelv meg lehet bármi, angol a kockáknak, német az autósoknak, angol+latin az orvosoknak...

euAgWzgmmtq7K 2009.07.21. 03:04:17

érdekes, hogy tőlünk nyugatra, azt se tudják mi a fasz az a nyelvvizsga. ott nem papír kell, hanem beszélni tudni az adott nyelven. mint a valódi állásokban mo.-n most is, úgyhogy a rigó utcát dugjátok fel a seggetekbe.

nem várt fordulat 2009.07.21. 03:42:26

@d.hardman: van egy csóka, olvastam egy interjút vele. asszonta, hogy 1 év után otthagyta a pecsába a főiskolát, mert rájött, hogy inkább azt tanulja, azzal foglalkozik, ami igazán érdekli. azt hiszem, valami DELL a csóka neve.

egy_lány (törölt) 2009.07.21. 06:42:22

@mcs: egy magyar-töri tanárnak vagy egy jogásznak minek kellene külföldön tanulnia? :D

Egyébként valaki írta fentebb, hogy nagyon sok múlik a család anyagi hátterén is...na, ennél meg végképp.

Pipas 2009.07.21. 06:44:33

Már az is elég gáz, hogy egyáltalán el lehet végezni a tantárgyakat idegen nyelv tudása nélkül. Hogy a fenébe olvassák a szakirodalma, ha nem tudnak idegen nyelveket?

Vagy magyar matematikát, magyar fizikát, magyar számítástechnikát tanulnak? A középfokú nyelvvizsgának felvételi követelménynek kellene lennie!

Pipas 2009.07.21. 06:48:15

@egy_lány: Nem is olyan régen még a fazekasnak is be kellett járnia a világot mielőtt a fazekascéh befogadta volna!

Egyébként meg azért kell a magyar és történelemtanárnak külföldre mennie, hogy lássa, a fél magyarország külföldön van. A jogásznak meg azért, hogy lássa, hogy máshol milyen megoldásokat találnak külföldön azokra a problémákra, amikkel itthon is szembesülünk.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.07.21. 06:48:59

Nem értem ezen a nyelvvizsga témán mit kell annyit rugózni. Adják ki a diplomát nyelvvizsga nélkül, aztán kész! A munkaerő-piacon úgyis baszhassa használható nyelvtudás nélkül, a vitrinbe meg jó lesz anélkül is.

Pipas 2009.07.21. 06:53:28

@Márk_Márk: "Némileg képben vagyok azért informatikában is. Teljesen jól lehet csinálni angoltudás nélkül is. Meg kell tanulni 200 parancsot.": Azért azt nem javaslom, hogy hozzánk jelentkezz programozónak, mert nem hiszem, hogy az indiai, lengyel, spanyol etc. kollégákkal olyan frappánsan megértetnéd magad. Meg aztán az ő pofájukat is megnézném, amikor a magyarul írt kommentjeidet silabizálják. ;)

egy_lány (törölt) 2009.07.21. 07:02:47

@Pipas: egy jogásznak a magyar jogszabályokat kell alkalmaznia, megsúgom, hiába tudja, hogy bezzeg a finnek, a németek, stb. hogy csinálják...

Amúgy meg ami bajom ezzel van: a szegényebb családokból származók ezzel totálisan el lennének zárva a diploma megszerzésétől. Mert gondolom, azt senki sem hiszi, hogy - tegyük fel, ezt bevezetik - sokszorosára nőnek a külföldi ösztöndíjak, a mai felsőoktatásban tanulók számát tekintve :S

Mindenki nem kaphat ösztöndíjat, az odaítélés hm...nem mindig objektíven megy, de ha feltételezzük, hogy minden nagyon objektív és csakis a tanulmányi eredmény számít, akkor is, aki nem annyira színjeles, de amúgy jó érzéke van és szorgalmas, ne kapjon diplomát?

repecs 2009.07.21. 07:05:15

Betiltanám a nyelvtanulást. Aki nem tanulna meg más nyelvet itt marad. Meg ami tiltva van azt sokkal többen nagyobb lelkesedéssel tanulnák.

Shitting Bull 2009.07.21. 07:08:00

@Márk_Márk: mondjuk azért, hogy ne szakbarbár legyen.
Több, mint egy éve keresek állást és az egyik legnagyobb akadály a nyelvtudásom hiánya. Sok helyen elnéznék, hogy nincs végzettségem, mert akkora gyakorlattal (és egyes ex. kollégák szerint tudással :D ) rendelkezem a saját területemen. Viszont angolul csak írásban merek úgy-ahogy kommunikálni, egyéb idegennyelvet nem ismerek.
A legtöbb helyre meg folyékony angol, sok esetben _és_ német kellett volna.
A globalizáció megállíthatatlan és kell valami közös nyelv.

Pipas 2009.07.21. 07:12:32

@egy_lány: "egy jogásznak a magyar jogszabályokat kell alkalmaznia": Csacskaság. ha ez így lenne, akkor a jogi karokon nem lenne szóró tárgy a több ezer éve megszűnt Római Birodalom jogrendszere.

Merthogy csak egy dolog, hogy ott van a jogalkotás is, vagy a nemzetközi jog, de ráadásul elgondolhatod azt is, milyen silány lenne az a jogász, aki kizárólag a jelenlegi magyar jogot tanulta. Az milyen gáz lenne má!

repecs 2009.07.21. 07:12:51

@Márk_Márk: Én nagyon szeretném ha neked lenne igazad, de sajnos kell az az angol közép fokon. Sőt ha esetleg kimész látni fogod hogy a középfok majd semmi.

ppppalika 2009.07.21. 07:12:54

[Nem az összes kommentet olvastam, így lehet, hogy már írt más is hasonlót]

Ne kelljen nyelvvizsga. Aki akarja/rászorul, megveszi, az egyetem nem méri. Viszont egy egyetem megjelölhetné, hogy az adott szakmához mely nyelvek javasoltak. Biztosíthatná és egyúttal kötelezhetné a hallgatókat, hogy 1-2-3 tárgyat az adott nyelven vegyenek fel, néhány szaktárgyból az adott nyelven kiadott vizsgafeladatsort írjanak. Hogy van-e papírja arról, hogy tud, vagy nincs, az mellékes.

Már persze ha tényleg az a cél, hogy a diplomához kapcsolják a nyelv_tudást_.

Pipas 2009.07.21. 07:14:41

@egy_lány: Ja, és még egy. A magyar jogászképzésben a német nyelv a menő, ugyanakkor fontos a francia és egy pici latin is. Na miért nem az angol? Mert a magyar jogrend nem angolszász, hanem német alapokon nyugszik. Az meg a római jogon.

Pipas 2009.07.21. 07:22:54

@egy_lány: "Amúgy meg ami bajom ezzel van: a szegényebb családokból származók ezzel totálisan el lennének zárva a diploma megszerzésétől."

1) Az államvizsgához már ma is szükséges az idegen nyelv. Már sok éve, legalább 10.

2) Van egy törvény, ami szerint az egyetemek nem szedhetnek külön pénzt olyan szolgáltatásért, ami szükséges a diplomához: nyelvi képzés, terepgyakorlat stb.

3) Hangsúlyozom, hogy a nyelvet nem az egyetemen kellene megtanulni, hanem a középiskolában, az egyetemen már késő. Ha valaki az egyetemen tanulja meg az idegen nyelvet, akkor mikor kezd el szakirodalmat olvasni? Az egyetem után?!

Amúgy meg vegye ki a vakbeledet egy szegény család gyermekeként diplomát szerzett, roma származására, diszlexiára és diszkalkuliára többletpontot kapott, nyelvviszga nélkül lediplomázott, az anatómia tantárgy tanulása alól nyelvi okokból felmentett hátrányos helyzetű kezdő orvos. ;)

egy_lány (törölt) 2009.07.21. 07:23:51

@Pipas: láttál te már olyan határozatot, amely a római jogon alapul? :D
Az, hogy mit építenek bele a joganyagba, az más kérdés, vettek át egyes területeken kifejezetten angolszász jogrendre jellemző jogintézményeket is.

De akkor sem a gyakorlatban dolgozó jogász fogja eldönteni, hogy én ezt most inkább úgy csinálom, ahogyan külföldön, mert szerintem az jobb :D

egy_lány (törölt) 2009.07.21. 07:27:50

@Pipas: a kötelező külföldi tartózkodást kifogásoltam, nem a nyelvvizsgát ;-) lásd fentebb mcs hozzászólását, amire reagáltam.

Amúgy: ne menj a másik végletbe.

"egy szegény család gyermekeként diplomát szerzett, roma származására, diszlexiára és diszkalkuliára többletpontot kapott, nyelvviszga nélkül lediplomázott, az anatómia tantárgy tanulása alól nyelvi okokból felmentett hátrányos helyzetű kezdő orvos. ;)"

Részemről nálam csak a szegény volt igaz, de ha kötelező lett volna kinn tanulnom egy ideig, valószínűleg nem kaptam volna soha diplomát. Nem bírtam volna finanszírozni, ráadásul akkoriban diákhitel sem volt.

Pipas 2009.07.21. 07:31:55

@egy_lány: Véletlenül több mint tíz évet dolgoztam a jogi egyetemen. Láttam sok hasonló attitüddel rendelkező lányt sírdogálni a folyosón. ;)

Amúgy persze, hogy nem a határozatok alapulnak a római jogon! A törvények alapulnak azon, ami alapján a határozatot hozzák.

Amúgy meg, aki elvégzi az Állam- és Jogtudomány kart, az nem feltétlenül lesz "a gyakorlatban dolgozó jogász", azaz a jogi karoknak nem csak és nem kizárólag a "gyakorlatban dolgozó jogászok" képzése a feladata. A gyakorlati képzés nagy része csak az egyetem után jön, éppen úgy, mint az orosképzésben. Sima diplomával még ügyvéd sem lehetsz...

Pipas 2009.07.21. 07:35:48

@egy_lány: "Nem bírtam volna finanszírozni, ráadásul akkoriban diákhitel sem volt.": Ma sem maguk finanszírozzák a hallgatók a külföldi szemesztereket, sőt nem is hitelből.

Mondom, ha feltétele a diplomának, akkor nem lehet érte külön pénzt kérni.

egy_lány (törölt) 2009.07.21. 07:37:25

@Pipas: nem sírtam, csak megemlítettem, hogy milyen hatásai is lehetnek.

Nem kell lekezelőnek lenni.

Pipas 2009.07.21. 07:39:07

@egy_lány: Bocsi, nem akartam lekezelő lenni. Nem is írtam, hogy sírtál...

Na, megyek dolgomra. ;)

ppppalika 2009.07.21. 07:41:56

"1) Az államvizsgához már ma is szükséges az idegen nyelv. Már sok éve, legalább 10."

Több az 15-nél is...

"2) Van egy törvény, ami szerint az egyetemek nem szedhetnek külön pénzt olyan szolgáltatásért, ami szükséges a diplomához: nyelvi képzés, terepgyakorlat stb."

Elvileg. Viszont a hallgatóknak csak kb. 20 százaléka képes felvenni nyelvet, mert nincs több hely.

"3) Hangsúlyozom, hogy a nyelvet nem az egyetemen kellene megtanulni, hanem a középiskolában, az egyetemen már késő."

Egyik oldalról ez igaz. A másik oldalt nézve egyáltalán nem mindegy, hogy melyik középiskolában tanul valaki. Van, ahol kicsi rá az esélye, ha nem tud magántanárt fizetni.

Gilderoy 2009.07.21. 07:45:51

"Szorgalommal vagy ésszel, mindegy, de tudjon. "

Csak ez nem így van ám! Azt fejelted el, hogy a szorgalmat vagy hozza valaki otthonról, vagy sem. Az eszet meg még inkább, a génjeiben hordozza az ember!

Magyarul a születési előjogokat konzerválod a szerencsétlen, kirekesztett rétegek rovására.

Én inkább abban látom a megoldást, hogy állásinterjún se lehessen diplomára, képzettségre, tudásra, szorgalomra irányuló kérdéseket feltenni, ahogy pl. a dohányzásra, gyermekvállalási elképzelésekre most sem szabad rákérdezni.

És ne csak azt büntessék meg, de bitangul, aki a romákat nem veszi fel, hanem azt is, aki az adott munkakör szempontjából alkalmatlan jelölteket elküldi. Hiszen a jelölt nagy valószínűséggel nem tehet róla, hogy buta és lusta, mivel ezek olyan szörnyű gyerekkori hátrányok, amelyeket a többségi társadalom sajnos csak felnagyít.

nyalógép 2009.07.21. 08:01:25

Az ország szempontjából nem biztos, hogy előny a nyelvvizsga kötelező volta. Nyelvtudás nélküli, emberek legalább itthon hasznosítanák tudásukat, sok kiváló ám csak magyarul tudó szakember lenne a munkaerőpiacon. Multik nem szipkáznának el annyi diplomást külföldre, hanem majd szépen idejönnének, és itt is adóznának.

