/>

Mert ez itt jogállam

E-one 2010.03.24. 19:57

Az MSZP, a Fidesz és a Jobbik delegáltjai úgy döntöttek, hogy az MDF nem indíthat budapesti listát. Ez választási matekra lefordítva annyit jelent, hogy ha jogerőre emelkedik a döntés, az MDF-nek a mostani 5 és fél helyett 6 és 7 százalék közti eredményt kéne elérnie a bejutáshoz.

Nem vagyok jogász. Ismerem ugyan az ide vonatkozó rendelkezéseket, de nem tudnék szakmai szinten beleszólni, jogos volt-e a három párt delegáltjainak kizáró döntése. Túlélem azt is, ha az MDF nem indíthat budapesti listát, abban pedig végképp nem vagyok biztos, hogy lenne-e bármi esélyük a bejutásra attól, ha szavazhatnánk rájuk Pesten. De egy biztos. Hogy ez így, ebben a szabályozási formában, teljesen függetlenül attól, melyik pártok állnak melyik oldalon, undorító és antidemokratikus.

Vonatkoztassunk el tényleg a pártnevektől! A, B, C, D és E párt összegyűjt annyi kopogtatót, hogy listát állíthassanak, és ettől a ponttól az érvényes szabályok szerint ők döntik el, hogy F párt indulhat-e. F párt az előző ötnek riválisa. Mégpedig közvetlen riválisa; nem számít, hogy mondjuk B párt kicsi vagy nagy, hogy melyik nevét helyettesítjük ide be, ha F is indulhat, valamennyi szavazatot biztos elvesz tőlük, ha pedig országosan 5% fölé kerülne F, mandátumokat is. Nem teljesen nyilvánvaló a kísértés, hogy csakazértis megpróbálják elgáncsolni őket? A joguk megvan hozzá. És nevetséges, hogy ott tartunk, hogy lassan köszönetet kéne mondani annak a két delegáltnak, aki nemmel szavazott, a pártérdekkel szemben a demokratikusságot védve, miközben csak azt tették, amire a megbízatásuk szól.

Ez most egész konkrétan ugyanaz a helyzet, mint ha fociban azt mondanánk, hogy aki az első gólt lövi, az adja a bírót. Így nem lehet játszani. Alapvetően az a kész csoda, hogy eddig nem éltek ezzel vissza nagyüzemi szinten. És ennek semmi köze az MDF-hez vagy hogy a többi párt fél-e Bokros Lajostól, ahogy Somogyi Zoltán rögtön kitwittelte. Nem, itt a demokratikus értékek fenntartása a tét. Mert ha az MDF indulhatna Budapesten, de a többiek nem engedik, az nem demokrácia. Ha pedig jogos az elutasítás és tényleg nem volna szabad indulniuk, akkor ennek a hírértéke elvész amögött, hogy a döntést a többi párt hozta - és újra csak az eredendően demokratikus szervezetnek szánt választási bizottágba vetett bizalom csökken tovább, egészen a nulla felé.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr351866017

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MDF balhé belülnézetből 2010.03.26. 12:10:13

A Facebook-on keresztül jutott el hozzám az alábbi levél.Úgy gondolom, hogy most, amikor az MDF totális össztűz alatt áll, talán érdemes lenne a nyilvánosságnak is megismernie azt, hogy milyen ezt belülről megélni. Kedves Barátunk! Ha megkésve is, de ...

Trackback: Mit keres még Bokros Lajos az MDF-ben? 2010.03.26. 09:58:14

Akár veszi a kalapját, akár kitart, ez a márka már nem az, ami 2009-ben volt. Az MDF magával együtt Bokros Lajos politikai potenciálját is ledarálta. (Fotó: mdf.hu) Az MDF a teljes csőd szélén áll. Az elnökség „kiszervezte” maga alól ...

Trackback: FIDESZ HÍVŐKNEK! 2010.03.25. 00:43:47

A FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) az állítólagos „rendszerváltozás” után az SZDSZ ifjúsági tagozatából alakult. Orbán Viktor, Soros (Schwartz) György a jelenlegi világgazdasági válságot „élete főművének” tartó, magyar szár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgp 2010.03.24. 23:59:24

Visszalépett 1. A maradék nem elég. Nem kellett volna a strabag demokratákkal összeállni.

combo 2010.03.25. 00:01:24

@robkova: "Igen?! És mit találnál ki helyette?"

Ajánlószelvényes rendszert :-) Csak másképp... Anonimitással (kódot használva) és könnyebb leadással (pl. levélben, elektronikusan stb.). Ezt már másik blogon számolgattuk, hogy egy országosan 5% lefedettségű pártnak kb. minden második választóját meg kell találnia, azaz átlagosan minden második embert fel kell keresnie. Ez elég reménytelenül hangzik egy kis párt esetén...

Krumpli Bogart 2010.03.25. 00:02:06

@combo: A választók eldöntötték, amikor nem adták oda önként a szelvényeket, hanem azokat a Kolompár Orbánék vásárolták fel a cigánysoron. A 8 jelölt csak úgy jött össze, hogy a párt lényegében megszűnt létezni, aki még benne van, azt egyszerűen átvágja Ibi néni, mint szart a palánkon.
Persze, ha ez téged nem zavar....
Felőlem el is indulhat az MDF, legalább megosztja a ballib szavazókat. Tiszta haszon.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.03.25. 00:02:34

valószínűleg teljesen jogszerű és demokratikus módon gyűjtötte be az mdf a hiányzó cédulákat az utolsó héten... pontosan azt kapták, amit megérdemeltek. végre, meg merték ezt lépni.

combo 2010.03.25. 00:02:58

@Krumpli Bogart: Ha ez így van, akkor majd nem kapják meg az 5%-ot, oszt' jó napot. Nem értem, mi ez a moralizálás, amikor arról van szó, hogy törvényesen indulhatnak-e vagy nem. (Én magam nem tudom a választ, nem vagyok sem jogász sem választójogi szakértő.)

sofalwy 2010.03.25. 00:05:00

@combo: Azzal egyetértek, hogy a választók döntsenek, meg azzal is, hogy az ajánlócédulás rendszer rossz. Egyébként ez az első fordulója a választásnak (ajánlócédulázás) önmagában nem demokratikus, mert itt aki szavaz, az csak nem titkosan teheti. Mindez az MDF-es "antalli ősök" által is kreált pocsék törvények egyikének köszönhető. Mindezek inkább azt sugallják nekem, hogy soha többé ne lássuk a közéletben ezt a társulatot, még azokat az elvtelen máspártiakat sem, akik azt hiszik, hogy komolyan vehető ez a diliházi szereplésük.

Alikam 2010.03.25. 00:07:16

Fél? A többi párt? Bokrostól? Na ne viccelj.

Az MDF megérdemli a sorsát. Egy szarházi párt.

Krumpli Bogart 2010.03.25. 00:07:44

@combo: A listaállításnak is törvényesnek és tisztességesnek kell lennie. Szerintem.
De van, akinek erre nincs alapból igénye.

sofalwy 2010.03.25. 00:11:37

Ne laikusok mondják meg, hogy mi legyen az ajánlócédula helyett. Azért a világ jobban működő részén vannak olyan választási rendszerek, melyek biztosítják a teljes anonimitást. Az igazán demokratikus országokban elképzelhetetlen lenne egy olyan módszer, ami után - a mai irodatechnika lehetőségeit figyelembe véve - másodpercek alatt lehet archiválni, hogy ki mely pártot ajánlotta. A módszerben ez benne van, tehát aki ajánlott, az szerepelhet már bizonyos adatbázisokban is akár. nagy kérdés, hogy lehetne- e garantálni ebben az ajánlócédulás rendszerben az anonimitást??? Na szerintem ilyen most nincs. És ezt is tekinthetjük antalli örökségnek.

robkova 2010.03.25. 00:12:58

"Ajánlószelvényes rendszert :-) Csak másképp... Anonimitással (kódot használva) és könnyebb leadással (pl. levélben, elektronikusan stb."

