/>

Azon hisztizik a jobboldali média, hogy az MSZP szerintük márciusban megválasztatná az új köztársasági elnököt a mostani parlamenttel. No de hogy is van ez, hogy lesz a semmiből vezető hír?

Az persze nem kérdés, hogy abszolút etikátlan lenne, ha a hír igaz lenne. De milyen információforrásra hivatkozik a Magyar Nemzet? Bajnai Gordonra? Lendvai Ildikóra? Mesterházy Attilára? Nem-nem. Magát megnevezni nem kívánó szocialista forrásra? Még csak erre sem, pedig ezzel már jól lehet trükközni. "Több baloldali internetes fórumra". Oké.
 
Mit csinál ilyenkor a lelkiismeretes újságíró? Azért pár fórum nem az a legbiztosabb információforrás, de ha már azokat olvassa úgyis, fel se kell állnia a gépe elől, csak bepötyögi, hogy mszp.hu, és konstatálja, hogy a ott nem írnak a témáról semmit. (Amúgy az milyen ciki már, hogy a szoci honlap főoldala hét híréből öt a Fideszt szidja?) Majd felhív valakit az MSZP-ből, és megkérdezi, mi a helyzet, tervbe van-e véve bármi korai elnökválasztás. Végül, mivel a válasz úgyis az, hogy nem, előkapja az elmúlt néhány hónap archívumait, körbenéz pár vidéki város sajtójában és ottani sajtós-politikus ismerősök közt, legalább egy eldugott lakossági fórumon elejtett-e valamelyik MSZP-s egy szót is erről az ügyről. Ezek után megkérdez néhány jogászt és elemzőt, mi a véleményük az egészről, végül leül és ír egy felháborodástól füstölgő cikket. Az MN nem volt ennyire precíz, az első három pontot láthatóan átugrották, csupán az utolsó kettőt sikerült megcsinálni, igaz, azt remekül.
 
Nézzük tehát a lényeget: néhány fórumra hivatkozva lehoznak egy máshonnan meg nem erősített forgatókönyvtervet, és azt egy kérdőjellel a cím végén leközlik. Majd még több cikk, jegyzetek, publicisztikák a témáról, átveszik a hírt más médiumok is, és hipp-hopp, a közvélemény máris tényként kezeli, hogy a mocskos emeszpések meg akarják választani maguk az új elnököt. Ügyes dolog, jogilag leheteten belekötni, a sajtóetika meg kit érdekel.
 
(Téma kell? Nesztek. A Gulyásdemokrácia információi szerint az MSZP Orbán Viktort fogja megválasztani elnöknek, hogy ne indulhasson a választáson. Elvégre hírforrásnak vagyunk mi is annyira hitelesek, mint néhány internetes fórum.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr731531546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A köztársaság megosztottságáért 2009.11.17. 15:42:38

Fújódik már a következő  lufi, újabb hétre meglesz a ballaszt. A szocik még utolsó leheletükkel örökül hagynának egy „saját” köztársasági elnököt a következő kormánynak – írja a Magyar Nemzet. A mindig jólértesültek már azt is tu...

Trackback: Gyurcsányt Köztársasági Elnöknek! 2009.11.17. 15:20:28

Újabb ballib csínytevés van készülőben ... vajon felteszik a koronát a nyolc évükre? Fel merik tenni ... ? Az ötlet egyszerű, de zseniális: Ne az új, hanem a leköszönő Országgyűlés válassza meg a Köztársasági Elnököt 2010-ben. Az elő hallásra eszeme...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.11.17. 13:07:08

Kampány van, az igazság most senkit sem érdekel, az elsődleges cél a másik lejáratása.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.17. 13:13:32

Szerintem meg Csuk Norrisz legyen a következő elnök!

yafet 2009.11.17. 13:15:55

Orbán lesz a köztársasági elnök??? Na ne bassz!!!
Én persze tudtam, csak nem sejtettem.

