/>

Sokan kicsit csodálkozva néznek az NGM-re, hogy amikor még a bóvliból is lejjebb minősítik az országot, akkor annyit képesek reakcióként kidobni, hogy hát mert hülyék a minősítők. Pedig van logika a dolog mögött, csak a fociból kell kiindulni.

Igen, a fociból, ha már úgyis az kormányunk kedvenc sportja. Nem jövök most elő igazán hosszan az olyan magas labdával, mint a 2009-es Fidesz-közlemény, ami szerint a leminősítés korona a kormány kudarcán, ó, nem. És mivel az NGM-ben ülőknek láthatóan nincs semmilyen humorérzékük, még csak a viccet se értenék meg az egyirányú utcában szembejövő sok hülyéről, nem is érdemes ilyennel próbálkozni. Maradjunk csak a focinál.

Nagyon rossz érzés, amikor az ember csapata kikap, ennél már csak az a rosszabb, amikor épp túl vagyunk a félidőn, 3-0-ra vezet az ellenfél, és tudjuk, hogy semmi esély fordítani. Valahogy így érezheti most magát az NGM. Rosszabb ez, mint a vesztes meccs lefújása, mert még nincs vége, már nem lehet nyerni, de végig kell nézni a hátralévő sok idő szenvedését, és megjósolni sem lehet, mennyivel lehet még rondább a végeredmény. Na ilyenkor lehet elkezdeni teli torokból anyázni a bírót, elmagyarázni, hogy ő valójában nem is ért a focihoz, megvásárolta a szövetség, meg egyébként is, rossz a pálya talaja, fúj a szél és süt a nap, bezzeg az ellenfélnek. És egyébként is, hülyék a hitelminősítők. Mellesleg ezzel ott akkor nincs is semmi baj, a játék az érzelmekről is szól, csak minisztériumi közleményekben ugyanezt látni némileg problémásabb.

Megnyugszik egy kicsit az ember, ha áthárítja a felelősséget, mert persze mindenki hibás, csak a saját csapata nem, akkor is, ha tudja, hogy nincs igaza. Van, aki még ennél is tovább megy, és tényleg komolyan gondolja, amiket mond, láttam már például embert, aki a kapu mögött állva bizonygatta, hogy vonalban állt, látta, hogy nem les, valami ilyesmi szint lehet most a Matolcsy-minisztériumban is. Meg van persze, aki nagyban játszik, a Videotonnál például a csapatkapitány besétál félidőben a bírói öltözőbe, ha nem ők vezetnek a kupaelődöntőben, és aztán véletlenül pofátlanul elcsalják nekik a meccset (hogy aztán a visszavágón simán kizúgjanak, de ez már egy más téma). Ez az, amit a nemzetközi szinten a hitelminősítőkkel meg az IMF-fel és az EU-val szemben már nem lehet megtenni, úgyhogy érthető, ha egyre csak nő a frusztráció.

Csak a végeredményen nem változtat, komolyan gondolja-e a szurkoló, hogy a bíró a hülye vagy tudja, hogy a csapatának nem megy. Aki szidja a bírót, az általában veszít. Esetleg még azt lehetne megjátszani, hogy ahogy a fociban kérhetik csapatok, hogy néhány bírót ne küldjenek hozzájuk, úgy a kormány is megpróbálkozzon ilyesmivel. Ne minősíthesse Magyarországot az S&P! Ugye mennyivel könnyebb lenne azonnal?


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr814923078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország -2-est kapott 2012.11.24. 22:38:30

A S&P egy év türelmi idő után leminősítette hazánkat. Egy éve még megijedt a kormány már a -1 lebegtetésétől is és felvette a kapcsolatot az IMF-el. Ez érthető is volt, hiszen egy kb. húsz fokozatú skálán egy jegynyi eltérés nem jelentős, mégis érz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

braue 2012.11.25. 05:06:46

Egy tény. A minősítőket egyre kevesebben veszik komolyan. A német multik egy része, éppen mostanában mondta, hogy nem kér az eddigi szolgáltatásaikból. Komoly veszteség ez is nekik. Presztízs is, meg anyagi is.

Dzoltán55 2012.11.25. 08:36:28

Én bármely hitelminősítőnek jobban hiszek mint kuszaszemnek.Főleg,mert mindenki a ki számít,nekik hisz.Kuszaszem meg idióta.

Dzoltán55 2012.11.25. 08:38:08

@ottomoll: Csak az nem hibázik,aki nem dolgozik.))))

jog-ász 2012.11.25. 09:06:31

a hitelminősitők a modern pénzügyi világ eszközei, senki nem mondja hogy mindig gazdaságilag reális a kép amit festenek, ők véleményeznek, amire a pénzvilág bizalmat épit és befektet vagy vesz állampapirt...a hitelminősitőkkel való harc csak azért érthetetlen mert matolcsyék a piacról akarják az országot finanszirozni és nem IMF hitelből..ha ez igaz akkor viszont durván ki kellene nyalniuk a piac seggét mert különben nyista lóvé...és igen a hitelminősitők lehetnek eszközök is pl egy kormány gazdasági politikai megbuktatásához, főleg olyanéhoz aki a piacról akar pénzt felvenni..
andré kosztolányi tőzsdeguru mondta, hogy teljesen mindegy milyen színü egy kormány, az is pénzből él, a politikát meg nem a politikusok csinálják hanem a pénz.

Netuddki. 2012.11.25. 09:22:52

@ob.szerver: Hát igen, a Coca-Cola felemlegetése orbitális öngól volt.

Azt meg már ideje lenne észrevenni, hogy az orbánék úgy minősítgetik a dolgokat ahogy éppen a "hatalmuk" megszerzésének vagy megtartásának kedvez. Számtalan ilyen példát lehetne hozni.
Lehet, hogy a hitelminősítőknek megcsappant a hitele, de a fidesznek meg egyszerűen nincs olyan...

Netuddki. 2012.11.25. 09:27:34

@kovi1970: Ja, és nem az a probléma, hogy a hitelminősítők bóvli kategóriába sorolják az országot. A probléma azzal van, hogy akik itt élnek azok ezt sajnos TUDJÁK is. Én azt is tudom miért. A gond, hogy az orbán és bandája a matolcsival az élen nem tudja, vagy csak nem akarja...