Gilderoy 2009.07.21. 08:12:09

@nyalógép: Ez is nagyon igaz!

Ráadásul ma volt a rádióban, hogy az államot megfosztják a külföldi cégek a szerencsejátékok bevételeitől, mivel az internetes szerencsejátékra nem vonatkoznak a magyar törvények.

Namármost ha csak kevesen beszélnének idegen nyelveket, egyrészt nem játszanának külföldi weboldalakon, másrészt azokat nehezebb is lenne lefordítani, mivel nem lenne ki lefordítsa őket.

És akkor nem bukna az állam súlyos milliárdokat a törvényeinket kinevető, gazdag külföldi cégek miatt.

belekotty 2009.07.21. 08:23:31

Nos az én időmben 20 pont volt ugye a felvéleti max pont, az ELTE komoly szakjaira 19 pontok voltak a minimumok, volt is szakmunkás elég.
Ma ugyanezen szakokra 60-70 százalékokkal be lehet jutni, szakmunkások meg nincsenek.
Mindenki arról álmodik hogy irodában püföli a gépet, meg menedzserkedni fog, dolgozni senki nem akar.
Aztán ezek a könyöklő féltehetségű egyetemet végzett emberek tömege mivel valódi tudósnak mérnöknek nem jó, menedzser lesz, imél és excel varázsló és ők fogják irányítani az állami apparátust, a multikat elárasztják, már ha van nyelvtudásuk.
Lásd az informatikához nem értő menedzserek tömege, akik horror szar rendszer bevezetéseket vezényelnek le informatikai átlátás nélkül. A sok szolgálatónál bevezetett SAP-ISU rendszer katasztrófája ennek élő példája, ami a fogyasztókon csattan.

"azta" 2009.07.21. 08:25:28

"Nehogy már azért is orvosi diploma járjon, ha a gyerek telehányja a vécét a hétvégi diszkóban."

a Te frusztrációddal vajon ki foglalkozik? :)

bár valóban van egy érezhető minőségi romlás, de azért egy orvosdiplomához eléggé meg kell dolgozni! csak úgy jelzem. az "öregek" meg mindig is panaszkodni fognak az éppen aktuális egyetemista bagázsra, hogy mennyire hülyék - akár jogos, akár nem (mindig is volt, mindig is lesz "bezzeg a mi időnkben"ezés).
azért mert valakinek nem okoz problémát egy nyelv elsajátítása, attól még másnak lehet ez óriási (nem szakmába vágó!) akadály! vagy neked elvárásod, hogy a perforált vakbeled felett angolul (esetleg németül, franciául, lováriul?) tanácskozzanak? (igen!igen! ez IS demagógia!)

*mokka* 2009.07.21. 08:27:48

Nem szeretem, amikor valakit csak azért néznek le, mert nem végzett el mérnöki/ orvosi/ jogász képzést. De. Egy évfolyamon, mondjuk kommunikáció szakon az évfolyamban van ÖT olyan, akit tényleg érdekel ez az egész, és valóban újságíró akar lenni. Éveken át a nyarai, valamint az iskolaideje is a gyakorlati helyeken telik, ahol megismeri az adáslebonyolító programokat (angol nyelven, ofkorz), a vágó programokat (szintén) és a technikát, mert nincs mindenhol technikus azonnal, ha probléma van... És ehhez hozzájön, hogy nem is annyira egyszerű szépen, és perfekt (!) magyarral nyilvánosság előtt beszélni, így a kommunikáció szakosok is küzdenek eleget. A különbség az, hogy kommszakon bent maradhat az is, akit egyébként hullára nem érdekel az egész, csak a diploma miatt van ott, orvosin, vagy a műszakin nem...
Ez volt a rádiós szakirány, én erről tudtam beszámolni. De én lennék a legboldogabb, ha reáltárgyakból valami, csak egy kicsi is ragadt volna rám, de sajna az érettségi bizonyítványom is rámutat a hiányosságaimra, matek kettő, minden más öt. Mondjuk jól ki is röhögtek, én is magamat:D

me, myself and I 2009.07.21. 08:32:10

Igaza van annak, aki azt mondja, hogy egyetemen/főiskolán késő nyelvet tanulni. Amíg meg nem szüntették a nyelvoktatást azon a főiskolán, ahol tanítottam, naponta visszatérő probléma volt. A hallgatók nagy többsége 8-10 évig "tanulta" az adott idegen nyelvet általános és középiskolában, akkor sem, de azóta sem értettem, hogy voltak képesek mentesnek maradni minden nyelvtudástól. Ne gyertek azzal, hogy milyenek voltak a nyelvtanáraitok. Olyanok voltak, amilyenek. Jó tanártól könnyű megtanulni mindent, kevésbé jó tanártól viszont azt tanulod meg, hogy csak magadra számíthatsz.
Emberek! Tanulni mindenki csak maga tud, úgy ahogy enni is, hogy mást ne is említsek.

me, myself and I 2009.07.21. 08:35:38

@Naszta: De, az emberek hibája. Te sem hitted el, hogy nem kell tanulni, vagy igen?

UTakeMe 2009.07.21. 08:36:41

Nos, először magyarul kellene megtanulni, aztán jöhetne a többi nyelv...Sajnos egyre jellemzőbb, hogy már az alapokkal is komoly bajok vannak.

A felsőoktatásban azért nem ostobaság nyelvtudáshoz kötni a diplomát, mert ha valaki a felsőoktatásban tanul, annak bizony a szakterületéhez kapcsolódó külföldi szakirodalmat is ismerni kell (ha magára valamit is adó szakemberről beszélünk, legalábbis), és sajnos egyelőre még nem fordítanak mindent magyarra.

A nyelvoktatás olyan, amilyen, aki akar, az önszorgalomból is megtanul, de kell hozzá valami motiváció.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.21. 08:37:19

Folyton arról panaszkodik mindenki, hogy a legjobb szakemberek elmennek külföldre... Persze, mert rákényszerítették őket, hogy tanuljanak nyelvet!:-) Az egyetem végén kötelező lenne egy nyilatkozat, hogy garantáltan nem beszél nyelvet a diák és akkor itthon magasabb fizut kap:-) Ha meg már a 3. felsőfokút teszi le, akkor emelt járulék és adófizetési kötelezettség, mert gyanús, hogy meg akar pattanni és a mi adónkból működtetett intézményekben megszerzett képzettséggel akar idegen országoknak hasznot hajtani.
Persze most vicceltem, de akár komolyan is gondolhatnám:-)

Cyric 2009.07.21. 08:39:43

Szerintem igazuk van. Ne kelljen nyelvet tanulni. Aztán majd jön a pofára esés mikor megpályáznak egy állást ...

- Milyen nyelveken beszél, mert nem láttam az önéletrajzában?
- Hááá magyarul!
- :O ... Basszus ...

Aki nem tanul nyelvet az baszhatja. Én személy szerint felsőfokon beszélek angolul és németül is de sokszor már ez sem elég ahhoz hogy előnyhöz jussak mert a minimum az 1 nyelv (angol vagy német) tárgyalóképes szint valamint a másik minimum alapfokú ismerete.

Manapság meg már minden ember beszéli legalább középfokon 1 nyelvet de gyakran inkább a fent említettekből mindkettőt, úgyhogy valakinek aki még egy középfokú nyelvvizsgát sem fog tudni összeszedni egy diplomához a versenyképessége a béka segge alatt se lesz, mehet a szalag mellé órabérbe.

victoriginal 2009.07.21. 08:45:29

én már a gimnáziumi érettségit is nyelvvizsgához kötném, lévén a magyar nyelv nem világnyelv.

legyünk már kicsit kultúráltabbak, tanultabbak.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 08:50:06

@Márk_Márk: mérnök vagyok. De ez tök mindegy a vita szempontjából. És bizony: az MSDN Library nem magyar nyelvű, ergo a Windows-ra írsz programot, akkor kell az angol. Ergo egy informatikusnak kell az angol.

A Linux-os levelező listákról nem is beszélek...

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 08:52:00

@me, myself and I: valóban nem csak az oktatás baja ez. Az egészséges motiváció megteremtése is bizony fontos lenne...

ppppalika 2009.07.21. 08:54:47

@UTakeMe: "A felsőoktatásban azért nem ostobaság nyelvtudáshoz kötni a diplomát"

Úgy van, de itt nem nyelvtudáshoz, hanem nyelvvizsgához kötik.
Idei élményem, hogy egy hölgyike, aki tavaly végzett valami főiskolán informatikusként - angol nyelvvizsga a zsebben - nem volt képes értelmezni egy weblap forrását, amiben olyan bonyolult dolgok voltak, mint igazítás, jobbra, balra, szélesség, magasság. Ami már akkor szokott menni, ha a szaktudás vagy nyelvtudás egyike megvan...

De nyelv_vizsgája_ azért volt.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 08:56:45

@espadazo: Az emberek nem azért mennek külföldre, mert a költözködésnél nincs jobb programjuk. Azért mennek külföldre, mert emberhez méltóan akarnak élni. Itthon már két választás szólt a 13. és 14. havi nyugdíjról, de arról csendes kuss van, hogy egy pályakezdő mentőorvos keres nettó 90.000 Ft-ot. Ebből kéne családot alapítani és lakást vennie. Megértem, hogy nem marad itthon csak azért, hogy a nagypofájú politikus még el is magyarázza, hogy nem tudja beosztani a pénzt, meg öngondoskodás. És ekkor megy pl. Svájcba, havi autó áráért. És: ön-gondoskodik.

Sparhelt 2009.07.21. 08:56:45

A szülői szervezet végül is elérte a célját, beszéltek róluk, csináljátok a reklámot nekik. Ehhez nem kellett más, csak egy ordas nagy hülyeség, és máris mindenki csak róluk beszél. Mennyit kellett volna izzadni egy normális szlogenért és mennyit fizetni míg ezt mindenki megtanulja. A hülyeség meg ingyen van..

Pápu nem sárga tetű 2009.07.21. 08:58:11

Szerintem meg az a felháborító, hogy 40 évesen már NEM kell nyelvvizsga a diplomához...

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 08:58:39

@ppppalika: az egy külön sztori, hogy a nyelvvizsga mennyire minőségi termék itthon. Ettől még ma Magyarországon általában ezzel tudod igazolni a nyelvtudásod.

dean23 2009.07.21. 09:02:57

@Naszta: Ezek a szakmák a kivételek. Itt már felvételnél elvárható lenne a nyelvvizsga megléte. Viszont itt Magyarországon tanítanak olyanokat is ahol nem indokolt!
Ingyen sok egyetem tart nyelvoktatást, de vizsgát már nem sok helyen ők intézik.

Tightend 2009.07.21. 09:03:25

Diplomát szerezni bizonyos szakokon érdemi nyelvtudás nélkül rohadt nagy öngól. Máshol meg tök felesleges. Ez tipikusan aki hülye haljon meg dolog, ha valaki nem fogja fel a gyenge agyával, hogy közgazdász, stb. diplomával angoltudás nélkül fele annyit se fog keresni, az megérdemli a sorsát.

Margit bácsi 2009.07.21. 09:05:35

a legbunkóbb hungarikum, hogy phd-hez meg KETTŐ nyelvvizsga kell, mert CSAK.

egy elvárásának sincs értelme, mivel el sem jutott volna a phd-hez a jelölt, ha nem HASZNÁL idegen nyelvet (angolt), a kettő elvárása színtiszta taplóság.

különösképpen természettudományokban, ahol teljesen nyilvánvalóan csak az angol nyelvtudás a szükséges és elégséges, hogy boldoguljon a szerencsétlen munkatárs.

még egy nyelvet kötelezővé tétele a jelölt totális hülyének nézése, olyan, mintha jogosítványhoz kötnék a phd-t, mivel valahogy majd ugye be kell járnia az egyetemre, ha majd egyszer vesz kocsit, tehát kell az is a phd-hez.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 09:11:32

@dean23: az elejében egyet értünk: van ahol jobb lenne már diploma elött is a ny.v., de mondj légyszi olyan diplomás szakot, ahova szerinted nem kell!

Margit bácsi 2009.07.21. 09:13:23

jav.: még egy nyelv kötelezővé tétele...

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 09:16:14

@Margit bácsi: szerintem is elég lehetne egy angol felsőfok, de: ha ez a követelmény, akkor egy PhD-s képes kell, hogy legyen letenni még egy nyelvvizsgát. Mégis csak PhD és nem szakmunkás képzés. (Mondom ezt úgy, hogy én sem kívánom a hátam közepére se.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 09:23:26

@egy_lány: Anyum 6 évig volt munkanélküli, pont mikor középiskolás voltam. Volt , hogy csak hétvégén volt hús az asztalon. Igaz középfokúm még nincs , mint ahogyan írtam, de önerőből letettem két diplomát . Egy évet egy egyetem elbactam, utána azt mondták, nem támogatják a felsőoktatási tanulmányaim, oldjam meg magam.

