/>

Negyedik Magyar Köztársaság. Ízlelgessük ezt a nevet, valószínű, hogy sokat fogjuk emlegetni mostanában. A pécsi polgármester-választás új utat nyitott a következő választás előtti elemzéseknek.

Eddig minden előrejelzést úgy volt szokás kezdeni: vegyünk ki Csepelt, Miskolcot és Pécset, ez a három biztos MSZP-bázis. Most már ezek sem azok. Ha nem történik jelentős változás – és eddig semmi jele annak, hogy történne –, akármikor is legyen a következő parlamenti választás, nem az a kérdés, a Fidesznek meglesz-e a kétharmad, hanem az, megszerzik-e a négyötödöt. A választási eredmények számolgatásánál ugyanis szinte mindenki elfeledkezik arról, hogy teljesen más a szavazatok kétharmada és a mandátumok kétharmada.

A területi listákon legfeljebb 152 mandátumot osztanak ki. Ha egy kétharmados Fidesz-győzelemmel és három kis párt bejutásával számolunk, az itt 80-90 mandátum körüli eredményt jelent a Fidesznek. Ha ugyanilyen arányok mellett kétpárti parlamenttel, az 110-120-at. Az országos lista legalább 58 helye általában arra van kitalálva, hogy a második helyezettet erősítse, itt ugyanis azok a szavazatok vannak, amelyek az egyes egyéni körzetekben érkeztek mindenkire, aki nem győzött ott. Feltételezve, hogy a Fidesz az egyénik elsöprő részét megnyeri, ötnél több mandátumot ezen a listán nem valószínű, hogy szereznének. Az egyéni választókörzetekben viszont brutális söprés várható. A 176 mandátum elosztásánál csak az számít, ki kapja a legtöbb szavazatot, és minimális a vesztesek kompenzációja.

Ami pedig kulcsfontosságú: az egész országban, területileg egyenletesen, a Fidesz vezet. Nincs egy hely sem, ahol ha akár kevéssel is, de ne így lenne. És ahol kevéssel, az is egyre ritkább. Adjunk 170-175 egyéni helyet a Fidesznek, ez ma már egyáltalán nem irracionális. Az eddigieket összeadva látszik: szinte csak akkor nem esélyes a Fidesz a kétharmadra, ha az SZDSZ, az MDF és a Jobbik is bejut. És ami miatt ez igazán fontos: jövő nyáron elnökválasztás. Egyáltalán nem kizárt egy ilyen forgatókönyv: a kétharmad megszerzése után átírják az alkotmányt, a mostani parlamentáris, miniszterelnöki irányítású felől elnökivé tolva a rendszert, francia mintára. Aztán nyáron a biztos többség tudatában megválasztják elnöknek, így az ország első számú, tényleges irányítójának Orbánt.

A miniszterelnökséget vállalja majd valaki más, annak a posztnak jóval kevesebb szerepe marad. Kósa, Navracsics, Varga, vagy valaki más? Vagy Orbán, de elnökké választása után átadja a helyet? A végeredmény szempontjából lényegtelen. Hogy az új alkotmányos berendezkedés milyen lenne, rendkívül összetett téma, előbb pár szó arról, mikor is várható a választás. Nem lehetetlen, de egyre kevésbé hihető, hogy jövő tavasszal. A várhatóan szintén nagy vereséget hozó EP-választás után az MSZP-ben könnyen kitörhet a pánik.

Hogy képes lesz-e a pártvezetés egyben tartani minden érdekcsoportot, és ezzel egy időben nem hagyni annyira felpuhítani a kormányprogramot, hogy az SZDSZ és/vagy az MDF ne fogadja el, nehéz kérdés. Különösen úgy, hogy azt sem tudhatjuk, magát a párt szűk vezetését nem éri-e el a pánik. Ismerve a krízishelyzetek lélektanát, kevés az esély erre.

(folyt. köv.)

eredetileg megjelent a tiaramagazin.hu-n


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr21118733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.05.13. 17:51:32

Baljós ÁrnyékTegnap a FIDESZ és Orbán népszerűségének változásait és várható jövőjét elemezgettem, ma jön a másik oldal. De lusta leszek, most csak egy cikket ajánlok mindenki figyelmébe, ami az Index-en jelent meg Gyurcsány árnyával birkózik az MSZP címm…

Trackback: Kifordított ország 2009.05.13. 09:57:02

MSZP: Nagyon nem nyertünk!MSZP-s politikusokat kérdezett a HírTv, mit szólnak Szili csúfos bukásához. A kedvencem: -Hogyan értékeli a pécsi választást?-Nem nyertünk.-Bővebben?-Nagyon nem nyertünk...  Tovább: videó..