Netuddki. 2012.11.25. 09:35:50

Az orbánnak szólni kéne, hogy ha így folytatják lassan be fog kerülni a Guiness rekordok könyvébe. Magyarország miatt a hitelminősítőknek ugyanis új kategóriát kell csinálniuk a listájuk alján...

Monarch (törölt) 2012.11.25. 09:47:50

@Dzoltán55: A hitelminősítők idióták. Pl. az USA-nak nincs AAA minősítése, vagy japánt is leminősítették már vagy tíz éve, és véletlen kb. ez a két kormány kap a legalacsonyabb kamatra hitelt azóta is.

Ez természetesen nem zárja ki, hogy Matolcsy ne legyen éppen olyan idióta, a gazdaságpolitikájuk legkésőbb a devizahitelek kötelező végtörlesztésének bevezetése óta nagyjából teljesen vállalhatatlan.

De Matolcsy ellen annyi jó érv van, a hitelminősítők konkrétan nem tartoznak a jó érvek közé.

balfék 2012.11.25. 10:00:51

@jog-ász: Igen! A hitelminősítők az adott országról kiállított bizonyítványt nagyrészt nem az adott országnak szánják, hanem a befektetőknek. Ők majd eldöntik kinek hisznek jobban. Egy biztos a tündér meséknek a legkevésbé.

én már a fény gyermeke vagyok 2012.11.25. 10:24:04

Kurva uncsi ez a szokásos foci hasonlat. Egy tanulságos-szamararas példával minden érthetővé válna a pógárnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.25. 10:24:45

@mizrolist: Nekem nem változott a véleményem róluk az utóbbi 4-5 évben...

kúrórudi 2012.11.25. 11:01:22

"Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a ... kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül...

...a sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált."

forrás: fidesz.hu
2008

Kepa 2012.11.25. 11:22:45

@Monarch: A hitelminositok, tukrok. Ha szar belenezni, inkabb torjuk ossze ? Ovakodnek olyat mindani, hogy En okosabb vagyok, mint a piacgazdasag egyik meghatarozo szervezete !

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 11:37:36

@ottomoll: gondolom mond valamit az a gondolat egy híres beszédből, hogy " a világgazdaság pénzbősége ". fletóval két okból voltak megértőbbek: egyrészt pörgött a hitelezés a nagyvilágban, gyakorlatilag kockázatmentesen, alacsony kamatokkal. nem volt okuk leminősíteni bennünket, ahogy a görögöket, spanyolokat, íreket sem, a későbbi válság gócpontjait. tehát ez nem fletónak járt, ez volt akkor a normális. kettő, ne feledd, hogy fletó alatt sokkal kiszámíthatóbb volt ez az ország, nőtt a gdp évről évre. most sem kiszámíthatóság nincs, sem növekedés. míg a németek nőttek, addig mi nem, ez világosan mutatja, hogy viktorék nem értenek a gazdasághoz. akárhogy hazudozol itt, a tények erősebbek nálad

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 11:45:03

@ottomoll: "10 százaléponttal vezetnek" - ebből is látszik, hogy a történelem ismétli önmagát. a 2002-es bukás előtt ugyanilyen nagy volt az önbizalom, még a választás napján, a bp-i eredmények feldolgozása előtt. kisfiam, az a baj veled, hogy egy álomvilágban élsz, nem tudsz te szart se a baloldali szavazókról. ők azok, akik jellemzően rejtőzködnek, most még közös lista sincs ráadásul, amire igent mondhat. a jobboldal bukása egyedül bajnaiék és az mszp összefogásán múlik, meg azon, hogyan adják el magukat a közvéleménynek. tudja ezt viktor is, hogy nem az ő kezében a sorsa, mennek is a lejárató kampányok szép számmal

2llkedő 2012.11.25. 11:52:47

@balage_81 reloaded: "ők azok, akik jellemzően rejtőzködnek, "

Sötétben bujkáló ellenség?

zsola78 2012.11.25. 11:59:12

Csak hogy előre tisztázzuk a dolgokat, nem vagyok fidesz bérenc vagy csicska, próbálom mindenben megkeresni azt ami előre visz. Azonban ezt a lemínősítést még londoni és más vezető piaci elemzők sem értik. Mert bár ugye elég bicskanyitogató amit itthon csinálnak, de a leminősítés indoka és a tények elég messze állnak egymástól.

"Londoni elemzői vélemény szerint a makroszámok alapján, és különösen más országok mutatóival összevetve nehezen igazolható, hogy a Standard & Poor's pénteken rontotta a magyar államadós-besorolást. Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza a hitelminősítő péntek esti bejelentése után adott gyorselemzésében felidézte, hogy a hazai össztermékhez mért GDP-arányos államadósság-ráta még az S&P előrejelzése szerint is 73 százalékra csökken az év végéig – miközben az EU-átlag 86,8 százalék –, és az államháztartási hiány 3 százalék körül lesz.

Timothy Ash ezzel összevetette, hogy az S&P Portugáliát is a Magyarországnak most megadott "BB" szintű osztályzattal tartja nyilván, jóllehet Portugália államháztartási deficitje 5 százalék, GDP-arányos államadóssága pedig 120 százalék. A Standard Bank londoni elemzője közölte: ő is negatív értékelést tart érvényben Magyarországra, de a Standard & Poor's pénteki magyar osztályzatrontását ezzel együtt is „nehezen indokolhatónak” találja".

Most akkor a londoni elemzők is faszok, vagy csak akkor kell rájuk hallgatni, illetve mantrázni a véleményüket, amikor rohadjon meg orbán és matolcsy?

Amit itthon csinálnak az tényleg bicskanyitogató, de nem ad leminősításre okot.

2llkedő 2012.11.25. 12:16:12

@zsola78: "Amit itthon csinálnak az tényleg bicskanyitogató, de nem ad leminősításre okot."