Egyébként nyelvvizsga minden főiskolán egyetemen kötelező, a bsc rendszerben már középfok. Azt hiszem a kandón a kb 2000-2001 környékén végzetteknek nem kellett még semmilyen nyelvvizsga. Utána alapfok kellett.
Szóval aki akar az tud. Én is meg tudtam cisnálni nulla szülői háttérrel mindkét diplomám. Mert megakartam. Ennyi.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2009.07.21. 09:24:13

"Diplomát annak kell adni, aki eleget tud hozzá. "
Ahhoz képest kap minden hülye.

Ahhoz képest, a számonkérés egy csomó intézményben 0
Vagy épp ha van, akkor olyan dolgokból, amiknek a szakhoz semmi köze.
Ez tapasztalat.

De azért lehet valaki informatikus úgy, hogy nem tud kicserélni 1 hardvert a egy számítógépben :D

Fonecker 2009.07.21. 09:24:29

Diplomához nyevvizsga?!

Faluban jártam általános iskolába, ahol nem válogathattam az agol/német fakultációk között, mint a városi ismerőseim...
A szüleim egyszerű kétkezi munkás emberek, és nem volt pénzük különórákra járatni, stb...
A főiskolát kitűnő eredménnyel végeztem, és nem hiszem hogy rosszabb, vagy kevesebb ember lennék, mint az, aki angol-német felsőfokkal bír.
Ha megkövetelik a szakmai közép/felsőfokú nyelvvizsgát, akkor most munkanélküli lennék, csak azért, mert falusi, szegény családba születtem...

Ezzel nem azt mondom, hogy nincs szükség nyelvekre, nyelvtudásra, tévedés!

Csak azt mondom, hogy sokan kerülnek hátrányos helyzetbe egy papír miatt.

Döntsön a piac, vannak szakmák ahol nincs szükség nyelvvizsgára, és vannak szakmák, ahol nyelvtudásra is van szükséged, nem csak nyelvvizsgapapírra...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 09:26:14

@Pipas: Már ahol. Államvizsgához nálunk nem volt szükséges a nyelvvizsga. Ahhoz kellett, hogy szép bőrkötésben megkapd a diplomád. Különben csak igazolásod van az iskola elvégzéséről. Így lehetséges, hogy diplomaosztón a társaság egyik része csak egy plakettet kapott (és amíg nem igazolja a nyelvvizsgát , addig nicns diplomája) , míg másik része megkapta az oklevelet.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2009.07.21. 09:26:30

@tildy:): Én 2003-ban végeztem a TTK-n, akkor nem úgy volt hogy nem kell nyelvvizsga, hanem hogy mehettünk államvizsgázni, ha nem volt.
Mondjuk én inkább ezt a rendszert kedveltem (nekem időre megvolt az angolom, nem érdekből mondom), mert le lehetett tudni az államvizsgát, és utána nyugodtabban vágott neki az ember a nyelvtanulásnak, nem mindent egyszerre kellett nyomni.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2009.07.21. 09:27:29

@Fonecker: Figyu, én sem válogathattam a nyelvek között, aztán mégis van nyelvvizsgám. Akarni kell azt csak.

changebug (törölt) 2009.07.21. 09:27:49

Jéé ezt sem gondoltam, hogy valaki így kimondja...
Az az igazság a komcsik csinálták ezt is jól. Felvételi - amit akkor és ott elér az jó a többi meg egy évig menjen dolgozni.
De hát van egy csomó újgazdag hülyegyerek (hiába volt különtanár, ha hülye, hülye), akiknek autóparkoló kell nem kollégiumi elhelyezés és hát ők érzik magukban a kibaszott nagy tehetséget és ne már hogy fizikai munkát kelljen végezniük, a nagy tehetségbe. És ezért is a szülök küzdenek nem a kölkök. Nevetséges.
Javaslom - vissza a jó kis államilag finanszírozott keretszámú, diktatórikus felvételi rendszert (csak az akkor és az ott elért pontszámok számítsanak) - hagyj tudja meg az a büdös kölök (és szülő) mi az az objektivitás.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2009.07.21. 09:32:34

@Káposztakukac:

Tudod mi a különbség egy valódi jogász és te közötted, kis faszkalap, hogy ö velem nem LATINul beszél...

...nem attól leszel jogász, hogy latin kifejezéseket használsz -propagálva végzettséged- magyarországon kis fasz.

KopaszMercis 2009.07.21. 09:33:17

En egyetertek a kedves szulok kezdemenyezesevel...

Ugy sem er mar semmit a nyelvvizsga, es ugy sem tud senki a diplomazok kozul normalisan az adott idegenynyelveken, szal minek magunkat amitani?

Eltorolni oszt csumpi

KopaszMercis 2009.07.21. 09:35:10

@Fonecker:

hat nem lehetsz valami remek munkaero ha diplomanelkul nem kapnal munkat...

Margit bácsi 2009.07.21. 09:39:32

@Naszta: így van, képes rá, feltéve, ha szán rá időt, amit mással is tölthetne.

az ember el sem tudja képzelni, hogy mi mindenre képes egy phd-s, be tud vásárolni, el tud mosogatni, sokuk képes szétszerelni egy mobiltelefont, tud kerékpározni, át tud kísérni öregnénit a zebrán, és le tud nyelvvizsgázni egy plusz, fölösleges idegen nyelvből.

ezen dolgok közös jellemzője, hogy nem erősíti a phd értékét, és semmilyen kapcsolatba nem hozható vele.

persze el lehet várni, hogy egy phd-s tudjon jól énekelni, kislabdát hajítani, ártani nem árthat ugye, ha később a művelt hungary-t kell képviselnie.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 09:46:40

@Margit bácsi: nincs teljesen igazad. Például a legtöbb alapmű (matematika) franciául íródott, egy halom jó kötet németül van és a legújabb kori cikkek vannak angolul. Itt a tanszéken is vannak ilyen könyvritkaságok.

50 évvel ezelőtt egy kutató legalább 3 nyelven beszélt, különben nem értette volna a cikkeket, könyveket. Több olyan könyvet is láttam, amikben németül és franciául írnak vegyesen. Van egy olyan érzésem, hogy sokszor találjuk fel ugyanazt, csak azért, mert még nincs lefordítva angolra.

Szumma: nem teljesen alaptalan dolog, hogy legyen minimum két nyelvvizsgája egy kutatónak, bár ebben az esetben szerintem is elég lenne az angol felsőhöz kötni. Az árnyaltság miatt azonban nem tartom baromságnak a szabályozást.

Fonecker 2009.07.21. 09:46:47

Dolgoztam szalag mellett is, nem szégyen...
A munkától nem ilyedtem meg soha, és sokat küzdöttem, hogy diplomám, és jobb munkahelyem legyen.
Van nyelvvizsgám, de ha felsőfokút kellett volna letennem, akkor nem lett volna esélyem.
Ezért nem tartom igazságosnak a rendszert.

kyanzes (törölt) 2009.07.21. 09:47:34

Szerintem se kössék nyelvvizsgához a diplomát. Ha valahol szükség van nyelvtudásra, kérjék külön. Amúgy is a készséget fogják vizsgálni, nem a papírokat.

Nevetséges. Van olyan ismerős, aki 5 évet élvégzett az egyetemen, aztán a nyelvvizsga miatt soha nem szerezte meg végül a diplomát.

Abszurd.

dean23 2009.07.21. 09:50:16

@Naszta: Pl. BTK, FEEK félék. Bár ezek sok esetben egyet is jelentenek a kamu szakokkal amikkel elhelyezkedni sem lehet!

Eleve maga a nyelvvizsga is olyan, h. az csak papír, mert nem adja vissza a nyelvtudást. Van ahol befizetsz 100e Ft-ot és gyakorlatilag megveszed, mert az vizsgáztat e akinél tanulsz, de tudok olyat is ahol megveszed 40e Ft-ért egy nappal előtte a komplett vizsgalapot!

1011001b (törölt) 2009.07.21. 09:52:57

Valamennyi igazuk azért van. Ha már egyszer ingyenesnek nevezzük a felsőoktatást, biztosítani kéne ingyenes alternatívát a nyelvvizsgának. Akát emeltszintű nyelvi érettségi fejlesztésével, akár egy nyelvvizsga állami támogatásával. (Bár a legjobb lenne, ha mindegyikért fizetni kéne megfelelő hitelek biztosítása mellett.)

A nyelvtudásból ugyanakkor nem szabad engedni, óriási lemaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest. A diplomának ma már nem csupán szakmai felkészültséget kell igazolni (arra valók a szakmunkésképzők és az OKJ-s tanfolyamok), hanem bizonyos szintű általános intelligenciát, az önfejlesztés képességét.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 09:55:12

@dean23: Ettől még kell a diplomához a nyelvvizsga. Ha más érték úgysincs a diplomában, akkor no pláne.

belekotty 2009.07.21. 09:57:31

@Cyric: Attól fögg milyen szakmában interjúzol. Ha szinkrontolmácsnak akkor igen. De mondjuk egy informatikusnak a középszintű kommunikációt simán elfogadják.
Van havi 9 ezer eurós álláshirdetés, csak közepes német kell hozzá.
Ja meg egy másik nyelvet is kell tudni, az IBM S/390 assemblert. :-))

9876 2009.07.21. 10:00:47

Néhány gondolat. Kb. 10 éve diplomáztam és szerencsére volt nyelvvizsgám.
1. Sajna középiskolában alapóraszám mellett szinte lehetetlen a középfokú nyelvvizsga. Jártam pár éve nyelviskolába, melynek szignifikáns megélhetése volt a középsuli mellett kiegészítő nyelvórára járó vagy nyári szünetben gyorstalpaló nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokból.
2. Ha kisvárosi középiskolába jársz még nehezebb a dolog, életképes nyelviskolák csak nagyobb városokban léteznek. Így marad a magántanár vagy az utazgatás.
3. Az idegennyelvű szakirodalom megértése miatt kellene a nyelvvizsga? Hmm, ez azért nem minden karon lehet így. Ráadásul nem biztos, h csak angol nyelvű az a szakirodalom. Akkor most hány nyelvet tudjon az ember? A felvételihez/diplomához pedig bármilyen nyelvű vizsgát - megkülönböztetés nélkül - elfogadnak tudtommal.
4. Egy középiskolában megszerzett nyelvtudást gyakorlás nélkül (pl. ha a felsőoktatásban nem épül rá semmi) gyönyörűen, analfabetizmusig el lehet felejteni a diplomaosztóig. Ilyen esetben mire jó az egész?
5. És végül kevesen bár, de vannak olyan embertársaink akiknek egyszerűen nincs nyelvtehetségük. Persze a lusták is takaróznak ezzel, de mégis van ilyen. Ők maradjanak diploma nélkül, legyenek bár ezen kívül mindenben alkalmasak az adott végzettség megszerzéséhez?

Margit bácsi 2009.07.21. 10:01:13

@Naszta: ma minden "tudományos" publikáció angolul születik. minden nemzetközi tudományos előadás, ülés, konferencia, stb. angolul megy. minden komoly eredménynek van angol irodalma. minden komolyan vehető kutató beszél/ír/olvas/ért angolul. nem németül, nem franciául, nem spanyolul, hanem angolul.

ha egy matematikusnak franciára van szüksége, akkor tanuljon franciául, ennek felismeréséhez talán van elegendő iq-ja egy matematikusnak, talán nem kell paranccsal, szabállyal elvárni tőle.

ha kell neki kakilni, nem parancsolom meg neki, hogy menjen wc-re, hanem feltételezem, hogy el tud menni magától.

gondolom, a doktori iskolák azt sem tiltják, hogy a matematikusok kútba ugorjanak, csak mert az nem jó. nem kell megtiltaniuk, mert az a matematikus hülyének nézése, és mert nem a doktori iskola hatásköre ezt tiltani.

sanyix 2009.07.21. 10:07:10

Én pedig egyetértek hogy mi azzal faszé kell nyelvvizsga diplomához. Mi köze az egyetemnek ahhoz hogy mégis mije van az embernek.
Jogsit nem akarják kötelezővé tenni a diplomához?

Amúgy én tudok angolul, olvasni szöveget érteni legalábbis kiválóan. Írni is ha van mellettem szótár (mert bár a nyelvtan megy, de a szavakat állandóan elfelejtem), beszélnem meg nem sokat kell, attól kicsit félek is, hogy hülyén ejtem ki a szavakat, és leharapják a fejemet :D

Ja, és nincs nyelvvizsgám, nem is szándékozom letenni. Minek? Állásinterjún úgy is beszélni kell, nem fecnitlengetni. Nem is a fecnit kérik a munkahelyeken, legtöbbször azt írják hogy "angol nyelvtudás", és nem azt hogy "angol nyelvvizsga".

gabcigirl 2009.07.21. 10:11:57

Szerintem meg igenis kell a nyelvvizsga. 10 cégből 9 és félnél röhögve dobják a kukába a pályázó CV-it, ha nem tud legalább nyelvvizsgát prezentálni valamilyen nyelvből.

