/>

A példamutató "meccsek" jelentős részét csendben, nagy médiaérdeklődés nélkül játsszák le. Valószínűleg ilyen marad ez is: az egyik oldalon nem vernek meg senkit, a másikon pedig nem lesznek karlendítések, sőt igazából nincsenek is különálló oldalak. Csupán az történik, hogy a Békés megyei Tótkomlóson kétnyelvűsítik az összes utcanév táblát.

A dél-alföldi települést, melynek egyébként három-négy szlovákiai testvérvárosa van, mintegy 6600-an lakják.

A hivatalos krónika szerint a várost a történelmi Magyarország északi, szlovák lakta megyéiből idetelepült szlovák családok alapították. Az erről szóló szerződést báró Rudnyánszky József földbirtokossal kötötték 1746. január 8-án. A szlovák családok Szent György napján érkeztek az akkor már 150 éve lakatlan Komlós pusztára.

A község mintegy száz évig megőrizte tiszta szlovák jellegét. A magyar nyelvű oktatás csak az 1850-es években az újonnan épült községi iskolában indult.

Tárgyi emlékek is őrzik a szlovák gyökereket, amelyeknek az 1786-ban épült Tájház – Magyarország első tájháza – ad otthont, valamint a korabeli szlovákság mindennapjait, szokásait mutatja be a Tanyamúzeum, a Koppány-féle gyűjtemény, a Szlovák Emlékház.

A kétnyelvűsítés azt a 2007. július harmadikát juttatta eszembe, amikor Pokorni Zoltán lemondott édesapja ügynökmúltja miatt, ezzel a proaktív magatartással próbálva elősegíteni, hogy Medgyessy Péter helyesen döntsön ügynökmúltjával kapcsolatban.

Reméljük, a komlósi példának nagyobb sikere lesz.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr88815046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E-one 2008.12.10. 18:09:30

Hadd tegyem hozzá, ez az a része az országnak, ahol a lehető legnormálisabban képes egymással jóban lenni a két nép, meg egybedobni a legjobb dolgaikat, ilyen közösből jön ki aztán mondjuk a mákos bejgli vagy részben én:)

E-one 2008.12.10. 18:12:44

Meg mondjuk részben komlósi származásúként nyugodtan mondhatom, hogy amikor a várostörténetben olyanokat írnak, hogy "A szlovák nyelv és kultúra megőrzése, a letelepedési emlékmű állítása mellett büszkék vagyunk arra, hogy itt a szlovákok és magyarok békében élnek egymás mellett. A nemzetiségi település, az együttélés sokszínű és gazdag kultúrát eredményez, és olyan gazdaságot ad, mint egymás értékeinek megbecsülését, a tőlünk különbözőek elfogadását, ismereteket és nem utolsó sorban tudást", az nem a szokásos lózung, hanem tényleg úgy van.

molaris 2008.12.10. 18:42:03

Mondjátok már el mi történt amikor a déli határainkon túl a szerbek ölték a magyart(is). Milyen cirkuszok voltak Szőreg, Deszk és Klárafalva térségében? Semmilyen. Itt és most is csak terelés az egész, ami a pol elit érdeke. A titkosszolgálati együttműködés meg külsősnek nem igazán bizonyítható. Csak az a baj, hogy ennek a kormánynak az sem hihető, ha kérdez.

E-one 2008.12.10. 18:45:58

Szomorú, ha így gondolod, bár a te dolgod. De ennek semmi köze ahhoz, hogy Tótkomlóson hogy élnek pár évszázada egymással együtt magyarok és szlovákok tényleg teljesen normálisan.
(a neved amúgy visszafelé direkt az, ami?:))

molaris 2008.12.11. 05:43:42

"E-one"- ezt eddig észre sem vettem.
Molaris- nagyörlőfog, igyekszem megrágni a dolgokat.:) Bár sokszor ki kell köpni, mert ráhatatlan. Azért azt is igyekszem kultóráltan.:)
süti beállítások módosítása