Éppen ez ad indokot a leminősítésnek. Ha valami bicskanyitogató, azt nem lehet befektetésre javasoltnak mondani, akármilyen szép számokat is hoz ki a statisztika.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 12:27:16

@félázsiai 2llkedő: a fidesznek mindenki az, aki nem csápol hangosan viktor fellépésein, tehát igen, azok

Netuddki. 2012.11.25. 12:44:12

@zsola78: "különösen más országok mutatóival összevetve nehezen igazolható, hogy a Standard & Poor's pénteken rontotta a magyar államadós-besorolást."

Most ha esetleg belegondolsz, bármilyen hitelminősítőtől függetlenül, józan paraszti ésszel, az ország gazdaságának az állapotát és kilátásait (az orbánék ténykedését) nézve. Szerinted ekkora esély van arra, hogy 5-20 év múlva visszafizetjük azokat a hiteleket amiket most az orbánék felvennének? Na, ez itt a gond, nem a minősítgetések...

ottomoll 2012.11.25. 13:07:31

@balage_81 reloaded: Most-gondolom akaratlanul- beismerted, hogy Fletó alatt jobbak voltak a külső világgazdasági körülmények. Köszönöm..

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 13:19:35

@ottomoll: te pedig akaratlanul azt, hogy akkor mégse fletó miatt nem volt leminősítés. de itt még nem áll meg az öngóljaid áradata, ugyanis a német gazdaság idén 0,9%-ot nőtt. ez miért nem elég kedvező külső körülmény nekünk ahhoz, hogy mi is nőjünk? mikor maga viktor mondta, hogy hozzájuk vagyunk kötve és majd akkor nyúlunk a 1,5%-os előrejelzéshez, ha ők is módosítanak lefelé. na, erre válaszolj te hatalmas logikai bajnok

ottomoll 2012.11.25. 13:20:04

@balage_81 reloaded: '98 és 2002 között sose vezetett a kormánypárt 10 % ponttal. (Visszanézheted a Szonda Ipsos archivumában). De nem is ez a fontos, hanem, hogy még a legsötétebb időkben- (idén márciusban a forint elszaladásakor, és az ezt követő kemény külső és belső politikai támadások idején)- se volt képes az MSZP föléjük menni, és most is- megszorítások után, és a következő megszorítás árnyékában - megvan a 10 %-os előny.
2002-höz képest az az óriási különbség,hogy most az emberek emlékeznek a 8 év szoci rémálomra, és van egy erős Jobbik is amely tuti nem áll össze a baloldallal.
Egyébként ha Bajnai és pártja valóban tényező lenne, miért nem mért a Szonda nekik semmit? Nyilvános felkenése óta eltelt már egy hónap..(Kicsit olyan ő a baloldalon, mint a németeknek '45 ben a "csodafegyver", ami soha nem valósult meg..)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 13:21:25

@ottomoll: és mielőtt elfelejteném, a fidesz mintha közvetlenül a válság kitörése után is fletót és még most is bajnait hibáztatta volna a visszaesés miatt. milyen érdekes: egyszer lehet védekezni a külső körülményekkel (amik most egyébként jók), máskor minden a szocik hibája. na, ha már felvetted a kesztyűt, lássuk mihez kezdesz ezzel az apró logikai bukfenccel

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 13:22:08

@ottomoll: de ha bajnai ennyire veszélytelen, miért kampányoltok ellene?

2llkedő 2012.11.25. 13:26:08

@ottomoll: "Egyébként ha Bajnai és pártja valóban tényező lenne, miért nem mért a Szonda nekik semmit? "

Azért, amiért a kétfarkúkutya pártnak se mért semmit.

2llkedő 2012.11.25. 13:28:30

@ottomoll: "se volt képes az MSZP föléjük menni, és most is- megszorítások után, és a következő megszorítás árnyékában - megvan a 10 %-os előny."

Tudod ez olyan, mint amikor megkérdezik tőlem, hogy hogy vagyok, erre visszakérdezek, mihez képest? Mert a Vasedényhez képest bizony nagyon jól vagyok.

zsola78 2012.11.25. 13:30:08

@kovi1970: Szerintem jobb esélyünk van, mint Görögországnak, Spanyolországnak, Portugáliának, Olaszországnak.

A problémát nem a megszorításokban, hanem szerkezeti átalakítások hiányában látom. Helyesnek tartom, hogy küzdenek a 3 % alatti hiányért, az államadósság csökkentésért, azonban a köcsög, arrogáns megtévesztő dumával már nem nagyon értek egyet.

Kíváncsi volnék továbbá, hogy milyen megállapoások vannak Orbán és az OTP + a Takarékbankok között, ugyanis egyértelmű, hogy a külföldi tulajdonú bankok mozgásterét szűkítik. Az összes külföldi bank hisztizik és dobálják magukat a padlóhoz, azonban az OTP meg se nyikkan, sőt válság ellenére a múlt héten elég jó számokkal állt elő.

Sok elképzeléssel egyet tudok érteni (pl. most az utazási kedvezmények felülvizsgálatával + ajánlom az ellátások további megnyirbálást, nyugdíjak - egy bizonyos összeg feletti - csökkentését, stb), azonban a naygképű sunyi szar " mi vagyunk a királyok" kommunikácóval már kevésbé. Erre gondoltam amikkor bicskanyitógatónak neveztem a mostani helyzetet.

kanálwarrior 2012.11.25. 13:31:00

@ottomoll: "megszorítások után, és a következő megszorítás árnyékában - megvan a 10 %-os előny."

Magyarországon nem voltak, és nem is lesznek megszorítások. Ne terjessz rémhíreket, kérlek.

ottomoll 2012.11.25. 13:32:13

@balage_81 reloaded: Zavaros amit írsz. Fogalmazz pontosabban! Szerintem most nem jók a külső körülmények.

ottomoll 2012.11.25. 13:38:11

@balage_81 reloaded: Én nem kampányolok ellene. Szerintam a srácnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Kevés ő hozzá, hogy egy komoly kampányt végigcsináljon.
Ahhoz ember kell, nem zsúrfiú.
Ráadásul a mögötte álló pénztömegek se érvényesülhetnek majd olyan jó hatásfokkal, mert nem lehet majd a ker. tévékben kampányreklám.

2llkedő 2012.11.25. 13:40:33

@ottomoll: "Szerintem most nem jók a külső körülmények."

