/>

Az MDF ma modern konzervatív párttá vált. Bármennyire nem szeretem a nagy szavakat, ezt nyugodtan ki lehet mondani - hosszú folyamat volt, és nem tudhatjuk, van-e jövője, de az biztos, Bokros EP-képviselői jelölésének már csak a felvetésével is óriásit kockáztattak, ami akár még jól is elsülhet nekik.

Magyarországon ma két kapitalista párt van, az MDF és az SZDSZ - nyilatkozta nemrég Herényi Károly a Magyar Narancsban, és most az MDF tett egy minden eddiginél nagyobb lépést, hogy ezt megértesse a közvéleménnyel. A kínos helyzet ugyanis az, hogy míg az ország legnagyobb problémája a gazdaság, a két nagy párt körülbelül egyformán tutyimutyi, gyáva, és látványosan nincs fogalmuk arról, mi a helyzet a pénzügyekkel. És bármit mondott az SZDSZ és az MDF eddig, az nem érte el a média és a társadalom ingerküszöbét. Még szép, bonyolult gazdasági fejtegetések, ahelyett, hogy a kormány monnyon le? A napokban mindkét párt olyannal próbálkozik, ami biztosan megüti ezt a küszöböt: az SZDSZ a 200 001-es kampánnyal állt elő a potenciális szavazóik elkötelezettségének erősítéséért, az MDF pedig kiszúrta azt az egyetlen kulcsszót, ami akkorát üt, hogy nem lehet nem odafigyelni rá. Bokros.

Jelenti ez egyben azt is, hogy változik a világ. Ha most a két kapitalista párt közül legalább az egyik észnél van, akár új törésvonalat is képes lehet nyitni. A gazdaság igenis érdekli az embereket, és az MDF most megpróbál a változásokkal menni. A céljuk egyértelműen az: egy új frontot nyitni, ahol a két szocialista párttal áll szemben az egy (vagy ha az SZDSZ is ráérez erre, akkor két) kapitalista.

Nem tudhatjuk, ez sikeres lesz-e, lehet, hogy jövőre eltűnik az MDF. De az biztos, jó látni, hogy valaki végre megpróbálkozik a modern gazdaságpolitika látványos erőltetésével. Bőven elfogadható lenne egy olyan Magyarország, ahol súlya van a materiális értékekkel törődésnek - hogy emögött mit tartanak még fontosnak, a szabad, liberális hangulatot, vagy a konzervatívabb szellemet, az is sokat számít, de a gazdaság mögött ez most teljességgel másodlagos. A neokonzervatív gazdaságpolitikának ugyan sok hibája van, de az MSZP-Fidesz pároshoz képest a két kulcsszó itt a neo és a gazdpol. Ebből el lehet indulni, ezzel lehet értelmesen vitázni, az MDF-fel végre lehet beszélni a lényegről, és nem azt kell magyarázni nekik, hogy minden baj megoldására nem elég meglengetni egy magyar zászlót vagy egy piros kockát. A modern konzervatív szemlélet nem tökéletes, de egy modern liberálisnak legalább tárgyalási alap, ellenben a két nagy párt játékaival. És talán még igény is van rá. Úgyhogy bár nem biztos, hogy elég lesz ez a nyárra vagy 2010-re, mégis, ha Bokros elvállalja a jelölést, az MDF a szavakon túl most tényleg tett valamit a normális Magyarországért.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr29966564

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Piréz 2009.02.27. 18:04:28

Kampány szuperzóna - MDF Nagyot dobbantott a magas-lovas Magyar Demokrata Fórum mezején tündöklő Ibolykájával: Bokros Lajos az EP-lista élére. Nagy fölháborodás is lett belőle, hogy na-de-kérem, ez a pali nem azokat a konzervatív értékeket képviseli,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.02.26. 06:09:19

Na már az mdf is kapitalista párt lett! Hüha, itt már baj van. Nem olyan régen még az "Antali"-örökséget hirdették nagy dirrel-durral és aki ezt megkérdöjelezte annak létét,az butaságokat beszélt.Most pedig hirtelen Dávid (kalapos)I. és Herényi(továris konyec)K. megvilágosodott--kapitalisták lettek!Na már most akkor eddig hazudtak ,vagy most jött meg az eszük ? De én arra tippelek hogy hazudnak, mint tették eddig is-pofátlanul és gátlástalanul!