Evvel nem lehetne ám visszaélni, ugye? :)
Anonimitás nem tudom miért fontos. Ezt w "könnyebb leadás" azon részét hogy "levélben" nem tudom értelmezni. Most is el lehet küldeni levélben az ajánlószelvényt.
Elektronikust leadást hogy gondoltad? Iwiwen bonyolítsa az OVB? :) Vagy valami szuperjó választási honlapon minden választópolgárnak lesz egy accountja? Hát igen, evvel a 70 éves nyuggerek nem tudom hogy fognak boldogulni ha a vonalas telefon kezelése is gondot okoz nekik. Mi van ha valaki elektronikusan és manuálisan is leadja a kopőogtatóját? Fejtsd ki kicsit konkrétabban, mert ez eddig több sebből vérzik mint a mostani kopogtató rendszer.

combo 2010.03.25. 00:14:59

@Krumpli Bogart: "A listaállításnak is törvényesnek és tisztességesnek kell lennie."

Ezen nincs vita. De nem azért kaszálták el őket, mert hamisak az ajánlószelvények. Ez csak feltételezés, ha nem tudják bizonyítani, akkor így jártak (és még egy bizonyíték arra, hogy rossz az ajánlószelvényes rendszer). De ha már itt tartunk, ha én szarban vagyok, és nem tudom összegyűjteni a szelvényeket, de tudom, hogy lehet "venni", akkor nem a vészcsengőt kongatom, hanem azt kommunikálom, hogy minden rendben, és szépen csendben bizniszelek. (Mondjuk az is igaz, hogy ha már kiszivárgott, akkor viszont vészcsengetnem kell, hogy megindokoljam a siker okát. Ezennel a zéró információval rendelkező elméleti találgatás eme szálát be is fejeztem. :-)

sofalwy 2010.03.25. 00:15:10

@Alikam: Félhet a többi párt, főleg azok első jelöltje Bokrostól, mert Lajos verhetetlen a pojácáskodásban, a showmanságban. Se Orbán, se Mesterházy, de még Vona sincs olyan "löttyedt" táncos, mit Lajos. Hát nem véletlen, hogy Ibolya is rákattant. Szegény Herényi...

Krumpli Bogart 2010.03.25. 00:16:02

@Nyers Fa: Az régen volt. Ma már mindenkit kizárnak, aki nem gazsulál Ribi néninek. Éljen a demokrácia!!!
Szégyellhetné magát a sok impotens pasi, hogy hagyta ezt az őrült diktátort így elszabadulni.
Persze nem kár értük, jobb is ha eltűnik ez a csürhe is a süllyesztőben....

sofalwy 2010.03.25. 00:22:18

@Krumpli Bogart: El kell, hogy szomorítsalak. Maradt annyi "szavazójuk", hogy az 1%-ot megkapják és a következő években parlamenten kívüli élősdiként még néhány száz milliót feléljenek a közpénzünkből. Vérlázító belegondolni, hogy ezeknek adni kell. Mit fognak tenni azért a pénzért? Folytatni fogják ezt a görénykedést. Na ezt kellene megszüntetni első körben spórolási céllal. Ibolyka meg mehetne mosogatni.

combo 2010.03.25. 00:22:42

@robkova: Ahogy az előtted szólók mondták, vannak fejlett országok, akiktől nem szégyen tanulni. :-)

"Anonimitás nem tudom miért fontos."
Tudod, volt itt egy Kádár-rendszer, és az embernek vannak rossz beidegződései. Amúgy meg a személyes adataimról az aláírásmintámmal egy párt se vezessen listát, köszi. (Tudom, megsemmisítik, persze.)

"Elektronikust leadást hogy gondoltad?"
A számítástechnikában a titkosítás biztonságosabb, mint bármely papíralapú marhaság... (ld. netbank). Illetve ha én egy kódot kapok (amihez csak az OVB-nél van a nevem társítva), akkor ezt akár SMS-ben is elküldhetem a pártnak. Ha meg ellopják az ajánlószelvényemet, azaz a kódomat, akkor kérek másikat, és a régi érvénytelenné válik. Röviden _laikusként_ ennyi (szintén az előtted szóló hozzászólásra utalva).

Krumpli Bogart 2010.03.25. 00:23:30

@combo:Talán azért kaszálták el, mert még 8-ig elszámoltak és nem találtak 8 jelöltet, így még jogerő előtt - a megváltozott helyzetre tekintettel - saját hatáskörben módosították a döntést.
Ha Ribi néni kivételesen tisztességes lett volna és nem verte volna át Csapodyt, akkor lenne a pártnak 8 jelöltje. De NINCS 8 JELÖLTJE!!!!
Persze lehet jogászkodni, meg "értelmezgetni", köntörfalazni, a lényeg az, hogy nincs 8 jelöltje.

Rántott máj (törölt) 2010.03.25. 00:26:04

@Nyers Fa: A tisztanlatas kedveert tegyuk hozza, hogy az MDF 98-ban csak azert jutott be a parlamentbe, mert a Fidesszel kozos listan indult. Magukban nem lett volna meg az ot szazalekuk, utana ment is a vita azon, hogy kihasznalva a torveny adta kiskaput, a frakcioalapitashoz elegendo szazalekot nem, de emberszamot elerve alapitottak frakciot. Csoda-e, hogy a gerincesebbje azt mondta, hogy ha mar a masik part huzott be minket, akkor olvadjunk is bele? Ezt egyebkent soha nem ertettem: ha az elveim megegyeznek annyira a masik parteval, hogy az o hatan bemenjek a parlamentbe, akkor miert nem lepek at? Ha meg nem egyeznek meg az elveink, akkor miert nincs bennem annyi gerinc, hogy felvallalom es esetleg nem jutok be? Szoval az Ibolyka-fele gumigerinc azert mar akkor is mukodott rendesen, csak akkor meg nem volt annyira szanalmas mint manapsag. A csucs nekem eppen ez, hogy ki akartak hasznalni egy torvenyi kiskaput (ti., hogy egyik jeloltjuket radumaltak, hogy a kilepessel varjon addig, amig leadjak a cedulakat), aztan elcsesztek az idozitest, es most meg van kepuk pattogni es fellebbezgetni.

combo 2010.03.25. 00:27:06

@Krumpli Bogart: Még egyszer mondom, a törvényt kell nézni. :-) Ha a törvényben az van, hogy a 7 is lehet 8, akkor lehet. Én személy szerint nem értek egyet a jelenlegi ajánlószelvényes rendszerrel, mégsem bíztatok senkit, hogy hamisítsák, mert ezek a játékszabályok, ez van.

sofalwy 2010.03.25. 00:28:12

@Krumpli Bogart: Azért az a lista sem semmi. Kb úgy néz ki, mintha a fradiban játszana egy debreceni, vagy feérvári, vagy más csapat beli focista éppen, mert azt hiszi, hogy most a fradi fog győzni. A fradi vezetése meg kihagyja a saját sztárjátékosát (már ha ennek az analógiának volna jelentése az mdf tekintetében)egy idegenért...

Rántott máj (törölt) 2010.03.25. 00:28:41

@Krumpli Bogart: Mondjuk eleve erdekes lesz az a fellebbezes, mikor majd arra hivatkoznak az OVB elott, hogy ugyan most nincs meg az a jeloltszam, ami torveny szerint kell az listaallitashoz, de bizonyitani tudjuk, hogy a cedulak leadasanak idopontjaban meg megvolt :D
Ok, jog szerint lehet, hogy nekik lesz igazuk, de akkor is szanalmas. A husz eves magyar demokraciaban nem volt part, amelyik ilyen szinten csinalt volna magabol bohocot :D

Yeto 2010.03.25. 00:29:16

@Bona Fides: És a Fidesz KDNP paktum hogy jött létre? "Csuhások térdre, imához", emlékszik még valaki? Vagy mindenki bevette az agymosó tablettát?