Nekem pl. már érettségire megvolt az angol közepem.

És mielőtt elkezdenének huhogni: nem vagyok milliomoscsemete-szülők közalkalmazottak, ráadásul a nyelvtanulás időszakában egyikük már le volt százalékolva. Szó sem volt tehát arról, hogy erre költöttek volna temérdek plusz pénzt, hogy én tanulhassak. A titok nyitja: középiskolában nem ellébecolt nyelvórák, plusz a gimnáziumi angol fakultáció, tanítás után, plusz órákban. Ennyi a titok nyitja. Ja, ennek mai napig hsznát vesze. Diplomához kellett, munkához is kell, e nélkül fel sem vettek volna. Akkor miről beszélünk?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 10:15:12

@gabcigirl: Normális cégeknél tesznek rá, hogy van-e papírod róla. (Normálisabb pályázó meg feltünteti a nyelvtudását a cv-n akkor is ha nincs papírja róla )

Megkérdezik , mennyire tudsz kb. az adott idegen nyelven , aztán interjú közben meg átváltanak rá. Ha tudsz , akár papír nélkül is, akkor nem tökmindegy? Ha meg van középfokúd, de 10 éve nem beszéltél, akkor meg ballaghatsz el a sunyiba kb....

Cyric 2009.07.21. 10:15:25

@belekotty:

Ááá nem hinném hogy olyan nagyon menő állások lettek volna. :) Ez egyik logisztikai munkakör volt kapcsolattartás ügyfelekkel stb. de mégis egy 3 tagú német delegáció 40 percig izzasztott utána meg 10 percig angolul. ^^

A másik meg gy projektmenedzseri állás volt ahol szintén elbeszélgettek németül igaz az angolt ott csak kérdezték beszélni nem kellett az interjún. :)

Meg végül is nem annyira a felsőfokon van a hangsúly, igazad van a középfok is az esetek 90%-ában bőven elég. Csak arra gondoltam hogy gyakran már a magasabb szintű nyelvtudás sem elég ha valaki meg egyáltalán nem is beszél semmi nyelvet akkor nincs túl sok esélye elhelyezkedni diplomát igénylő munkakörben.

sanyix 2009.07.21. 10:16:13

@gabcigirl: arról hogy nyelvtudás kell, és nem vizsga. 10-ből 9 munkáltató nem lehet ilyen síkhülye, bár mo-n van nem kevés.
iskolai angoltanulást wc papírnak lehet használni. Én 1 az 1-ben "agresszív" "videojátékok"-ból tanultam meg angolul. Ha a suliban próbáltam volna, semmit sem tudnék.

Mellesleg egy nyelvvizsga 20k huf. Befizeted, bemész az időpontra, elmakogsz 2 szót, és vége.

Fonecker 2009.07.21. 10:16:39

@gabcigirl: Pont erről van szó!

Döntse el a piac, hogy kellesz-e vagy sem nyelvvizsga nélkül, és ne a jogszabályok.

És nem minden iskolában van lehetőséged nyelveket tanulni, ha kisvárosi középiskolába jársz az esélyeid erősen lecsökkennek...

Ezért mondom azt: a piac döntsön.

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 10:17:48

@Fonecker:én anno az általános iskolát összevontan kezdtem el, az első négyet úgy is végeztem. a felső tagozatot olyan faluban jártam, ahol most sem laknak 1800-nál többen.egy kis vidéki város gimnáziumába jártam, ahol akkor kb 260-an. szüleim egyszerű dolgozó emberek,általános iskolát végeztek.a mostani kimutatások alapján minden hátráltató tényező feltalálható az "önéletrajzomban". Jómagam angol szakon diplomáztam, -a nyelvizsgát azért tettem le előtte, mert már untam, hogy mindenki azzal cseszeget, hogy nincs-, beszélek valamicskét németül is, egy sört sok országban ki tudok kérni.bátyám egész jó beosztású katona, Koszovó,Ciprus,Afganisztán és az évek során végrehajtóból végrehajtató lett, kontingensparancsnok meg ilyesmi. (NATO berkekben ez azért egy elég komoly feladat.)tehát ne jöjjön nekem senki a hátrányos helyzettel meg a gátló tényezőkkel.nem szabad feladni, tolni kell és akkor nagyon hülyének kell lenni,hogy ne sikerüljön.pedig, mint említettem, ilyen indulással -a mai statisztikák szerint 2,1% lett volna az esélyem(ünk), hogy diplomát szerezzünk.és mégis, kettőből kettő.

Margit bácsi 2009.07.21. 10:18:09

@gabcigirl:

mi most veszünk fel új kollégát, és fel sem merült, hogy megnézzük a CV-kben, hogy kinek milyen nyelvvizsgája van, és hogy van-e, mivel nekünk van, és pontosan tudjuk, hogy LÓFASZT nem ér.

egyszerűen csak 1 perc alatt leteszteljük 2 kérdéssel, hogy hogy megy neki az angol.

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2009.07.21. 10:19:30

van ilyen, hogy magyarországi szülők országos egyesülete??? .]
és olyan van, hogy magyarországi nagyszülők országos egyesülete?
diplomához meg ne kelljen nyelvvizsga, hanem viszont nyomják elefántbőrre, mert úgy ér valamit.

Stupidella 2009.07.21. 10:20:03

Nálunk még az eszperantó meg a lovári nyelvvizsgát is elfogadják a diplomához...

@Fonecker: a piacnak nem kellesz nyelvvizsga és -tudás nélkül.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 10:20:42

Egy ismerősöm húsz éve foglalkozik informatikával, mára profi szinten fejleszt. De még érettségije sincs. Napi szinten beszél és levelez angolul (és azt hiszem németül is). Igaz, hogy rendszeresen ejt fogalmazási és helyesírási hibákat.
Esélye sincs egy jó állásra, mert mindenütt papírokat kérnek tőle, míg (hozzá képest) hülyegyerekek pusztán a diplomájuk felmutatásával az iskola utáni héten (nulla gyakorlattal) beülhetnek a kétszeres pénzzel járó állásokba.
Tudom, miért nem szerez diplomát. Sajnos ahhoz sok szabadidő (+pénz) kellene, márpedig egy család fenntartása mellett mindkettő csak vágyálom.
Hány ilyen, az idióta papírkövetelő szokások miatt örökre elásott profi szakember robotolhat különböző cégek hátsó szobáiban?

a.u.r.o.r.a 2009.07.21. 10:22:17

@Káposztakukac: a szociális munkásnak is nagy szüksége van a nyelvre, főleg, ha nem itthon tervez dolgozni, hanem külföldön, Afrika, Ázsia stb. Persze ehhez inkább az ottani, nálunk nem is tanított nyelvekre, de azért az angol, francia stb. elvárható.

a posthoz: Úgy általában pedig egyetértek azzal, hogy megkövetelik a nyelvvizsgát, ez csak előnyt jelent, hátrányt semmiképp. Nekem magamnak is jobb érzés, ha beszélek egy idegen nyelvet és nem kell zavarba jönnöm, ha majd egyszer külföldre kerülök, akár csak kis időre.
Nem értek egyet azzal, hogy legyen nyelvvizsgája a bölcsésznek, a mérnököket meg hagyják békén. A nyelvtudás ne fügjön attól, hogy milyen szakon tanul az ember. Előttem már írta valaki, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. Egy magára valamit is adó ember megtanul egy idegen nyelvet, de mivel álláskereséskor nem elég azt mondani, hogy igen, beszélem ezt vagy azt a nyelvet, annak bizonyítékát is kérik, jó, ha megvan az a nyelvvizsga. És ha ezt már meg kell szerezni a diplomához is, annak csak örüljünk, a munkaerőpiacra már ezzel a plusszal kerülünk ki. Szerintem , ha nem lenne ez a követelmény, kevesen tennének nyelvvizsgát csak úgy, szorgalomból, mivel ugye nem kötelező. Kevesebben is tanulnának idegen nyelvet, megmaradnának azon a szinten, amit elsajátítottak (vagy nem) a középiskolában. Az ember törekedjen arra, hogy ne álljon meg, tanuljon a diploma után is, de ne csak olyat, ami szorosan kötődik a szakmájához, képezze magát a nyelvek területén is.

isti77 2009.07.21. 10:25:09

Nyugodtan hajtson mindenki a diplomára. Aztán ha majd mindenki diplomás lesz, el lehet gondolkodni, hogy ki fogja kicserélni az ajtózárat, ki fogja letenni a parkettát, ki fogja a kenyeret megsütni és a boltba szállítani, és még rengeteg példát lehetne mondani.
Ki fogja? A bölcsész? A mérnök? Az orvos? A közgazdász?

Egyébként egy szakmunkás már ma is sokszor a többszörösét megkeresi annak, amit egy diplomás, tehát érdemes hajtani. A lényeg, hogy ne koszold össze a kezed. A pénzzel se nagyon fogod, amit a munkádért kapsz, olyan iszonyatos túlkínálat van a munkaerőpiacon, főleg mostanság.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 10:26:44

@Margit bácsi: az a kérdés, hogy ez peremfeltétel legyen-e. Most az. Ennek az oka az, amit az előbb leírtam. Szerintem sem jó, de még van benne logika. Lehet, hogy 10 év múlva nem lesz. Én nem örülök neki, de elfogadom.

sanyix 2009.07.21. 10:28:00

@bunkó: és hány ilyen őskomcsi munka = 8 órás bentrohadás a melóhelyen szokás miatt teszi pont ezt egy rakás ember, akik otthonról is dolgozhatnának (ez kb minden számítógépes munkával kivitelezhető), úgy hogy még a cég is kvajól járhatna a dolgozó mellett, de nem mert a sötétség urai döntenek...

RegősBendegúz 2009.07.21. 10:32:03

Nézzük meg, mennyit is ér a magyar diploma jelenleg a világban?!

Jelenleg rengeteg agyonképzett, semmihez sem értő diplomást gyártunk, mert az iskolák fejkvótát kapnak a tanulók után. Ez sokba kerül nekünk, adófizetőknek. A végzettek meg egyből munkanélküliként kezdik, mert a legtöbben nem alkalmasak a kívánt munkahelyre, viszont óriásiak az elvárásaik.

A megoldás egyszerű:
A 4-nél jobb átlaggal bírók ösztöndíjjal tanuljanak, a többi meg fizessen TANDÍJAT!

gatsy 2009.07.21. 10:32:46

@sanyix: azért kérik, mert ez az egyetlen hivatalos módja, hogy bizonyítsad (tudod, nyelvvizsga-bizonyítvány), hogy tudsz nyelveket.
Ilyen alapon minek az érettségi bizonyítvány, mikor te tudod azt, amit megtanítottak anélkül is...

Én rohadt mód örülök, hoyg annak idején, minden lustaségom ellenére apám rávett, hogy nyelvizsgázzak le még a középiskola alatt!

Teljesen agyatlan ez az ország. Ez a szülői egyesület is csak arra való, hogy a sok agyatlan HTB-s anyukának legyen mit csinálni a vasalás meg a de-i szappanopera között.
Persze valamilyen szintig védeni kell a gyereket, de ha a világ minden kihívásától elzárod, akkor ne csodálozz, ha 14 évesen tátott szájjal leszarja a bokáját, mert teljesen elhülyül. Igenis reális elvárás, az, hogy az esetleg beszélt-írt nyelvről igazolható, hivatalos papírja legyen annak aki ebben a globalizálódó világban munkát akar kapni diplomásként. Ezt a tényt már István király is felismerte és intelmeiben fiát is minél több nyelv elsajátítására buzdította!