És mielőtt átvették a kormányzást milyen volt? A tündérmesék mire lettek alapozva?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 14:11:50

@ottomoll: pedig elég világos volt az. bajnait és gyurcsányt lehetett támadni, pedig akkor válság volt. most orbánék a külső körülményekre hivatkoznak, ahogy te is. pedig:

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20111110-orban-viktor-szerint-kovetkezik-a-novekedesi-csata.html

a német gazdaság végül idén 0,9%-ot nőtt. mi -1,2%-nál tartunk. ezt hogyan magyarázod? ne csak vagdalkozz, érveket kérek

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 14:12:50

@ottomoll: ez sem válasz. a fidesz kampányol ellene. belekötöttél egy technikai részletbe, de akkor átfogalmazom: ha bajnai veszélytelen, a fidesz és a cöf miért kampányol ellene?

ottomoll 2012.11.25. 14:22:49

@balage_81 reloaded: A gazadasági növekedés komoly gátja, hogyha nagyon kis költségvetési hiány engedhető csak meg. Márpedig az EU elég komolyan rászállt az országra emiatt. Ezenkívül a német gazdaság növekedése áttétekkel, bizonyos idő elteltével érezhető nálunk is. Ez egy trend szerű dolog, és nem azonnali kapcsolat.

ottomoll 2012.11.25. 14:26:51

@balage_81 reloaded: Nem tudom, hogy a Fidesz mit csinál, de szerintem Bajnai nem komolyan vehető játékos. Egyébként is a magyar politikai rendszer sokkal statikusabb annál, hogy egy emberre fel lehetne építeni egy komoly pártot. Ez Gyurcsánynak is csak nagyon mérsékelten sikerült, holott egyesek középpártot vízionáltak köré.

2llkedő 2012.11.25. 14:38:24

@ottomoll: "Ezenkívül a német gazdaság növekedése áttétekkel, bizonyos idő elteltével érezhető nálunk is. Ez egy trend szerű dolog, és nem azonnali kapcsolat."

Ugye ez a 2008-as válságra nem igaz?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 14:39:08

@ottomoll: na, éreztem én az elején, hogy ennyire vagy komolyan vehető játékos. megy a bullshitelgetés rendesen. a vezér nem ezt mondta egyrészt, másrészt mi 2013-ban is 0,25%-ot fogunk nőni. harmadrészt 2011 egy véletlenül pluszos évünk volt nekünk és a németeknek is, mégse nőttünk 2012-ben. tehát amit mondasz, az nettó hülyeség úgy, ahogy van. gyenge kísérlet fidesz-mosdatásra.

"Egyébként is a magyar politikai rendszer sokkal statikusabb annál, hogy egy emberre fel lehetne építeni egy komoly pártot" - LOL! és a fidesz kire van felépítve?:)))

2llkedő 2012.11.25. 14:42:47

@ottomoll: "Egyébként is a magyar politikai rendszer sokkal statikusabb annál, hogy egy emberre fel lehetne építeni egy komoly pártot."

Ez attól függ, hogy milyen emberekkel veszi körbe magát. Ha azt vesszük, hogy Urbán László is Bajnai mellé állt, az már nem egy rossz dolog. Az első fecske már megjelent. Kérdés, a többi mikor fog előjönni? Valszeg majd az utolsó pillanatokban.

Monarch (törölt) 2012.11.25. 15:02:58

@Kepa: A hitelminősítők nem tükrök, hiszen semmi sem tükröződik bennük. Japán vagy az USA nagyon alacsony kamatra kapnak hitelt, mégis múlt héttel ezelőttig rosszabb volt a besorolásuk Franciaországnál, amelyik rosszabb helyzetben volt már évek óta, és ahol még csak nem is a saját devizájukban vannak eladósodva.

Ezért mondom, hogy bár Matolcsy egy dilettáns, ezt nem a hitelminősítőktől tudjuk, a hitelminősítők ugyanis összevissza minősítenek.

ottomoll 2012.11.25. 15:22:57

@balage_81 reloaded: Ne viccelj már a Fidesz egy több, mint 20 éves párt ,és még így is komoly munkába került, hogy az utóbbi évtizedben a szocikéhoz hasonló táradalmi lefedettségre tegyenek szert országos szervezeti háló kiépítésével. Ez nem megy egyik napról a másikra. A Bajnait a pajzsára emelő Milla, egy szinte kizárólag Bp-i támogatói körrel rendelkező szerveződés. Nehezebb, hosszadalmasabb feladat ez annál, hogy a Szabadsajtó úton csinálnak egy dzsemborit, és Gordi mond egy viszonylag jó beszédet.
A politikusok növekedési várakozásai pedig általában nem szoktak teljesülni. De a növekedési mutató csak egy a sok mutató közül. Miért van az, hogy sokan nyugaton is értelmetlenül állnak a leminősítés előtt?
Az a bizonyos-Gyurcsány által emlegetett- világgazdaság pénzbősége pedig 2008-ban már nem volt adottság, és Fletóék kénytelenek voltak felvenni egy rendkívül kedvezőtlen IMF hitelt, mivel az állampapír piacról már nem tudták kötvénykibocsátással finanszírozni az országot.(Persze tudták, hogy a törlesztést majd a Fidesz-kormánynak kell megkezdenie 2010-ben.)
Vajon 2008-2009-ben miért nem jött a leminősítés? (Amikor pedig már nyilvánvaló volt, hogy nem finanszírozható az ország csak az IMF segítségével?)

ottomoll 2012.11.25. 15:24:26

@félázsiai 2llkedő: Ez kevés. Országos szervezeti háló kell. Egy pártot fel kell építeni.

2llkedő 2012.11.25. 15:34:15

@ottomoll: Miért kell pártban gondolkodni?

2llkedő 2012.11.25. 15:37:06

@ottomoll: "Vajon 2008-2009-ben miért nem jött a leminősítés? (Amikor pedig már nyilvánvaló volt, hogy nem finanszírozható az ország csak az IMF segítségével?)"

Éppen azért, mert ott volt az IMF.