Mondd azt, hogy ez rokonszenves, az nem, de gustibus non est disputandum, de hogy akármelyik jobb vagy erkölcsösebb lenne a másiknál...

sofalwy 2010.03.25. 00:32:12

Hogy ez a sok abszurditás mind belefér a magyar választási törvénybe, mind azt jelzi, hogy ez az "antalli örökség" is úgy ahogy van, felejtendő, kellene egy tisztességes törvény, amiben a MÉRÉS az MÉRÉS. Értem alatta azt, hogy anonim módon, a vélemények minél tisztább érvényesülésének lehetőséget adva hozna eredményt.

sofalwy 2010.03.25. 00:35:42

Ribi nemzetközi sajtóordibálást hív össze, mert "a legjobb pártprogrammal rendelkezik" és "be akarják fogni bokroslajos" száját. Rúgja az utolsókat.

sofalwy 2010.03.25. 00:39:51

"sorban álltak az mdf irodánál a céduláikkal az emberek" - mondta ribi. Ehhez képest nálunk úgy gyűjtöttek, hogy a székházuk (a környéken a legkoszosabb és legelhanyagoltabb bejárat!) mindvégig zárva volt. A postaládákba bedobtak néha megcímzett üres borítékokat. Semmi írás, szórólap nem volt benne. Nekünk kellett volna rájönni, hogy ebbe kell beleraknunk a szabályosan kitöltött cetlit és elvinni a postára. Na ki hisz el azt a sorban állást?

Krumpli Bogart 2010.03.25. 00:40:18

@combo: Én jogász vagyok, öreg jogász és úgy tanultam, hogy - a ma divatos kreatív értelmezés helyett - mindig a törvény szelleme szerint kell eljárni. A törvény szelleme pedig nem lehet az, hogy a 7 is lehet 8. Ribi beadta a listát 8 fővel arra számítva, hogy az átvert párttársa már nem tud /nem akar lépni. De az lépett, idő előtt.
Akár van lista, akár nincs, az szdsz-mdf tandem ingatag tákolmány, szánalmas simlis banda.
Megérdemlik, hogy rajtuk röhög az egész ország. Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen kritikán aluli dilettáns zombicsapatot verbuváltak, a bemutatkozó videón szintén az egész ország röhögött.

Rántott máj (törölt) 2010.03.25. 00:40:24

@sofalwy: Csak osszessegeben onmagabol csinal hulyet. Lehet, hogy a nemzetkozi sajtotajekoztaton az ujsagirok bologatni fognak, hogy igen, milyen szornyu igazsagtalansag tortent, de egymas kozott mar csak rohogni fognak rajta, hogy valaki ennyire szanalmasan kapaszkodik abba a rohadt parlamenti mandatumba.

Rántott máj (törölt) 2010.03.25. 00:42:41

@sofalwy: Azert alltak sorba az emberek, mert zarva volt a szekhaz :D
De komolyra forditva a szot: rendben, sorban alltak, mondjuk szazhuszan. Ok leadtak a cedulat, meg hozzagyujtottek mondjuk szazat... az edes keves, sorban allas ide vagy oda :)

Rántott máj (törölt) 2010.03.25. 00:44:24

@Krumpli Bogart: Na igen, soha nem ertettem meg az ilyet. At akarta verni az FVB-t, aztan most virnyikol, hogy nem sikerult.

sofalwy 2010.03.25. 00:47:14

@piro: Szomorú, hogy ribi addig elmegy, hogy még jobban a padló alá viszi az országról kialakult képet a világ előtt. Azért érdekes lesz, hogy a nemzetközi sajtó milyen pártként fogja őt azonosítani? A szoci miniszter bokrossal, meg a demszkysta szadeszossal konzervatívkodva. Ki fogja megérteni, hogy milyen eszmerendszer képviselője beszél?

Krumpli Bogart 2010.03.25. 00:52:38

@sofalwy: @piro:

Nyilvánvaló volt, hogy a nulladik fordulóban az mdf-szdsz összefogás kellő támogatottság hiányában folyamatosan visszaélt a választójogi törvény adta lehetőségekkel, így sikerült vért izzadva összekaparnia a listáit, amik neccesek.
A többi pártnak nincs problémája a választójogi törvénnyel. Ennek az az oka, hogy nekik megvan a szükséges mértékű támogatottságuk.
Erről van szó. A többi púder...

sofalwy 2010.03.25. 00:53:12

@piro: A mi körzetünkben van az egyik vitatott jelöltjük, akit ma a fővárosi VB kiradírozott. Grillezve megeszem a sapkámat, ha az ismertetett körülmények mellett ez itt rendesen meg is történt. Azért érdemes észrevenni azt, hogy a gyűjtés nagyon enerváltan haladt, de az utolsó két napon "meglódult". A "mi" jelöltünk is akkor csírázott ki a föld alól. Az a meglátásom, hogy a FVB jó helyre tapintott - még ha ebben ellenérdekelt pártok is képviselik a döntést - amikor "jelöltünket" kirúgták.

sofalwy 2010.03.25. 00:56:45

Bocsánat, a sapkaevés arra vonatkozott, hogy a cédulagyűjtés rendesen történt meg mind a 750, illetve annál valószínűleg kevéssel több papír esetében.

Lovastengerész 2010.03.25. 00:59:04

kár kár...kár károgni,
az MDF-nek vége, teljesen mindegy,
ha nem most ezzel kaszálják el őket
akkor más apróságon csuszik el
a mesterségesen életben tartott, már vagy egy éve nem létező párt.
Tavariscsi Konyec.
Ibolyka elavult, Bokros egy rejtély hogy gondolta hogy majd pont az MDF-el térne vissza...agyrém, teljesen életszerütlen, valószinütlen hülyeség az egész.

Krumpli Bogart 2010.03.25. 01:01:23

@piro: Pedig érthető.A pártelnök asszony 30%-ot ígért az övéinek. Most úgy tűnik, a szadesz seggébe bújva is rezeg a léc. Nagyon rezeg. Ezek ebből élnek, féltik a megélhetésüket és most már egymás torkának esnek. Csak a két párt legfelső vékony krémjének van esélye mandátumhoz jutni. Azokat a pártkatonákat, akiknek a hátán felkapaszkodtak az ingyenélés szekerére, most rugdossák le erről a szekérről.
Tanulságos dolog ez is.
Ne gondoljuk, hogy a népért való tenni akarás motiválja ezt a görcsös kapaszkodást.

sofalwy 2010.03.25. 01:03:14

@cukicica: Csak az a baj, hogy ha 1% fölé szavazza az a néhány megtévesztett szerencsétlen őket, akkor még legalább 4 évig közpénzt fognak felélni. Ne feledjük, inkább próbáljuk ezt is megakadályozni.

bmezei 2010.03.25. 01:06:39

Tragikomikus az egész. Remélem tényleg elbukják a fellebbezést is.Remélem nem lesz budapesti listájuk és akkor végre vége ennek a történetnek.Ahogy Csurka mondta még békességben sem tud kimúlni ez a párt.Nameg szegény Antal József forog a sírjába ami ezzel a törpe párttal most történik.