Blau t 2009.02.26. 07:48:12

Nagyon szimpatikus az a politikai irány, amit az MDF most követ. Csak teljesen hiteltelen. Mivel egy hiteltelen személy áll egy hiteltelen párt mögött. Hiteltelen személy? Igen Dávid Ibolya mostanában nagyon szépeket mond. Csak én még emlékszem, hogyan szokott viselkedni, ha hatalom van a kezébe. Olyankor nem szokta ennyire védeni a demokráciát. (Érdekes a demokrácia valahogy mindig az aktuális ellenzék szívügye.) Ibolyka annak ideén benne volt az "antihankissbizottság"-ban. Ezt még nem felejtettem el. Ibolyka - emlékezetem szerint - nem ért a focihoz és még tíz év után sem gondolja, hogy illenék ezért egy fél mondattal bocsánatot kérni. Ibolyka szarik a törvényekre - igazságügy miniszterként (!) - és nem írja alá a köztársasági elnök által a bankvezérnek adott kegyelmet, noha mérlegelésre sem volt joga.
És hiteltelen párt? Igen, mert irányvonalukat érdekeiknek megfelelően pont úgy változtatják, mint egykori koalíciós partnerük. Mert a demokráciáért roppant mód aggódó párt egy cseppett sem volt finnyás amikor belső ellenzékétől kellett megszabadulni. Akkor a demokrácia azt jelentette, akinek más a véleménye, az húzzon el a búsba.
Bizonyára bennem van a hiba, de nem tudok hinni olyan embereknek (pártoknak) akiknek folyton változnak elvei érdekeikkel összhangban. Igaz ők ezt is megmagyarázták. Még a demokrácia hajnalán, valamikor az Antall kormány idején mondotta akkori első vonalbeli politikusuk, Katona elvtárs-úr: "A köpönyegforgatokat megvetjük, de a köpönyeget egyszer-egyszer meg lehet fordítani, az még nem forgatás."

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.26. 08:07:58

@Blau t: "Érdekes a demokrácia valahogy mindig az aktuális ellenzék szívügye" - igazából ebben semmi érdekes nincsen. aki a tábortűznél ül, az nem kiabál, hogy fázik. az mondjuk egy dolog, hogy tiszteletben tartja-e a demokráciát vagy nem, de abban nincs meglepő, hogy nem fog érte kardoskodni.

egyébként ha 15-20 évvel ezelőtti dolgok alapján ítélnénk meg pártokat, akkor az mszp és a fidesz támogatottsága is megfordulna, holnapra.

és az utolsó mondatod bármilyen hülyén is hangzik, de tényleg így van. egy példa egy más párttól: az szdsz sokáig szart bele a vidékbe, aztán "most", hogy már mindent elvesztve kb teljesen mindegy is, most előjönnek a hírekben az szdsz és a vidék kifejezések együtt. jé. de hát ez pl szimplán azért is lehet, mert rájöttek, hogy nem lehet egy városra (akármilyen nagy is) pártot építeni. ez most akkor köpönyegforgatás vagy felismerés? szerintem a második. (attól tekintsünk el, hogy bármelyik is, kései)

magyarországon a legutóbbi időkben 2 pártban volt belső ellenzék. az egyikben elcsalták előle a választást, a másikban meg kinyomták őket. őszintén mondom, hogy nem tudom, melyik a jobb/rosszabb. mindenesetre ez a szempont nem visz előrébb, mert ahol meg nem volt, ott meg az a baj.

és a dolog (vagyis a személy, bokros) kampányértékéről. természetesen hatalomhoz kíván jutni általa a párt. mint ahogy minden párt hatalomhoz kíván jutni. csak nem értem, hogy ezen miért lepődünk meg mindig, mikor éppen ez a politika definitív lényege. ha nincs hatalmad, akkor csak pattoghatsz. egyrészt magadért sem tehetsz túl sokat, de hát az országért sem. egy pártnak - főleg ellenzékben - nem az a fontos, hogy olcsóbb legyen a gáz meg nagyobb kiszerelésű a mackósajt, hanem az, hogy legelőször is hatalomhoz jusson. ki szavazna egy olyan pártra, amelyik eleve kijelentené, hogy neki nem fontos az, hogy hatalomhoz/kormányra jusson? ha nem fontos, akkor menjen haza, hagyja a fenébe az egész politikát. ha meg fontos, akkor meg ne szégyellje már magát amiatt, ami a dolog lényege.

Blau t 2009.02.26. 08:28:55

Tsabeeka: Mindenki úgy ítél meg mindenkit, ahogy akar. Én nem vagyok feledékeny. Ez a 15-20 év. Izlés dolga. Nekem például annyira nem tetszett, hogy az MKP-t telerakták kisnyilasokkal. Pedig ott is eltelt ennyi idő. Nem felejtettem el Hornnak 56-ot és Csurkának sem az ügynök múltját. Utóbbinak 15-20 év múlva sem fogom elfelejteni, hogy most éppen náci. Akkor sem, ha a éppen demokrata lesz.

Vidéki 2009.02.26. 09:44:31

Reálisnak tartom Katona Kálmánnak, az MDF egy ismert politikusának diagnózisát:
„Valami megbomlott az elnök asszonyban. Annyira képtelen az ötlet, hogy azt gondoltam, hogy ezt biztosan álmodom. ”.

Stoney Hill Billy 2009.02.26. 14:18:27

a szadiknak lehet bejöhetne egy ilyen dolog, de az mdf-nél kizártnak tartom

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.26. 16:41:39

@Blau t: persze, én sem azt mondtam, hogy te nem láthatod máshogy, csak leírtam, hogy én hogyan látom. például én csurka meg az mdf között azért nem csak hajszálnyi különbséget látok, még akkor sem, ha sok évvel ezelőtti dolgaikat nézem.

