/>

Lejárató kampány Magyarországon olyan vicces, mint a mostani, Jobbik elleni, még nem volt. Az első indulatokat - akár a nevetést, akár a védekezést - persze az érzelmek adják, de van a helyzetnek pár tanulsága, ami hosszabb távra szól, és nem poén, hanem kőkemény politika, a legdurvább fajtából. Érdemes jól megnézni őket.

Új erő, új támadások. Felnőtt, és megérkezett a politikába egy generáció, ami nem korrumpálódhatott a régi rendszerrel. Találni kell ellenük más támadási felületet, és találnak is. (Igen, egyik ügyet sem valamelyik párt vagy pártlap szellőztette meg, de olyan lelkesedéssel vetették rá magukat rögtön a témára, hogy ők tartják napirenden.)  És ez a támadás hatásos, a Jobbik ezen a héten gyakorlatilag csakis ezekkel a témákkal szerepelt a médiában. És hogy szerepelt! A hét legkomolyabb botránya ez volt, mellette pedig senkit nem foglalkoztatott olyasmi, mint az MSZP korrupciós ügyei vagy az, hogy a Fidesz még mindig nem adott ki programszerűséget sem. Pedig szétlopni az országot valóban cikibb, mint leszbipornózni.

Nincsenek titkok. Abban igazuk van a jobbikosoknak, hogy senki nem szent, és hogy mindenki csinálhat fiatalon olyan hülyeségeket, amiket politikusként megbánna, ha nyilvánosságra kerülnének. Mégis, olyan kép soha nem lesz a neten, ahogy 1985-ben a koliszobában Orbán türelmetlenül várja, hogy Fodor végre készítse el neki az első füves cigijét, a fiatal politikusoknak viszont már egy alsó kategóriás mobil fényképezője is kettévághatja a karrierjét. Ezen lehet vitázni, hogy jó-e, de a tény ettől még tény marad, aki ezek után politikusnak áll, akármilyen alacsony szinten is, oda kell figyelnie minden pillanatára. Persze csak ha ezt hirdeti kötelező erejű útként. Mert azt azért az előző bekezdés végéhez mindenképp tegyük hozzá nagyon gyorsan: az ügy azért borzasztóan vicces, mert ha egy párt hangosan megköveteli bizonyos életmód követését, akkor kövesse is azt. Nyilván ha egy LMP-sről derülne ki hasonló, nem azon csámcsogna a közvélemény napokig.

Középpártok átka? Magyarországon eddig minden pártnak, amikor elért egy 10 százalék körüli támogatottságot, meg kellett küzdenie azzal, hogy túl sokan vannak. Jöttek a belső ellentétek (a Jobbikban ez még nem súlyos, legalábbis a nyilvánosság előtt), és előkerültek a vállalhatatlan tagok. Ezzel megszenvedett először az MDF és az SZDSZ, utánuk a Fidesz, később a kisgazdák bele is haltak, de Thürmerék és barátaik révén még az MSZP sem tudta kikerülni, pedig ők nem úgy indítottak, hogy kis pártból közepes lettek, hanem hogy nagyból kicsi. Nagyon úgy tűnik, hogy a trend folytatódik, a Jobbiknak is küzdenie kell azzal a teherrel, hogy több tagja van, mint akiket egy belvárosi kocsmából kontrollálni lehet.

Egy mindenki ellen, mindenki egy ellen. Mostanra nyilvánvaló, hogy a Fidesz is ellenfélként tekint a Jobbikra, szó sincs már hallgatólagos támogatásról, vagy olyasmi kettős beszédről, mint amilyen még az EP-választás estéjén is volt. Ezzel pedig megtörtént az, amit a baloldal több, mint egy évtizede követelt már. A Fidesz elhatárolódott a radikáljobbtól, a Jobbik politikai karanténba került. Ha pedig a Fidesz majd kormányon is ezt a hozzáállást viszi tovább, és nem nyitnak újra a jobboldal szélei felé az első nagyobb népszerűségvesztésüknél, akkor ezzel kihúzzák a baloldal egyik legkomolyabb méregfogát. Még nem tudni, mennyire lesz a második Orbán-kormány Jobbik-ellenes, de ha ennyire, akkor az nem a magát egyébként is a Fidesszel szemben meghatározó Jobbiknak, hanem az antifasizmus utolsó bástyájaként kampányoló MSZP-nek fog rettenetesen sok álmatlan éjszakát okozni.