Ez a világ ilyen! Ebben baszki rajtunk kívül mindenki külföldiül beszél, és elég kevesen vagyunk ahhoz, hogy egyik reggel arra ébredjünk, hogy Angliában, No-ban és Fro-ban a magyart kötelező tanulni, mert nélküle semmit nem érsz a munkapiacon. Addig amíg ez mégis megtörténik, kénytelenek leszünk angolul/németl/franciául tanulni, hogy szóba álljanak velünk.

laowai 2009.07.21. 10:34:37

a legjobb ez "óóó, a magyar nyelvoktatás" duma. voltam több helyen külföldön tanulni is melózni is és nem egyedüli magyarként..
csodának számítunk!
nem beszél senki nagyon jól, de meg volt a "trágya!!" nyelvóránk a gimnáziumban foglalkoztunk X évet egy adott nyelvvel és ha valakinek van erre affinitása, akkor használni is fogja, hogy túl éljen.
ha valaki találkozott már spanyolokkal, vagy törökökkel vagy olaszokkal büszke lehet arra, hogy nálunk mennyire beszélnek a diákok idegen nyelvet és hogy ténlyeg milyen jó a nyelvoktatás. Ja igen, a brittek jól csinálták rá vettek mindenkit, hogy a saját nyelvüket használja, de ezen kívül ők sem beszélnek semmilyen nyelven..
jók vagyunk, és nem óbégatni kell, hogy "ó milyen szar itt minden!"
lehet építő ötletekkel jönni! meg valamit tenni!

domenico 2009.07.21. 10:35:35

Nyelvvizsgát elvárni valóban csak akkor lenne jogos, ha a közoktatás keretein belül meg lehetne szerezni a megfelelő szintű nyelvtudást. Jól tudja mindenki, hogy Magyarországon az iskolai nyelvoktatás finoman szólva is ingadozó színvonalú, kevés az óraszám stb. Így aztán felettébb komoly hátránnyal indulnak azok, akinek nem telik magántanárra.
De ami még ennél is nagyobb baj, hogy ez az egész nyelvvizsga-megkövetelősdi tipikus példája annak posztkádárista attitűdnek, amely mindenféle, papíron nagyon jól mutató látszatintézkedéssel próbálja eltakarni a mindenki által ismert, de makacsul letagadott problémákat. Ezúttal jelesül azt, hogy a magyarországi közép- és felsőfokú oktatás színvonala – úgy általában – nem túl magas, és egyre csak esik.

KopaszMercis 2009.07.21. 10:37:19

ez a nyelvvizsga dolog is bazd meg... ugy kene mint a TOEFL.. nem hatszaz helyen lehet nyelvvizsgazni es nem atmesz megbux
kapsz egy pontszamot, es mindenki eldonti hogy neki mennyi kell belole, egyetem, fosuli, munkaado..

igy lenne fair.

Fonecker 2009.07.21. 10:40:35

Mihez kezdjen egy szociálpedagógus, szociális munkás, magyar nyelvtanár, teológus... egy angol felsőfokkal a magyar munkaerőpiacon?
Nincs rá szüksége, mert a szakmájához nem kell felsőfokú nyelvtudás, még szakmai közép sem igazán...

czejp (törölt) 2009.07.21. 10:41:02

A nyelvtudás szerintem nem luxus, kis ország vagyunk, ha lépést akarunk tartani a világgal muszáj nyelveket ismerni, rengeteg dolog van, ami magyarra soha sem kerül leforditásra, a szakmák nyelve meg már egyértelműen nem magyar. Régen is az volt, hogy a mester külföldre küldte a tanoncát. Azon senki sem csodálkozik hogy a számitógépet csak angolul lehet megismerni, programozni. A többi szakmában is a nagy országok USA,Orosz, Kina, Japán, Német, Francia vezetnek, ha valaki szakmai részletekre kiváncsi, ezeken a nyelveken megtalálja, magyarul nem, ezt tudomásul kell venni. A régi szép idők emléke a gyorstalpaló, amikor 6 hónap után rámondták valakire, hogy mérnök, orvos, tanár és elküldték főnökösködni, meg is lett az eredménye. Most már a TV, Internet, rádió, DVD, jóvoltából nem gond az idegen nyelv tanulása és azt igazából fiatalon kell megtanulni. Azt mondják, hogy annyi ember vagy , ahány nyelvet beszélsz. Persze aki éppen csak leteszi a vizsgáját és tiz év múlva már azt sem tudja, hogy milyen nyelvet tanult, annak tényleg nincs is szüksége rá, de még a diplomájára sem. Apropo, azt olvastam, hogy a fejlődés felgyorsulásával az egyetemi diplomák fél-egy év alatt értéktelenednek el. Aki nem tud lépést tartani a fejlődéssel, annak annyi. Naponta új eszközök, módszerek jelennek meg, ezt valahogy figyelemmel kell kisérni.

brzoli 2009.07.21. 10:42:25

Nem egy ismerősöm van, akinek a főiskola/egyetem tanulmányi osztályán van a diplomája, csak nem veheti át, mert nem tud bemutatni egy nyamvadt alap C-t BÁRMILYEN nyelvből.
Igazából nem nagyon engednék főiskolára/egyetemre diákot legalább egy alap C nélkül.
Aki tovább akar tanulni, az izzadja ki magából.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 10:47:13

a diploma nem kötelező, választható.

ha 16 évesen nem akarsz iskolázódni, akkor már nem kell, szabadon mehetsz.

ha nem kell nyelvvizsga, mert akinek van, az úgyis megvehette az ecserin, akkor ugyanezért nem kell diploma sem.

ha nem kell munkahely, mert megoldod alkalmi munkából, segélyből, tőzsdézésből, pókerből vagy főbérlősködésből, akkor nem kell, és passz.

ha valaki nem érti a feladatot, nem tud beleszólni a telefonba, kommunikálni képtelen, noszpikinglis, azt nem kell fölvennem dolgozni, szabadon mehet.

_primus_ 2009.07.21. 10:47:34

Elkeserítő, hogy érdemi vita tárgya lehet ez a téma, a 21. században. Mindenesetre, ha már elolvastam a hozzászólásokat, én is megosztom a véleményem.

Ad 1: a diploma nem arról tesz tanúbizonyságot, hogy az abban nevezett személy valóban piaci értelemben vett magas szinten birtokolja az adott szakma ismeretanyagát. // Lehet ellenvélemény, és lehet olyan iskola is, ahol korszerű, piaci tudást oktatnak, de nem ez az általános. // A diploma azt mutatja meg egy majdani kenyéradónak, hogy a nevezett személy az adott iskolában a diplomához szükséges ismeretanyag megszerzésére és a szükséges vizsgák legalább elégséges szintű abszolválására alkalmas. Röviden: képes és hajlandó tanulni, és mindemellett az adott területen rendelkezik egy, az átlagosnál vélhetően nagyobb alappal.

Ad 2: analóg módon szerintem a nyelvvizsga is ugyanezt a jelzést hordozza: a megszerzése pillanatában a személy rendelkezett egy olyan tudáshalmazzal, ami a középfokú nyelvtudás igazolására alkalmas (volt). Persze, vélhetően az a nyelvtudás részben vagy egészben minden pillanatban rendelkezésre áll, de egy több éve megszerzett nyelvvizsga nem fog naprakész tudást garantálni.

Ad 3: a fentiek alapján a munkaadó a kiválasztás során azt szeretné látni, hogy a jelölt _képes_ és _alkalmas_ fejlődni, tanulni, nyelvet beszélni. Úgyis jellemzően legalább részben specifikus feladatokat kell ellátni majd' minden szakmában, ami a munka első időszakában egyedileg elsajátítandó.

Ad 4: a munkaerőpiac is piaci elven, a kereslet szerint működik, és kimondva-kimondatlanul is a diplomaszerzés célja a munkaerőpiacon elfoglalt minél jobb hely megszerzése.

Ad 5: ha valakiről azt hallom, hogy diplomája van, akkor tudom, hogy képes volt egy adott felsőoktatási intézmény követelményei szerint sikeres oktatási fázist zárni.
Ugyanakkor, ha valakiről azt hallom, hogy nincs (és nem is tervezi), akkor joggal gondolhatom, hogy NEM TUD vagy NEM AKAR diplomát szerezni, azaz NEM KÉPES vagy NEM AKAR megfelelni egy intézmény követelményrendszerének.

Ad 6: analóg módon, ha valakiről azt hallom, hogy nincs nyelvvizsgája, és hadakozik a szükségessége ellen, szerintem joggal gondolhatom, hogy NEM KÉPES vagy NEM AKAR egy nyelvet középfokon megtanulni.

Ad 7: a középfokú nyelvismeretet nem kívánom lenézni, de (saját példámból kiindulva) sajnos nem egy magas szintű (pláne nem anyanyelvi mélységű) tudás, elsajátítása sem igényel különösebb rátermettséget.

Ad 8: potenciális munkaadóként azt mondom, hogy minden bizonnyal előnyben fogom azt mindig részesíteni, aki a munkaerőpiacon vagy szakmai területen elfoglalt helye érdekében bizonyítja azt, hogy képes és hajlandó fejlődni. Természetesen a nyelvtudását nem a papír révén fogom lemérni, de az egyfajta garancia a fejlődési igényre és képességre.

Ad 9, bónusz-kérdés a nyilatkozatot kiadók felé: a nyilatkozatnak az az üzenete, hogy a kedves gyerekek NEM KÉPESEK vagy NEM AKARNAK nyelvet tanulni? (Elég csak az 1-es vagy 2-es gombot megnyomni...)

brzoli 2009.07.21. 10:49:05

Aki meg a szegény gyerekkorára hivatkozik:
Oké, hogy nem lehet finanszírozni a különórát, de szinte minden könyvtárban van nyelvkönyv.
Ha nem megy egyedül a nyelvtanulás: mi középiskolában barterban oldottuk meg ezt. Németleckéket adtam töriért cserébe.
Ingyen volt, mindketten jól jártunk.

sanyix 2009.07.21. 10:55:16

@RegősBendegúz: hivatalosnak hivatalos, de szart se bizonyít. Mint mondtam, 20 ezer ft egy nyelvvizsga, ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 10:57:16

@brzoli: Ne haragudj, de nyelvtankönyvből nem fogsz megtanulni beszélni. Spec 3 hónap erasmus alatt jobban fejlődött az angol nyelvtudásom, mint előtte gimiben 4 év alatt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 10:58:59

@RegősBendegúz: Ez sme megoldás. Sok sok tanítképzőt csak a hülye nem tudja megcsinálni 4 egészes átlag felett, míg pl. a BME-n, vagy Kandón szó szerint vért lehet izzadni a 4es feletti átlagért.

bárisnya 2009.07.21. 11:01:46

Gratulálok, kedves fiatalok, az ifjonti gőg úgy elöntötte az agyatokat, hogy elfelejtettétek, miről szól a cikk és miért protestálnak a szülők.
Hja, egyáltalán: szülők.
Mi a tetűt ugatnak, nem, hiszen egy dolguk van, hogy tejeljék a sokadik diplomátokat és a sokadik nyelvvizsgátokat, a külföldi "tanulmányutakat", a nyári világjárásaitokat, az albérletet, mi? Ésmilyen jól mutat mindez az Europass CV-tekben! (Tisztelet a kivételnek, mert azért nem mindenki nagypofájú élősködő...)
A szülői egyesület azt kifogásolja, hogy a felsőoktatás olyasmit követel, aminek az elérésére egy kumma szervezeti, tanrendi, infrastrukturális vagy bármilyen hozzájárulást nem ad.
Nem azt akarják, hogy nulla tudással legyen diplomája bárkinek, hanem azoknak is LEHESSEN, akik nem puccos középiskolába járnak/jártak, és akiknek nem tolják a seggük alá a jövendő karrierjüket, hanem csak egyszerű, értelmes gyerekek az országban BÁRHOL.
Na nem baj, majd egyszer megértitek, amikor - ahogy a viccben - a Mekiben a pult mögött az ex-joghallgató az ex-közgazdászhallgatótól megkérdezi, hogy miből veszi meg a gyerekének a negyedik osztályos angolkönyveket...

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 11:07:36

@bárisnya: persze minél terebélyesebb a segg, annál többet lehet alátolni, csakhogy nem a nyelvvizsga a legnagyobb seggméretezési problémája a szülőknek, akkor meg inkább olyasmi ellen tiltakozzanak és szerveződjenek, mint a családtámogatások nyírbálása meg az elbebabozott oktatási rendszer óvodától felvételiig, a szar munkalehetőségek és a mégszarabb adórendszer, a korrupció ésatöbbi ::: és talán nem a diplomások kötelező nyelvtudásán kéne kezdeni. vagy ez valami frusztrált pótcselekvés?

euAgWzgmmtq7K 2009.07.21. 11:08:47

@ppppalika: a gyakorlatban ma is vannak angol tárgyak. uazok a tanárok leadják uazt, indiai/hunglish akcentussal makogva, öözve. ezért aztán érdemes idegennyelvű órákat kihirdetni.

@gabcigirl: ki a picsának kell egy hülye papír? tudj beszélni, és kész, sose kérik számon rajtad hogy erről épp fel tudsz e mutatni valamit

a.u.r.o.r.a 2009.07.21. 11:11:23

@_primus_: egyetértek. Az, hogy van nyelvvizsga, nem azt jelenti, hogy valaki 10 év után is folyékonyan beszéli az adott nyelvet, mégha nem is használta. De legalább az alapok megvannak és egy kis szorgalommal vagy gyakorlattal, pl. a munkájából kifolyólag felelevenítheti, sőt fejlődni tud, mert van mire építeni. Ezért is írtam előbb, hogy törekedjünk arra, hogy a diploma megszerzése után is képezzük magunkat. Jó pap is holtig tanul ugyebár.

Fonecker 2009.07.21. 11:17:06

@bárisnya:
Egyetértek veled.

Nem mindenki akar karriert, meg nemzetközi munkahelyet, ha diplomát szerez.

Van aki csak élni szeretne.

