/>

Száznyolcvan fokos fordulatot vett a kormány költségvetési retorikája az elmúlt egy hétben, és ezt nem én mondom, hanem elég komoly elemzők. És ez így van jól. Orbán mai parlamenti beszédének ugyanis röviden az volt az üzenete: nem lesz itt egy darabig még jó világ. 3,8 százalékos hiány idén, 3 százalékos jövőre, és minden másban is keménység várható - végre.

Utoljára ilyesmit egy bizonyos Balatonőszöd nevű faluban jelentett be egy miniszterelnök, és bár az a beszéd más miatt maradt meg az emlékekben, a lényegi mondanivalóit tekintve pontosan ugyanannyira igaza volt, mint Orbán mostani jövővázolásának. Merthogy Magyarország bajban van - nem csak a világválság miatt, strukturális szinten is -, és azt bizony nem lehet tüneti kezeléssel meg simogatással megoldani. Például csak a legújabb esemény: Orbán arról beszélt ma délután, hogy krízis lehet a nyugdíjügyekben, ha a nyugdíjpénztárak elszámolására tett magyar-lengyel javaslatot nem sikerül keresztülverni Brüsszelen, "akuttá válik a probléma". Azt mondta, októberre várható döntés. Eközben a drága EU bejelentette, nem veszik napirendre a témát, és a későbbiekre sem tervezik ezt. Vicces, mi?

A körítés pedig? Az kit érdekel? Ha ezt Orbán úgy gondolja eladhatónak, hogy minden felelősséget átlapátol a szocikra, hát tegye, csak rántsa közben rendbe a gazdaságot. Ha ehhez naponta tízszer kell meghallgatnunk azt, hogy mocskosgyurcsány, akkor naponta tízszer fogjuk meghallgatni, mert abban a helyzetben vagyunk, hogy egy gramm cselekvés többet ér tíz kiló kommunikációnál. Persze, kemény világ jön, bajban lehet a Fidesz is, mert amit most kell csinálniuk, az konkrétan a megtagadása mindennek, amit az elmúlt nyolc évben mondtak. De az előttük álló feladat akkora fontosságú, hogy ahhoz képest Orbán Viktor vagy bármelyik fideszes politikai jövője bolhányi részletkérdés. Úgyhogy kíváncsian várhatjuk október negyedikét, amikor lement az önkormányzati választás, és végre elkezdődhet minden.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr32293481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ejtőernyős üstökös és Orbán Viktor róla való fiktív beszéde 2010.09.15. 11:21:23

Újabb légügyi dinasztia kialakulásának lehetünk tanúi. Az index.hu cikke szerint eddig fel nem fedezett zseniális tehetség robban be üstökösként a magyar államigazgatásba.Az Orbán-kormány hivatalba lépését követő napokban nevezeték ki Petykó Zoltá...

Trackback: A forradalom győzelme 2010.09.14. 13:21:15

Kedves Pentések, kedves Pentésnők, tisztelt Szelényeink, Matláfok! Engedjék meg, hogy a Hanarvekényési Pörge-mörge részéről így elpüfélhessem Önöknek a Hanarveknyésiek szívből jövő sunyáit, nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (...

Trackback: „Nehogy már az én pénzemből mentsék meg a hiteleseket!” 2010.09.14. 09:24:36

Sefi barátom sörözés közben anyázott nekem egy sort, hogy miért mentik meg a jelzáloghiteleseket. Mondtam neki, inkább írja meg ide, de hagyjon békén sörözni. Íme meglehetősen sarkos véleménye, melyet amolyan vitaindítóként illesztünk be. A reakciókat ...