"Az a bizonyos-Gyurcsány által emlegetett- világgazdaság pénzbősége pedig 2008-ban már nem volt adottság, és Fletóék kénytelenek voltak felvenni egy rendkívül kedvezőtlen IMF hitelt, mivel az állampapír piacról már nem tudták kötvénykibocsátással finanszírozni az országot."

Már megint elfelejtődött egy aprócska dolog. Tudod, az a bizonyos válság nevezetű valami.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 15:38:18

@ottomoll: igen, lehet 2%-ot várni és lesz helyette 1,8%, ez oké. de itt konkrétan 1,5% növekedést vártak és lett belőle -1,3%. te pedig most beírod, hogy:

"A politikusok növekedési várakozásai pedig általában nem szoktak teljesülni."

látod, ezért mondtam, hogy nem vagy egy komolyan vehető figura. ezt hívom én úgy, hogy szíjjártópéterizmus. ebben jó vagy, a többi gyakorlatilag halandzsa

Logorrheic 2012.11.25. 15:39:21

@dr kíváncsivagyok: Az amit tesznek=ahogy eloadjak.
A hozzaszolasod utolso szokoltemenye teged minosit.

ottomoll 2012.11.25. 15:43:43

@félázsiai 2llkedő: Csakhogy az a gond, hogy a hitelminősítők minősítése alapján vásárolnak a befektetők állampapírokat. Márpedig az IMF hitel azért kellett ,mert nem vásároltak kellő számban, tehát a befektetők nem bíztak a magyar gazdaságban.
Ezt megelőzően mégse volt leminősítés. Nem furcsa ez?

2llkedő 2012.11.25. 15:45:43

@ottomoll: "Márpedig az IMF hitel azért kellett ,mert nem vásároltak kellő számban, tehát a befektetők nem bíztak a magyar gazdaságban."

Ugye ezzel azt akarod mondani, hogy a devizahitelesek is ezért kerültek bajba?

ottomoll 2012.11.25. 15:49:25

@balage_81 reloaded: Hány olyan politikus volt a rendszerváltás óta akinek az ígéretei, vagy a várakozásai nem teljesültek? Számtalan. A növekedés pedig nem egy mindenható mutató. Egy a sok közül. A befektetők számtalan más szempontot is figyelembe vesznek. Jelenleg csökkennek a magyar állampapírok kamatai, amiből jól látszik, hogy vásárolják őket. Ez a fontos, és nem a hitelminősítők véleménye.

2llkedő 2012.11.25. 15:49:52

@ottomoll: "Márpedig az IMF hitel azért kellett ,mert nem vásároltak kellő számban, tehát a befektetők nem bíztak a magyar gazdaságban."

Mint már említettem, volt egy jelentéktelen világgazdasági válság. A befektetők nem azért nem vásároltak, mert megingott a bizalmuk, hanem azért, mert a saját országuk, és saját mauk is sz@rban voltak.

ottomoll 2012.11.25. 15:53:46

@félázsiai 2llkedő: Most is válság van. Most mégis veszik a magyar állampapírt, akkor nem vették. Ezért fordultak az IMF-hez Gyurcsányék.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 15:56:05

@ottomoll:

ne terelj, ne terelj! a gdp-növekedés megbecsülése fontos feladat, azt tudni kell. aki erre sem képes, sőt, százalékokat téved, az 1.) inkompetens 2.) hazudik.

a választási program egy ettől teljesen eltérő történet, van benne számos elem. de az igazság az, hogy össze-vissza terelsz, hol erről beszélsz, hol arról. amit itt rendezel, az egy merő vicc. majd pedig:

tegnap 22:56-kor szó szerint ezt írtad

"Sehol nem veszik komolyan ezeket a minősítőket. Egyrészt mert már lassan mindenkit leminősítenek a válság miatt. Másrészt spekulációs célok kiszolgálói, és a politikai nyomásgyakorlás eszközei"

itt pedig 3-mal feljebb félázsiainak ezt:

"Csakhogy az a gond, hogy a hitelminősítők minősítése alapján vásárolnak a befektetők állampapírokat. "

na, buci. most akkor ülj le, szedd össze a gondolataid, és fuss neki még egyszer ennek az egész káosznak, amit te gyurcsányról, hitelminősítőkről, bajnairól és persze orbánról írni szeretnél. ha sikerül nem ellentmondani önmagadnak, akkor majd beszélgetünk

2llkedő 2012.11.25. 16:01:53

@ottomoll: "Most is válság van. Most mégis veszik a magyar állampapírt, akkor nem vették. Ezért fordultak az IMF-hez Gyurcsányék."

Más egy tornádó, és más egy folyamatos esőzés.

2llkedő 2012.11.25. 16:03:10

@ottomoll: "Ilyet nem mondtam."

Akkor mondd meg, a devizahitelesek miért kerültek bajba? Ha rájössz, akkor próbáld meg ugyanezt kivetíteni az államra.

zsola78 2012.11.25. 16:06:54

@félázsiai 2llkedő:

"Már megint elfelejtődött egy aprócska dolog. Tudod, az a bizonyos válság nevezetű valami." .... aminek kialakulásába vastagon felelős volt a három "nagy" hitelminősítő. Ki ne találjuk már, hogy semmiről nem tudtak! Sőt szerintem nagy részben az Ő felelősségük az egész + a mögöttük lévő spekulációban jártas csoportok. Ha kitalálják - pusztán anyagi megfontolásból - hogy egyik/másik állam kötvényeit, részvényeit shortolni kéne, Ők rögtön nyomják az ehhez szükséges kommunikációt.

Szükség van hitelminősítőkre, de sajnos ez a három nagy cég, már többször eljátszotta a hitelét és lassan mindenki tudja, hogy közel sem a dolgukat végzik, hanem a saját pénzéhes érdekeiket szem előtt tartva a piacot befolyásolják.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 16:07:00

@ottomoll:

polteszt.blog.hu/2012/11/10/eredmenyek_orszag_teszt

.

"kénytelenek voltak felvenni egy rendkívül kedvezőtlen IMF hitelt, mivel az állampapír piacról már nem tudták kötvénykibocsátással finanszírozni az országot."
- Mennyi az IMF kamat?
- Mennyi a piaci kamat? Most?