Pl. adott egy 35 éves kétgyerekes anyuka aki a szociális/egészségügyi szakmában dolgozik nettó hatvanért.
Diplomát akar, nem külföldre menni, nem karriert építeni.

Csak több fizetést szeretne, hogy a családját el tudja tartani, nem karrier meg piaci verseny miatt tanul egy főiskolán.
Ugyanazon a munkahelyen dolgozik és fog is dolgozni a diploma után is.

Minek neki felsőfokú angol nyelvvizsga ha a hajléktalanszállón, vagy a családok átmeneti otthonában dolgozik?

Margit bácsi 2009.07.21. 11:19:16

@Naszta: "az a kérdés, hogy ez peremfeltétel legyen-e. Most az. Ennek az oka az, amit az előbb leírtam."

nem írtad le, de csodálkoztam is volna, ha meg tudod indokolni, hogy miért 2 db. nyelvvizsga kell a phd-hez.

vagy az a francia matekkönyves dolog volt az indoklás? :)
vagy hogy 50 éve még nem az angol volt az egyetlen hivatalos közös nyelve a kutatóknak? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 11:19:40

@bárisnya: Mint leírtam, én mindkét diplomám önerőből szereztem, egyiket államin, másikat másoddiplomaként költségtérítésesen . Egy fillért nem kapta a szüleimtől, miután egy év után otthagytam az eltét. Dolgoztam nyáron hipermarketekben, meg internetszolgáltatónál, majd elnyertem egy erasmus ösztöndíjat Norvégia. Önerőből. Szóval én spec joggal mondhatom :ebbe a szülőnek beleszólása NULLA.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 11:21:57

@bárisnya: Ja és ma is lehet bárkinek diplomája, annak is , aki szegény családból jön (nézz rám, vagy hugomra) egyetlen dolog a léyneg: Akarat. Ha szegény , akkor ha van elég akarata meg fogja csinálni azt a diplomát. Szoctámok is vannak, meg bursa is, az első évet fedezheti abból, utána meg nyáron irány dolgozni, évközben meg tanulni, és akkor lesz annyi ösztöndíja, hogy megél belőle évközben.

Senderos 2009.07.21. 11:23:20

nem arról van szó, hogy elengedhetetlen a nyelvtudás ahhoz hogy valaki egy jó mérnök legyen, ez csak az egyik ok. a másik az meg, hogy a diploma elvileg nem csak egy szakmát adna, hanem egy szintű műveltséget is. elvileg az lenne az értelmiség akinek van diplomája. ha már ők nem beszélnek nyelveket, akkor ki fog az országban?

kultúrterrorista (törölt) 2009.07.21. 11:24:03

A naylvvizsga bizony pénz, nem is kevés, főleg ha a középiskolában oroszből átképzett csekély értelműmedvebocs tanított meglehetősen hibásan. De meg lehet csinálni, ki lehet spórolni, és szakmai szempontoból is fontos később. És valóban nem kell midnekinek diploma. Mert telujesen hiába végzel jelesre, és van egy halom ismereted, és akár lennél jó is amagad területén, mihez kezdesz, ha 6x annyit képeznek belőled, mint amennyi egész európában szükséges, nemhogy idehaza...
Igen is, rostálni, és valóban nem kell mindenhez diploma, és a műveltség sem felététlenül ezen múlik. Ez hülye sznobzimus meg látszat

a.u.r.o.r.a 2009.07.21. 11:24:25

@bárisnya: azért ez enyhe sarkítás, úgy érzem. Az, hogy valaki nem puccos iskolába jár, vagy a család anyagi helyzete nem túl fényes, még nem jelenti azt, hogy a gyerek nem kapja meg az esélyt a nyelvtanulásra. Mi se élünk kiskirály módra, sőt, a szülők napi 10-12 órákat dolgoznak, de mégis megkaptam az esélyt. Gimibe úgy mentem, hogy előtte fél évvel kezdtem az angolt heti egy órában. Ott olyan tanárt kaptunk, aki finoman szólva is pályát tévesztett, az osztály leggyengébb angolosa is jobban ejtett ki egypár szót, mint ő maga. De: otthon leültem, végignyálaztam a könyvet, fordítottam, naponta órákig tanultam a szavakat, kifejezéseket és mindennek meg lett az eredménye. Nem mondom, hogy profin tudok angolul, egyáltalán nem, de középfokú nyelvvizsgára elég volt, és ha a jövőben megengedhetem magamnak, megpróbálom a felsőfokút is belőle. Mivel a nyelvtanfolyamok, a pár hónaposak is elég drágák, főleg a valamit is érők (pl. British Council-kurzusok), valószínűleg a jövőben is magam fogom tanulni, szorgalommal, angol könyveket olvasva, amelyeket közkönyvtárakból is be lehet szerezni. Ha nekem ez jutott, ebből próbálom kihozni a maximumot.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 11:27:01

@_primus_: "ha valakiről azt hallom, hogy nincs nyelvvizsgája, és hadakozik a szükségessége ellen, szerintem joggal gondolhatom, hogy NEM KÉPES vagy NEM AKAR egy nyelvet középfokon megtanulni."

Szóval szerinted aki több nyelven folyékonyan beszél és levelez (olykor hibákat ejtve) de nincs nyelvvizsgája és hadakozik a szükségessége ellen, az egy lusta disznó, vagy egyszerűen NEM KÉPES egy nyelvet középfokon megtanulni?
Rá kéne már döbbenni, hogy a nyelvtudás nem a vizsgától lesz - és a vizsgától még nem lesz aktív nyelvtudás.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 11:35:35

@bunkó: ha jól értem, azt mondod, hogy aki mondjuk évek óta levelezik, kapjon nyelvtudásáról elismerést... aki gyakorló ez-vagy-az, mondjuk tud és szokott főzni, vagy vezetett már gépkocsit jópárszor, az is kapjon tudásáról elismerést(mondjuk jogosítványt, vagy szakácsvizsgát?)...
arra akarok kilyukadni, hogy ez a dilletáns és félamatőr irányba vinné a műveltséget, másrészt szerintem ha tudok egy nyelvet, akkor le is tudom tenni könnyedén a vizsgát, ezt egyébként tapasztalatból mondom.
nem szívesen lennék kresz-tanfolyamot sosem látott autóvezetők között járókelő, de közlekedési rendőr sem.

phaszfej 2009.07.21. 11:35:56

Ahhoz, hogy valaki diplomát kapjon, elsősorban latinul és görögül kellene tanulni, és e nyelvek magabiztos használatát megkövetelni, ami szerves része kellene hogy legyen a mindennapi oktatásnak, nem pedig valamilyen egszeri vizsga letételét megkövetelni. Egyébként is, amiket manapság tudomány címén írkálnak, az többnyire agnosztikus torzság.

phaszfej 2009.07.21. 11:35:56

Ahhoz, hogy valaki diplomát kapjon, elsősorban latinul és görögül kellene tanulni, és e nyelvek magabiztos használatát megkövetelni, ami szerves része kellene hogy legyen a mindennapi oktatásnak, nem pedig valamilyen egszeri vizsga letételét megkövetelni. Egyébként is, amiket manapság tudomány címén írkálnak, az többnyire agnosztikus torzság.

_primus_ 2009.07.21. 11:37:04

@bunkó: először is, örülök, ha ilyen emberekkel találkozom.
Ugyanakkor az ilyenek emberek az üdítő kivételek. Viszont ha valaki képes arra, hogy kommunikációs szinten több nyelvet is elsajátítson, az miért hadakozik az ellen, hogy knock-out kritérium legyen az igazolt nyelvtudás egy diploma megszerzéséhez?

Ha most arra gondolsz, hogy egy ilyen kvalitású személy azt feltételezi minden, a diploma előtt álló, nyelvvizsgával nem rendelkező fiatalról, hogy hozzá hasonlóan több nyelvet bír kommunikációs szinten, valószínűleg nem kívánok tovább vitázni, érvek hiányában.
Persze, azért gondolom, belátjuk, hogy nem a fenti helyzet az általánosan jellemző... :)

brzoli 2009.07.21. 11:37:35

@bunkó: Azt, ohgy a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással, azt mindenki tudja.
De amíg a diplomához megkövetelik a papírt, amivel utána kitörölheted, addig sajnos meg kell csinálni.
Az igazi az lenne, ha az államvizsgán lenne egy nyelvi vizsga is, ahol kötetlenül elbeszélgettek egy, az adott nyelvet tudó emberkével.

Stupidella 2009.07.21. 11:39:02

"aki több nyelven folyékonyan beszél és levelez (olykor hibákat ejtve) de nincs nyelvvizsgája és hadakozik a szükségessége ellen, az egy lusta disznó, vagy egyszerűen NEM KÉPES egy nyelvet középfokon megtanulni?"

Aki folyékonyan beszél és levelez valamely nyelven, annak nem sok erőfeszítésébe és pénzébe kerül a nyelvvizsga. Szerintem...

Vagy aki jól vezet autót, de nincs jogsija, azt ne büntesse meg a röndér, merthogy ő legalább olyan jól, ha nem jobban tud vezetni, mint sok jogsival rendelkező?

Tudom, hogy sarkos példa, csak mondom.

Stupidella 2009.07.21. 11:40:26

@brzoli: régen úgy volt, szakmai nyelvből szigorlatoztak és el is fogadják nyelvvizsgaként a mai napig.

mokkaczuka 2009.07.21. 11:43:35

Minél hülyébbek az emberek, annál nagyobb a diplomások aránya, ez is érdekes. Persze ezek a papírok szart se érnek. Ha ma valaki diplomát kap, az általában annyit se tud, mint mi, akik 1982-ben érettségiztünk. És minél tovább megyünk vissza az időben, ez annál inkább igaz... Azt lehet mondani, hogy minden diploma kb. annyit ér, mint a negyed századddal korábbi érettségi, és minden érettségi annyit, mint a negyed századdal korábbi nyolc általános (vagy annak megfelelője).

brzoli 2009.07.21. 11:46:15

@Stupidella: Ez jó lenne most is.
Mármint a szigorlat a szakmai nyelvből.
Műszaki területen nem nagyon találkoztam ilyennel. Szigorlat a szakmai tárgyakból és kész. Szakmai nyelvnek nevezett vicc pedig két félévben (már ha volt lehetőség).

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 11:48:00

@_primus_: "Viszont ha valaki képes arra, hogy kommunikációs szinten több nyelvet is elsajátítson, az miért hadakozik az ellen, hogy knock-out kritérium legyen az igazolt nyelvtudás egy diploma megszerzéséhez?"

Mert a nyelvvizsga megszerzéséhez olyan nyelvtani, szórendi, stb dolgokat is meg kell tanulni, amelyek ismerete nélkül is tökéletesen lehet kommunikálni.

pinduri777 2009.07.21. 11:48:05

a posztolónak IGAZA VAN! és rávilágít arra is, hogy miért tart itt az ország, ahol...

kutat6 2009.07.21. 11:51:30

nekem ugyan van nyelvvizsgám és beszéltem is egy darabig angolul, de azért látok néhány furcsaságot...
Elfogadom, hogy sok álláshoz szükséges a nyelvtudás, de ennél is több ahol csak a feltételek között szerepel. Lehet erre azzal jönni, hogy képességet és akaratot tesztelnek vele, de nagyon megnézném a sok bölcsészt, ha mondjuk nyelvszakokon előírnának egy rendes matek szigorlatot a diploma megszerzésének feltételeként. :)
A PhD-kről meg annyit, hogy nem egy olyan doktori iskola van, ahol az idegen nyelvű cikkek a kari peridocia hasábjain jelennek meg, ez színvonal?? (Hiába tud nyelvet, ha a tudása nem nemzetközi szintű.)

bárisnya 2009.07.21. 11:56:34

@tildy:):
Gratulálok mindahhoz, amit önerőből elértél. De ettől a probléma még létezik, és - ne haragudj -, akinek nem inge, ne vegye magára. Nem kell utálnod azokat, akiknek könnyebben sikerült, mert attól idővel elvész belőled az empátia, akár más dolgok felé is.

@bunkó:
Azt hiszem, a kérdés errefelé vezet igazán.
Ha megnézem az álláshirdetéseket, röhejes, hogy mindenhez kell angol nyelvvizsga. Ja, a papírja! Hogy általában mukkanni sem tud a zöme, az mindegy, de papír legyen róla.
Frankón átestünk a ló másik oldalára. Nem a tudás megszerzése és annak alkalmazása a lényeg, hanem hogy bárca legyen róla, aminek a hiánya rögvest szelektál a munkaerő-piacról.
Nem a szaktudás, a munkára való pszichés alkalmasság, a jellem szelektál elsődlegesen, hanem a nyelvvizsga-papír léte vagy nemléte!!!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 11:56:51

Egyszerűen aljasság megtagadni az egyik bizonyítvány kiadását, mert nincs meg a bizonyítványod egy egészen eltérő tárgykörben.
Olyan ez, mintha nem kaphatnád meg a jogosítványt, amíg nincs meg a nyúltenyésztői szakvizsgád.

