/>

Semjén Zsolt szerint Bugár Bélának el kell döntenie, magyar párt-e a Híd vagy nem. Úgy tűnik, a Fidesz és csatolt műkeresztényei már a határokon túl is folytatják az itthon megszokott retorikájukat: az a magyar, aki rájuk és barátaikra szavaz.

"Mi a választóinknak akarunk bizonyítani, nem Semjén Zsoltnak, és nem Magyarországnak. (...) Választóink háromnegyede magyar, de még ha nem volna is ennyi választónk, akkor se felejtjük el, hogy magyarok vagyunk. Minden választónk érdekét, így nyilvánvalóan a magyar választók érdekeit is képviselni fogjuk a kormányban” - mondta erre Bugár. Értelmes, okos mondatok, olyanok, amik túlzottan is hiányoznak a határon inneni magyar politikából.

Nem tudom, látta-e Semjén, mi történt Szlovákiában az elmúlt hónapokban. A Fidesz által támogatott MKP kampánya gyakorlatilag egy dologról szólt: hogy ők a magyarok, és senki más nem az. A negatív kampány soha nem látott méretű volt, komolyan úgy lehetett érezni, hogy a magyarok Hídra szavazó részét az MKP jobban utálja, mint Slotáék. Eközben az itthoni új kormány is nyomatta az eszement népnemzetieskedő politikát, és a felvidéki magyarok többsége végül határozott véleményt mondott minderről. Kevésbé finoman: elzavarták az MKP-t még a Parlamentből is, a Hídból pedig kormánypártot csináltak.

Nemzeti együttműködés nem létezik, csak nagyon buta nemzeteknél. A magyar viszont nem buta nemzet, úgyhogy megvan az a csodálatos tulajdonsága, hogy - néhány érdekes kádéenpés politikussal ellentétben - képes differenciáltan gondolkozni. És ha egy értelmes nép tagjai gondolkoznak, akkor természetesen hamar lesznek véleménykülönbségek is. Tisztességes, értelmes magyar ember lehet itthon fideszes is, MSZP-s is, LMP-is, és ugyanígy felvidéki magyarként is lehet akár Híd-, akár MKP-szavazó valaki. A világ ettől is szép, iszonyú unalmas volna, ha mindenki mindenről ugyanúgy gondolkozna, csak azért, mert egy népbe tartozunk. Úgy néz ki, a kormányunk ezt még nem fogta fel.

És ami még ennél is fontosabb: szerencsére erősen bebukóban van az a lassan száz évvel ezelőttről ránkragadt felfogás, hogy egy határon túli magyar számára a politikában egyetlen dolog lehet fontos, az, hogy ő határon túli magyar. Ez a végzetesen túlegyszerűsítő hazugság elfeledkezik arról, hogy az ember pártválasztásába beleszámítanak olyan dolgok is, mint hogy mit gondol a gazdaságról, az oktatáspolitikáról, az egészségügyről, a nyugdíjrendszerről, az EU-ról, és mindez teljesen független attól, hogy éppen milyen nemzetiségű. Hogy egy liberális felvidéki magyarhoz közelebb áll politikában egy liberális szlovák, mint egy konzervatív magyar. És hogy mindettől még nem szabad megkérdőjelezni sem az ő, sem a hasonló gondolkozású magyarok pártjának magyarságát.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr932106250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.06.24. 23:26:37

"Semjén és a magyarok"

Ez így el is mindja a lényeget számomra.
süti beállítások módosítása