/>

Kétharmad

E-one 2010.01.03. 14:56

Jó lenne-e az országnak, ha a Fidesz kétharmadot szerezne tavasszal? Nagyobb stabilitást és bizalmat adna, vagy lehetőséget a kontroll nélküli ámokfutásra? Sokat fogunk erről hallani a következő pár hónapban - és még többet a következő négy évben, ha meglesz nekik.

(Márpedig ez nagyon valószínű. Ha alábecsüljük őket, és azt mondjuk, hogy a 176 evk-ból 160-at szereznek meg, akkor a max. 152 területi listás helyből 98 kéne - ez kb. 64%, és még a 2-3. helyezetteket segítő min. 58 országos listás mandátumból is kaphatnak egy keveset. De pl. az EP-választás eredményei alapján mind a 176 evk az övék lenne, akkor 54%-kal kétharmaduk van. A pontos számítás ennél kicsit bonyolultabb, de ez így nagyjából korrekt.)

A rémült szociknak abban nincs igazuk, hogy a Fidesz kétharmados győzelme önmagában veszélyeztetné a demokráciát. A kétharmad két célra lett kitalálva: hogy a kormány, hacsak nem túl erős a pártja, kénytelen legyen egyeztetni az ellenzékkel, illetve hogy ha ha egy pártot a választók elsöprő többsége támogat, akkor szélesebb cselekvési tere legyen, mint ha kis előnnyel nyerne. Ha a nép meg akarja adni az alkotmányozó többséget a Fidesznek, akkor ezt szíve joga demokratikus úton megtenni. És már csak azért sem kéne ezt antidemokratikusnak beállítani, mert nem gyakran téma, de a Horn-kormány is kétharmaddal kormányzott. Feltehetően azt az időszakot az MSZP-sek mégsem neveznék antidemokratikusnak, ahogy valóban nem is volt sem az, sem leválthatatlan.

De nincs igazuk a fideszeseknek sem, amikor azt mondják, hogy a kétharmad akkora legitimációt ad, amitől nagyságrendekkel megugrik a Magyarországba vetett bizalom. Ez a bizalom mindig pillanat kérdése, a következő kormány népszerűsége tovább is erősödhet, de el is tűnhet, hozhatnak ők is népszerűtlen döntéseket. (2006 tavaszán, amikor az MSZP lemosta a Fideszt, sokan gondolták volna, hogy alig fél év múlva hogy fordul ellenük a közvélemény?) Márpedig ha tavasszal a Fidesz megszerzi a kétharmadot, aztán pedig - szélsőséges példa, ne ugorjon rám mindenki jobbról - Orbán előáll egy őszödi beszéddel, lerombolják a gazdaságot, a népszerűségük lezuhan 15 százalékra, a kétharmados támogatottságú kormány akkor is marad, ami természetesen törvényes, de bizalom semmi.

Ott téved szinte mindenki, hogy a kétharmadot önmagában nézik. Pedig az csak egy szabály, a fontos az, hogyan akarják alkalmazni. Ahogy most is rosszul alkalmazzák: a kétharmados törvényeknél nem egyeztetés van az eredeti célok szerint, hanem döntésképtelenség, húszéves helyzet konzerválása, vagy MSZP-Fidesz-mutyi. Ugyanígy lehet az egyedül megszerzett kétharmadot akár akadálytalan alkotásra használni, akár kormányzati diktatúra kiépítésére. Hogy a Fidesz e két torzított példa között hova teszi magát, majd kiderül.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr341641904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.01.03. 16:44:58

Inkább legyen meg egyedül a kétharmad, mint a jobbikkal.

Semp 2010.01.03. 21:37:23

Na, igen. Esetleg koalíciós kétharmaddal is lehet reformokat csinálni, de azért azt én se szeretném, ha a Jobbik írna alkotmányt. Viszont ha csak kicsi hiányzik, akár az MDF-fel is jöhet az újra-összeborulás. Velük sincs rosszabb viszonyban a Fidesz, minta a Jobbikkal. És ugyan valószínűleg kevesebb százalékot tudna az MDF adni, de egyrészt kevesebb áldozattal is járna (mármint a Fidesz részéről), másrészt meg pl. 65%-nál szinte mindegy, hogy 5%-ot hoz be a partner vagy 12-t. (A 4/5-öt is meg lehet persze célozni, de akkora gyakorlati jelentősége azért nincs.)

Tényleg, olyan közvélemény-kutatás létezik-e, ami számolja, hányan szeretnének csak úgy szavazni a Fideszre, hogy 2/3-a azért inkább ne legyen? Vagy fordítva: úgy, hogy csak akkor kormányozzon, ha ez azzal is jár, hogy végre valakinek 2/3-a lesz.

Egy őszödi jellegű népszerűségvesztés pedig egészen más akkor, ha közben nem csak egyszerű, hanem 2/3-os többséged van a parlamentben: sokkal több lehetőséged van a kormányzást ellehetetlenítő népszavazásos és egyéb furmányokat leszerelni, akár szalonképes, akár diktatórikus(ba hajló) módszerekkel. Szóval ami sokszor fölmerül: hogy a Fidesz által ebben a ciklusban bevezetett ellenzéki eszközök és közhangulat majd visszaütnek rájuk, ha ők lesznek kormányon - nem biztos, hogy igaz kétharmad esetén.

theof 2010.01.03. 21:37:52

Inkább a jobbikkal együtt legyen 2/3-ad

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.03. 22:21:24

Egész korrekt poszt...

@Semp: "kormányzást ellehetetlenítő népszavazás"
Ne röhögtess kérlek! Normális, kormányzást tényleg érintő kérdésről nem lehet népszavazni.