Tudom, hogy az államnak az az érdeke, hogy minél több, nyelveket ismerő magyar legyen, de ezt egyrészt nem ilyen tetű módszerekkel kellene elérni, másrészt nem kellene a dolgot leszűkíteni a diplomások szűk csoportjára.

MySQL 2009.07.21. 12:01:47

Én pl most szereztem villamosmérnök BSC-s diplomát(mintatanterv szerint), bízva az átjárhatóságban, mennék MSC-re, de az elmúlt 3 évben nem volt időm nyelvvizsgára, így most b@szhatom.. tsabeeka meg rendívül okos ősmagyar..

MySQL 2009.07.21. 12:04:37

ja, a középiskolában szar volt a nyelvoktatás, a főiskolán nem volt nyelvoktatás, dolgozni nem tudok mert diplomám hiába van, nyelvvizsga nélkül mégsincs. A középfokúhoz meg legalább egy ~100.000 Ft-os nyelvtanfolyam kéne.. Miből is?

Fonecker 2009.07.21. 12:05:50

@bunkó: Igen, sajnos sok ember van, aki a szakmában megfelelne, de a "papír miatt" örökre elkallódik...
/És ha a papír meglenne azt a szakmához nem is használná/

_primus_ 2009.07.21. 12:06:09

@bunkó: ez biztos?

Lehet, hogy én vagyok túlontúl perfekcionista, de nem gondolom, hogy a középfokú nyelvvizsgához szükséges nyelvtani alakzatok ismerete nélkül jól lehetne kommunikálni. Tökéletesen meg pláne nem, legfeljebb kielégítően.

Valóban, a levelezés során valószínűleg nem kontrasztos a különbség a nyelvet ismerő és jól ismerő között. Élő beszédben viszont szókincs, nyelvhelyesség, folyékonyság terén élesek a különbségek a jók és a nagyon jók között (még ha mindkettő középfok feletti tudással is rendelkezik).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.07.21. 12:07:25

@bárisnya: Dehogy utálom őket. :) Csak arra akartam felhívnia figyelmet, hogy a mélyről jövés bár nehézség (nagy nehézség) , de nem jó kifogás. Aki akar , az tud. Mert megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy elérje a célját.

domenico 2009.07.21. 12:10:50

Egyetértek azzal, hogy a nyelvtanulást talán a latinnal és az ógöröggel kéne kezdeni, amelyek az európai civilizáció, műveltség, intelligencia hordozói. A végeredmény: tökéletes szellemi-erkölcsi leépülés, konzumidióták, tartás nélküli véglények tömege. Akiknek a bugyuta fejében az van, hogy csak az tudás a jó, amivel pénzt lehet keresni (lásd: "piacképes tudás"), vagy legalábbis azt hiszik, hogy pénzt lehet keresni. (Nem zavartatva magukat attól a ténytől, hogy – a nem mellesleg az agyonsztárolt angolszász világból kiindult – a világválság frappáns választ adott erre a módfelett primitív gondolkodásmódra.)Őszinte érdeklődés, netán hivatástudat – ugyan kérem!

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 12:18:16

...másrészt azt is nehéz elfogadni, hogy az érettségihez matekból vizsgázni kell, most miért kerüljön hátrányos helyzetbe a társadalombqan olyasvalaki, aki nem érti a trigonometriát és ugye "vagy nem KÉPES vagy nem AKAR" x kalandjairól tanulni a koordinátarendszer fantasztikus világában, na persze ezt például nem reklamálják a fölháborodott szülők, pedig sokunknak kurvára rosszabb a matek kényszertömése, mint egy másik nyelven tanulni...

kutat6 2009.07.21. 12:34:27

A nyelvek vs. természettudományos műveltség körében pedig ejtsünk szót azon embertömegekről is, akik betiltetnák a dihidrogén-monoxid nevű nagyon veszélyes vegyületet is... :)

kutat6 2009.07.21. 12:35:32

betiltetnák= betiltatnák
Nem tudok írni (sem), basszus...

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 12:36:13

@_primus_: "Élő beszédben viszont szókincs, nyelvhelyesség, folyékonyság terén élesek a különbségek a jók és a nagyon jók között"

Vannak olyan ismerőseim, akik hatalmas általános és szakmai szókinccsel rendelkeznek (pl évekig dolgoztak külföldön) mégis esélyük sem lenne a nyelvvizsga papír megszerzéséhez. A nyelvvizsgához olyan dolgokat is meg kell tanulni, ami messze túlhaladja a "kielégítő kommunikáció" feltételeit.

Én határozottan különválasztanám a "nyelvismeret" és a "nyelvvizsga" fogalomkörét és utóbbit csak olyan területeken tenném kötelezővé, ahol valóban (közel) tökéletes helyesírás szükséges. A többi esetre pedig tökéletesen elegendő lenne egy pl tíz perces kötetlen beszélgetése kapott pontszám.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 12:45:39

Másképpen fogalmazva: inkább arra kellene törekedni, hogy sok millió magyar beszéljen valamilyen nyelvet gyengén, mint arra, hogy néhány ezren irodalmi szintű tudással rendelkezzenek.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 12:46:13

@bunkó: tudod, ez olyan, mintha a diplomához kötelező többi vizsga mind racionális és belátható pragmatizmussal volna kiokumulálva, hogy finoman fejezzem ki magam.
annyi fölösleges dolgot kérnek számon vizsgákon a felsőoktatásban, miért pont a nyelvvizsga bossza így a csőrét az értelem fényes bajnokainak?

bridgeman 2009.07.21. 12:51:06

@Márk_Márk: De, az informatika nyelve az angol. Nem azért, mert angolul kell programozni, hanem azért, hogy ne maradj le kapásból öt évvel a fősodortól.

_primus_ 2009.07.21. 12:53:28

@bunkó: Mindenképpen egyetértek azzal, hogy a nyelvtudás és a nyelvvizsga megléte két külön fogalomkör.

Ugyanakkor szerintem szükség van arra, hogy egy objektivitásra törekvő mérce (egy másik vita lenne, hogy a nyelvvizsga-skála mennyire objektív) szerint is mérni lehessen azt a tudást, ami bizonyos szubjektív mércék szerint "tökéletes", "megfelelő", "kielégítő", vagy "elegendő".
Ezt különösen alkalmazandónak látom azon fiatalok körében, akik jellemzően nem rendelkeznek külföldi élet- és munka-tapasztalatokkal, hiszen nekik ez az egyedüli lehetőségük arra, hogy egy általánosan elfogadott módon számot adjanak a tudásukról.

A hozzászólás-folyamhoz ugyan nem kapcsolódik azon ismerőseid esete, akik hatalmas általános és szakmai szókinccsel rendelkeznek, mert ők nyilvánvalóan nem most diplomáznak. Nekik egyébként valószínűleg nem az általános nyelvvizsga az ajánlott, hanem a szakmai, ahol hansúlyosan szerepelnek azok a szempontok, amelyekben nagyobb tudással rendelkeznek, és kevésbé azok, amelyekben kisebbel.

UI: nem érzed patetikusnak, hogy valaki, aki "hatalmas általános és szakmai szókinccsel rendelkezik", esélytelen megtanulni a nyelvek általában nem túl bonyolult szabályrendszerét? Ha mégis, akkor nem elképzelhető, hogy a hatalmas mégsem annyira hatalmas?

bridgeman 2009.07.21. 12:55:26

@MySQL: magadtól, amerikai sorozatokból, nyelvkönyvekből, etc. Amúgy meg: diákmunkából, gyakornoki munkából, ösztöndíjból is lehet nyelvet tanulni. Meg átlóghatsz más egyetemek óráira, etc. A lényeg: nyelvet tudni kell.

_primus_ 2009.07.21. 12:57:09

@bunkó: szerintem ez most kiábrándító lesz, de a középfokú tudáshoz szükséges ismeretek meg sem közelítik az irodalmi szintű tudást. Egy "szűk, de még éppen" középfok pontosan arra elegendő, hogy az ember lánya/fia általános témákban kérdezni, válaszolni tudjon.
És ez is jellemzően csak a vizsga megszerzését követő (rövid) évekre korlátozódik, amennyiben az adott nyelvet az ember nem használja...

Fonecker 2009.07.21. 12:59:32

@manókomment: "annyi fölösleges dolgot kérnek számon vizsgákon a felsőoktatásban"

A lényeg itt van:
1: felsőoktatában
2: vizsgákon

Senki nem szólna semmit, ha a felsőoktatásban ingyen lehetne nyelveket tanulni, és az iskola a házon belül a szakmához szükséges szinten követelné meg az idegen nyelvet...
És nem hatalmas pénzekkel megszerzett, vagy az ecserin vett papírral szelektálnánk (tisztelet a kivételnek)...

_primus_ 2009.07.21. 13:05:30

Egy picit a tandíj-dologra visszamutatva azért úgy gondolom, hogy amíg valakinek a dolgozók adóforintjaiból finanszírozzák az életét jelentősen befolyásoló "befektetést", a továbbtanulást, mindenképpen elvárható, hogy ezért a finanszírozó (állam) feltételrendszerét ne megváltoztatni akarja a delikvens (vagy az ebben az esetben ostoba szülői közösség), hanem élni a lehetőséggel, amíg adott.
Természetesen egy ön-finanszírozott, nem jóléti oktatási rendszerben (önköltséges, vagy nyugati típusú tandíjas) felesleges az ilyesfajta korlátozás, ott érvényesülhessen a "megkapja a pénzéért a diplomát" szemlélet. Aztán amikor el kell helyezkedni, akkor jellemzően úgyis bizonyítani kell valamilyen módon a nyelvismeretet...

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 13:07:00

@Fonecker: oké, csakhogy általánostól kezdve vannak idegennyelv óráink, nekem is voltak és én még a 80as években jártam oroszízű angolórákra. nem huszonévesen kéne kitalálni, hogy sosem is volt nekem időm-lehetőségem nyelveket makogni, hanem inkább méltányolni, hogy nem kell pl az érettségihez virítani (amúgy miért is nem? akkor minek az az uszkve nyolc év ingyenes nyelvóra?) az utolsó pillanatig (ergo a diplomáig) van haladékod vizsgázni.
az én fülemnek fals ez a rinya.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 13:29:01

@manókomment: "annyi fölösleges dolgot kérnek számon vizsgákon a felsőoktatásban"

Úgy van. A nyelvvizsga mellett van még bőven egyéb, abszolút nem odatartozó, de valami miatt kötelezően megtanulandó anyag. Kijön a gyerek az oskolából, lengeti a friss diplomáját, oszt majdhogynem fogalma sincs arról, amit illene tudni a szakmájában. De hát sajnos az egyetemen nem volt elég idő informatikára, mivel tornából és énekből is kötelező volt vizsgázni.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 13:35:16

@bunkó: jogos, és én csak azt mondom, hogy a problémák nem a nyelvvizsgával kezdődnek (vagy végződnek), és nehogy azt higgye az aggódó szülő, hogy ha nem kell majd nyelvvizsga, azzal javul bármi is, énszerintem pedig épp hogy romolna.
szóval ha eltörlik a kötelező nyelvvizsgát, kevesebb lesz a nyelvet tanuló-törő-tudó diplomás, viszont a diploma ugyanolyan kétes értékű cuccos marad, minusz a nyelvtudás ugye.
nem ezen kéne ugrálni ennyi erővel, mert leszakad persze, csak a rohadó odály nem lesz kevésbé rohadó, mert letorpedózunk róla egy erkélyt.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.07.21. 13:38:57

"egy másik vita lenne, hogy a nyelvvizsga-skála mennyire objektív"

Na itt van az eb elhantolva: ha évek óta külföldön élő emberek megbuknak a nyelvvizsgákon (mert pl hiába van hatalmas szókincse, nem a helyes szórendet használja), miközben néhány hétig szorgalmasan magoló stréberek lazán átmennek, akkor odafent valaki nagyon elcseszett valamit.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 13:42:16

@bunkó: :DD igen a sztenderd nyelv (pl angol "BBC English") gyakran távolabb áll az élő nyelvhasználattól, mint szeretnék. persze a KRESZtől kezdve mindenféle leszabályzott, kanonizált sablonanyag szagtalan, ettől még érvényes sztenderdek, bár monopoljoguk vitatható.

d_dan 2009.07.21. 13:44:13

Isten igazából az a kurva nagy baj, hogy mindenkit felvesznek (mert az egyetem utánnuk kap pénzt), majd ki is szórják a ngy részt de ezek újrafelvételiznek, elfogadtattank más könnyebb tárgyakat (ha lehetséges), keresik a kiskapukat és meg is találják. És igen zavar, hogy a diplomázók fele (lehet, hogy több) lófaszt nem ért ahhoz amihez kéne mégis elvégzi valahogy az egyetemet, és elmegy dolgozni, ahol nem válik be, szarul csinálja a munkáját, ezzel pedig azokat az emebereket húzza le akik ott végeztek ahol ő és mégis tudnak valamit. Mikor fognak arról az egyetmről alkalmazni valakit, ha ilyen tapasztalatai vannak a cégnek? Aztán persze most már ne kelljen nyelvvizsga se és még több diplomás hülyét termeljünk ki, rendes szakember meg nincs, mert mindenkit felvesznek. Amikor én kezdtem akkor 2-en végeztük el a 3 éves képzést 4 év alatt, a maradék 30-40 ember meg 5-8 év alatt és nem esnek ki a képzésből mert megtaláljk a kiskapukat. Ez ellen kéne inkább valamit tenni. AZ NE JÁRJON FELSŐOKTATÁSI INTÁZMÉNYBE AKI NEM ODA VALÓ. Nem kell itt a nyelvvizsgán szarakodni, aki egyetemre akar menni tudja mit vállal. Nyelvvizsga kell? Igen baszd meg, kell. Nem kell rinyálni, ha nem tetszik akkor ki is lehet iratkozni. Ezt is kéne tenni...

