/>

Struccpol

E-one 2009.12.06. 22:16

Az SZDSZ nem szétesett párt, a cél, hogy megkerülhetetlen tényező legyen a választáson, nem tart sem az MDF-től, sem az LMP-től - mondja Boruzs András kampányfőnök. Ám legyen. És persze azt is mondja: tagságunk stabilan megmaradt.

Ízlelgessük ezeket a szavakat. Tagságunk. Stabilan. Megmaradt. Három olyan szó, amikkel külön-külön sem nagyon illik a mostani állapotában az SZDSZ-t jellemezni, hát még együtt. És komoly dilemma, mit higgyen az ember, melyik verzió jobb a két lehetséges közül - azért Boruzs mondta mindezt, mert úgy gondolja, hogy a magabiztosság fontos lesz a kampányban, vagy azért, mert tényleg így látja?

Az első esetben egyszerűen csak óriási tévedésben van. Persze, ha mondjuk négy és fél százalékon állna az SZDSZ, nem lenne gond semmi ilyesmivel, célközeli helyzetben nem árthat egy kis valóság feletti önbizalommal erősíteni a lehetséges szavazótábort, hogy aztán önbeteljesítő jóslatként tényleg meglehessen a küszöb. De az SZDSZ nem négy és fél százalékon áll, hanem nagyjából kettőn, és ezt pontosan tudja mindenki. Ekkora távolságnál már nem érdemes játszani a szavakkal, mert a liberális szimpatizáns - akinek az elvesztéséért amúgy is sokat tett már az SZDSZ az elmúlt időkben - nem azt fogja gondolni, hogy húú de jó, bejuthat a Szadi, elmegyek én is szavazni, nehogy véletlen miattam essenek ki, hanem azt, hogy ezek irtóztató hülyeségeket beszélnek. Majd elszomorodik, és beviszi az MDF-et 5 százalékra, ahogy tette júniusban.

A második verzió már nem kampánystratégiai kérdés. Ha Boruzs András komolyan gondolja, amit mondott, akkor alkalmatlan kampányfőnöknek. Ezt viszont, ha így van, intézzék el a párt kompetens döntéshozói.

Az elképzelhető legnagyobb hiba, amit válságban lévő párt elkövethet, az, hogy nem vesz tudomást a bajról. Márpedig az SZDSZ-ből nagyjából Kuncze háttérbe vonulása óta hiányzik a legalapvetőbb képesség is a valóság reális értékelésére. Anélkül viszont legfeljebb annyit lehet mondani: kár értük, de csak maguknak köszönhetik, hogy ott tartanak, ahol.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr761579076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blau t 2009.12.18. 13:15:28

Az SZDSZ = múlt ídő. Nem mindegy ki a kampányfőnöke és mit mond?
süti beállítások módosítása