/>

Gulyásdemokrácia

E-one 2008.12.04. 01:21

Gulyásdemokráciában élünk.

Közel harminc éven keresztül, valahol 1963 tájékától a dicsőnek indult '89-ig ahhoz volt szoktatva ez a jóval többre érdemes ország, hogy az emberek, az egy dolog, az állam meg egy másik. Kialakultak az ösztönök, hogy állam bácsi néha félrenéz, hogy a pénz és a munka között logikai összefüggés nincs, na meg hogy kicsit mindent szabad, csak sunyi módon illik ismerni a nemhivatalos határokat. Aztán ránk zúdult a szabadság, és az emberek egy jókora része hirtelen megijedt, hogy nem maradt senki, aki irányítaná minden lépését.

Az apró probléma az, hogy eltelt tizenkilenc év, és olyan lett a demokráciánk, mint amilyen a kommunizmusunk volt, gulyás. Az ország egy súlyos hányada még mindig képtelen mit kezdeni azzal, hogy nincs egy új Kádárunk vagy Horthynk. Hogy is mondta Kennedy? A szabadság nehéz és a demokrácia nem tökéletes. Hát tényleg. Szabadnak lenni nehéz, mert nem árt hozzá tudni gondolkozni. Magyarország nagy része bármit elnéz kedvenc politikusának, ha lát egy magyar zászlót vagy egy fizetésemelést. Elvárja, hogy hadd lehessen adót csalni és bemenni a buszsávba, mert csak. Hiszi, hogy minden extra juttatás alanyi jogon jár neki. Istenít és démonizál. 2006-ban, és különösen 2002-ben Magyarország legkevesebb 80%-a azért szavazott arra, akire, hogy ne a másik nyerjen. Mindeközben a legösszeszedettebb tiltakozási forma nemzeti ünnepenként szétverni Budapestet. Hogy ki a hibás? A tyúk vagy a tojás, a szavazók vagy a pártok - passz. Az ember ilyenkor vagy kétségbe esik és sírdogálni kezd, vagy nem érdekli az egész, vagy pártot alapít és azt hiszi, megváltja a világot, vagy pedig ír, és reméli, hogy amíg olvassák, addig is eszükbe jut páraknak, mit lehetne tenni, hogy más legyen. (Mert ugye szabadnak lenni bármilyen nehéz, alapvetően ennél jobb dolog nincs, és az ott kezdődik, hogy gondolkodhatsz és beszélhetsz magadtól.)

Nos, ez a gulyásdemokrácia. És mindent bele - előző blogunk úgy indult, csak a médiával fog foglalkozni, ami koncepció persze körülbelül másfél hét alatt túlhaladottá vált, ezért is váltottunk most már nevet is. Ez nem csak média, nem csak politika, nem csak közélet, nem csak kis más, hanem minden egyben, igazi gulyás. Krumpli, húsdarabok, paradicsom, brutális fűszerek, de hogy mi lesz az erős pista, Hiller, Kovács vagy Stumpf, az ízléstől függően változtatható. Ebből jön ki a finom leves. Igazi hungarikum, akár a politikánk. A világon semmivel össze nem téveszthető, és még finom is, ha jól van fűszerezve.

Mindent bele!


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr72802771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása