/>

Játszogat az ellenzék. Tegnap került sor a költségvetés módosító indítványairól való szavazás második körére, amikor a Fidesz-MDF-KDNP-SZDSZ-függetlenek-Szűcs Erika alkalmi koalíció átnyomott a parlamenten egy 3,6 milliárdos hiánynövelő javaslatot, ami megnézve a szabályokat, már rég tilos lett volna.

A probléma lényege ugyebár az, hogy a költségvetés megtárgyalása különbözik bármelyik más parlamenti akciótól. Itt két részletben döntenek a módosítókról: előbb megszavazzák a fő sarokszámokat, majd amikor ezen túlvannak, akkor az ágazatokon belüli átcsoportosításokról szavaznak külön. Ez elég világosan le van írva, innentől kezdve ezt így kell csinálni, és működött is a rendszer minimum 1990 óta fennakadás nélkül, tegnapig. És a helyzet egyszerű: nem kell, hogy tetsszen, amit az MSZP csinál, de a saját szabályaikat megsérteni mégsem kellene.

Teljesen érthető, ha az ellenzék mást akar, mint a kormánypárt, ahogy normális körülmények között az is, hogy ha kisebbségi kormány van, és egy szavazásban az ellenzék képes összefogni, akkor átviszik a saját javaslataikat. És még az is rendben van, hogy valóban népszerű dolog több, mint három és félmilliárdot hozzátenni a költségvetéshez. De ha egyszer az a szabály, hogy azt már ott nem lehetett volna megcsinálni, akkor nem csinálhatják. Pont. És akkor lepődjünk meg bármin ebben az országban, ha a parlament ellenzéki többsége úgy sérti meg a saját maga által hozott szabályokat, ahogy aktuálpolitikai érdekből nekik jólesik?

Íme, egy olyan ritka helyzet, amikor egyedül az MSZP viselkedik normálisan, igaz, nekik nem is volt más választásuk, őket köti a kormányzati felelősség. Persze ők is hatalmasat hibáztak, amikor úgy alkották a menetrendet, hogy épp akkor Áder vezesse az ülést, ha beteszik Szilit, ő nem hagyta volna, hogy napirendre kerüljön a javaslat. És valószínűleg nem is két napirendi ponttal később, amikor már lezárták a költségvetés szavazását, kellett volna, hogy eszükbe jusson, hogy itt bibi van. De a negatív hős itt a Fidesz, az SZDSZ, az MDF, a KDNP, no meg a függetlenek és a miniszter. Ha már egyszer demokráciában élünk, kezdjük már ott a dolgokat, hogy a parlamentben maximum úgy csalnak, hogy nem lehet észrevenni...


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr91812763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2008.12.09. 12:31:17

"E- one",- Te mikor működsz normálisan?

Vidéki 2008.12.09. 16:10:46

A szerző úgy tesz, mint aki egyből átlátja a helyzetet.
Mivel lehet magyarázni mégis, hogy az SZDSZ, ahol mint közismert az ország szürkeállományának túlnyomó többsége összpontosul, megszavazta a javaslatot?
Nem hiszem hogy létezne egy teljes napfogyatkozáshoz hasonló, teljes agyfogyatkozás jelensége, ami aznap sújtotta az SZDSZ-t is.

E-one 2008.12.09. 17:06:55

Köszönöm szépen, normálisan működöm, bár igaz, kicsit beteg voltam az elmúlt napokban, de most már azzal sincs gond.
Vidéki: az SZDSZ célja elég egyértelmű volt, pozitív pontokat szerezni egy egyébként népszerű és jó javaslat megszavazásával. Ami pedig azt illeti, hogy úgy teszek, mint aki átlátom a helyzetet, ugye megengedhető ez a viselkedés akkor, amikor tényleg átlátom?:)
süti beállítások módosítása