GyF azért kellett IMF hitelt felvegyen, mert megtámadták a spekulánsok a Forintot. Növelte a tartalékot, ezzel stabilizálta a valutánkat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 16:12:35

@ottomoll:

"Jelenleg csökkennek a magyar állampapírok kamatai, amiből jól látszik, hogy vásárolják őket. Ez a fontos, és nem a hitelminősítők véleménye."

Azért várnék még a jövő hét közepéig. Addig nem vonnék le következtetéseket.

ottomoll 2012.11.25. 16:12:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Persze, ez volt a duma. Valójában már finanszírozhatatlan vol taz ország az állampapírpiacról, és ezért kellett IMF hitelt felvenni. Köztudott, hogy sokkal olcsóbb a piacról fianszírozni az országot, mint IMF hitellel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 16:13:54

@ottomoll: " Most is válság van."
- Nálunk.

Német barátaim nem beszélnek válságról.

2llkedő 2012.11.25. 16:14:42

@zsola78: "Szükség van hitelminősítőkre, de sajnos ez a három nagy cég, már többször eljátszotta a hitelét és lassan mindenki tudja, hogy közel sem a dolgukat végzik, hanem a saját pénzéhes érdekeiket szem előtt tartva a piacot befolyásolják."

Még is rájuk figyelnek, nem pedig Kuszaszemre.

De ha már ezt leírtad, akkor ugye egyetértesz abban, hogy amikor a hitelminősítésekkel támadta a fidesz az akkori kormányt, akkor nem volt a fidesznek igaza?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 16:15:34

@ottomoll:

"Köztudott, hogy sokkal olcsóbb a piacról fianszírozni az országot, mint IMF hitellel."

- Ahogy az is köztudott, hogy a nap északon kel, és mese után fekszik.

2llkedő 2012.11.25. 16:15:54

@ottomoll: "Köztudott, hogy sokkal olcsóbb a piacról fianszírozni az országot, mint IMF hitellel."

Ekkora baromságot hogy tudtál leírni?

ottomoll 2012.11.25. 16:18:40

@balage_81 reloaded: Mostmár nem veszik komolyan a hitelminősítőket. Az utóbbi években történt sorozatos tévedéseik, és az ezt követő komoly bírálatok miatt. 2008-ban még nagyobb respektjük volt, bár már akkor is sejthető volt, hogy politikai okokból nem minősítették le Gyurcsányékat.( A komoly befektetők vélhetően érezték ezt, és nem nagyon vették a magyar kötvényeket.)

ottomoll 2012.11.25. 16:20:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha nem így lenne, akkor vajon miért nem mindenki IMF hitelt használna finanszírozásra? Miért bajlódna államkötvény kibocsátással???

ottomoll 2012.11.25. 16:21:30

@félázsiai 2llkedő: Inkább érvelj a minősítgetés helyett!

zsola78 2012.11.25. 16:22:50

@félázsiai 2llkedő: Nem megyek bele abba, hogy fidesz vagy mszp, abba sem ki mit mondott. Engem ez nem érdekel szó szerint.

Az fáj, hogy (még ha sokszor szarul is) próbálkozunk így, próbálkozuk úgy, azonban mindig a szánkba szarnak, mert nem úgy ugrálunk ahogy ők fütyülnek. Erről a Belga jut eszembe: 20- vagyok az baj, 30-as vagyok az a baj, 70-es vagyok az a baj....

Nem bírom sem Matolcsyt sem Orbánt. Egyes elképzelésükkel egyet értek, de közel sem mindenel. Voltak elképzelések amikkel az előző kormánynál is szimpatizáltam.

Sajnos elég nagy baj, hogy rájuk figyelnek, ezért nem értem, hogy az EU miért nem csinálja meg a saját hitelminősítő cégét.

zsola78 2012.11.25. 16:25:18

@félázsiai 2llkedő: A IMF nélküli finanszírozás, drágább, de legalább nem dumálnak bele mindenbe....Bár szerintem simán összejátszanak a nagy hitelminősítökkel is.

Mocskos játék ez a egész és ezt MI fizetjük

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 16:39:32

@ottomoll: tehát nagyobb respektjük volt 2008-ban, bár "sejthető volt" hogy politikai okokból nem minősítik le gyurcsány alatt az országot. világos: valaki, aki tanácsokat ad, hol érdemes befektetni, annak respektje van akkor is, ha pol. okokból nem minősít le egy országot. mindeközben a piacról minket már nem lehetett finanszírozni szerinted, tehát kellett az IMF-hitel. na, akkor mégse volt akkora respektjük? hogy van ez?:)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 16:42:51

@ottomoll: illetve elegánsan futni hagytalak azzal, hogy a jelenlegi kurzus egy sima GDP-növekedést is minimum 2,5%-kal benéz úgy, hogy növekedést vár, de csökkenés lesz. te itt leírod mentségül, hogy

1 - válság van most is
2 - a politikusok választási ígéretei nem jönnek be általában

most hagylak kivérezni imf és hitelminősítők ügyében

ottomoll 2012.11.25. 16:53:37

@balage_81 reloaded: Alapvető fogalmi zavarban szenvedsz, illetve félreértesz. A minősítők nyilvánosan nem minősítették le az országot, mert nem akarták Gyurcsányt mélyebbre lökni. De a nagyobb befektetők nem csak a minősítőket figyelik, és ők már nem vásároltak elég állampapírt 2008-2009-ben. A kisebbek persze továbbra is vették, csakhogy ez nem volt elég.
Az utóbbi időben viszont veszik a magyar kötvényeket a leminősítés ellenére a nagyobb alapok is. Ez a különbség.

2llkedő 2012.11.25. 17:00:30

@ottomoll: "Inkább érvelj a minősítgetés helyett!"

Tedd fel magadnak a kérdést: Mennyi a kamattya az állampapírnak, és mennyi az IMF-nek?

Ha megkapod a választ, akkor minősítsd magadat.

Ne feledd el, hogy Magyarországról van szó, nem Németországról.

2llkedő 2012.11.25. 17:03:32

@zsola78: "A IMF nélküli finanszírozás, drágább, de legalább nem dumálnak bele mindenbe..."

