/>

Józan ész dolga

E-one 2010.01.27. 13:21

Legszívesebben gúnyolódnék azon, a magyar választók nagy része mennyire buta lesz, ha gazdasági kérdésekről van szó. Nevetnék azon, hogy egyébként értelmes emberekből kijön a félhülye énjük, és olyan alapvetéseket sem képesek felfogni, amiket normál esetben magyarázni sem kéne, annyira evidensek.

Az év elején attól volt hangos a média, hogy a jobboldal elmagyarázza, miért jobb az, ha az állami autókba adópénzből drágán tankolnak, mint ha olcsóbban tennék. Ez alig csengett le, a két nagy párt máris versenyt ígéget egymással, mennyi mindent adnának a nyugdíjasoknak, természetesen reális fedezet nélkül. Ma pedig, ha már a benzinbalhé jobbos felségterület volt, csak bejött egy brutális baromság balról: az MSZP kitalálta, hogy márciustól a BKV-jegyek ára legyen a mostaninak a fele.

Tényleg szívesen írnék most egy keményen szatirikus postot arról, milyen is lehet az átlagszavazó felfogása a gazdaságról. Beleképzelném magam annak az embernek a fejébe, aki odáig sem feltétlen jutott el, hogy saját fizetés + maximálisan kibírható törlesztőrészletű hitel = max. kiadás. És akit az elmúlt húsz év alatt egy pártnak sem állt érdekében megtanítani erre, sem arra, hogy a költségvetés ugyanez kéne, hogy legyen, felszorozva tízmillióval. Mit gondolhat? Hogy az államnak van a Rózsadombon elásva egy óriási zsákja, ahonnan adhat pénzt, bármikor, ha kell? És hogy ha mégse teszi, akkor az azért van, mert a szemét kormány hazaviszi magának? Hogy lehet, hogy nem minimumelvárás az, hogy ha mondunk egy összeget, mire mennyit költenénk, akkor azt is tegyük hozzá, azt honnan tesszük oda? És hogy ha megmondják véletlen, akkor nem hiszi el, hogy milliárdos lyukakat nem lehet milliókkal betömni?

Egyszóval: szívem szerint kigúnyolnám ezt az egészet. De nem teszem. Iszonyúan félnék ugyanis, hogy igazam lenne.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr821706335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 2010.01.27. 14:21:22

Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 Áprilisban ismét országgyűlési választásokat tartanak magyarországon.    Szerintünk, ha elmész és akármelyik pártra szavazol, azzal áldásod adod a jelenlegi politikai elitre és az elmúlt 20 évr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.27. 13:38:49

Odab@sznak a Fideszneka felére csökkentett BKV jegy árral :) Ez azért ilyen övön aluli ütés..
gazdasági kérdést picit leegyszerűsítetted, de kb. jó. És is azzal szoktam példálózni, hogy ha rosszabbul meyg a szekér kevesebbet kajálunk étteremben. Spórolunk a kaján. Ergo rosszabbul élünk, hogy a háztartási költségvetés egyensúlya helyre álljon.
Sokan ezt nem értik. Félek ezért is veszik fel a rengeteg hitelt...

Mitya Ivanov 2010.01.27. 13:49:27

mennyi olyan nyugdíjas van, aki jelenleg fizet a BKVért?. Ha jól tudom 65 éven felül ingyen utaznak nem? akkor meg kinek szól ez?
a 40 évesen nyugdíjazott, de biztonsági őrként tovább dolgozó rendőrőkre, a nyugdíjas bányászokra, Szalainé szilágyi Eleonorára?