levi009 2010.03.25. 01:16:13

Aki visszaolvassa a kommentjeimet és ha hozzáveszem a parlamenti pártokat ostorozó kendőzetlen véleményeimet, - melyekért nem egyszer tiltottak ki politikai témájú fórumokról, - most mégis azt kell mondjam, bármennyire is nem kívánatos számomra Dávid Ebola és kisegyüttese, - nem igazán volt szerencsés ilyen formában kicsinálni a Bokor-fajzatokat!
Na, eszem ágában sincs védeni őket, s megkönnyezni sem! Mert erős a gyanúja annak, hogy csaltak a cédulákkal gazdagon, de semmiképp sem tisztességes formában jutottak az utolsó darabokhoz.
Miután a Fidesz besöpörte a lapokat, és már mutatóban sem lehetett látni ilyet senkinél, az MDF szavazók hirtelen megtáltosodtak. :D (Röhejes, s nem kicsit!)
Ennek ellenére, inkább hagyni kellett volna őket tovább lépni, hadd igazolódhatott volna be, hogy annyi szavazatot sem kaptak, mint amennyi kopogtató cédulájuk összegyűlt. Így most ez már aligha fog kiderülni... Ellenben játtszhatják a mártírt, amely egyszer még könnyen megbosszulhatja magát.
Aztán elmarad az adrenalin, hogy vajjon bele csúsznak-é az 5%-ba. (Volt-é annyi esze a népnek, hogy átlásson a szitán?!) Elvégre, Ebola ezidáig mindig bekerült a parlamentbe. Most lett volna a legelső pillanat, amikor szembesülhetett volna egy másfajta ténnyel, mindezt a nagy nyilvánosság előtt. Elhihetik nekem, hogy szélsőséges helyzetekben nagyon brutális arroganciába képes fordulni, s a kihangosítást is képes bármikor túlüvölteni. :) Jó lett volna, ha ezt mindenki láthatja, hogy sohasem legyen senkinek affelől illúziója, hogy ennek az arcnak semmi keresnivalója nem lehet többé országunk igazgatásában.

sofalwy 2010.03.25. 01:31:09

@levi009: Ennek a mostani választásnak igazán szomorú jellemzője az, hogy gyakorlatilag semmit sem tudunk arról, hogy mit fogunk elszenvedni nyártól kezdődően. Ezzel szemben gyakorlatilag minden választási szereplő szervezet kifejezte már a törvényes rendszer definiálatlanságából eredő - talán az erkölcsi tartásra hagyott - disznóságokra való hajlamát. Ennek a csúcsa az mdf. Igazán öröm minden olyan hír, amiben arról van szó, hogy már remélhetően nem kell sokáig elviselnünk őket. Ettől függetlenül még mindig keveset tudunk arról, hogy mi lesz velünk nyártól.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.03.25. 01:32:48

Végigfutottam a majd 200 kommenten, s teljesen megdöbbentem. Nem az irdatlan mennyiségű uszításon és bunkóságon, az a meglepő, ha az nincs. De komolyan elképesztő az alapvető olvasásértés hiánya, hogy semmi arra utaló jel, hogy bárki megértette volna a poszt mondanivalóját. S nem a szerzőn múlott.

A lényegre reagálva: első pillantásra valóban nem tűnik szerencsésnek, hogy a versenytársak döntenek a részvételről, de egyrészt nem az ő kezükben van a végső döntés, másrészt pedig szemfényvesztés lenne, ha azt hinné bárki, hogy lehetne országszerte független választási bizottságokat felállítani. Valószínűleg egyet sem lehetne. Gyakorlatilag ez tűnik a legkivitelezhetőbb megoldásnak. Egyúttal – és soha nem gondoltam volna, hogy ilyen fogok írni – a jelenlegi közviszonyok között még a bíróságok talán a leginkább képesek arra, hogy viszonylag tárgyilagosan felülvizsgálják a vitatott döntéseket. A választási bizottságoknak olyan adminisztratív szerepe van, amit a bíróságok nem tudnának ellátni. Arra jók, hogy a számtalan vita nélküli kérdést adminisztrálják és a többi kiköt ott, ahol kevésbé érdekelt felek döntenek róla (bár nem tudom, hogy mi lenne egy olyan párttal, amely komoly igazságszolgáltatási reformot akarna megvalósítani – valószínűleg igyekeznie kellene jó viszonyt ápolni a többi párttal).

sofalwy 2010.03.25. 01:42:54

@ulloiut: Azt hiszem, hogy egy másik blog témája lehetne a magyar jog és törvénykezés reménytelensége. Gyakorlatilag a semmire és mindenre egyszerre jó törvények - és azok "szolgáltatói" azok, akik miatt reménytelenül élünk. A közelmúltban egy elemző mondta ki, hogy az ország legsúlyosabb gondja az, hogy a törvények nem adnak igazán biztos keretet az embereknek ahhoz, hogy tisztességesen és nyugodtan éljenek. Mindenki minden pillanatban büntethető, hiába törekszik békés, konszolidált, törvényeknek megfelelő életre, ezzel együtt csak a hétköznapi létét szeretné elfogadható szinten élni. Erre nem ad reményt a politika, a blog írói pedig ennek a tapasztalatnak a borújában nem is háborodnak föl már ezen a tragikus alaphelyzeten. Csak annak az örömüknek adnak hangot meglátásom szerint, hogy eltűnik az a konglomerátum, amelyik egyik legaljasabb létrehozója volt ennek a helyzetnek. Talán jogos az indulat.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.03.25. 02:00:13

@sofalwy:
Ami a „magyar jog és törvénykezés reménytelenségét” illeti, valamint az arra vonatkozó elemzésben teljesen igazad van. De talán megérted, hogy a fenti kommenteket végigolvasva erős kétségeim vannak, hogy a kommentelők nagy része egyáltalán értené-e, amit írtál, nemhogy egyetért-e vele vagy az motiválta saját durvuló kirohanásainak megfogalmazásában. Egy absztrakt szinten elképzelhető, hogy érzik, hogy mennyi minden rossz és most erre reagálva engedik ki a gőzt mindenütt, még ott is, ahol történetesen másról szerettek volna értelmes emberek beszélni. De hogy konkrétan nem látják át a jogbiztonság hiányának problémáját, arra jelentős mennyiségű kopogató cédulát fogadnék, ha itt gyártanám őket.

Nem akartam politikáról vitatkozni, a blog.hu finoman szólva nem jó felület erre, de: nehéz lenne engem meggyőzni arról, hogy az általad felvetett problémákért nagyobb felelősséggel tartoznak az MDF politikai dilettánsai, mint a most őket megbuktatni akaró Fidesz és MSZP. Ettől függetlenül a választáson történő indulás tekintetében nem az a kérdés, hogy ki-mennyire jó vagy rossz politikát folytatott, hanem hogy eleget tett-e a törvényes követelményeknek. Ezt a bíróságnak kell végérvényesen eldöntenie, és nem a kommentelők közhangulatának vagy a többi pártnak.

sofalwy 2010.03.25. 02:03:34

@ulloiut: Egyetértek - megjegyzem nagy próbája lesz ez a független magyar bíróságnak. Kíváncsian várom.

Csillagfigyelő 2010.03.25. 02:15:22

Engem spec. míg a képviselők és a pártok törvényesen nem visszahívhatók, tehát azt tesznek velünk választókkal a beleszólásunk és engedélyünk nélkül amit csak akarnak, magasról teszek rá hogy gáncsolja egyik a másikat.

gudmen 2010.03.25. 02:31:31

jol éreztem én anno, már 1. 2. kizárási hullám idején, egyszer rossz "gombot" fog megnyomni ibolyka és saját magát is kizárja..

Epokit Drive 2010.03.25. 05:52:28

Az, hogy pártok dönthetnek pártokról, és nem (legalább formálisan) független (pl. jogász-) emberek, akiket a parlament jelöl vagy mittudomén, ki, már eleve necces, de tegyük hozzá: a kopogtatócédulás ferencvárosi botrányt egy jobbikos pártdelegált robbantotta ki, sikerrel, és ez az első év, amikor legalább fénymásolással (fénymásolással, baszki!) nem hamisítható a cetli.
Úgyhogy, bár nyilván otrombának tűnik a 3:2-es "kiszavazás", de nem biztos, hogy egyben jogtalan is (és van felsőbb fórum, szerencsére).
Másrészről viszont, az MDF ezt erkölcsi értelemben megérdemli: nem is sorolom, csak utalásszerűen: Bokros, Szdsz, UD Zrt., kizárások, ultimátumok stb. Ez a párt megérett a kívülrekedésre, az elmúlt éveik elvtelensége egy elvről szólt: parlamentben maradni mindenáron. De hát a parlamenti demokrácia nem erről szól, és ha egy eszközre (parlamenti mandátum) célként tekintenek, az végzetes hiba, és erkölcsi értelemben büntetendő. Talán ez jött most el (végre).

