/>

A látszat nem csal

E-one 2010.06.14. 17:02

Amikor 2000-ben a Fidesz minden illemszabályt és szokásjogot felrúgva megtette a pártkatona Polt Pétert legfőbb ügyésznek, még legalább próbálták elmagyarázni, miért nem csak törvényszerű, hanem etikus is, amit csinálnak. Tíz évvel később, 2010-ben a Fidesz, úgy tűnik, tizenkét évre ÁSZ-elnököt csinál a szintén pártkatona Domokos Lászlóból, és most már meg sem próbálnak úgy tenni, mintha bárki feltehetné egyáltalán a kérdést, illik-e ezt.

Domokos László békéscsabai, ami ugyan nem gátolja meg abban, hogy Szarvas jelöltjeként induljon a választásokon, így azonban abba a kényelmes helyzetbe hoz, hogy miután tizenhárom évet laktam ott és mindmáig rendszeres visszajáró vendég vagyok, pontosan lássam, mit tud a leendő ÁSZ-elnök. Annyira messze Szarvas sincs, ott konkrétan nem történik semmi, a jobbat érdemlő megye masszívan haldoklik. Domokos megyei közgyűlési és Fidesz-elnökként rendkívüli sikerrel alakítja a klasszikus kőbuta Fidesz-rajongó színvonaltalan Hócipő-karikatúrákban felbukkanó figuráját, aki semmihez nem ért, és összes politikai tudása az, hogy Orbán Viktornak mindig igaza van, szóval akiről nem hinnénk el, hogy valóban létezik, pedig tényleg. Néhány minimum érdekes ügyével sikerült eddig bekerülnie az országos sajtóba, illetve a helyi pletykák szerint dróton rángatja a csabai polgármestert, akinek négyéves ciklusa alatt annyit fejlődött a város, hogy kitettek a közepére egy guillotine-t, amit elneveztek Trianon-emlékműnek.

Mindezt csak azért írom le, mert nem vagyok hajlandó megérteni, hogy egy akkora tagságú és olyan népszerű pártban, mint amilyen a Fidesz, ne találnának egyetlen embert ÁSZ-elnöknek, aki legalább minimálisan ért a dolgához. Tíz éve még magyarázkodtak, és Polt legalább valamennyire valóban kompetens volt a szakmájában, amitől a kinevezése nem lett szebb, de attól még nem volt síkhülye. Mostanra, úgy tűnik, a független szakmai szervezet vezetésére már nem csak a függetlenség, hanem a szakmaiság sem feltétel.

És az egészben a legidegesítőbb az, hogy megtehetik, mert a kétharmad birtokában az egész teljesen törvényes. Különösen miután elintézték, hogy ne kelljen az ellenzékkel egyeztetni a jelöltállításban sem, de hivatalosan lehetetlen belekötni. Ezt hívják úgy, hogy cinizmus, meg úgy, hogy hülyeség. Szép világ van, gyönyörű világ.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr572081234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mutyiország 2010.06.15. 16:32:09

"Mert aki hazudik, az csal,Aki hazudik, az lop,Hazudni, csalni csúnya dolog!"(Beatrice: A 2000. év felé)Igaza van Orbán Viktornak. Új rendszert kellene itt felépíteni, mert a régi a hazugságra épült. A baj csak az, hogy az ő rendszerének is a...

Trackback: Ász fordulat 2010.06.15. 12:44:54

Első pillantásra azt hittem valami elírás történhetett, amikor azt olvastam ma, hogy Warvasovszky Tihamért, volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, Székesfehérvár szocialista, villamosmérnök polgármesterét jelöli a Fidesz az Állami Számvevőszék alel...

Trackback: Erőből ötletelés 2010.06.14. 23:37:07

Hanem azért ez a kétharmad, ez bizony könnyen elbizakodottá tehet. Fölényessé, hogy úgy mondjam. És akkor még finoman fogalmaztam.Mert egyrészről az rendben van, ha a kétharmados parlamenti támogatottságú kormány határozottságot, tettrekészséget és cse...

Trackback: A megfelelő ember III. - Domokos, az önjutalmazó 2010.06.14. 17:44:30

A FIDESZ újfent lehetőséget adott a "megfelelő ember" címke használatára, a végén még sorozat lesz belőle. Úgy látszik kiélvezik, hogy a kétharmad birtokában tényleg azt tehetnek, amit akarnak. A közpénzügyek miatt egykor gyanúsított Papcsák,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.06.14. 18:04:27

szerintem a szoci csókosok helyett BÁRKI csak jobb lehet!

ruba 2010.06.14. 20:17:54

@greybull: A kommunizmus legsötétebb éveiben volt ez a bevett gyakorlat, hogy minden állami intézmény élére egy teljesen képzetlen, de megbízható hülyét raktak, meg is lett az eredménye. Most is ugyanez körvonalazódik. Lehet szidni a "szoci csókosok" rendszerét teljesen jogosan, mert az is egy alja dolog volt, de ez nem menti fel a Fideszt, ettől az ő bűne nem lesz kisebb! Ugyanúgy, ha pl. Orbán "elkúrja", nem lesz elég mutogatni, hogy de kérem Gyurcsány is "elkúrta", mert ettől nekünk nem lesz jobb.

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.06.14. 20:20:10

Csak abban lehet reménykedni, hogy mindez az állam politikai "gatyába rázása" idejére lesz csak így. És miután megtörtént a megfelelő ideológiai áthangolás, úgy a ciklus közepén minden helyreáll.

greybull 2010.06.15. 08:41:56

@ruba: ne érts félre, egyáltalán nem vagyok elájulva az eddigi figuráktól - most induláskor ez is megteszi. Szerintem egyébként Orbán csalhatatlan biztonsággal választja ki az oda nem való embereket - meg is lesz a következménye majd. A Fideszt a legkevésbé sem kell szeretni - én sem szeretem - mert a politika nem futballmeccs, ahol mindegy milyen szarok a "mieink" akkor is kitartunk mellettük, hanem józan megfontolás kell/ene, hogy képezze a döntések alapját: ki kormányoz jobban a közjót szolgálva? (Tudom, hogy ez a gondolkodás a választók többségét nem jellemzi, de én így gondolkodom.)
süti beállítások módosítása