/>

Kilencven

E-one 2010.06.04. 00:42

Kicsit több, mint kilencven éve Magyarország elbukott egy háborút. Kínos dolog, különösen úgy, hogy a háborút az Osztrák-Magyar Monarchia egyik feleként tulajdonképpen mi robbantottuk ki, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy majd legyőzzük az ellenségeinket, és elfoglalunk tőlük jó sok területet. Nem így történt, cserébe mi kaptuk meg ugyanazt, amit adtunk volna a másik félnek, ha nyerünk. Annyi különbséggel, hogy így nagyrészt nemzetállamok jöttek létre magyar kisebbséggel, míg a régi Magyarországon a magyarok aránya volt 50% alatt. Egyszóval: vesztesek voltunk, annak is a legszánnivalóbb lúzer fajtájából.

Na most Magyarország kilencven évvel mindezek után még mindig itt van leragadva.

A magyarok egy része azt mondja hosszú ideje már, hogy Trianon egy olyan sorscsapás volt, amit ez a nép soha nem fog igazán kiheverni. Egy másik azt, hogy az egész ügy egy marginális semmiség, mintha meg sem történt volna. Mindkét oldal téved.

Trianon kibeszélése fontos volna, de momentán a gazdasági és szociális, meg némileg etnikai válság közepén az már nem biztos, hogy a fontossági sorrendben ott van az első ötven hely valamelyikén. Másrészt nem véletlen a szóhasználat. Ami igazán kell, az a kibeszélés, nem a gyászolás. Aki gyászol, az még mindig 1920-ban él. Aki kibeszél, az 2010-ben - ahogy a németek is kibeszélték a második világháborút, pedig abban ők milliószor bűnösebbek voltak, mint mi az elsőben. És meg lehet nézni, honnan indultak és hová jutottak el.

Mert a gyász nem mond semmit a jövőről. És ugyan a múlt fontos, de a jövő még fontosabb. Egy dolog az, mit gondolunk arról, ami kilencven éve volt; jobban érdekel az, ami kilencven év múlva lesz. Még úgy is, hogy mi már nem láthatjuk. 1920 a történelem, de 2100 maga az élő valóság. Szó szerint élő. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik nagy szerencsével, de kilencven év múlva még élhetnek. És az, hogy velük mi lesz akkor és addig, milliószor fontosabb annál, hogy dolgozza fel Magyarország az egyik háborús vereségét a sok közül.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr122055035

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1920-2010 2010.06.04. 08:45:34

 József Attila: Nem, nem, soha!   Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége, Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke! Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret! Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!   Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel, Ha e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2010.06.04. 07:48:12

Szerintem Mohács-emléknap is kéne...
Én csak azt nem értem, az osztrákok hogy dolgozták fel Trianont. Hiszen akkor Magyarország is éppen Osztrákia része volt, ők tehát elvesztették országuk 90 %-át, mégse látunk nagyosztrákiás matricákat - pedig még él az az ember, aki a Kaiser lenne, ha nincs Trianon.

Éhesló 2010.06.04. 09:52:46

Szerintem meg te egy szimpla agyú csermaneknövendék vagy akinek az appel sameszai által szerkesztett történelem tankönyvekkel zárult le a világ.
Ez nem ment fel az alól, hogy hülyeségeket firkálsz a XX. szd. történelméről.
De semmi baj, erről vagytok felismerhetők és ez fontos ahhoz, hogy a fiatalok tanulhassanak a példátokból.
Csak így tovább!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.06.04. 11:49:48

@kisa: "Magyarország is éppen Osztrákia része volt"

ezzel szemben:

"1867 és 1918 között fennállt különleges dualista állam, pontosabban ___államszövetség___ volt "

Jó lenne történelmi tényekkel tisztában lenni mielőtt kinyitjuk...amit te mondasz nettó hülyeség,mint ahogy Ivánka is csak a unalomig ismert ballib féligazságait,csúsztatásait tudja nyekegni.Kicsit többet kellene olvasni,művelődni arról a korról mint a kétes minőségű etnikai arányokon rugózni,azt felbírjátok fogni ,hogy ilyen alapon Texas egy részét vissza lehetne csatolni Mexikóhoz vagy kikiáltani a spanyol ajkú Új-Mexikót?Nem látom nem,és megint azt az ocsmány szart sugallja ez a firkálmány is ,hogy vesztes háború meg etnikai többség ,és kész,szánalmas.Holott a nagy etnikai fölény lehetett 45% szlovák,15% német ajkú ,40% magyar---persze ez ez sarkított példa(!) ...