A lakáshitel kamata is kisebb, mint a szabad felhasználásúé. Persze az előzőnak az a feltétele, hogy lakást vásárolj (építs) belőle, ne plazmatv-t vegyél minden szobába.

2llkedő 2012.11.25. 17:08:19

@ottomoll: Továbbra sem válaszoltál arra a kérdésre, hogy a devizahitelesek miért kerültek válságba?

Jó lenne, ha válaszolnál rá.

" A kisebbek persze továbbra is vették, csakhogy ez nem volt elég."

Ha nem lett volna az az apróság, akkor igazad is lenne. Csakhogy volt az az apróság, amit szeretsz elfelejteni.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 17:26:47

@ottomoll: nem vagyok benne biztos, hogy tisztában vagy azzal, amit linkelsz, illetve hogy elolvasod-e egyáltalán: egyfelől a cikk leírja, hogy a világgazdasági helyzet is javult, nyugodtabbak a piacok, másfelől, hogy matolcsy megszorításai miatt estek a hozamok. ugye ezek azok a megszoírtások, amiket általában EU-s nyomásra csinálunk meg, amikor már az orrunkra koppintanak, hogy tartsuk a 3% alatti GDP-arányos hiányt. vagyis: egyfelől az EU szigora, másfelől a nemzetközi piacok adják az alacsony hozamokat. egy kicsit sem a sikeres magyar kormány. most akkor te mit bizonyítottál ezzel a linkkel és a témával? és mi lesz a munkahelyekkel és a recesszióval? hm?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 17:28:16

@ottomoll: amúgy pedig a híresen jó helyzetben lévő spanyolországról jelent meg ez a cikk:

privatbankar.hu/kotveny/felporgott-a-spanyol-allampapirpiac-mindent-eladtak-iden-252273

tehát gyakorlatilag kénytelen leszel mással érvelni, mert ez a rész megbukott. várom az ötleteket:)

ottomoll 2012.11.25. 17:29:41

@félázsiai 2llkedő: A devizahitelesek azért kerültek bajba, mert 2002 ben Medgyessyék megszüntették a forint alapú államilag támogatott lakáshitelezést (holott a kampány során igéretet tettek, hogy nem tesznek így), és a bankokkal karöltve mindenkit a kockázatos devizahitelek felé tereltek felelőtlen módon.

ottomoll 2012.11.25. 17:41:06

@balage_81 reloaded: A cikk világosan leírja,hogy a magyar gazdaság finanszírozhatósága jó irányba halad. A kamatok pedig nem hirtelen kezdtek el zuhanni, hanem egy tendencia részeként érték el ezt az alacsony szintet.
A spanyolokat pedig hiába hoztad példaként. Náluk az óriási költségvetési hiány a probléma, ami viszont nálunk nagyon is alacsony. (Többek között ez okozza az álatalad reklamált alacsony növekedést is.)
Azt meg te sem gondolod komolyan, hogy a kormány teljesítményével nincsenek kapcsolatban hozamok. Ha nőne a kockázat nőnének a hozamok is.

2llkedő 2012.11.25. 17:42:50

@ottomoll: Nem ezért kerültek válságba, hanem amiatt az apróság miatt. Ha nincs az az apróság, akkor sokkal jobban jártak volna, mint a forinthitelesek.
Úgyhogy gondold át még egyszer. Tudom, hogy ha a valóságot vennéd figyelembe, akkor az alapfeltevésed felborul, de próbáld meg, és helyezd új alapokra a gondolataidat. Hidd el, megéri.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 18:03:30

@ottomoll: de ha náluk nagy a hiány (egyébként szörnyű GDP és munkanélküliségi adatok mellett), akkor őket miért finanszírozzák most? csak nem azért, mert a világban most relatív nyugalom van? közeledünk, közeledünk.

ottomoll 2012.11.25. 18:05:39

@félázsiai 2llkedő: Milyen apróság miatt? Beszélj világosan. A devizaárfolyamok (elsősorban a chf)elszabadulása mindenütt probléma kelet-európában. Egyébként 2009-ben volt az első nagy kiugrás az árfolyamok terén. Márpedig akkor még nem a Fidesz volt kormányon.

2llkedő 2012.11.25. 18:10:30

@ottomoll: "Egyébként 2009-ben volt az első nagy kiugrás az árfolyamok terén."

Látod, megadtad saját magad a választ.

ottomoll 2012.11.25. 18:13:05

@balage_81 reloaded:Nyilván , mert most alacsony papírjaik árfolyama (nem a hozam), és mivel úgyis megkapják az EU-segítséget, mivel a görögökhöz hasonlóan nem hagyahatják őket bedőlni az eurozóna tagság miatt, az árfolyam emelkedésére játszanak a vásárlók.

ottomoll 2012.11.25. 18:15:46

@félázsiai 2llkedő: Fejezd ki magad világosan! Így lehetetlen vitatkozni, hogy rébuszokban beszélsz. Sokszor Orbánék szemére vetik a devizaárfolyamok elszabadulását, holott már az azt megelőző kormány alatt is elszaladt.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 18:16:40

@ottomoll: mindenre van magyarázatod az látom:) a befektetők, akik a görögöket hitelezték, 100 milliárd eurós veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni annak ellenére, hogy volt EU-mentőcsomag. na, keress gyorsan egy új teóriát, mert ez is bukta a többivel együtt

2llkedő 2012.11.25. 18:19:25

@ottomoll: "Sokszor Orbánék szemére vetik a devizaárfolyamok elszabadulását, holott már az azt megelőző kormány alatt is elszaladt."