Trackback: Mit üzent Orbán a lila nyakkendővel? 2010.09.13. 22:16:50

A parlament nyitó ülésen Orbán Viktor rikító lila nyakkendőben jelent meg és szólalt fel. Ez utóbbi okán az összes esti híradóba bekerült. Csak véletlen egybeesés, vagy a hétvégi újpesti futball huliganizmusra akart célozni? Mindenesetre_ő_aztán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.09.13. 20:42:25

Ha poénkodni akarnék, akkor azt mondanám, hogy én nem annyira okt.4-ét várom, hanem okt.23-át....
Mert az igazság az, hogy kissé csalódott vagyok (magyarán: átbaszva érzem magam), úgy, mint a rossz krimitörténetben: eddig volt a "rossz rendőr", aki adta a maflásokat, most meg itt a "jó rendőr", aki kávéval kínál - de a célja ugyanaz, mint a másiknak. Az azonban nem megy a krimiben, hogy a rossz rendőr után jövő jő rendőr rossz rendőr legyen.
Hát nem tudom, lesz itt még ereszd a hajam...

Pelso.. 2010.09.13. 21:18:59

E-one.
Nevezettek számára viszont nem részletkérdés a politikai jövőjük, hanem no.1-es, szerintem ezt alátámasztották ellenzékben s immár kormányon is, a jövőkép tehát erősen körvonalazható mindenki számára, -a maga helyén s szempontjai alapján.
Pont az a gond, hogy az elmúlt hónapokban csak a körítés s a mellé beszéd folyt, az általad is kívánatosnak tartott egyensúlynak nyoma sincs.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.13. 21:45:20

@Pelso..: Viktor egója számára szerintem az a kívánatos politikai jövő, hogy a haza megmentőjeként vonuljon be a történelembe, nem pedig lavírozó politikai túlélőként.

Ez nekem is megfelel, ha megcsinálja, amit kell. Mögötte a 2/3, a szavazói nem szólhatnak egy szót sem, hiszen végre Viktor van hatalmon, úgyhogy ha lesz megszorítás, akkor nem zúgolódnak majd, hiszen most nem a gyűlöletes kommunisták csinálják, hanem az ő embereik.

Ha ezen az úton végre gatyába lesznek rázva a dolgok (legyünk optimisták), akkor a körítés tényleg teljesen mindegy.

Yeto 2010.09.13. 21:48:20

"Száznyolcvan fokos fordulatot vett a kormány költségvetési retorikája az elmúlt egy hétben"

Vazze ez a választások előtt kezdődött (hét és fél százalékos hiány, a droidok nyilván nem emlékeznek, de a többi esetleg) és hetente megtörténik, mi ebben az újdonság?

Aki meg azt mondja hogy "persze mert hetente derülnek ki új eltitkolt dolgok" annak további jó étvágyat a kék pirulához.

Rókakígyó 2010.09.13. 21:52:15

V Úr rájött, hogyha mindenhonnan ő folyik, akkor minden szar rá hullik. És ez így is lesz. Szerencsére egy-két vadbaromságról már lemondtak (jelzáloghitelesek lakásainak megvásárlása pl), de azért vannak még érdekes elképzelések. Visszaszívták az autópályépítéseket, pedig azokból kéne még egynéhányszáz kilométer, csak ugye nem akar belebukni ebbe a szeretett vezér. Persze lehetne azt is normálisan csinálni, és szükséges is lenne, legalább az m8, m9, de a kockázat az kockázat.

kodó tamás 2010.09.13. 21:58:57

nincs tervük. de ahogy elnézem szerencséjük se lesz. hát igen (ál) demokratikus választásokon ezt már nem lehet visszacsinálni. marad a fülke-borogató-forradalom... a kommunikációval nem laknak jol a zemberek. bár a magyar nép a világ legbirkább zombija... hm meglátjuk. meglátjuk. ha ki nem lövik a szemünket.

Rwindx 2010.09.13. 21:59:55

"A körítés pedig? Az kit érdekel?"

A "körítés" miatt vonult be a történelembe 2006.

blokkos 2010.09.13. 22:05:21

Mert ez a majom Orbán hiteles, mi?!
100 nap alatt négyszer váltott köpönyeget! Ő nem hazudik, csak mellébeszél!
100 napja azt igérte, kolbászból lesz a kerítés, ma azt mondta, nem vár a nép csodát. Értelemesebbje tudta ezt a választáskor is, csak hát a vezér ürü hívogató csengője elvezette a birkákat a tévútra. Itt sincs mit zabálni, csak beeee igérték. Ja, hogy ezen a legelőn is éhen halunk? nem számít! a Vezér ürünek és a sleppjének még jut. A többi meg egyébként is fekete (pardon: vörös) bárány.

