/>

A BBC felmérése szerint a britek közel kétharmada (keresztények, muszlimok és hinduk is) úgy véli, hogy a vallásos értékeknek igenis meg kell jelennie a törvényekben. Az első kérdés, ami a hír elolvasása után felmerült bennem: mégis mit nevezünk vallásos értéknek?

Ne ölj. (2Móz 20,13.)

A tízparancsolat egyik leggyakrabban idézett része vajon vallásos értéket képvisel-e? (Tekintsünk most el attól, hogy az egyház és állam összetartozásának korában a vallásos eszmék nevében és az állami katonák segítségével elég sok embert megöltek.) Szerintem a ne ölj nem vallásos, hanem alapvetően emberi értékeken alapul, amit nem azért tart (vagy nem tart) be valaki, mert a Biblia vagy másik szent könyv írta.

A törvények szekuláris vagy vallási jellegének vizsgálgatása helyett szerencsésebb lenne mondjuk betartani és betartatni őket. Például a fent idézett "vallási értéken" alapulót is.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr62965506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blau t 2009.02.25. 20:47:05

Ne ölj! Ez tényleg benne van a tíz parancsolatban. És akkor mi van? Merthogy aki egy kicsit is tovább jutott a Biblia forgfatásában az napestig tudná sorolni a szentéletű gyilkosokat. Akik küzül némelyek esetében bűnnek számít a gyilkosság pl. Káin, de ők vannak kissebbségben. A többség esetében a gyilkosság jotétemény. (Mózes elfogadta a kőtáblákat, de előtte maga is ölt.) És akkor még csak a sima kis emberölésekről beszélünk. (A Bibliában se szeri se száma azoknak az eseteknek, mikor maga az Isten öl embert. Persze ezt soha nem hívják gyilkosságnak. Hanem például sóbálvánnyá változtatásnak.) De nem csak emberölésekkel, hanem tömeggyilkosságokkal is tele van a Biblia. Amalek kiirtása egy vidám jelenet, ahhoz képest, amit az Úr tett. Amikor egyetlen familia kivételével kiirtotta az egész emberiséget. (Diszkrétebben: özönvizet bocsátott a földre.) Úgy látszik az Úr szeret tömegeket vízbe fojtani. Mert - ha már Mózesről volt szó - az egész egyiptomi hadsereget is vízbe fojtotta. Másról se szól jóformán a szentírás, mint derék gyilkosokról.
Aztán a későbbi korokban, ha jól emlékszem a vallásháborúkat, a keresztes hadjáratokat sőt az inkvizíciót sem ateisták találták ki.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.26. 08:30:02

@Blau t: Ha így vesszük, akkor tényleg Isten a legnagyobb tömeggyilkos, hiszen mindenkit és mindent elpusztított és a jövőben is ezt fogja tenni.
A posztra visszatérve, a tízparancsolatban az 5. törvénytől kezdve valóban alapvető emberi normákat fogalmaznak meg, amelyek már beépültek a törvényekbe. Ha ezen túlmenően követel valaki több vallásos értéket, akkor az már inkább egyházi érték lesz.
És itt csak az egyistenhitet, azon belül is a zsidó-keresztény és a mohamedán vallást említettük. Mi történne, ha minden vallás követelné előírásai törvénybe foglalását? Na az lenne a nagy káosz.
De ma a technika, a tudomány vallása az uralkodó. Ez szinergizálja, továbbfejleszti és egyben elavulttá teszi az eddigi vallásokat. S mi lesz a köv. vallás?

staropramen 2009.02.27. 13:09:08

Valahol olvastam: ha az emberiség a 10parancsolatból legalább négyet betartana már rég itt lenne a kánaán.
Mindegy melyik négyet.

sic! 2009.02.28. 13:53:03

Olvassátok el az Ószövetség többi részét is, oszt bezséljük meg újból. Rabszolgaság, elsőszülött feláldozása, halál a meg nem tartott szombatért, a megerőszakolt hajadont pedig férjhez adjuk a bántalmazójához. Na meg a tízparancsolat másik verziója, nem messze a keresztények által favorizálttól.
Aztán olvassátok el az Újszövetséget is, ott is vannak érdekes dolgok, nemcsak a szép barátságos hegyibeszéd.
Attól, hogy a Bibliából mazsolázol, még _TE_ választod ki, mi az, amit értéknek elfogadsz, és mi az, amit nem.
süti beállítások módosítása