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.05.13. 12:40:33

"Egyáltalán nem kizárt egy ilyen forgatókönyv: a kétharmad megszerzése után átírják az alkotmányt, a mostani parlamentáris, miniszterelnöki irányítású felől elnökivé tolva a rendszert, francia mintára. Aztán nyáron a biztos többség tudatában megválasztják elnöknek, így az ország első számú, tényleges irányítójának Orbánt."

Ámen

E-one 2009.05.13. 14:59:11

@tripanek: frappáns reakció, látszik, hogy sokat gondolkoztál rajta

Simplicio 2009.05.13. 17:21:25

Stumpf "független politológus" Istvánnak meg ötletei is vannak, hogy mit lehetne akkor csinálni:

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_lesz_az_allamfo_nyolc_evre_-_itt_a_fidesz_kozjogi_pakkja.67385.html

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.13. 18:24:29

Tény, hogy most elég gyászos a hangulat a baloldalon, de ennyire talán mégsem. A kétharmad tényleg esélyes, de egy aktívabb Kövér, Semjén vagy Mikola még bőven tud akár ezen is rontani, nem hogy egy négyötödön.

Egyébként is lehet arra számítani, hogy ahogy közeledik a hatalomváltás, egyre jobban vérszemet kapnak majd a helyi fideszesek, és egyre több olyan mondat fog nyilvánosságot kapni, amiért utólag nem fognak dicséretet kapni a pártközpontból...

Stoney Hill Billy 2009.05.14. 10:40:51

így nézhet ki Orbán jövő évi naptára:
május: választások
június: kormányalakítás
július: új alkotmány
augusztus: én leszek a kormányzó

nem-nem, ezek a dolgok nem mennek pikk-pakk:
a kormányalakítást el fogják húzni (minél kevesebb dolgot kelljen tenni az önkormányzati választásokig), egy új alkotmány meg legalább két éves meló.
És az önk. vál. miatt sem vállalna be egy ilyen kockázatos lépést.

E-one 2009.05.14. 11:21:29

@Stoney Hill Billy: Logikus. 2015-ig viszont nem várhat, mert semmi nem garantálja, hogy akkor is az övék lesz a parlamenti többség, hogy megválasszák. Szóval egyáltalán nem esélytelen, hogy beül elnöknek és legfeljebb kicsit lassabban tolják alá a rendszert.

Stoney Hill Billy 2009.05.14. 13:05:51

@E-one: árulkodó jel lehet az, ha esetleg más lesz a kormányfőjelölt.
egyébként nem zárható ki, hogy még ez a parlament jelöli a következő elnököt.
Sólyom, ha jól emlékszem, júniusban kezdett, ezért legkésőbb akkor meg is kell választani az újat.
(remélem, hogy ismét őt jelölik)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.05.17. 15:22:58

Szerintem teljesen reális ez a forgatókönyv, bár valóban esélyes, hogy a végeredmény csak az önk. választások utánra lesz meg.
Ha meg nem így lesz, akkor örüljünk majd neki. Csak sajnos én attól tartok nem csak baljós fenyegetés Orbánt a patásördönek beállítani :P

6.Lenin 2009.05.17. 20:49:42

OK!Bejön.
És????
Mi lesz rosszabb,mint most???
Egy halálraitéltnek mit jelent,ki lövi le?

Miért nem a lényegről beszéltek?

Eddig balról hazudtak,szerintetek most jobbról fognak.
Könyörgöm akkor most ki lesz a hülye?
Eddig az egyik magyar nemzet,most meg a másik?
Itt(Mo-on)már tényleg mindenki agymosott?
2006 őszén el kellett volna zavarni az egyik hazudozót,azóta talán már a másodikon is túl lennénk,vagy most zavarnánk a harmadikat.
Nem hinném,hogy nincs 1 értelmes ember ebben az országban,akit a többség el tudna fogadni.
Ha meg nincs,akkor meg vegyünk 1 kinait.
süti beállítások módosítása