Táskás Tóni 2010.09.13. 22:59:45

Folyamatosan a nemzeti összefogás szükségességéről beszélnek a kormány tagjai Gondolom nem akarják egyedül megtenni azokat a feltétlenül szükséges átalakításokat az egészségügyben a nyugdíjrendszerben stb. amik átalakításához az elózó kormány /nem a Bajnai, hanem a Gyurcsány kormány/ megpróbált hozzákezdeni.Persze a felháborítóan gusztustalanul az alkotmánybíróság közremüködésével végre- hajtott népszavazást már elfelejtették. Bejött az amit olyan sokan mondtak, hogy az állandő nemmel mint "konstruktív " ellenzék később a saját csapdájukba esnek.Innen nehéz lesz jól kijönni. A programjuk mostanáig arról szólt ,hogy növelik a kóltségvetési hiányt és ebből fedezik a beígért osztogatásokat. Hála az égnek erre az EU nemet mondott. Nem csoda. hogy a beígért javulás Matolcsit idézve egy kicsit kitolödik úgy 2030-ra, Hajrá Mo

borovi 2010.09.13. 23:43:27

"...Orbán arról beszélt ma délután, hogy krízis lehet a nyugdíjügyekben..."
Naná, hogy krízis lehet, ha a nyugdíjasoknak kiküldött kérdőíveken lazán belengetik a "nyugdíjemelés" opciót!
Én meg dolgozzam 80 éves koromig, hogy a mai nyuggereknek jó legyen!

pokesz70 2010.09.14. 00:42:01

@agyvihar:

"Ha ezen az úton végre gatyába lesznek rázva a dolgok (legyünk optimisták), akkor a körítés tényleg teljesen mindegy."

Nem lett volna túl nagy baj, ha a rendbetétel már 4 éve zajlana. Szóval, ha a reformok és a kiigazítás 4 éven át tartó folyamatos elszabotálását is a "körítés" közé sorolod, akkor szerintem nagyon nem mindegy.

bigthereal 2010.09.14. 00:56:43

de sok egyszerű kommentelő van itt...

rockjano_ 2010.09.14. 01:23:31

Jajjj...Kedves E-one...az a baj hogy baromi OPTIMISTA vagy. Bár lenne igazad és tényleg megtennék azt amit kéne.

Érzésem szerint nem fogják. És nem csak egyszerűen azért mert ezek népszerűtlenek lesznek.

Főleg azért mert az intellektuális része hiányzik a fideszben. Márpedig reformokat csinálni nem egyszerű át kell rágni mindent ezerszer. (Lásd GyF-ék)

A Fidesz körül vannak jó szakemberek csak ezek túl távol vannak a központtól, nem szólhatnak bele abba amibe kellene.

morpho 2010.09.14. 04:36:38

@rockjano_: "A Fidesz körül vannak jó szakemberek csak ezek túl távol vannak a központtól"
Ráadásul annyira távol vannak, hogy élő ember nem látta még őket..

nestrot10 2010.09.14. 05:58:12

Akárhogy maszatol az Orsós, én a temetését várom, de nagyon!

nestrot10 2010.09.14. 06:00:03

nestrot10 2010.09.14. 05:56:27
Mi a cigány?--Nem szeret dolgozni, hazudik, lop,...csal,..támad ha sokan vannak, de ha egyedül van kussol...na ez mind MEGTALÁLHATÓ ORSÓS-ban.
Soha nem dolgozott,-( az állam kitanítatta)s aztán az adófizetők pénzén haknizott mindig uszítani, ( meg foci meccsre)hogy beüljön a hatalomba.... Állandóan hazudik, hogy nem hazudik---állandóan csal ( megváltoztatja az alkotmányt és berendezkedést a saját szája íze szerint), és korrupt -és lop--: Tokaj szőlő..( " vigyázzunk ne mi kapjuk a legnagyobb vissza nem téritendő ( köz) pénzt"...na meg az Ezüsthajó és Orbánimázs pénzeltüntető központ, stb. Csak a sajátjai előtt pofázik, .