Blau t 2009.02.27. 08:31:17

Csurka és az MDF kapcsolatárol én egy kukkot sem szóltam-írtam. De hamár felhozod Antall József - akit szemben a műdemokrata Dávid Ibolyával igazi demokratának tartok - Csurka náci firkálmányát az írói munkássága részének nyilvánította. Még ő sem tartotta - akkor - Csurkát elfogadhatatlannak. Pedig arról az írásról van szó, amit az akkor még szintén MDF-es Debreczeni náci alapvetésként minősített.

E-one 2009.02.27. 10:42:49

Antall - bármennyire nem illik sokak szerint ezt kimondani - rossz politikus volt. De ez nem jelenti azt, hogy ha valakik modernizálni akarják az ő pártját, akkor abból ne sülhessenek ki jó dolgok.

staropramen 2009.02.27. 12:05:45

Nekem valami nagyon nem egyenes.Az első napi indoklásban(lehet , hogy azóta van újabb) az szerepel, hogy azért esett BL-re a választás mert a gazdaság rendbetételéhez és a reformokhoz ő ért a legjobban.
Ez lehet, hogy így van , lehet, hogy nem.Annyi biztos, hogy az ő reformjai mögül később farolt ki(de keményen kifarolt) az Mszp , mint az azt követő próbálkozásoknál.Ezért valóban összefonódott a neve a reformmal.
Akkor már csak az a kérdés, hogy egy ilyen kiváló szakembert miért kellene a brüsszeli elefánttemetőbe száműzni?Miért nem a jövő évi parlamenti választásra tartogatták az adu ászt?
Tartok tőle, hogy érdemes ezegyszer komolyan venni Katona K-t.

Mitya Ivanov 2009.02.27. 12:29:08

@staropramen: nem is ez a kérdés. Mert az európai parlament tagjaként joga van felstzólalni a parlamanentben is. Igaz, miniszter nem lehet:)

staropramen 2009.02.27. 13:06:35

@Mitya
Az ombuccmannak is joga van felszólalni, lám legutóbb meg is tette, sokra is ment vele (írásmód szándékos).
Parlamenti felszólalásokból még konkrét reform nem származott, pláne ha a felszólalónak szavazati joga sincs. Ez nem jó érv.

Totya_botya 2009.02.27. 14:39:03

Hihetetlen, hogy nálunk, de úgy látom a liberális sajtónak köszönhetően már a nagyvilágban is a deviancia, a másság egyre jobban emeli az egyes emberek iránti áhítatot a nagy ember mítoszát. Így van ez Bokrossal is. Egy bizonytalan eredetű diploma, és az általa képviselt antiszociális, antihumánus közgazdasági elvek, az általa elképzelt embertelen intézkedések alkotják ennek az állítólagos közgazdásznak a mítoszát. De ennek a liberálisok önfeledten tapsikolnak és Messiásként tisztelik. A másik a Reformbizottság, mely hasonlóan az hiszi, hogy az emberek támogatása nélkül is be lehet vezetni a”reform”-ot, mely tulajdonképpen nem más nálunk, mint az emberek megnyomorítása. Nem látom, hogy a Reformbizottság, vagy eszement Bokros Lajos azzal kezdené, ami a lényeg – mik az okok, mi vezetett idáig? Hová lett a rengeteg pénz? Az uniós támogatások, az elherdált, külföldi cégeknek adott milliárdok, a panamák, a pénzintézetek hihetetlen nyereségessége, a korrupció mértéktelen elterjedése s az emiatti veszteségek, a jövedelmek nagy részét elvivő, sőt még támogatásban is részesülő külföldi tőkés bagázs. Nem, a lényeg, azoktól elvenni, akiktől lehet, akik érdekvédelme majdnem nulla. Megszorítani, abban a reményben, hogy így még többet tudjanak lopni azok, akik eddig is loptak. Tényleg rendet kellene már tenni a fejekben, hogy mások ne tudjanak nyúlkálni a zsebekben.
A MDF idióta Dávid Ibolykája pedig remélhetőleg belebukik ebbe az MDF tagsága által egyáltalán nem támogatott szemétségbe, amit Olajos Péterrel szemben elkövetett.

Mitya Ivanov 2009.02.27. 15:50:22

@staropramen: mért szerinted más módon lenne arra lehetőség, hogy BL megszólaljon a parlamentben? szerintem nem. És ennek az embernek szót kell adni a parlamanetben, mert egyedül csak ő képes a válságot kezelni.
(az már más kérdés, hogy a javasolt intézkedéseinek a hosszútávú hatását senki ysem vizsgálja: itt az állami alkalmazottak számának a csökkentésére gondolok, mert mitől jobb, ha kb 100 ezer embernek ezután végkielégítést és munkanálküli ellátást kell fizetni. Vagy mondhatnám az egyxetemek bezárását is. Az eü vel kapcsolatos elképzeléseit már nem is említem

Vidéki 2009.02.27. 16:28:28

@Totya_botya: Teljesen egyetértek veled a helyzet és Bokros Lajos megítélésével kapcsolatos véleményeddel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.15. 11:52:52

Az MDF ma modern konzervatív párttá vált.

sosem volt az
süti beállítások módosítása