/>

Szabaddá tesz

E-one 2010.05.30. 23:56

Debrecen polgármestere "kijelentette, még mindig vannak olyanok az országban, akik nem akarják a nemzeti együttműködést. Kósa szerint a főváros az utolsó fészke annak a gondolkodásnak, amelyet szeretnének múlttá tenni." Köszi.

Nem tudom mondjuk, mit szól mindehhez az a kicsit több, mint négyszázezer ember a kétmillió pesti közül, aki most a Fideszre szavazott, de gondolom, nem túlzottan örülnek annak, hogy őket is lehülyézték. Persze, tény, hogy a Fidesz nagyon nem szereti ezt a várost, és az is, hogy ez az érzés többé-kevésbé kölcsönös. És ez akkor is így marad, ha éppen ők nyerik majd meg az őszi választást itt is, tudniuk kell, hogy a komolyan vehető ellenfél hiányának köszönhetik ezt majd. Ezen kívül ott van a beszédben egy jókora adag vidéki frusztráció, amikor a szegény ember nem érti, hogy igenis van kultúra két Budapest vége tábla között, sőt, még a Nagykörúton belül is. Ami persze más, mint az övé, és aki annyira korlátolt, hogy nem érti meg, hogy ugyanazon az országon belül is lehet sokszínűség, az megérdemli, hogy idegeskedjen, amiért pestinek lenni (is) jó.

A városi levegő szabaddá tesz - mondták azok, akik évszázadokkal ezelőtt benépesítették ezt a helyet, és az utódaik egy jó nagy része továbbra is kitart emellett a mondat mellett. Igen, ez az az - alapvetően szabadelvű - város, ami sokáig fenntartotta az SZDSZ-t, amíg volt értelme, ami most közel 13 százalékkal választotta az LMP-t, és ami nem engedte meg Magyarországnak a szégyent, hogy a Jobbik legyen a második erő. És ami minden valószínűség szerint ősszel jobb lehetőség híján konzervatív főpolgármestert fog választani magának. Épp ezért is hülyeség, amit Kósa most mondott.

Mert lehet, hogy a vidéki kisfiút idegesíti az, hogy más magyarok Pesten más körülmények közt képesek élni, mint ő. De a politikai elit egyik nagyágyúja nem engedhetné meg igazán magának, hogy kétmillió embert en bloc lehülyézzen. Különösen úgy nem, hogy a Fidesz 2002-ben már megtapasztalhatta, hogy ha kormányon haragban vannak Budapesttel, akkor Budapest hogy bünteti meg őket.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr312043720

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Narancs farok 2010.05.31. 10:54:08

Minden jel szerint a hétvégén Kötcsén lezajlott a Nemzeti Konzultáció - már ha a nemzeti jelző alatt a fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjainak a tanácskozását értjük. A miniszterelnök maga is azt mondta: a nagy összefü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radiszadi · http://radi-szadi.tk 2010.05.31. 00:55:51

Budapest nem dől be jobbra! :)

BéKu 2010.05.31. 01:38:47

Szerintem kicsit félre lett magyarázva Kósa mondókája. Persze így is értelmezhető.

De szerintem ő baromira nem a választókra értette, amit mondott, hanem arra a politikára, ami Budapesten él. "Demszkyzmus, Hagyóizmus". MSZP, SZDSZ és az elmúlt 20 év. Ha szerintük amit Demszky az elmúlt 20 évben csinált az jó volt, akkor az valóban no comment kategória.

Szóval nem a szavazókról beszélt, hanem a jelenlegi fővárosi vezetésről. És ezt az, aki akarta meg is értette. Aki meg mindenáron alá akarja támasztani a Fidesz Budapest ellenességét, az úgyis talál mindig valamit.

Ha nem ragadunk ki Kósa beszédéből egy-két mondatot, hanem összességében hallgatja meg az ember (én megtettem), akkor teljesen nyilvánvaló, hogy félre van magyarázva amit mondott.

Gondolok itt arra, hogy többször elmondta, hogy Budapest a legfontosabb város az országban. Még Debrecen kapcsán is megjegyezte, hogy igen, szép Debrecen is, de az NEM Budapest, amiből csak egy van, és mindenkinek a legfontosabb városának kell lennie...

Na erről ennyit.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.05.31. 08:24:24

Vidéki kisfiúként Budapest és az ország viszonyát kissé másképp látom. Tény kérdés, minden Budapestre koncentrálódik (pl. közlekedés, cégek központjai). Újabb példa, a közlekedésben Trianonban kialakult állapoton 90. éve senki sem kíván változtatni.

Természetesen mindenki patrióta, büszke lakhelyére. Budapesti is. De vegyük észre, Budapest mai napig is erőforrásokat szív el a vidékről. Sikerének ez egyik kulcsa.

Ez a főváros centrikus szemlélet rendszereken, politikai pártokon átívelő, állandó vonása országos politikánknak.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.31. 14:22:24

Pl amikor Óbudán autózom, az szabaddá tesz, amikor Kőbánya vagy Kispest büdösbunkói között, az rabbá. Mégis A konglomerátum melyik része is a szabad? Miért is lehet a Szentendrei'n 90%-ban beautózott úttesten gyorsabban haladni, mint a Kőrösi Csomán 66%-nál?

Frick László Emlékzenekar 2010.05.31. 14:23:31

Mutassatok Bezzeg Ósztriában egy olyan tetű helyet, mint Budapest. (Pedig Bécs birodalmi főváros volt hihihi)

Avatar 2010.05.31. 18:45:39

"És ami minden valószínűség szerint ősszel jobb lehetőség híján konzervatív főpolgármestert fog választani magának."

Konzervatívat vagy Fideszest? Nagyon nem ugyanaz... :)
A Fidesznél Tarlós már nagyon várja, hogy újra nekifuthasson a cím megszerzésének, ezúttal várhatólag nem is lesz komoly kihívója se...
De én azért jobban örülnék még a Rogán Tóninak is, mint neki.

ruba 2010.06.01. 21:15:33

@rdos: A főváros azért FŐ-VÁROS, mert az az ország centruma, ezért nem túl meglepő, ha egy ország főváros-centrikus. Persze nem minden ország főváros-centrikus, de ahol nem ilyen az ország, az vagy hatalmas ország (pl.: Kína, USA), vagy olyan ország, ahol mesterségesen új fővárost építettek (pl.:Kanada, Pakisztán, Brazília, Ausztrália), de ezekben az országokban ugyanúgy megmaradt a régi főváros-centrikusság, csak épp nem a fővárosba, hanem a korábbi fővárosba összpontosulnak az erőforrások, munkahelyek stb.
süti beállítások módosítása