nestrot10 2010.09.14. 06:01:47

ORBÁN ! NEM FELEJTÜNK, A NÉP ÉBRED - S HA KELL FEL IS KEL!
A nyugdíjasokat többet nem vered át!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pelso.. 2010.09.14. 06:30:01

@agyvihar: Eléggé sajátos felfogás szerint óhajt a haza megmentőjévé válni.
Az elmúlt száz nap alatt is lehetett volna tenni, (semmit nem tettek pl pénzügy politika terén, pedig nekik is rendelkezésre állnak eszközök azonnali beavatkozásra), ehelyett blöff és csúsztatás napirenden.
A saját vízióit akarja egy országra erőltetni (lásd NER), ami semmiféle racionális tartalommal nem rendelkezik.
Az első körben történtek kizárólag pártérdekeket szolgáltak, ebben a megközelítésben "csinálta, amit kell".

csoko20 2010.09.14. 07:27:52

Ebből akár újabb zavargások is lehettek volna.

Csak perpillanat molotov koktél készítés helyett mindenki azon töpreng, hogy mi is a VALÓSÁG és a REALITÁS viszonya :)

balfék 2010.09.14. 07:56:28

Csak mikor fogja a vezér beismerni hogy folyamatosan hazudtak az elmúlt években, hogy létezik más út. Még akkor is mondták , amikor ennél még rosszab volt a költségvetés és gazdaság helyzete és ők még annál is rosszabbat kommunikáltak.

Öreg Sam 2010.09.14. 08:08:54

Viktorral ezidáig csak a képkeretező szakma járt jól.
Ideje lenne a nagy összefogás "keretében" a többi mesterségről is gondoskodni!
Moldova irta valahol: pofázni a legkönnyebb,mert azt hanyatt fekve is lehet...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.14. 08:45:19

@Pelso..: az elmúlt száz napban megpróbált improvizálni, de hamar szembe találta magát az EU részéről az általa annyira hőn szeretett valósággal

Ezt a vargabetűt el lehet neki nézni, ha végre észhez tér, és csinálja, amit kell. Azzal pedig, hogy túlnyerik magukat, a saját tábora alól húzza ki a talajt, mert nem lesz kit kritizálniuk, ha Viktor is megszorít a hiánycél miatt.

Ennyiben pozitív, hogy ekkora többségük van, mert a hívek is kénytelenek lesznek éljenezni a szigorú gazdaságpolitikának.

nestrot10 2010.09.14. 09:14:26

NA KEZDŐDIK, ismét jön A POLT PÉTERESÍTETT ÜGYÉSZSÉG ( de már 9 évre)--AKI ELTUSOLTA A FIDESZ ÉS ORBÁN ÖSSZES KORRUPCIÓS ÜGYEIT, ILL NEM ENGEDTE TOVÁBB...NESZTEK HÜLYE VÁLASZTÓK ...ITT A DIKTATÚRA!!!!!!!!

kubatov_kommunista 2010.09.14. 09:15:58

Ütemterv: Igen, hát jön október 4 aztán után költségvetést kell összedobni akkor azért megy majd a félrekommunikáció, aztán utána téli szünet. Utána jön a külpolitika erőltetése (kettős állampolgárság életbe lép) utána aszem az árvíz lesz a soros...
Magyarul 1 év elmegy úgy, hogy a gazdasághoz nyomokban sem mer hozzányúlni...

Na ezért örülök, hogy a szocik nem ilyen ütemben épíTTették az autópályákat...

Én nem nézem mit kommunikál Orbán, nem is érdekel. egy dolog érdekel, hogy milyen infrastrukturális beruházásokat csináltatnak, illetve hogy játszanak az adókkal. Tőlem szidhatja gyurcsányt de remélem az EU megköti kezét-lábát aztán végigrugdossa a megfelelő úton.
A többi meg csak bohóckodás.

Publius Decius Mus 2010.09.14. 09:19:21

"Ha ehhez naponta tízszer kell meghallgatnunk azt, hogy mocskosgyurcsány..."