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.11.17. 13:25:10

Én azt hallottam, hogy Kuncze visszatér az SZDSZ-be, Fletóval egyetemben, és izraeli tőkén felépített kampánnyal visszahozzák a szarból a liberális pártot, de közben a jobbikot meg a fideszt is kicsinálják!

Bozdurgán 2009.11.17. 13:38:47

Én meg azt tudom,hogy Bajnai azért volt izraelben, hogy megbeszéljék, hogy a H1N1 örvén milyen mérget adjanak be nekünk, hogy mire nyugdíjasok lennénk elpatkoljuk.
Az az izraeli nyugdíjpénzáraknak ne kelljen kifizetni a pénzt.
Itt halunk mindannyian!

De tényleg.

Mitya Ivanov 2009.11.17. 14:08:29

szerintem a MN nem olvasott semmilyen internetes fórumon semmit, se baloldalin, sem jobboldalin. Ezt azért csinálták, hogy megelőzzék, hátha valakinek az eszébe fog jutni ez a megoldás. És így a meglepetésszerű támadás méregfogát kihúzták.
Egyébként nagyon érdekes, hogy a szoci honlapok, pl a kapcsolat . hu, a stop.hui már szavazásokat is rendez e témában. És a ballerek szavaznak is rendesen:))

BéKu 2009.11.17. 14:11:14

Nézd meg Szanyi Tibor blogját...Ő eléggé MSZP-s, és még csak nem is vidéki huszadrangú politikus.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.11.17. 14:12:22

A néhány fórum takarhatja a kapcsolat.hu kommentelőit is. Éppenséggel.

BéKu 2009.11.17. 14:12:47

Más kérdés, hogy utólag ugrott rá a témára. Lehet, hogy tényleg rossz ötlet volt ezen témázni, mert a végén csak azért is megcsinálják, ha már, ugye.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.11.17. 14:13:20

@Mitya Ivanov: szerintem vhol biztos láttak valamit, mert ez így vissszafelé is elsülhet, ötletadásként. elég pofátlanok ahhoz, hogy megjátsszák.

BéKu 2009.11.17. 14:14:19

@-dobray- (dszg): Imádni való őket olvasni, nekik biztos tetszik az ötlet :-))
Egyébként meg miért ne lehetne spekulálni. Ez ugyanolyan, mint a mit amit a baloldal folyamatosan csinál, hogy fehérterroral riogat, meg hülyeségeket írogat, amiknek nincs is alapja.

fogatlan_provokátor 2009.11.17. 14:15:15

Sőt, ma már azt is olvastam, Kuncze az MDF jelöltje lesz, hogy azoknak a liberálisoknak is legyen miért rájuk szavazni, akiknek Bokros kevés.
Az újságíróknak mindig április elseje van.

Unbiased 2009.11.17. 14:29:29

Ezt az eszement Magyar Nemzetet úgy büntethetnék meg a szocik legjobban, ha tényleg napirendre tűznék az elnökválasztást. Most még talán van annyi erejük, hogy saját jelöltjük befusson. Egyébként én sem a jelenlegi, sem az eljövendő parlamentre nem bíznám az elnökválasztást.

Hümüzhümümüz 2009.11.17. 14:33:46

Úúúúgy utálom a kampányidőszakooot!!! Grrr! Válasszatok meg engem miniszterelnöknek és mindent elintézek.

Megszüntetem az egész parlamentet, ingyen füvet adok alanyi jogon és havi 50.000 Forintot zenevásárlásra, valamint ingyen biztosítom a Rivotrilt azoknak, akik nem füveznek, mert ebben az országban mindenki túl van picit pörögve mentálisan! Lilára festetem az eget és az összes szabad frekvenciára chill out adót indítok!

