/>

Tanulj külföldön

E-one 2009.05.21. 20:00

Szabó Lajos, a Pázmány Péter Kaotikus Egyetem kommunikáció-népboldogítás szakos hallgatója rettenetesen belelkesedett, amikor az európai parlamenti választáson véletlenül 100%-os mandátumarányt szerző liberálisok megvalósították a választási ígéretüket, és lehetővé tették, hogy minden uniós egyetemista egy félévet külföldi egyetemen tölthessen el. Ez aztán a szép világ - gondolta Lajos -, végre lehet ingyen nyaralni.

Az első kellemetlen meglepetés a harmadik kint töltött héten érte. Akkor tudta meg nem kis megdöbbenésére, hogy vannak tárgyai, amiknél be kell járni. Ez igencsak rosszul érintette, a hétfő délelőtt tízes kezdés például egyenesen szíven ütő erejű, de még mindig kevésbé rossz, mint hazamenni, úgyhogy morogva, de elkezdett órákra járni.

Ekkor érte a következő döbbenet: hogy az itthon magára szedett nyelvtudása semmit nem ér. Egyébként is aggasztotta már a gondolat, hogy hogy fogja megcsinálni a diplomához kellő nyelvvizsgát, de kint teljesen kétségbeesett. Rövid kínszenvedés után a hatodik hét tájékára eljutott odáig, hogy legalább értse, miről van szó - ekkor kellett szembesülni az elborzasztó ténnyel, hogy amit Magyarországon kommunikáció szaknak hívnak, az egy csöppet különbözik attól, amit nyugaton neveznek úgy. Korábban, még itthon a készíts riportot szabadon választható esemény kapcsán volt a legbrutálisabb feladata, amit az egyetemre kellett megcsinálnia, azzal is rettenetesen megszenvedett, de már ezt is visszasírta, annyira kegyetlen volt kint. Nagy nehezen valahogy aztán átevickélt a féléven, és boldogan tért haza, ahol még két év várt rá a békés semmittevésben, mielőtt abbahagyta az egyetemet, mert rájött, hogy nem képes megírni egy negyvenoldalas szakdolgozatot.

Félreértés ne essék: nem az alapötletet tartom rossznak. Csak el vagyunk tévedve a sorrendben. Előbb be kell zárni a normális felsőoktatásba nem illő, a munkaerőpiaci igényeket figyelmen kívül hagyó kamuegyetemeket és kamuszakokat, és utána lehet a megmaradt kevés, igazi leendő értelmiségit kiküldeni tanulni - mert ha valahol, a felsőoktatásban tényleg ne a mennyiség számítson, hanem a kőkemény minőség. Ha ez a létszámvágás megtörténik, akkor viszont tényleg az utóbbi évek legjobb ötleteinek egyike lesz a kint taníttatás.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr31136172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radikál 2009.05.23. 20:25:47

Hmm.. A szerző egy komoly tárgyi tévedéssel kezdi a bejegyzést. Ha jól gondolom az Universal Erasmus kezdeményezésre gondol, de annak nem sok köze van a liberálisokhoz, azt az ECOSY kezdeményezte és országunkban a Societas (MSZP ifipolitikusai) karolta fel :)

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.05.23. 22:00:38

"Pázmány Péter Kaotikus Egyetem "

Ez ütött, bár úgy vélem ezen kívül még elég sok intézmény kiérdemelhetné ezt a címet, nagy kavarás lesz szeptembertől a bacheloros kötelező szakmai gyakorlat miatt jó sok helyen, mivel a munkaerőpiac egyáltalán nincs felkészülve rá, pláne, hogy a törvényi előírás szerinti fizetésért vegyenek fel többezer diákot:) Megérne ez a téma egy posztot majd.

E-one 2009.05.24. 00:14:32

@Radikál: Nem, azaz nem tudom, konkrétan erre gondoltak-e, de az tény, hogy most az Új Generáció állt elő az ötlettel, hogy milyen jó lenne, ha a liberálisok kiharcolnák, hogy minden uniós egyetemista félévet külföldön tanulhasson.
süti beállítások módosítása