/>
Soha nem volt még ennyire népszerű a szélsőjobboldali gondolatvilág a fiatalabb korosztályok körében. Nem csak az első szavazók közt, még jóval tizennyolc alatt is. Sokan nem értik, miért, pedig elég lenne csak megkérdezni valakit, mit jelent az a szó, hogy divat.
 
Nem célom persze az egész szélsőjobb népszerűsödését ezzel magyarázni. Nem foglalkozom az idősebb, meggyőződéses nácikkal, sem azokkal, akik azért szavaznak Szálasi utódpártjára, mert egyedül ők adnak (rossz) választ azokra a kérdésekre, amiket más fel sem vet. Nem, maradjunk szigorúan a középiskolás, vagy kicsit megengedőbben a 12-20 éves korosztálynál.
 
És egy szót se a politikáról! Lehet szó akármi másról, ami népszerű, egy az egyben rá lehet húzni a mintát a nagymagyarkodás imádatára. Mindenki, aki volt már ennyi idős, vissza tud emlékezni, milyen az, amikor valami divatos lesz, akár úgy is, hogy páran kitalálják, hogy nem lesznek divatosak. Mindegy is, mi alapján szerveződik ez – leggyakoribb persze a zenei stílus szerinti összeállás, de akár más is lehet –, egy a lényeg: ez csak a központ, ők úgy érzik, az az egész életformára kiterjed. Öltözködés, barátok, közös helyek, és persze a kiírások msn-en és iwiw-üzenőfalon, szóval minden, amit idősebben az ember nem ért, de attól még nekik tényleg a legfontosabb.
 
És pont ez az egyik legfontosabb az egészben: elkülönülni. Az, hogy legyen egy mi és egy ők – teljesen másnak lenni, mint a felnőttek (vagy itt mint a meglévő politikai gondolkodás), és másnak, mint a többi egykorú. Sőt, nem egyszerűen másnak lenni, hanem jobbnak.
 
Mert azt is tudja mindenki tizenöt évesen, hogy amit ő és társasága csinál és gondol, az az egyetlen helyes út. Más nem érti őket vagy rosszindulatú, de ők tudják, mitől lenne minden jobb. A tökéletes életforma az övék. És ha valamiben mégis hiba van, az csak azért lehet, mert mások keresztbe tettek nekik. Ettől persze máris erős a düh azokkal szemben, akik nem olyanok, mint ők. Vagy csupán a lenézés, embere válogatja.
 
Tehát: közösségi érzés. Egy csoport, ahova lehet tartozni, ami nagy és jó. Hiszen ettől érzi magát az ember egyéniségnek. Akkor is, ha mind ugyanolyanoknak látszanak.
 
És persze mivel a világ nem érti őket, nem lehet elmagyarázni nekik sem azt, ha a sok ártalmatlan apróság között valamikor nagy hülyeséget csinálnak, sem azt, hogy ennek az egésznek egyszer vége lesz. Azt, hogy ez nem egy világmegváltó, nagy valami, amit csinálnak, csak egy múló őrület, amit ők sem fognak követni két év múlva ilyenkor. És hogy majd amikor ők lesznek felnőttek, ugyanúgy nem fogják érteni az akkori fiatalok rajongását, ahogy őket nem értik most az öregebbek. Ezért mondaná erre az írásra bármelyik lelkes tizenegynéhány éves nagymagyar, hogy ellenséges hazugság, amit mi nem érthetünk, ezt nem lehet kinőni, és egyébként is, hát miért baj az, ha valaki magyar?
 
Ez van. Szavazni még úgysem szavazhatnak, amikor meg igen, akkorra már mindenki látni fogja, hogy a legnagyobb nagymagyarok sem tökéletesek, bármennyire is ott lesznek a Parlamentben, és egyébként is, valószínűleg ez pont egybe fog esni a minden divatirányzat végét jelentő pár éves lecsengési időszakkal. Nem kell túlzott problémát csinálni belőle.
 
Majd elmúlik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr11292953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubi904 (törölt) 2009.08.06. 19:14:03

Ló....t közösségi érzés. Épp túllép a világ a népirtó neoliberizmuson, megértjük, hogy a magadfajta lelkes tapsoncoknak ez fáj, de hát ti Rákosi és Kádár elvtársat is megkönnyeztétek ... :D

mildi 2009.08.06. 20:49:49

@ubi904: iván rákosit ugyan bajosan, sztem kádárról is halvány emlékei vannak csak, már életkorából eredően is.
hogy a liberalizmus nem népirtó, pont te és a közösségetek az élő példa.
tanulj még, van mit.
ajánlott film (irodalom túlzás lenne): amerikai história x. ed nortonnak isteni tetkói vannak benne!