Semp 2010.01.03. 22:29:02

@TaTa86.: Mint kiderült, azért meg lehet találni a módját. Nem csak a vizit/napi/tandíjra gondolok, hanem az egészségbiztosítási törvényre is, amiről simán lett volna népszavazás, ha az MSZP nem vonja vissza inkább.

Mondjuk az érdekes lehet, hogy az ilyesmivel mit kezdhet egy 2/3-os kormány, ha azért nagyon antidemokratikusnak se akar látszani.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.04. 01:10:34

@Semp: Mondjuk ki lehet azt próbálni, hogy meggyőzik az embereket arról, hogy jó amit csinálnak. Érted, ha már demokráciásat játszunk?

Semp 2010.01.04. 01:44:43

@TaTa86.: Igen, asszem, az lenne az egészséges, ha én is hinni tudnék ebben :)

De ha sikerül valakinek egy népszavazást összehoznia arról, hogy kelljen-e valamiért fizetnünk, akkor szerintem egyszerűen nincs az az érvrendszer, ami akár csak kétesélyessé tehetné az eredményt. Aztán hátha egyszer eljutunk odáig, hogy ez megváltozik.

Egy egészségbiztosítási reformhoz hasonló buktát mondjuk tényleg el lehet kerülni meggyőzéssel, ha nem csúszik be előtte egy őrült nagy népszerűségvesztés. De ha mégis, akkor asszem, hiába a kommunikáció. Eddig úgy tűnik, hogy ilyenkor sokkal jobban számít, ki mondja, mint az, hogy mit. (Ugye "népszavazás = előrehozott választás". Persze mintha ez a világban sokfelé így lenne.) Egyre inkább arra is hajlok, hogy amíg egy népszavazás szinte csak a kormány és ellenzék általános támogatottságán múlik, addig inkább nevezzük választásnak, és tartsuk négyévente. (Oké, kivéve államszövetséghez való csatlakozás meg ilyenek.) De amíg ott lebeg a népszavazás lehetősége, addig nagy reformoknak nekiállni stabil 2/3 nélkül elég nyögvenyelős.

marós 2010.01.04. 07:23:35

A lényeg az, hogy a szoc-lb ámokfutásnak, országrombolásnak, a hazugságra épített gyülölet-politizálásna legyen vége.Az már hab a tortán lenne, ha az okozott károkért felelősök elnyernék méltó büntetésüket. Ez okozza a félelmet a szocikban, az szdsz-ben, nem a demokráciát, hanem a saját bőrüket féltik.

bz249 2010.01.04. 12:41:25

@Semp: vedd mar figyelembe, hogy a T. valasztopolgar, hetkoznaponkent a munkahelyen dolgozik. Pl. az allamigazgatasban, pl. a megreformalni kivant szektorban stb.

Ebben az esetben meg hiaba van meg a ketharmadod annyit er, hogy a seggedet verheted a foldhoz, mert a vegrehajtasert felelos allomany szerteszetszabotalja. A reformhoz tarsadalmi tamogatottsag kell. Nem feltetlen a valasztok tobbsege, de kelloen tekintelyes resze.

Mivel a 2008-as nepszavazason a reszt vevok 10-12%-a, az osszes valaszto 4-5%-a tamogatta a kormany elkepzeleseit, ezert a komoly reform eselye nepszavazassal vagy anelkul is kb. ugyanugy 0 volt.

ÁrPi 2010.01.04. 14:35:12

""(2006 tavaszán, amikor az MSZP lemosta a Fideszt, sokan gondolták volna, hogy alig fél év múlva hogy fordul ellenük a közvélemény?)""

Igaz-é hogy annyira a pillanat kérdése a kormány népszerüsége??

Tánbizony semmi jelentősége hogy ama gyorsan, félév (2006 tavasz-ősz) alatt bekövetkező kormány-ellen-fordulás az(részben legalábbis) a gazdaságpolitika-alakítás körülményeinek (így a tavaszi padlófelmosásnak is) napfényre-szivárgásával hozható összefüggésbe????

Semp 2010.01.04. 15:09:20

Na hát én akkor is aszondom, hogy kétharmaddal legalább nem fognak egy erejét vesztett lúzernak látni, aki pl. kisebbségi kormányon kalapozgatja össze a működőképességéhez kellő szavazatokat. Azért ez talán már egy lélektani határ is, bár ezt semmivel nem tudom igazolni :)

Mike36 2010.01.12. 09:51:00

Legnagyobb baj, hogy fogalmunk nincs mit kezdene a fidesz a 2/3-ával. A 2/3 kétélü dolog, lehet jóra használni, de lehet ámokfutni is vele. Fogalmam, fogalmunk sincs mi lesz. Lehet, hogy még nekik sem.

Mike36 2010.01.12. 09:54:08

Ugyanakkor semmi jót nem várok, ha azt nézem, mit művelnek az önkormányzatoknál. Semmit sem tanultak a hibáikból, ugyanaz az arrogancia (egy-két üdítő kivétel azért akad)

netsrot5 2010.01.12. 10:52:55

én lőporszagot érzek....:DD
Ebben az évben valami komolyabb dolog fog történni mint eddíg....
itt az ideje hogy ezt a Fidesz bandát ha kell fegyverrel zavarják a Iraki határig!

netsrot5 2010.01.12. 10:55:10

én reménykedem a nyugdíjasokban!!!
A Fityiszesek között mindig van egy hülye ( most a Varga) aki kikotyog valamit ami rossz a Népnek és elveszít szavazókat sőt..megnöveli az ellenfél elpártolt szavazóit..mint most, majd a nyugdíjasokat....hehehhehe
süti beállítások módosítása