E-one 2010.01.27. 13:50:25

@Mitya Ivanov: azóta, hogy az eredeti hír kijött, ha minden igaz, kitalálták, hogy álljon a diákokra is

Mitya Ivanov 2010.01.27. 14:08:22

@E-one:
de kurva jó, hogy egyik sem vagyok. Nem baj, mindig kimaradtam a jóból, nem oszt nem szoroz.
özvegy, de még tanuló rokkantnyugdíjas, városi, távhővel fűtő panellakó szeretnék lenni a következő életemben

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.27. 14:49:32

@Mitya Ivanov: "özvegy, de még tanuló rokkantnyugdíjas, városi, távhővel fűtő panellakó szeretnék lenni a következő életemben "

Tudod, hogy akkor nem lenne neted?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.27. 14:54:31

Inkább arról írj, hogy honnan szedted azt a mélyreható közgazdasági tudásodat!
"hogy a jobboldal elmagyarázza, miért jobb az, ha az állami autókba adópénzből drágán tankolnak, mint ha olcsóbban tennék."
Pl ez nem ilyen egyszerű.
De ha csak annyira értenél a piachoz, hogy Erpublikban lenne egy céged, már látnád, hogy miért is akarja a hülyejobboldal a drágább benzint megvenni.

De elmagyarázom, amire önállóan nem jöttél rá: egyrészt az OMV lefedettsége alacsonyabb, mint a MOLé. Vagyis itt kapásból lesz egy plusz kiadás, de még így is olcsóbb a labanc benzin.
Másrészt a MOLban benne van az állam(, asszem 20%a van.) Vagyis a vállalat profitjából visszakap X%ot a részvények osztalékaként, és növeli y%-al a részvényei értékét. Míg az OMVnél nincs így. Így az MOL már olcsóbb lett volna.

E-one 2010.01.27. 15:32:44

@TaTa86.: Rendben, nézhetjük a részleteket.
A pályázat értékelésénél 70%-ban számított az ár, az OMV literenként 2,75-3,38 forinttal ígért a MOL alá. 20%-ban döntött a benzinkutak száma, ebben a MOL volt jobb, 17-tel több kútjuk van. És végül 10%-os súllyal számított a kutak területi elhelyezkedése, itt tévedtél, mert az OMV lefedettsége jobb, az ország szabadon választott pontjáról átlagosan 14,7 km-t kell megtenni a kegközelebbi kútjukig, a MOL-nál ez a szám 15,3.
Továbbá az OMV mindent összevetve kb. 150 milliós spórolást hozhat, ez így akkor is előnyösebb az államnak, mint ha a MOL-tól visszajönne egy kis százalék.

Mitya Ivanov 2010.01.27. 16:49:49

@latte: a következő életben nem lesz net egyáltalán

drkovax 2010.01.27. 17:21:18

@E-one: A "lefedettség" nem jó kifejezés a tenderben adott mérőszámra, mert ott a "2 szomszédos kút átlagos távolsága" szerepelt (és nem az amit mondasz), ami ugye akkor a legjobb, ha minda 300 kutunk az V.kerületben van ... Vagyis alkalmatlan a "lefedettség" mérésére. Sőt. Nagy a valószínűsége annak, hogy rosszabb lefedettség mellett ad jobb értéket (mint itt is).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.27. 17:26:36

@E-one: Nem kis százalék. A profitot vagy visszaforgatják a MOLba, és akkor a részvények ára növekszik, vagy pedig kiosztják a részvényeseknek. Mivel az államé a 20% ezért a profit 1/5ét visszakapjuk. Nem hinném, hogy 5%-os profitja van csak a MOLnak.
A 3 forintos árkülönbözet konkrétan 1%-os haszon.

Ennyiért nem érte meg.

E-one 2010.01.27. 17:29:52

@drkovax: azért ismerve a valós helyzetet, ugye nehéz elképzelni, hogy az OMV ne fedje le rendesen az egész országot? pontosabban az OMV, az Agip és az Avanti, mert szeretik elfelejteni jobboldalon, de ez a három együtt indult

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.27. 17:31:22

@E-one: De vegyünk egy egyszerűbb példát:
Van egy családi vállalkozásotok, mondjuk fapapucskészítés, meg a Kovácséknek is.
Ti a fapapucsot 1000ért adjátok, a Kovácsék meg 990ért(, a burzsuj mindenüket).

Azt mondja neked a Pista, hogy neki ként 10.000 fapapucs, minél olcsóbban. És ad 10millió forintot.
Kitől fogod azt megrendelni?