Spéter46 2010.03.25. 06:10:02

Van egy törvény, mely tartalmazza és meghatározza az országgyűlési választások rendjét és mikéntjét. EZ A TÖRVÉNY ROSSZ!!! Ez a törvény azonban jelenleg is hatályos! Ennek megfelelően a jogállamiság megköveteli ennek a ROSSZ törvénynek maradéktalan betartását. Aki ezt nem tartja be az vét a jogállamiság ellen.
Még egy kérdés, ha "A" párt 10 kopogtató cédula mellett jelöltként 740 üres papírlapot ad le, akkor is antidemokratikus a kizárásuk????
Mert ha igen, akkor nem kell Választási Bizottság, és amelyik párt akar az indul, amelyik párt nem az nem áll a startvonalhoz!
Ez is egy megoldás, csak jelenleg törvénytelen, és mint ilyen nem egyeztethető össze a jogállamiság fogalmával!!!!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.03.25. 06:19:50

Ez kérem a demokrácia. A bugyuta többség diktatúrája.

nestrot10 2010.03.25. 06:30:13

Xenukának igaza van. A Jobbik rendbe teszi a többit is. Jön az ORBÁN TAKARODJ!!!!!

nestrot10 2010.03.25. 06:31:44

Igaz ez már rég nem demokrácia, hanem diktatúra, - de legalább nem a gonosz törpe és bandája legyen a diktátor!

belekotty 2010.03.25. 06:32:32

@Rebegő ajkak: Egy jobbikostól gondolkodást vársz? Nem akarsz te egy kicsit sokat? :-))

belekotty 2010.03.25. 06:33:19

@IGe: "Ez kérem a demokrácia. A bugyuta többség diktatúrája. "

Ez egy bölcs gondolat volt! :-))

belekotty 2010.03.25. 06:37:12

Mellesleg én sem sírok az MDF-ért a mostani formájában, Ebolával az élen. Kár hogy a Bokros a nevét adta ehhez, kár hogy ez lett Antall örökségéből.

snakekiller23 2010.03.25. 07:19:51

Kérem, Kéri Lászlót aztán nem lehet jobboldalisággal vádolni, mégis, mikor tegnap az ATV-n feldobódott ez a téma elintézte a dolgot annyival, hogy ilyen problémák akkor vannak, amikor egy párt gyakrolatilag alig képes elindulni, nemhogy bejutni. A többi meg egyedi dolog amire nem látunk rá, de az hogy a gyanús, hamisnak gondolt ajánlókat ilyen esetben betámadják az ellenfelek, az ha nem is túl elegáns, de egyáltalán nem meglepő. Gyűjtöttek volna másfélszer, kétszer annyit (Pesten ez azért nem volna lehetetlen) és nem volna gond. A vélt hamisításról nem is beszélve.

hááááát 2010.03.25. 07:28:21

ki volt az a három párt?Nagyon kiváncsi vagyok ki félt ennyire az MDF-től.

marós 2010.03.25. 07:39:36

Az mdf-t, az szdsz-t nem csak ez az fvb döntés sújtotta le, hanem az idáig vezető út. A retkes-dávid-bokros összebútorozás, pártok egyes vezetőinek, tagjainak kirugása, a gyanus politikai alkuk megkötése, ezek az okok vezették a szakadék szélére a jobb ídőket megélt két pártot.

Janovszki Zsolt 2010.03.25. 07:52:13

Ezek után nekem senki ne mondja, hogy az MSZP-re kell szavazni, mert a demokrácia nem menekül meg másképpen... Ha elég nagy szarban van, az MSZP ugyanúgy tesz a demokráciára, mint azok, akiket ezzel vádol. Kommancsok.

Captain Ahab 2010.03.25. 08:08:09

A választási bizottságok tagjait a választásokon jelöltet állitó szervezetek delegálják.A választási bizottságok /normális esetben/ a választási eljárási törvény szabályait alkalmazzák,amelyeket lehet kritizálni,de amig hatályos,ez van.
A döntés érdemi indokolásának ismerete nélkül véleményt alkotni kissé súlytalan.

Feri nagyapa 2010.03.25. 08:12:51

A FVB-nak a delegált tagjai mellett vannak választott tagjai is. Ha hárman szavaztak az MDF-lista ellen, az LMP nem, akkor úgy látszik csak egy választott tag volt jelen a háromból. Ők miért nem tudtak elmenni egy ilyen ülésre? Elvileg valamicske pénzt is kapnak érte, ugyanakkor talán - szintén elvileg - tiszteletet érdemlő, felelősségteljes megbizatásról van szó. Így, ha ott lettek volna, akkor akár más is lehetett volna az eredmény és nem a pártdelegáltakon köszörülné a bloggoló a nyelvét.

dz02 2010.03.25. 08:15:42

"Mert ha az MDF indulhatna Budapesten, de a többiek nem engedik, az nem demokrácia. "

már ne is haragudj de ez 1 ökörség. a kérdés az jogszerűen jártak e el. ha igen nem indul f párt ha meg nem akkor majd a bíróság helyreteszi. ha meg nem teccik ez a rendszer, tessék g pártot alapítani, indulni és változtatni a rendszeren. addig ez csak bamba nyivákolás, picsogás.

shamir 2010.03.25. 08:21:15

Szegény szegény naiv LMP, ha az ő listájukról lett volna szó, a most nagyon demokrata MDF akkora nemmel szavazott volna, hogy még Ripley is látná a Nostromo fedélzetéről.

elég.volt 2010.03.25. 08:47:42

Akkor elmondanám, hogy amit a dávidibolya neve fémjelzett MDF képvisel, az a magyar demokraták arculcsapása, az MDF értékeinek szemtelen módon történő elárulása. Egy szégyen.

Ennyi a minimum.

elég.volt 2010.03.25. 08:48:31

Mármint az a minimum, hogy megszenvedjen a húsosfazékért.

papamaci1 2010.03.25. 08:51:44

Senki nem gátolta meg az MDF-et hogy Budapesten ne 8 jelöltjük legyen , hanem 32. Esetleg ne 750+X kevés számú (érvényesnek vélt)ajánlócédulát szerezzenek hanem 2750-et pld. Egy körzetben átlagosan 30.-40.000 körüli ajánlócédula van, ami kb húsz (20!) párt indulásához elég. A választás verseny. Tessék versenyezni. Odamenni az emberekhez. Ha Ibolyka nem veri szét a saját pártját, olyan embereket rúgva ki , akinek ő a térdéig se ér fel, ha nem semmizi ki az eddig mindig (az én szavazataimmal is !) győztes Csapodyt, ha nem tesz nevetségessé, kabaré szereplővé, komikus bohóccá egy (két ?) rendszerváltó pártot, ha még akkor a FIDESZ mellé áll, amikor teheti az ország és az MDF sorsa is másképp alakul.... Nem így döntött. Maga lássa kárát....

bz3255 (törölt) 2010.03.25. 08:52:16

Most mi a baj ezzel, hogy MDF nem indulhat Bp-en? Amióta az OVB kiadta azt a burkolt hamisításra felszólító állásfoglalását, azóta gőzerővel hamisítottak is az MDF székházban, hogy meglegyen a kellő ajánlószelvény. Mert azt ugye senki nem hiszi el, hogy Dávid Ibolyka kolompolására indultak meg az emberek, és adták le a már korábban más pártnak leadott, vagy már rég széttépett, és kukázott szelvényeiket. Ugyan, amit Ibolyka művel ebben a kampányidőszakban, az nem demokratikus. remélem nem engedik, hogy egy csaló csapat indulhasson, csak azért, hogy ha netán bejutna a Parlamentbe, akkor az legyen az első szavazások egyike, hogy ezen bűnözőknek a mentelmi jogát megvonják. Mert nem fogja megúszni a bíróságok Herényi Ibolya.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.03.25. 08:54:51