És persze Jobbik-kampány, ahogy eddig még nem ismertük. A Jobbik 2003 óta egy fajta kommunikációt alkalmazott, igaz, azt kitűnően: az agresszív támadást. Történetük folyamán most először kényszerültek védekezésre, és csúnyán megégtek. Király András azonnali lemondása még okos lépés volt, de később egy interjúban már elkezdte igencsak gyengén kimosdatni magát, Morvai mentegetőzését a legfanatikusabbakon kívül senki nem hitte el, a pornós gárdista lány nevében pedig valaki kommentelt a Velvet cikkére (nyilván lehetett ő, lehetett más), ahol elmagyarázta, hogy "100-ból 80 magyar nő ezt csinálja". Semmi tudatosság, semmi koncepció. Márpedig ha a Jobbik jól kommunikáló párt akar maradni, fel kell készülniük arra, hogy őket is keményen támadni fogják, mással is, mint hogy fujj, nácik.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr741876225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Jobbik az igazi „elempé” 2010.03.29. 08:06:02

A Jobbik politikai sikerének záloga: saját politikusai. A Jobbik ugyanis azért kap bizalmat szavazóitól, mert jobbnak és különbnek látják őket a többi politikusnál. (Fotó: Index) Az elmúlt hónapban a Jobbik számos politikusa kellemetlen helyzetbe ker...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2010.03.29. 02:30:01

Mi a tanulság?

Több médiafelület kell, mint kuruc.info + barikád + kitudjamimég. Meggyesnek egyedül még mindig több a balhéja, mint az összes Jobbikosnak. Lehetne nyomni az ellen-lejáratást.

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.29. 02:53:52

A lejáratás nagyon nem tisztességes dolog bárki csinálja, de sajnos ez az általános. Sokkal hatásosabb lenne helyette inkább egyszerűen igazat mondani - és nyilván kellő médiát is kapni hozzá - mindenkiről, abból lennének csak az igen nagy polgári bicskanyitogatások, még a jámborabb egyszeri választóknál is.

Locassen 2010.03.29. 10:57:57

ez a "lejáratás" (=kínos dolgok kiteregetése) szó pont olyan politikusduma, mint a "mutyi" (=lopás) meg az "igazságbeszéd" (=hazugság). aki nem felel meg a saját közössége által felállított erkölcsi mércének (lett légyen szó a Jobbikról, vagy úgy általában a nemzetről), az ne akarjon vezérürü lenni.

greybull 2010.03.30. 14:25:31

A lejárató kampányt 89 után nagyüzemben először 2002-ben Ron Werber és bandája vezette be Mo-n először. Addig is voltak halvány próbálkozások, de NAGYÜZEMILEG az ő művük.

dzsi85 2010.03.30. 18:07:34

nocsak E-one, megleptél ezzel a bejegyzéssel, néha már azt éreztem sajnálod a jobbikosokat.. :)

és örülök hogy te is úgy érzed, részegen baromságokat mondani, hőzöngve ugyan, de végül kifizetni egy bírságot, pornózni meg bőrös virslire faszpumpát húzni, isten adná hogy a legnagyobb problémák ezek lennének a hazai politikai elittel... szánalmas ez a lejáratókampány, ami a jobbik ellen zajlik, de van egy olyan érzésem, hogy csúnyán vissza fog nyalni a fagyi, mert csak a vak nem látja, hogy mekkora egy kreált műbalhék ezek..
süti beállítások módosítása