Éhesló 2010.06.04. 12:33:29

Nem hinném, hogy hiányos történelmi "műveltséged" és morális érzéketlenséged nekem kellene itt orvosolni eme meglehetősen silány poszt kapcsán, de legyen, ha már itt összeakadtunk.

"Kicsit több, mint kilencven éve Magyarország elbukott egy háborút."
A háborút az Osztrák Magyar Monarchia bukta el, melynek maradványai közül EGYET: Magyarországot - a "győztesek" farvizén evezgető - jórészt szintén monarchiabeli nemzetek - szétrabolták.

"...Kínos dolog, különösen úgy, hogy a háborút az Osztrák-Magyar Monarchia egyik feleként tulajdonképpen mi robbantottuk ki, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy majd legyőzzük az ellenségeinket, és elfoglalunk tőlük jó sok területet...."
Ez nettó hülyeség, mert a monarchiának nem voltak területi követelései, hanem az akkori és mostani Eu. alfelén szeretett volna némi rendet vágni a - magával akkor sem bíró - rácság között.

"....Egyszóval: vesztesek voltunk, annak is a legszánnivalóbb lúzer fajtájából....."
Az a lúzer, és szánnivaló aki nem harcol a szabadságáért, hanem magára veszi a rabigát és hordja. A magyarok nem erről voltak híresek soha sem.
Például a csehek és tótok kapcsán szívesen venném, ha elmondanád mit tettek a nemzetükért és az országukért (a franciáknak fizetett kenőpénzeken és odahordott válogatott lotyókon kívül) a monarchián belül.
Az emberek fajtáiról pedig csak a zsidók és a nácik értekeznek (döntsd el itt melyikhez sorolnád az írót)

"Na most Magyarország kilencven évvel mindezek után még mindig itt van leragadva."
Igen. Szörnyű. Szerencsétlen végváriak, Balassi és társai meg 150 év után voltak leragadva a török megszállásnál.
Petőfi, Deák meg 100 év után volt leragadva az osztrák megszállásnál.
Az 56-osok meg 11 év után voltak leragadva az orosz megszállásnál, majd a rendszerváltók 45 év után voltak leragadva ugyanannál.
Ez tényleg felháborító hagyomány!

".....Ami igazán kell, az a kibeszélés, nem a gyászolás. Aki gyászol, az még mindig 1920-ban él. Aki kibeszél, az 2010-ben - ahogy a németek is kibeszélték a második világháborút, pedig abban ők milliószor bűnösebbek voltak, mint mi az elsőben. És meg lehet nézni, honnan indultak és hová jutottak el...."
Aki szerint a németek, vagy magyarok kollektív bűnösségéről "kibeszélés" kell, az náci, vagy komcsi (válassz tetszés szerint), de biztosan nem normális, mert a kollektív bűnösség elvét minden magára is valamit adó kultúrember tagadja 1933 óta.
De téged (és a "szerzőt") ez ne(se) zavarjon.

kisa 2010.06.04. 12:37:04

@Blás Sailor von Wolfhausery: Ja, Habsburg uralkodó, közös külpolitika, közös és had-és pénzügy, közös miniszterek, közös pénz. Ráadásul a kiegyezés előtt 200 évig meg nem volt dualizmus. Hidd el, az osztrákok nagyjából ugyanúgy tekintették Magyarországot, mint mi a horvátokat (akik ráadásul a monarchia idején autonóm társországként, Horvát-Szlavónország néven tartoztak hozzánk), valahogy mégis túltették magukat rajta, hogy felbomlott a Habsburg birodalom. Ha megnéznéd térképen, láthatnád, hogy a mai Osztrákia nem nagyobb a Monarchia 10 %-nál.

Talán ismered is a viccet Ferenc Józsefről, akit megkérdeztek:

- Felség! Kinek szurkol a ma esti osztrák-magyar mérkőzésen?
- Miért? Kivel játszunk?

Jó lenne történelmi tényekkel tisztában lenni...

Dorelle 2010.06.04. 13:40:05

"vesztesek voltunk, annak is a legszánnivalóbb lúzer fajtájából."
"még mindig itt van leragadva."
"Egy másik azt, hogy az egész ügy egy marginális semmiség, mintha meg sem történt volna."
"már nem biztos, hogy a fontossági sorrendben ott van az első ötven hely valamelyikén"
te.egy.idióta.seggfej.vagy!mást.ehhez.nem.tudok.hozzáfűzni!
süti beállítások módosítása