Mivel kilépett a 8. emberük, szerintem jogos a kizárás. Más kérdés, hogy el nem tudom képzelni, hogy ki az aki Ibolykára képes lenne szavazni.

papamaci1 2010.03.25. 09:01:22

Mellesleg kurvára lehet szidni a többpárti demokráciát, ahol a bunkó, befolyásolható tömegek szava dönt. Igaz is lehet. De. MONDJATOK JOBBAT ! Legyen mindenki három diplomás (közgazdász, mérnök, jogász , orvos....) ember ?
(A lakosság 17%-ának nem volt 8 általános iskolai végzettsége 2005-ben.) Valójában a kereskedelem, a bankvilág, az üzleti élet és a MAGÁNÉLET is a befolyásolásra, becsapásra épül....a világ alapja a hazugság(szebb szóval: illúzió).

cowboy001 2010.03.25. 09:02:39

Mi az antidemokratikus?
Hogy aki nem tud 8 olyan jelöltet állítani, aki összeszed 750 érvényes kopicetlit, az nem állíthat budapesti listát?
Valóban nem túl elegáns történet, de azért erősen passzol az mdf-sztoriba, ahogy egyik lépés után jött a másik...
És méltó végét ér az ámokfutásuk végre.

öcsi55 2010.03.25. 09:05:16

MDf-nek ha lesz listája,ha nem lesz.
Országgyűlésben nincs helye!!
Dávid Ibolya amit művel gusasztustalan,
mindenkit vádol csak őnmagával van
megelégedve.

robkova 2010.03.25. 09:09:28

Ha a fellebbezésüket is visszadobják és nem lesz listája BP-en az MDF-nek, akkor az biztos kiesést jelenet.

Már látom hogy az 1 % felett járó állami támogatásért fogja egymás perelgetni Dávid Ibolya és a Retkes-féle brigád.
De ez már majd legyen az ő dolguk. :)

Lord_M_ 2010.03.25. 09:23:47

Nem akartam nagyon beleszólni, de D.I. gyakorlatilag csak a parlamentbe jutásért küzd. Ezért állt össze mindenkivel aki csak fél százalékot is hozni tudott... Bárkivel, mindenkivel... Bokros Lajost is ezért vetette be... miniszterelnök jelölt... hát persze. Egy olyan párt miniszterelnök jelölttel dobálózik, aki az 5%-ért fut. Ha nem lehetnek kormánypárt... és nem lesznek... akkor majd a parlamentben védik a demokráciát, és útját állják a fidesz/mszp/jobbik ámokfutásának... és mégis hogyan ? 11 emberrel majd ők fújják a passzátszelet nemde? Aligha. Ez az választás az MDF részéről (pontosabban Ibolya részéről) csak a túlélésről, a parlamentbe jutásról és az ezzel járó juttatásokról (fizetésekről) szólt. De ennyi nem elég. A választóknak nem. Ha annyira tolongtak volna a kopogtató cédulákkal, akkor nem 7.5 jelölt lett volna, hanem 23... de nincs... akkor nem tolongtak... Ez a párt elvérzett, kimúlt. Még vergődik kicsit, de vége. Teszemhozzá sajnos, mert az alapvetések, az alapértékek amiket az MDF eredileg zászlajára tűzött, sokunknak a véleményét tükrözte. De lefeküdni mindenkivel, már nem az. Görcsösen kapaszkodni a székbe szintén. A tagok likvidálásával megtartani az elnöki széket... legkevésbé sem. Márnem-Demokrata Fórum...

kopogtató cédula elleni ötlet: a 0. fordulót (kopogtató cédula gyűjtést) le kell cserélni egy rémegyszerű szavazásra. Amin csak az indulni kívánó pártok vannak. Csak pártok. Ha megvan a szavazatok 5 százaléka, indulhatnak a választásokon. De csak azok. Ezenell a szavazás anonim, meghamisíthatatlan és meg van oldva, hogy a legeldugottab rajongó is rátaláljon a pártjára és leadja a "kopogtatócédulát" ...

eztán lehet az elért szavazatok arányának megfelelően listát állítani, majd ezekre szavazni mint amúgy rendesen.

nincs fecni, nem tart hetekig, egyszerre le van tudva... "oszt' jónapot"

robkova 2010.03.25. 09:37:22

@Lord_M_: "kopogtató cédula elleni ötlet: a 0. fordulót (kopogtató cédula gyűjtést) le kell cserélni egy rémegyszerű szavazásra. Amin csak az indulni kívánó pártok vannak. Csak pártok. Ha megvan a szavazatok 5 százaléka, indulhatnak a választásokon. De csak azok."

Tehát csináljanak egy választást arról hogy kik indulhatnak a választáson? Ez ugye csak viccnek szántad?

Feri nagyapa 2010.03.25. 09:53:52

A FVB bizottság választott tagjait a közgyűlés választja, nem pártok (na jó: közvetve). Kár a sírásért: el kellett volna meniük az ülésre.

útelágazás 2010.03.25. 09:55:59

@cukicica: "Bokros egy rejtély hogy gondolta hogy majd pont az MDF-el térne vissza"

Bokros azért pont az MDF-ben indul, mert csak oda vették be. Előtte ajánlkozott más pártoknál is (talán SZDSZ és MSZP), de azok elhajtották. Az MDF-ben viszont pont megtalálta, amit keresett: megélhetési politikusok és kisdiktátorok közössége, ami pont neki való.

Mnofőnix 2010.03.25. 09:57:07

Azért a teljesség kedvéért megjegyezném, hogy ha az MDF el is éri valahogy az 5 %-ot, akkor is egészen minimális számú képviselőjük lehet.

Mondjuk lehet a területi listákról 2 (1 a fővárosi listáról - ha lesz egyáltalán, 1 pedig Pest megyéből). A többi megyében az 5 % nem eredményezhet 1 területi listás képviselőt.

Marad az országos lista. Felkerülnek a megyei listás töredékszavazatok. Ezzel nincs is gond. Felkerülnek még az alulmaradt képviselőjelöltek első forduló szavazatai. Viszont az MDF-nek egyéni jelöltje (önállóan vagy közösen) jelenleg a valasztas.hu szerint 90, de ez még változhat. Vagyis egyénis töredékszavazat kevés fog bekerülni az országos listára.
A 2006-os adatokkal játszadoztam. Ha akkor is csak 90 jelöltjük lett volna az országosról nem 9 hanem csak 5 vagy 6 jelöltjük lett volna.

Tehát az MDF 5 % épphogy fölötti eredménnyel max. 7 - 8 képviselői helyet szerezhet.

Lord_M_ 2010.03.25. 09:59:17

@robkova: Egyfelől nyilván valami értelmes folyamatot fel lehet építeni... másfelől viszont most is ez van, csak jelenleg a pártok emberei rohangálnak körbe, másfelől remek visszaéléseket lehet csinálni és lehet ostobaságokat is.. pl fidesz 2millió papír...

ha a "preválasztáson" nem csak egy x-et tehet a felhasználó hanem mondjuk tetszőleges számút de legalább 3-at, és azt településenként (pesten kerületenként) összesíted és az alapján határozod meg hogy ki állíthat egyáltalán listát, akkor nem, nem vicceltem.

viszont cserébe a mostani első forduló betölthetné a II. forduló eredményét, ahol már emberre és listára szavazol.

nem nem feltétlen vicc.

a vicc az elektronikus ötlet, a kódos és hasonlók... van ebben az országban pár olyan ember akiknek a tévé távirányítóval is baja van, nem ám még elektronikusan adjanak le szavazatot... ez a papír hamisítósdi meg a másik vicc.