"Fejezd ki magad világosan! "

Melyik elszabadulásra gondolsz?

ottomoll 2012.11.25. 18:36:45

@félázsiai 2llkedő: Nyilván a Forint /deviza árfolyam elszabadulására.

ottomoll 2012.11.25. 18:41:51

@balage_81 reloaded: Igen, csakhogy Görögország nem Spanyolország. Bár a problémájuk hasonló, de két egészen más méretű és fejlettségű gazdaságról van szó. Ezenkívül nagyon nem mindegy hogy valaki milyen árfolyamon jutott hozzá a kötvényeihez. A lehető legalacsonyabb árfolyamot érdemes kivárni, és akkor jegyezni,mert ha még sokáig tovább zuhan, az veszteség.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 18:45:42

@ottomoll: igen, a spanyol gazdaság sokkal nagyobb, így a mentőcsomag is, amit majd adni kell neki. vagyis ha az EU már a görögöknél sem bírta kifizetni a teljes adósságot és a befektetők elbukták a pénzüket, akkor a spanyoloknál ez még nagyobb eséllyel fordul elő. és nagyobb összegben. legalább a saját (kitalált) logikádat vezesd le konzekvensen

ottomoll 2012.11.25. 19:09:29

@balage_81 reloaded: De a görögöknél nem is volt ilyen tömeges jegyzés. A komoly befektetőknek sokkal több információ áll rendelkezésére, mint amikről mi itt vitatkozunk. Valamiért a másodlagos piacokon a kötvény árfolyamnövekedését és a spanyol gazdasági helyzet javulását várják, ezért jegyeznek most a vélhetően általuk legalacsonyabbnak vélt árfolyamon.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 19:14:15

@ottomoll: persze, befektetnek egy olyan országban, ahol csődöt várnak. igen, ez logikus lépés volna. tudod mi ez? unortodox gazdaságpolitika:)

ottomoll 2012.11.25. 19:42:39

@balage_81 reloaded: Épp azt várják, hogy nem lesz csőd, és a mentőcsomag hatásában bíznak, valamint, hogy a másodlagos piacokon így nőni kezd majd az árfolyam, és megfelelő időpontban eladva a kötvényt árfolyamnyereséget realizálhatnak majd.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 19:48:29

@ottomoll: lófaszt mama:) a legutóbbi EU-segítség a befektetőknek 100 mrd euró elbukását jelentette. spanyolország esetében ugyan miért úsznák meg az önrészt, ha már a görögöknél is kellett? azt látom, hogy élénk a fantáziád, és mindenképpen be akarod bizonyítani, hogy viktorék jó úton járnak. de ezzel a netes kampányolással egyrészt semmire nem mentek, másrészt mindannyian tudjuk, hogy a gazdaság szarban, konkrétan recesszióban van és ezt viktorék okozták. hogy honnan tudom? elég ránézni a munkanélküliségre, a régióból kivont tőkére, aminek a 40%-a innen lett kimenekítve, és arra, hogy még egyszer sem tudták megjósolni még csak közelítőleg sem, hogy mennyi lesz a gdp. azért elegánsan behazudni 1,5%-ot, majd végezni -1,2%-kal, ez több, mint szimpla tévedés. azon csodálkozom, hogy a hozzád hasonló emberek még így is kitartanak mellettük. arról nem beszélve, hogy az összeesküvés elméletek is buknak, ha egyszer a befektetők mégis veszik az állampapírokat. most akkor mégse akar a világ IMF-hitelre kényszeríteni? na mindegy, logikát keresni itt annyit ér, mint gombát szedni a focipályán. de hát lelked rajta:)

ottomoll 2012.11.25. 20:49:31

@balage_81 reloaded: Mondjuk azért, mert egy másik országról van szó. Miért kellene feltétlenül úgyanúgy zajlania a dolgoknak? A nagy befektetési alapoknak saját megfigyelőik vannak az egyes országokban. Rengeteg információ birtokában vannak. Nem kényszerülnek kizárólag a hitelminősítőkre, meg a médiára hagyatkozva döntést hozni, mint egy kisbefektető.
A magyar recessziót pedig a szocialisták okozták. Csak velük sokkal mindig is elnézőbb volt az EU. Én nem úgy emlékszem, hogy olyan fényes állapotban hagyták volna itt az országot 2010-ben. Ráadásul az IMF hitelt olyan konstrukcióban vették fel, hogy azt a következő kormánynak kelljen elkezdeni törleszteni. De legalább lenullázták magukat, és nem úgy néz ki, hogy a másfél év mulva esedékes választáson győzni tudnának.Úgyhogy újabb 4 év fidesz. Ez vár rátok. Jó szórakozást!:))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 21:07:08

@ottomoll:

"A nagy befektetési alapoknak saját megfigyelőik vannak az egyes országokban. Rengeteg információ birtokában vannak. Nem kényszerülnek kizárólag a hitelminősítőkre, meg a médiára hagyatkozva döntést hozni, mint egy kisbefektető."
- A nagy befektetési alapoknál meg van szabva, mibe fektethetik a pénzt. És ez bizony a minősítők értékítéletén múlik. Gondolom nem emlékszel már rá, de a hatalmas bombasztikus azeri kötvényvásárlás azért hiúsult meg, mert az azeri alap nem fektetheti a pénzét bóvli besorolású papírokba.

"A magyar recessziót pedig a szocialisták okozták. Csak velük sokkal mindig is elnézőbb volt az EU. Én nem úgy emlékszem, hogy olyan fényes állapotban hagyták volna itt az országot 2010-ben."
- Akarsz a csontvázbizottságról beszélgetni?

" Ráadásul az IMF hitelt olyan konstrukcióban vették fel, hogy azt a következő kormánynak kelljen elkezdeni törleszteni."
- Szerinted a most felvett hiteleket kinek kell majd kifizetni? Nem a következő kormánynak? 2014-re a kormány minden általa felvett hitelt nulláz?

"De legalább lenullázták magukat, és nem úgy néz ki, hogy a másfél év mulva esedékes választáson győzni tudnának."
- Kérdés, hogy ez a népszerűségük, vagy a választási törvénymódosításoknak köszönhető. Hisz lehet itt a kormánynak nulla százalékos népszerűsége is, ha a szavazólapon csak a fidesz.

"Úgyhogy újabb 4 év fidesz. Ez vár rátok. Jó szórakozást!:))"
- Ez annyiból jó lenne, hogy egy újabb négy éves ciklus alatt sokan kihúznátok a fejeteket a seggetekből. És utána a fidesz itt nem rúgna többet labdába.

2llkedő 2012.11.26. 05:37:18

@ottomoll: "Nyilván a Forint /deviza árfolyam elszabadulására."

Melyikre?
süti beállítások módosítása