Nem elég. Fletó, Megyó és az infrastruktúrát elkótyavetyélő Gyulus nem lehetnek eléggé hazavágva. Nem tartom sem Orbánt, sem a Fideszt zseniálisnak, de látszik az erőlködés a jó irányba. Az IMF-től felvett megahitelek amik a bankokhoz, meg külföldre vándoroltak, a ránk kényszerített szabáyok és szerződések amiket ex-kommunista "de már demokrata" vezetőink aláírtak kurv@ nagy bajba sodortak minket. Sajnos nem hiszem, hogy az akasztófához fogják kísérni őket valaha.

csoko20 2010.09.14. 09:21:22

@kubatov_kommunista:

"Magyarul 1 év elmegy úgy, hogy a gazdasághoz nyomokban sem mer hozzányúlni..."

Hát, nem tudom, elnézve a szakmai felkészültségét, koncepciótlanságát talán jobb is így:)

greybull 2010.09.14. 09:31:22

Moldova azt mondja az egyik, életbölcsességeket tartalmazó, könyvében, hogy a dolgok mindig, azaz: mindig elmennek a lehetséges végkifejletükig. Az amerikaiak ezt másképpen, de nagyon hasonló tartalommal úgy mondják, hogy az emberiség (itt persze - ha nem is önkritika nélkül,de - szerényen (?) magukra gondolnak) előbb kipróbál minden lehetséges rossz megoldást, míg végül hajlandó a jót választani.
Azt kezdem gondolni, hogy Orbánéknak is el kell menni a falig, míg rájönnek, hogy az a fal az utca vége, merthogy az utca egy zsákutca, nincs tovább, vissza kell fordulni.
A zsákutca pedig a mai nemzetközi pénzrendszer, annak hitelrendszerével, kamat-mókuskerekével együtt, egyáltalán maga a mantraként szajkózott monetáris-fiskális pénzügyi gondolkodás: maga a totális csőd!
Nem lesz úgysem más megoldás, mint bejelenteni Magyarország nemzetközi fizetésképtelenségét - másnap kiásni Fekete János hulláját, és az MNB főkapuja felett felakasztani, mellé Simort, az egész jegybanktanácsot, a közgáz karok pénzügyprofesszorait, Matolcsyt, Járait, Draskovicsot, stb. - az egész piszkos, mocskos, söpredék bandát.
A forintot eltörölni, helyette bevezetni a magyar márkát, ami ér: 5 mérő búzát, vagy két oldal szalonnát, vagy 3 karton sört.
És megtiltani az alkotmányban, hogy bárki Mo.nevében nemzetközi, vagy belső hitelt vegyen fel.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.09.14. 09:32:06

Mondja már meg nekem valaki, hogy mennyivel hihetőbb az, amit ezen a héten mondott nagy kedvencünk, mint amit egy hónapja? Ha csak őt nézzük, akkor semmivel! Akkor meg most minek is örülünk?
Ha meg azt nézzük, hogy megpróbált széllel szemben ...., akkor meg most örülünk, hogy rájött: ez nem megy. De biztos rájött?

Hogy van az, hogy teljesen össze-vissza beszél, taktikázik, trükköl és hazudik, de ha valakinek tetszik amit mond, akkor egyből halleluja, a többit meg nem is ő mondta?
Mi lenne, ha az elemzők összefüggéseiben és folyamatában elemeznék a történéseket?

Pelso.. 2010.09.14. 09:50:50

@agyvihar: Az EU-IMF párossal való izmozás annyira irracionális, hogy szerintem csak a befelé szólt, a saját tábornak.
Ne feledjük: a hívek összetétele heterogén, a kemény magot kivéve nagy éljenzésre nem számítok.

Öreg Sam 2010.09.14. 11:14:00

@Publius Decius Mus:
Rövid az emlékezeted,mint az akváriumbéli aranyhalé:)
Volt itt egy Orbán kormány már egyszer,és azt sem követte semmilyen Dunába lövetés/akasztás/felnégyelés,pedig lett volna miért...
Nem sorolnám,szegény Wermer halála pedig jó apropó lenne.Zseni volt,mi meg szivtunk :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.14. 12:19:25

Ha végre észhez tértek, az jó, csak mi szükség volt az előző hónapok ámokfutására?
süti beállítások módosítása