Hümüzhümümüz FOR PRESIDENT!

smartdrive 2009.11.17. 14:37:37

@BéKa: huszadrangúnak éppenséggel huszadrangú

E-one 2009.11.17. 15:03:44

@BéKa: természetesen láttam, csak ahogy te is írod, az már az eredeti MN-cikkre reakcióként született, szóval itt nem játszik

E-one 2009.11.17. 15:08:45

@Mitya Ivanov: igen, volt kb. 3-4 mondat a post eredetijében, amit terjedelmi okokból kihúztam, na abból volt az egyik valami olyasmi, hogy "a sajtóetikát féltő, de az MN-t is védeni akaró jobbos szimpatizánsok majd tudják úgy magyarázni, hogy ezzel csak elérték, hogy ne merje az MSZP ezt meglépni":)

Mitya Ivanov 2009.11.17. 15:32:43

@E-one: jó, akkor miért húztad ki, nem kellett volna annyit írnom:)

Mitya Ivanov 2009.11.17. 15:36:45

@-dobray- (dszg): nem tudom, sok nem jobbos is azon a véleményen van, hogy ez azért durva lenne, meg etikátlan. Persze Szanyi Tbor már Gyurcsányt ajánlja köztársasági elnöknek így a ciklus vége előtt, de poénkodik. Nem fog ez fordítva elsülni

Bloodscalp 2009.11.21. 23:42:52

A múltkor szóba került egy írásban / vagy hozzászolásban hogy egy beszavazóshowban válaszunk új közt. elnőköt, hát lassan már indulhatna a válogatás...

Bloodscalp 2009.11.22. 19:00:31

Azért érdekes hogy a magyar nemzet baloldali fórumokat olvasgat...

Blau t 2009.11.23. 10:35:43

Az szinte mindegy, hogy mit ír az MN. Nem azért mert ők írták, hanem mert ez csak jóslás. Ha más írta volna sem lenne hitelesebb.
Az igazi kérdés, hogy abban igaza van-e E-one-nak, hogy: "Az persze nem kérdés, hogy abszolút etikátlan lenne, ha a hír igaz lenne." Szerintem nem! Egyrészt a KE és az ME illetve a parlament direkt azért nem azonos időre választatik, hogy lehetőleg a ne egy oldalról kerüljenek ki, ezzel is tompítva egymás hatalmát, megakadályozva az esetleges diktatúrikus törekvéseket. A Fidesz jelen állás szerint sima két harmadot szerezhetne, az Alkotmánybíróság eddig is az ő oldalukon állt, ha a KE-t is ők adják, akkor a hatalmuknak semmi kontrolja nem lesz, azt csinálnak, amit akarnak. Nem feltételezem, hogy O.V. diktatúrát akarna bevezetni, de akár erre is lehetősége lenne. Úgy gondolom, nem jól működik a demokrácia, ha az csak egy ember vagy egy párt szándékán múlik, hogy diktatúrát vezet be vagy a demokratikus jogállam keretei közt óhajt kormányozni. Másrészt tudjuk, sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy a Fidesz nem idegeidemokratikus eszközöktől. Emlékszünk még Torgyán kicsinálására, a kétéves költségvetésre, a hetenként = három hetenkéntre, a vizsgáló bizottságok fel nem állítására sőt még arra is, hogy hülyének lenni állampolgári jog. Ha a demokrácia veszélyben van - akár csak teoretikusan is - akkor a demokrácia védelme nem etikátlan, hanem kötellesség. Nem szeretnék a két személy között párhuzamot húzni, mert nincs, de ezzel a logikával nem lett volna szabad Szűröst kinevezni a választások előtt KE-nek (+ Németh Miklóst ME-nek), maradhatott volna a Losonczi - Grósz páros és még most is élhetnénk a szocializmusban.

Blau t 2009.11.23. 10:39:28

@Blau t: "idegeidemokratikus"= idegenkedik az antidemokratikus

Bocs, beindult közben az automatikus biztonsági mentés, amit közben gépelek az lemarad.
süti beállítások módosítása