iván, egen, egy bizonyos kor felett kinövi az ember. nem meggyőződésesek, csak befolyásolható gyerekek. vagy úgy maradt felnőttek.
normálisan gondolkodó felnőttek világában ugyanis nem menő. és hát az ember szeret menő lenni, úgyhogy a bakancsait és világnézetét fazonosabbra cseréli. hacsak nem egy béna lúzer, aki semmire, de semmire nem jó, és nem is viszi semmire. na ők lesznek az úgymaradt felnőttek.
az ő vámszedőik vonáék, akik ezeken a szerencsétleneken csinálják meg a saját menőségüket.
(csurka meggyőződéses)

TD223 2009.08.07. 12:06:15

Az Szdsz, Mszp, hálózatuk, külföldi megfelelőik, a cionizmus, az ultraliberalizmus az emberi civilizáció rákosodásai. A libsik által leszélsőjobbozott politika és világnézet erősödése csupán természetes reakció erre a betegségre.

attila1 (törölt) 2009.08.10. 18:57:15

na, megint TD223 meg Ubi. Nektek is muszáj összehányni mindent, ugye? Rossz hír, faszok: a modern Európa ellenetek épül. Remélem elég szarul érzitek magatokat.

attila1 (törölt) 2009.08.10. 19:07:38

De hogy érdemi hozzászólásom is legyen (ezt mintha már írtam volna): jók az írások, nem értem, hogy miért van ilyen kevés komment

Blau t 2009.08.10. 22:20:33

Nagyon mellé lőttél. Sajnos. A szélsőjobb nem (csak) a lázadó fiatalok eszme (vagy inkább eszméletlen) rendszere. Legútóbb minden hatodik (nagykorú) szavazó rájuk voksolt. A valós támogatottságuk ennél is nagyobb. Tele van az ország rasszistákkal. Arat a magyar ku klux klán és a tömeg tapsol hozzá. Amikor gyerekeket (is) gyilkolnak származásuk miatt az csak Auswitzhoz hasonlítható. Az eltérés csak matematikai. Egy zsidó mondás szerint aki megment egy embert a világot menti meg. Ez sajnos fordítva is igaz. Magyarország a 30-as évek Németországának szintjén van. Még nincsenek gázkamrák, de már masírozik az SA és túl vagyunk néhány pogromon is.

2009.08.11. 12:19:18

Blau T

származásuk miatt? ezt honnan tudod?

egyébként reális, hogy valaki 340 km-t utazik, hogy pusztán a milliós lélekszámú cigányság elleni gyűlölettől vezérelve megöljön egy édesanyát, egy olyan faluban, amiről még ember nem hallott? még ha a helyi vajda lenne, vagy valami ordas bűnöző... félreértés ne essék, ami történt iszonyú, de nem fura ez?
persze-pesrze, csüngök drazsé szavain magam is, és nagyon érdekes dolgokat mond, csak a sztori bennem valahogy fatálisan nem áll össze.

aztán 120 év múlva nehogy kiderüljön, hogy ki volt a megrendelő, mert a 140 éves aggastyánoknak el talál kerekedni a szemük.

Blau t 2009.08.11. 14:12:37

Szorgalmas

Igazad van nem reaális. De szerintem embereket ölni úgy általában nem kimondottan normális dolog, így aligha normális logikával kell keresni a tettes(ek) motivációját.
De még mindig a rasszista indíték a legvalószínübb. Bár Bence főkapitány bírt olyat nyilatkozni, hogy vizsgálják az uzsorás szálat is. Na az aztán igen valószínű. Abszolút életszerű, hogy egy ember 6 uzsorástól vesz fel pénzt, akik hat különböző faluban laknak és mind a hat a falu szélén nyomoruságos viskókban, mert úgye az uzsorások többnyire düledező viskókban laknak. Ráadásul a hat közül 4 vagy 5 dolgozni indult kora hajnalban amikor megölték őket, mert ugye az uzsorások hajnalban járnak napszámba dolgozni.
Amúgy van a raszista inditékon kivül más reális elképzelésed? (A politikai megrendelésre című mesét ne mond, azt még magyar politikusokról sem tételezem fel - akár bal, akár jobb oldaliak - hogy ilyenre képesek legyenek.)

2009.08.11. 14:41:51

az uzsorás szál lényege inkább az, hogy nem tudták törleszteni a tartozásukat, és az uzsorakölcsönt nyújtó a többiek elrettentése céljából ölt. amit te leírtál, az valóban elég valószínűtlen, annál még Freddie Kruger is reálisabb. senki nem tudja az igazságot. csak találgatások vannak. amikor cigányok ölnek magyart, ott nincs rasszista indíték, pedig van rá egy húszasom, hogy több magyar halt cigány által, mint fordítva. ezek tükrében érdekes, hogy te pl már SA-ról, meg pogromokról vizionálsz (mondjuk ezt inkább nem is kommentálom, élénk a fantáziád, meg szeretsz nagyokat mondani...) meg az egész ország tele van rasszistával??

sivatagi n. 2009.08.13. 21:35:03

A cigányoknál a bűnözés divat, ezért is szerveződnek már 10 éves kor alatt etnikai alapon bűnbandákba. Ráadásul ezt soha nem növik ki, a börtönben még tovább is fejlesztik a cigánybűnöző skilleket.
süti beállítások módosítása