Harmadrészt meg a hócipőm van teli azzal, hogy mindennap bekopácsolt valaki és azt akarta hogy neki adjam, és morgot ha nem adtam oda... mert biztos: bunkó- náci,zsidó,kommunista b*zi vagyok... pedig egyik sem...

szóval szerintem lehetne a jelenlegi 2.5 körből 2-őt csinálni, úgy hogy az első csak arról szól, hogy kik állíthatnak listát... pont mint most...
(emberszámra sem kell több, és papírból is pont annyi kell mint kopogtató cédulából...)

Mnofőnix 2010.03.25. 10:03:43

És még játszunk kicsit a 2006-os adatokkal. Akkor az MDF 5,04 %-ot ért el, éppenhogy a küszöb fölé került. Akkor mindenhol volt listája és jóval több egyéni képviselőjük volt.

Ha az akkori eredményükből kivesszük a tutira kieső megyéket (Somogy, Vas), akkor az ország többi részén leadott szavazatok nem lettek elegendőek (4,75 %).

Tehát az MDF nagy valószínűséggel nem jut be fővárosi lista ide vagy oda.
Lassacskán csak az 1 % elérése vagy el nem érése lehet kérdés, ami ugyebár az állami támogatás miatt fontos.

potyka22 2010.03.25. 10:05:01

Fáradt már nagyon az mdf csapata és még Bokros ! Más már nem hiányzik !
Legyen helyette Seres Mária őszintébb az biztos.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.03.25. 10:06:00

Aki csalással akar bejutni /ha ez bizonyíthatóan így van/az ne juthasson be. Ez elvi kérdés, a többi blabla.

Mnofőnix 2010.03.25. 10:12:43

Szerintem a bíróságig eljut majd Slosár és Király cédulakupaca, majd ott átvizsgálják.

Azért az elképesztő, hogy Dávid Ibolyáék nem gondoltak arra, hogy az MDF-SZDSZ közös jelöltek nem vehetőek figyelembe a listaállításnál. Az MDF 14 önálló és 18 SZDSZ-szel közös jelöltet akart indítani. Tehát nem 32-ből, hanem 14-ből kellett összehozni a szükséges 8-at a területi listához.

Na de:
Vagy Slosárt és Királyt is ki kell húzni mint egyéni képviselőt és akkor tényleg nem lehet fővárosi lista.
De ha Slosár és király képviselőjelölt marad, akkor az MDF-nek akár tetszik, akár nem megvan a szükséges 8 jelölt. Paraszthajszállal bár, de megvan.
Kérdés, hogy Királynak és Slosárnak jogszerűen megvan-e a 750 vagy nincs.

De boldogok ezzel sem lehetnek.

Spéter46 2010.03.25. 10:37:37

Csak halkan jegyzem meg, hogy az MDF budapesti listájának nyilvántartásba vétele még NEM volt jogerős, mikor Csapody már bejelentette a jelöltségről történő visszalépését is. Ehhez jön még Király és Slosár bulija!

bigthereal 2010.03.25. 10:40:56

nincs 8 jelöltjük, a kopogtatók is csak szűken voltak meg, biztosra lehetett venni, hgy lesz benne érvénytelen, jogosan meszelték el a listát...

dzsi85 2010.03.25. 10:45:17

"...Ha pedig jogos az elutasítás és tényleg nem volna szabad indulniuk, akkor ennek a hírértéke elvész amögött, hogy a döntést a többi párt hozta..."

kinek veszik el ettől a hírértéke!? a LÉNYEG?! hogy jogtalanul indultak volna?! neked lehet, hisz te és a magadfajta mindent úgy láttok, ahogy ti szeretnétek látni, olykor az ész érvekkel és racionalitással szembe menve ugye... Pedig:
ad 1. Itt van egy gusztustalan párt (mdf) aki egy még hányadékabb párttal (szdsz) állt össze, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG AZÉRT, hogy több esélyük legyen 4 évig a parlamentben garázdálkodni... nem azért, hogy neked vagy nekem jó legyen! hogy az ország sorsát előbbre vigyék!! neeem, kizárólag a saját kis piti, önös érdekükből!!
ad 2. Múlt hétfőn 0,01 százalék esélyt adtak arra, hogy összeáll a budapesti listája ibiéknek. És láss csodát, péntekre, mégis meglett elegendő számú kopogtató! Micsoda isteni szerencse, nem Ivánka!? A sok postaládából ellopott, fénymásolt, hamisított kopogtató mégiscsak jó helyre került, ugye?!
ad 3. Azt pedig biztosan teljesen elfogadható és semmiképpen sem undorító és antidemokratikus szerinted, hogy szadeszes nyomásra azt az embert golyózzák ki az mdf országos listájáról (az ígéretek ellenére), akinek köszönhetően összeáll a budapesti lista?! ez természetesen nem a rendszer adta lehetőségekkel való visszaélés...

ivánka, folytasd a showt, továbbra is élmény minden bejegyzésed olvasni! ;)

útelágazás 2010.03.25. 10:52:53

@Mnofőnix: "Kérdés, hogy Királynak és Slosárnak jogszerűen megvan-e a 750 vagy nincs."

Az MDF esetében a "jogszerűen" szó volna a legutolsó, ami eszembe jut. Valahogy nagyon kreatívak jogi ügyekben.

pandras11 2010.03.25. 10:53:07

Az mdf min.elnök jelöltje szerint semmi sincs ingyen, mindenért fizetni kell! Ez kinek szól? -mert még soha sem mondta. Fizetünk az eü-ért egy csomót + a munkaadó is, fizetünk az utazásért, az iskoláért, majdnem mindenért. Miért akar még ugyanezért mégegyszer pénzt elvenni? Menyjen a pártjával a kurva anyjába. És mi lesz a nyugdíjasok eü. hozzájárulásával? Mi lesz a sok 100000 tényleges minnimálbéressel a viskó utáni ingatlan adóval, amit nem tudnak befizetni, stb...? Dögöljenek meg.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.03.25. 10:54:31

@gorcsev54: "Csak az nem tudom az LMP -nek mitől nőtt
meg így a támogatottsága."
1. Attól, hogy szinte egyedül maradt azon az oldalon, ahol áll.
2. Attól, hogy az emberek egy jelentős részének hányingere van már a jelenlegi politikai gyakorlattól sőt általában a politikusoktól. Az LMP pedig azt hirdeti, hogy lehet más, és, hogy ők majd nem így. Hogy ezt tényleg így gondolják-e, majd talán megtudjuk néhány hónap múlva, de addig is ez az ígéet sokakat odavonz.

Hát ettől.

Bougheau Tschichka 2010.03.25. 11:02:02

LOL

E-one TE TÉNYLEG HÜLYE VAGY, VAGY CSAK NAGYON EL AKAROD JÁTSZANI EZT A KÁRTYÁD ?

Nem, nem maguktól döntöttek úgy a "többiek", hogy elég volt az MDF/SZDSZ mindenkivel összefekvéséből.

Van egy szabály a játékban. A szabály szerint X játékosnak kell indulnia. Mivel az egyik MDF-es játékos önként elállt az indulástól - szándékai szerint- ellehetetlenítette a többiek indulását.

Ennyi történt, semmi összeesküvés elméletet nem kellett volna gyártani!

Persze ha neked ettől jobb lesz a napod, hogy címoldalra kerültél ezzel a hazugsággal, akkor hajrá!

Ezek után van egy olyan érzésem, hogy nem objektív értékek alapján félted az MDF-et. Attól, hogy előadják egyesek, hogy a többi csúnya párt "ki akarja csinálni" az MDF/SZDSZ-t, még nem lesz több a támogatójuk.

Egy párt támogatásához minimum programra lenne szükség

Az nem program, hogy "azért szavazzatok ránk, hogy színesebb legyen a Parlament!"

Főként, ha odabent már korántsem olyan sokszínű a társaság, mint láttukeddig

Vidéki 2010.03.25. 11:06:58

A szerző szerint: „Az MSZP, a Fidesz és a Jobbik delegáltjai úgy döntöttek, hogy az MDF nem indíthat budapesti listát”

Úgy tudom a választási bizottság döntött így, nem hasraütések és ellenérzések alapján, hanem jogi érvek alapján.

