/>

Sok mindent nem várhattunk az extra parlamenti naptól, sok mindent nem is kaptunk. Persze azt már gyakorlott demokráciaszakosaink jól tudják, ha tél közepén össze kell hívni az ülést, akkor baj van. Hát most baj van.

Kezdődött minden ugye a feloszlatás ledobásával a napirendről, oké, a Fidesz sem gondolta ezt komolyan, már kitárgyaltuk. Aztán jöhetett Gyurcsány a maga aktuális havi világmegváltásával. Sok lényegtelen és sok lényeges dolgot elmondott itt. Vállalta végre kimondani, hogy a válság hosszú távon, nyugati szinten, mindenkit rosszul érint, és fogalma sincs két kontinensnek, hol lesz vége - kár, hogy erről én, aki rosszabb közgazdasági képességekkel bírok, mint az ő tanácsadói, már októberben megkérdeztem, ugyan miért jó az ellenkezőjét hazudni. Emellett pedig csomó valós problémán végigment: rettenetes szociális rendszerünk van, radikális változtatás szükséges, bevételnövelés és kiadáscsökkentés, és egyáltalán nem mellékesen a politikusoknak elöl járni a jó példával, a saját kiadásaikat is csökkenteni és átláthatóvá tenni. Ami így mind szép és jó, de talán ha nem öt (hét) év kormányzás után mutatnák, hogy erre rádöbbentek, akkor még hitelesen is hangzana.

Az ellenzék hozta a szokott formáját, betűre le lehetett kottázni, mi fog történni. A Fidesz és a KDNP azt a felettébb szánalmas játékot játszotta, hogy nagytesó azt mondja, legyen kevesebb adó, kistesó meg azt, legyen több állami kiadás a népnek. Ez így ugye külön-külön még tolerálható is, de ha a kettőt egymás mellé rakjuk, akkor inkább ne is gondoljunk bele, milyen következményei lennének. Külön színfolt volt Soltész Miklós a KDNP-ből, ahogy megállapította, hogy a nyugdíjasok vásárlóértéke csökken. Magyarra lefordítva ezt azt jelenti, hogy amíg eddig mondjuk három nyugdíjasért lehetett venni egy kenyeret, addig most már négyért.

A többire szót vesztegetni sem nagyon érdemes. Lendvai Navracsics-paródiája jó és igaz, de ha valami igazán figyelemre méltót akar csinálni, ajánlanám a kormányzást. Dávid Ibolya siránkozása, hogy már megint nem csinál semmit se a kormány, se az ellenzék, igaz, de akkor ők talán mondhatnának valamit azon túl, hogy mindenki hülye. Fodornak és Kókának pedig abban van igaza, hogy össznépi összefogás kell, végre merni csinálni valamit kormányoldalról és nem betenni ellenzékről, de hát ezt is tudjuk már egy ideje.

Nem történt semmi, de mindentől függetlenül pozitív, hogy megejtették ezt a rendkívüli ülést. Nyilván nem itt dőltek el az igazán fontos dolgok, hanem millió háttértárgyaláson, de vannak helyzetek, például amikor valami nagyon nagy kihívás áll az ország előtt, amiket jó, ha a Parlamentben (is) megbeszélnek. Játszhattak volna újra Nemzeti csúcsot, de így legalább betartották a demokrácia minimális alapszabályait. Aztán hogy mi lesz a későbbiekben...szkeptikusan, de kíváncsian várjuk.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr88911058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blau t 2009.01.29. 21:36:00

1. Radikális változások szükségesek, állapítja meg pártunk és kormányunk (+ az ellenzék) rendszeresen. Ezekután javaslatot sem tesznek semmiféle radikális változásra. Számok ugyan nem hangzottak el - még csak az kéne, valami számon kérhető konkrétum - de nálam fogadni lehet az élő munka terheit jó ha két százalékkal csökkenteni fogják. Lehetőleg azt is úgy, hogy valami rejtett módon, más jogcímen visszaszedjék. Gazdaság élénkítésről beszélni és még ugyanabban a mondatban ÁFA emelésről... hát nincs egy közepes képességű közgizda Gyurcsány csapatában? Az meg viccnek is rossz, hogy a családi pótlék bruttósítása majd megoldja a válságot. Talán, ha venne a kormány egy lottó szelvényt, az komolyabb eredménnyel kecsegtetne.
2. Megint év közben akarnak adó szabályokat változtatni. Nesze neked jog biztonság!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.01.30. 11:49:34

Magyarul a tegnapi ülésnap se ért szart se.

mildi 2009.01.30. 15:26:27

@immortalis: ah, megint vagy 3napig járhatják vele a tv-ket a szóvivők....

molaris 2009.01.31. 06:30:58

@immortalis:
Dehogynem, az eddigi É-D irányú csíkokat, átkenték K- Ny irányúra.
süti beállítások módosítása