E-one 2010.01.27. 17:41:00

@TaTa86.: na de várj, mert a kiindulópontod rossz. vedd be az egészbe, hogy a saját családi vállalkozásod elsősorban nem a tiétek, hanem az egész utca kap belőle pénzt, továbbá hogy ha a Kovácséknál rendelsz, akkor a 10 millió forintból jóval többet tarthatsz meg, mint amennyi bevételed minden legyártása és a többi tulaj kiszolgálása után maradna másik esetben, illetve hogy a cégetek teljes árbevételének négy ezrelékéről van szó, ahogy most a mol esetében.

intizar 2010.01.27. 22:12:07

Igen, a választópolgár azt hiszi, hogy az állam, az egy bácsi, akinek pénze VAN. Csak úgy. És abból lehet nyúlogatni, ha bírunk (neki úgyis meg se kottyan), meg lehet kapni belőle, ha éppen jó bácsi. Ha meg rossz bácsi, akkor nem nekünk ad, hanem a csúnya maszoposoknak/fideszeseknek. És ettől teljesen függetlenül tőlünk viszont el szokott venni. Csak úgy, szeszélyből. Vagy mert éppen csúnya maszopos/fideszes. Ezt nevezik adónak és miegyébnek.

ruba 2010.01.28. 07:35:45

Azért azt el kell ismerni, hogy a jelenlegi BKV árak irreálisan magasak, és egy elavult jegyrendszer tartozik hozzájuk. Míg nyugat-Európában (ahol ugye az átlag emberek jóval többet keresnek), egy nagyvárosi tömegközlekedési jegy átlagban 1 Euró, és legtöbbször egy óráig érvényes, addig nálunk a drágább jegy kevesebbre jó. Azért persze azt én is irreálisnak tartom(és főleg gusztustalannak azután, hogy egy hónapja még ők döntöttek a jegyáremelésről), hogy most felére csökkentsék az árakat, és persze látom mögötte a hátsószándékot, de azért a jelenlegi rendszer sem tartható tovább. Volt pár hónapja valahol, hogy kiszámolták, hogy Magyarországon kell a minimálbér legnagyobb százalékát odaadni a havi felnőtt bérletre( az összehasonlításban különböző Uniós országok fővárosai szerepeltek). Ráadásul emellett az emberek nem látják azt, hogy annak hogy többet fizetnek bármi érdemi hatása lenne a szolgáltatás színvonalára, sőt, egyre rosszabb szolgáltatást nyújt a BKV, egyre több pénzért. Ugyanazok a lerohadó járművek szállítják évtizedek óta az embereket, alig-alig van új járműbeszerzés, és hálózatfejlesztés is csak a legolcsóbban kivitelezhető buszoknál van. Asszem mindennél többet elmondott a helyzetről az, hogy januárban a BKV dolgozói úgy tudták gyakorlatilag megbénítani Budapest buszközlekedését, hogy betartották a szabályokat. Szóval összességében értem én, hogy mi bajod van a javaslattal, de azért azt el kell ismerni, hogy a jelenlegi jegy- és bérletárak irreálisan magasak, én egy 260Ft-os vonaljegy, és 8000Ft-os felnőtt bérlet, valamint 3000Ft-os diákbérletet tartanék elfogadhatónak.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.28. 08:17:12

Most olvastam, hogy 50 milliárd kiesés a jövő évi költségvetésből a ingatlan adó eltörlése. + a megemelkedett BKV hiány.. Mire Viktor trónra kerül igencsak kapkodnia kell, hogy ne árverezzék el a bársonyszékét

dzsi85 2010.01.28. 16:23:13

ahhoz azért elég elvakult jobboldal ellenesnek kell lenni, hogy az amúgy felháborító - és ha már a gazdaságról okoskodsz gazdaságilag teljességgel indokolatlan - benzintender körüli balhét úgy állítsa be valaki, mint egy jobboldali szőrszálhasogató kampányfogás... jó nem mondom hogy nem lep meg hogy direkt nem akarod felfogni, hogy ez a sztori pusztán abból áll hogy hú literenként 3 forintot spórolunk, csakhát mégis csak van a hátad mögött pár év közgáz ha minden igaz..

dzsi85 2010.01.28. 16:23:48

...hogy ez a sztori NEM pusztán abból áll hogy hú literenként 3 forintot spórolunk...

bocs
süti beállítások módosítása