Nem kell maszatolni.

öreg büzész 2010.03.25. 11:14:40

Az az érdekes részlet szerintem még el sem hangzott, hogy ez a 3:2-es arány úgy jött össze, hogy 3 pártdelegált küldöttnél bukott az ügy, 2 függetlennél meg az MDF-nek volt igaza. :)

sárkányfő 2010.03.25. 11:53:41

ha az Mdf fellebbezésének helyt ad majd az OVB, akkor az igen kínos lebőgés lesz a Fidesz-Mszp-Jobbik koalának.

Na majd kiderül, hogy a jogot védték hősiesen, vagy az önös politikai érdekeik miatt a egyszerűen átgázoltak a jogon...

Kodomo 2010.03.25. 13:24:28

A FVB-nek (minimum) 5 tagja van. 3 választott és jelenleg 2 delegált. Az egyik delegált a Fidesz részéről, a másik az MSzP részéről. Mind az 5 fő Dr., remélhetőleg nem fogorvosok.
Melyikre tippel a szerző LMP-s, MDF-es, illetve Jobbikos szavazatként?

Másik, csak érdekességképpen: Nálunk péntek délután vitte be az MDF jelöltje a cetliket. Abból 5 db volt kettős ajánlás, mégpedig az MSZP-s jelölt csomagjából. Addig semelyik jelöltnél nem volt dupla ajánlás. Vajon kik dolgoztak azonos adatbázisból? :)

Kodomo 2010.03.25. 13:49:37

(És még annyit, hogy amelyik párt eléri az 5 %-ot, az jogosult frakciót alakítani a parlamentben függetlenül attól, hogy hányan jutottak be. Az pedig havi havi 7 milla, ha jól emléxem. Azért volt fontos Lengyel Zoltán frakciótagsága anno.)

r7zw48 2010.03.25. 15:47:05

Hát itt aztán nem sok demokrata van. Ha valamelyik induló nem tetszik nekik, akkor helyeslik, hogy kizárják azt. Nem elégszenek meg azzal, hogy ők arra szavazhatnak, akire csak akarnak. Azt szeretnék, hogy más ne választhassa azt, aki nem tetszik nekik. Pedig igazából a demokrácia nem tetszik nekik. Nem is értik miről van szó. A szabad választás nekik egy felfoghatatlan, más világ.
Kissé átfogalmazom számukra Antall elhíresült „tetszettekvolna” bonmot-ját – melyet mellesleg inkább tartott volna meg magának, hiszen nekik kellett volna valamit jobban csinálniuk, ők voltak helyzetben ott az asztalnál, nem az egész nép. Tehát: tetszettek volna a kommunista diktatúrába születni. Ugye így már sokkal plasztikusabb, hogy igazából milyen nagy baromság ez a tetszettek volna…, hiszen saját megszületésünkkel kapcsolatban éppen úgy nem vagyunk helyzetben, mint saját rendszerváltásunkkal. Tetszettek volna kedves annakidején a kerekasztalnál ülő „ellenzékiek” bátran, tisztességesen tárgyalni, és nem pedig csak örülni, mint kiskutya a farkának azért, mert a nemrég még teljhatalmú vezetők egyáltalán szóba álltak magukkal. Igazából semmi komolyat nem értek el, csak az jött, amit az idők amúgy is hoztak. Ezt hozták, amiben most vagyunk. Gratulálhatunk.
Egyszer egy igen bölcs erdélyi ismerősünk mondta, hogy a problémákra nem lenne megoldás az, ha a románok helyett egyszerre csak a magyarok lennének az urak Erdélyben. Mert a probléma nem a magyaroké, hanem a kisebbségé. Nem a szereplő helyét kell megcserélni a viszonyban, hanem a viszonyt kell lecserélni egy jobbra. Ugyanez érvényes a mindenkori hatalmon és ellenzékben lévő politikai erőkre. De ezekben a körökben senki sem lát az orránál tovább, senki sem tudja még csak elképzelni sem, hogy rajta kívül is van valami, ami számít. És ők „csinálják” a demokráciát. Hogyan? Hát így, nyíltan antidemokratikusan. Most akkor örüljek annak, hogy olyat golyóznak ki, aki megérdemli? Hiszen „mind egy brancs maguk” – mondta a fogdás a Tanúban. Vajon mindenki érezte annak idején, mikor ezt a jelenetet először látta, hogy ez nem az ötvenes évekre vonatkozik, hanem örök igazság?
Nem igaz a rémkép: „…hol nemzet süllyed el”. Nem fog elsüllyedni. De folyamatosan süllyed. Sokkal rosszabb. Képzeljük el a Titanic-tragédiát, mely nem zajlik le, hanem csak tart. Lehet, hogy rövid idő után mindenki önként elfogadná az elfogadhatatlant, csak legyen már vége a rémületnek. Mert nincs annál rosszabb.
Attól tartok ez lesz itt is.
És akkor majd mindenki kipróbálhatja, milyen is az a gyakorlatilag egypártrendszer.
Kádár jó harminc évig uralkodott (persze – nem jó, hanem rossz harmincig).
Azt ugyan nem tudom, hogy ő mennyit tervezett, amikor belevágott.
De most mit gondoljunk akkor arról, aki legalább feleennyi időre tervez eleve?
Most. A demokrácia, a politikai váltógazdaság korszakában.
Így nyomul, és takarít maga előtt ahogy csak bír.
Aki ennek örülni tud, annak üzeni Husz János a régmúltból: „Ó, szent együgyűség!”.

Goompah 2010.03.25. 16:22:42

Senki nem golyózott ki senkit. Az MDF nem volt képes felmutatni a (mellesleg anno általa is megszavazott) törvényben előírt támogatottságot, ezért elmeszelték a listáját, ennyi.

Janovszki Zsolt 2010.03.25. 16:39:15

Szlovákiában, ami ugye pontosan a Magyar demokráciával egykorú, (kicsit fiatalabb, bocs) kauciós rendszer van, 18 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba országosan. Aki nem éri el a 2%-ot, az bukja a kauciót, aki meg eléri, annak a kincstár visszafizeti. Kinek fáj ez? Senkinek. Az állampolgár tényleg arra szavaz, akire akar, van kínálat.
Nálunk ellenben kétmilló ajánlószelvényt gyűjt a csodálatos narancspárt, és a magát fennen "ellenpólusaként" aposztrofáló piros párt meg az első adandó alkalommal megszavazza, hogy más aztán végképp ne indulhasson.
Nekem senki ne mondja, hogy normális, és a demokrácia irányába ható dolog az, hogy összesen négy olyan párt lesz, akire minden magyar állampolgár szavazhat. Félreértés ne essék, személyesen rühellem az MDF lista első tíz tagjának a felét, de ez így akkor sincs jól. Nagyon nincs jól.
Zs

Vidéki 2010.03.25. 18:02:31

@Janovszki Zsolt:
Tehát a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem a Fővárosi Választási Bizottság döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre - foglalta össze az FVB. Az FVB szerint tehát az MDF által állított fővárosi területi lista nem felel meg a törvényben támasztott követelményeknek, és ezért a bizottság visszautasította a lista nyilvántartásba vételét.

útelágazás 2010.03.25. 21:04:27

Csaltatok, gyengén szerepeltetek, és ez az eredmény. Lehet kapálózni meg másokat szidni, de magatoknak köszönhetitek a helyzetet.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.03.26. 18:47:52

z ovb megengedte az mdf-nek, hogy budapesti listát állítson. ezzel pofánverték a demokráciát. mostantól mindenkit hazaárulónak tekintek, aki az mdf-re szavaz budapesten. nem elég, hogy csalva szeretzték meg a szelvényeket, mellesleg korrupt bűnöző bagázs az egész, de most teljesen jogtalanul listát állíthatnak budapesten. szégyellheti magát mindenki, aki ezek után szimpatizál velük.
süti beállítások módosítása