Bobby Newmark 2009.07.21. 13:45:17

Aki szerint nincs olyan, hogy "az informatika nyelve", az gondolom még nem tanult helpből használni egy programot...
Ott van pl a magyarított AutoCAD, egy reklámszatyornyi fos a helpje. Angolul tökéletesen használható volt, rengeteget tanultam belőle. A minap meg nekiálltam megkeresni egy parancs magyar megfelelőjét, (*), megtaláltam a helpben, beírtam, és "ismeretlen parancs". Köszi...
Szal meg lehet próbálni szarból várat építeni, de mint máshol sem, informatikában sem fog menni.

(*)Mondjuk ez is megérne egy misét, hogy mi a jókurva anyjukért kell a konzolparancsokat is magyarítani? mindenképp a sírba akarnak vinni?
Na meg persze az is fasza, hogy a kedves Autodesk magyarországi értékesítői meg olyan jófejek voltak, hogy a _szándékosan_ angol 2008LT-re szoftverkövetés keretében magyar 2009LT-t küldtek... Na, elkanyarodtam nagyon a témától. De egyszerűen _gyűlölöm_ a magyarított szoftvert, biztos van kivétel, de a magyar szoftverek 90%-át be kellene zúzni, a fordítás megrendelőjét meg főbe lőni, annyira egy szar szemét munkák.

Komolyan mondom, még az opensource cuccok a legmagyarabbak és legpontosabbak, azok körül legalább van community ami ellenőrzi folyamatosan a minőséget, nem egyetlen ember kontroll nélküli faszsága...

Fonecker 2009.07.21. 13:52:12

Ezek szerint ne kapjon diplomát pl. az a munka mellett tanuló szociális munkás szakos se akinek - bár sokéves munkaviszonya, és tapasztalata van a szakmában - nincs pénze nyelvvizsgára, bár a szakmát/hivatást kiválóan végzi, és pl. egy hajléktalanszállón az életben nem kell neki az angol felsőfok?
Ezt komolyan gondoljátok?

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.07.21. 13:53:30

@Fonecker: nem a nyelvvizsgakövetelményt töröljék el, hanem a támogatásrendszert facilitálják (kivételesen) a rászorulók segítésére.

Fonecker 2009.07.21. 13:54:59

@manókomment:
Erről beszélek:
"felsőoktatásban ingyen lehetne nyelveket tanulni, és az iskola a házon belül a szakmához szükséges szinten követelné meg az idegen nyelvet..."

_primus_ 2009.07.21. 13:57:48

@Fonecker: egyetértek manókomment-tel. Úgy gondolom, hogy a felsőoktatásnak a jól tanulni vágyókat ösztönöznie kell, anyagilag is.
Másrészt a szociális munkásnak a diploma is meg a nyelvvizsga is hosszú távú befektetés (a bértábla sajátossága miatt belátható időn belül megtérülő), így ez kifejezetten jó példa az érdekelt félre, és kifejezetten rossz az ellenérdekeltre...

Bobby Newmark 2009.07.21. 14:02:12

@Fonecker: Egy hajléktalanszállóra mi a jókurva istenfaszának kell diploma, már bocsánat a kifejezésért?

Fonecker 2009.07.21. 14:05:44

@_primus_: De ne büntessünk már mást azért, mert nem tud letenni egy angol felsőt, amit aztán miután szakmából adódóan nem használ és elfelejt...

Vannak szakmák ahol nem kellene ezt erőltetni.

Fonecker 2009.07.21. 14:10:17

@Bobby Newmark: Nem csak multik léteznek a világon...

Közalkalmazotti bértábla:
Tudod te mennyit keres egy ápoló, szoc munkás diploma nélkül?

brzoli 2009.07.21. 14:18:16

@Bobby Newmark: Fonecker mond valamit...
A diplomás kicsit feljebb van a bértáblán és ott van a nyelvi pótlék is.

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 14:23:48

@MySQL: félve kérdezem, mit várnál a nyelvtanfolyamtól?hogy megtanítanak angolul?mert nem fognak. ha viszont már valamit konyítasz a nyelvhez, onnan már magad is tudod csinálni. hány olyan embert hallottam , Jó Isten, hogy elvégeztem több tanfolyamot is mégse..., baaaz, ott se fog senki helyetted tanulni :S.tehát azt tanácsolom, ne add fel, ne mondom, hogy könnyű lesz,mert nem lesz!

Bobby Newmark 2009.07.21. 14:24:04

@Fonecker: Na sejtettem.

Nem nagyon akarok politizálni, de dióhéjban azért felvázolnám:
Ez nem a felsőoktatás hibája, kérdésköre. Diplomához igenis kelljen nyelvvizsga. Ellenben ápolónak ne kelljen már diploma se!
Ráadásul a közalkalmazotti bértábla egy kibaszott nagy vicc, csak sajnos nem tudok rajta nevetni.
Ha rajtam múlna, kibasznám azt a rohadsok aktatologatót a közigazgatásból, mint macskát szarni. Kb 70%-os létszámleépítés után is el tudnák végezni a dolgukat az állami hivatalok, csak akkor legfeljebb nem jutna még a takarítónőnek is titkárnő, hogy kis naptárkába felírja, hogy mikor kell kisuvickolni a retyót. Akkor jutna az ápolóknak is pénz. De amíg az összes parlamentképes párt a közalkalmazottak seggét nyalja mert szavazóbázis, addig nem lesz itt reform.
Az ismerősöd meg szophat a nyelvvizsgával, hogy a fizetése elérje az éhhalál alsó határát...

Bocs, politika, utáltok, tudom. Kikívánkozott, ennek ellenére.

_primus_ 2009.07.21. 14:26:43

@Fonecker: egyrészt miért felsőfokú, másrészt tényleg befektetés, a korábban említett ok miatt (bértábla).

Nagyon nem értenék egyet azzal, hogy szelektív legyen a kötelezőség, mert az csak vitákat gerjesztene és a vége az lenne, hogy senkinek nem kell majd. Egyetlen kompromisszumot elfogadhatónak találnék: azoknál, akik 40 éves koruk után diplomáznak, ne legyen kötelező. A határ miattam lehet több is, de kevesebb semmiképp.

Más: úgy az országhatáron kívüli tendenciák figyelembe vétele mellett szerintetek általában hasznos, ha valaki diplomás, de nem beszél idegen nyelvet? Kérdezem úgy, hogy egyes országokban a postás, a trafikos, a hentes is beszél legalább egy idegen nyelvet?

Fonecker 2009.07.21. 14:35:45

@Bobby Newmark: "ápolónak ne kelljen már diploma se"
Ezek szerint te helyesled, hogy nettó hatvanért töröljenek ki a szarból, ha kórházba kerülsz?

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 14:42:46

@_primus_: ezt támogatnám :DD.most gondolkozom egy második diploma megszerzésén, könnyebb lenne, ha nem kellene elővennem a nyelvi cuccost.pont elmúlnék 40 akkorra :(.

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 14:44:46

@Fonecker: szerintem félreérted.fizessém meg őket becsületesen, szerintem ez volt a lényeg.még diploma nélkül is.

Fonecker 2009.07.21. 14:48:12

@utcai_arcos: a fizetés csak az egyik része.
Miért ne lehetne valaki diplomás ápoló?

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 14:49:02

@Margit bácsi: OK, lehet hogy csak akartam írni. 1990 előtt két világnyelv volt: orosz és angol. Az alapművek ráadásul még írva vannak németül és franciául. Ergo MA is van egy halom olyan tudományos eredmény, ami csak ezeken a nyelveken lelhető fel. És mivel a PhD nem kisegítő iskola, a legtöbb helyen ezért a doktori iskola úgy véli, hogy legalább két középfokú nyelvvizsga kell. Szerintem ez nem baj. Bár az egyik helyett nyugodtan kérhetnének angol felsőt is.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 14:51:01

Borzasztóan elkeserítő, hogy ma 200 feletti kommentben lehet arról vitatkozni, hogy kell-e nyelvvizsga e potenciális értelmiséginek. Sokat elárul a hazai diplomákról és értékükről.

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 15:00:15

@Fonecker: szerintem (szerintem!!) a többség azért vállaja a diploma megszerzését, mert így az alamizsna mellé kapna egy kicsivel többet. de,azt hiszem, ezt speciális tanfolyamokkal ki lehetne váltani, mert gondolom egy intravénás infúzió bekötése nem alaptantervi rész a középiskolában (legalábbis az ER-ban ezt láttam :D .

Bobby Newmark 2009.07.21. 15:08:43

@Fonecker: Látom a mondanivalóm lényegét nem sikerült megfognod.

Pont nem azt mondom, hogy hatvanöté' kelljen dolgoznia, hanem hogy megkeressen százhatvanötöt.
HA nem az aktatologatókkal kellene versengenie ugyanazon a szájbatekert bértáblán, akkor nem lenne szüksége a diplomára sem.
HA a közszféra nem lenne túlterhelve ennyire a bürokráciával foglalkozó áltevékenységet végzőkkel, és ugyanennyi pénz lenne a működésre, akkor nem az lenne, hogy a tényleg nélkülözhetetlen közalkalmazottak keresnék a legkevesebbet.
Na persze ehhez szükséges lenne a bértáblát úgy ahogy van kidobni a g*cibe, és a különböző közalkalmazottakat társadalmi hasznosságuk függvényében bérezni.

De ez persze csak egy szép álom egy működő országról...

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 15:12:48

@Naszta: az a szomorú, hogy itt kb 15-en meg tudnánk reformálni a felsőoktatást -egy részét- de ezzel az erővel sz@rral is gurigázhatnánk, mert egyetlen illetékes sem fog benne látni fantáziát :(((.pedig,-mint a Homárt pl a fogysztóvédők- ezeket a fórumokat is lehetne figyelgetni t. politikusainknak.

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 15:19:32

@utcai_arcos: azt látom, hogy azok is belefáradnak a szélmalom harcba itt az egyetemen, akiknek elvileg még döntési jogaik is vannak.

Nevetséges, hogy a tananyag összeállításánál 30%-os szavazati joga van a HÖK-nek. Nevetséges, hogy több szavazati joguk van az egyetemi vitákban, mint egy önálló karnak. nevetséges, hogy a sok kontraszelektív b@lfasz miatt értékelődnek le egyetemek. Nevetséges, hogy mennyire nincs már egyetemi autonómia. És nevetséges, hogy úgy akar valaki értelmiségi lenni, hogy tolmáccsal megy a Louvre-ba. :(

bárisnya 2009.07.21. 16:31:15

@Naszta:
Baszki, barátom, ez az utolsó mondatod aztán éppen nem vall értelmiségi mivoltodra!

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 16:38:10

@bárisnya: senkivel sem szoktam személyeskedni. És bizony: nem csak képek, hanem feliratok is vannak ott... ;)

Fonecker 2009.07.21. 16:38:21

Ha egy nyelvvizsgapapírtól függ, hogy valaki értelmiségi-e vagy sem, akkor az már régen rossz...

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.21. 16:46:26

@Fonecker: nem attól függ. De aki csak magyarul tud, az nagy hátránnyal indul.

Fonecker 2009.07.21. 16:49:44

@Naszta: A hátrányt nem vitatom, de a teljes ellehetetlenítést viszont igen.

Dr_utcai_arcos 2009.07.21. 17:22:56

@Naszta: khm...én is egyike voltam a "kontraszelektív

nagyza 2009.07.22. 13:38:08

@bunkó: olyan sok nem, mint képzeled

Naszta · http://naszta.hu 2009.07.24. 10:25:24

@utcai_arcos: nem ismerlek, de látom, hogy régebben végeztél. Nem tudom, hogy akkor mi volt, de a mai állapotokra fenntartom a véleményemet. Sajnos.