/>

Lisszaboni játszma

E-one 2009.10.04. 20:11

Szikla lezuhant az européerek szívéről, elfogadták az írek a lisszaboni szerződést. Elvileg már csak Csehországra várunk, gyakorlatban azért nem árt odafigyelni az angolokra és a lengyelekre sem.

Nem nehéz érteni, mire megy ki a renitensek játéka. Egyfelől igaz a leggyakrabban hangoztatott ok, hogy ezzel akarnak otthon népszerűbbek lenni. Nos, ha át akarjuk nyomni a szerződést, ezzel nem tudunk mit kezdeni, ezt el kell fogadni tényként. A másik fő motiváló okukkal viszont igenis boldogulhat az Unió.
 
Teljesen természetes, hogy az egyes országok minél több előnyt szeretnének kiharcolni saját maguknak. Ennek tökéletes módja az, hogy ha már mindenki csak rájuk vár, akkor kérnek még extrákat. Ez az igazán hatékony zsarolási potenciál, csakhogy lehet ellene tenni - a maradék 24 ország ugyanis még erősebben tudja zsarolni azt a hármat.
 
Nem tetszik a mostaninál is szorosabb együttműködés? Rendben, nem lehet kényszeríteni senkit sem. De azt sem tilthatják meg, hogy a huszonnégy Lisszabon-párti ország együtt megcsinálja, amit akar. Lehetnének bátrak, formális vagy informális úton, de meg kellene fenyegetniük a nem ratifikálókat, hogy akkor megy tovább az EU nélkülük. Határok visszaállítva, vendégmunkások hazaküldve, az eurót meg felejtsék is gyorsan el. Legyen szó akár Klausról, akár Kaczynskiról, ez azért hatna. Vagy ha nem, ha ők ennél fontosabbnak tartják a teljes nemzeti önállóságot, akkor érezzék jól magukat, nem erőszak a disznótor, az Unió tökéletesen működni fog nélkülük is, legfeljebb majd a Baltikumból importálják a nyugati munkásokat. A britek helyzete persze más, de ők mindig is valahogy kívül voltak ezen az egészen, kvázi Európa legjobb barátai - ha ezt akarják, nem sokaknak lenne ellenvetése a kontinensen sem.
 
Meg lehetne oldani a problémákat, nem lennének ebből bajok. Mindenki eldönthetné, mi az igazán jó neki. Elfogadod Lisszabont? Bent vagy az EU-ban. Nem? Akkor nem. Tiszta sor. Az Uniónak semmi más dolga nem lenne, csak rájönni, hogy ők tudják csúnyábban befenyíteni a kívülmaradókat. Már csak akarni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr581427515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TD223 2009.10.04. 23:14:24

Véletlenül sem lennél a jó oldalon semmiben.

E-one 2009.10.04. 23:49:57

@TD223: Mert, miért is rossz oldal azt támogatni, hogy minden ország világos, egyértelmű választási lehetőségekkel eldönthesse, akarja-e az Uniót minden jó és rossz oldalával egyszerre együtt, vagy sem?

Der Führer 2009.10.05. 02:11:47

@E-one: Az Uniót nem kell akarni, mert már létezik, és tagjai vagyunk. (Bár ne lennénk!)

TD223 2009.10.05. 10:25:51

@E-one: Miért kéne az Uniót messze tökéletlenné, hibássá alakítani és így elfogadni? Miért nem lehet javítani? Ez a szerződés nem teszi jobbá, sokat ront az egészen.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.05. 10:48:11

@Der Führer: miért lenne jó, ha nem lennénk tagjai? Tény, hogy az uniós szabályozásokkal történtek és történnek negatív dolgok is az országban, de a mérleg szerintem teljesen egyértelműen pozitív. Azt a pár negatívumot (pl a mezőgazdaság helyzetét) meg itthoni szabályozással meg lehetne oldani.

Azért azt ne felejtsük el, hogy elég rendesen kapunk mi onnan pénzt... Illetve kapunk piacokat, egységesen léphetünk fel pl az orosz gázvitákban, satöbbi. Aki ezeket nem látja, az vak. A mai gazdasági helyzetben egy ekkora ország vagy önellátó, de akkor XIX. századi az életszínvonal, vagy betagozódik valahová, kompromisszumokat köt, és akkor meg az van, ami most is. Melyik a jobb?

Egyébként a poszttal teljesen egyet értek, én is befenyítettem volna az íreket. Ha már létezik az EU, akkor döntsük el, hogy akarjuk, és akkor mindenben támogatjuk a közös akaratot, vagy húzzuk le az egészet a wc-n.

vomit 2009.10.05. 12:32:37

aha, kapunk EU penztet, de mire is?
www.magyarhirlap.hu/belfold/szazmillionyi_unios_penz_kutyafitneszre.html

ha nem tetszik lisszabon, igy jartal. alighanem ez mar maga a demokracia:
www.youtube.com/watch?v=qOcG2G_6uC0

End of Nations - EU Takeover & the Lisbon Treaty
www.wiseupjournal.com/?p=173

2009.10.05. 12:35:59

Sajnos pont az EU belső döntéshozatali rendszere nem hagyja ezt a fajta keménykedést. Együtt szívunk, együtt nevetünk...

ruba 2009.10.05. 14:03:50

Én is befenyítettem volna, persze ezt az EU "eszménye", miszerint ez itt a boldog demokratikus országok demokratikus szuperközössége nem igazán engedi. Pedig sokkal többet érne el az EU-ha csinálna is valamit, és nem 20 évig tartna egy döntés meghozatala. A sok embernek, aki fanyalog az EU-miatt, hogy milyen rossz, hogy a tagjai vagyunk, javaslom, hogy költözzenek el Kárpátaljára, ha már nagyon nem bírják, azt ami itt folyik, ott is lehet magyarul tanulni még egyetemen is, szóval nem lesz semmi probléma, és közben nem kell az EU kötelékében élni.
süti beállítások módosítása