/>

Gazdasági beszéd

E-one 2010.06.04. 17:00

Egy hetet se kellett várni a kormányalakítás után, és máris megvolt a második Orbán-kormány első jelentősebb elkúrása. Nem várhattunk persze gyors gazdasági javulást, és azt is tudjuk, hogy a mostani helyzet sok olyan összetevőből jön össze, aminek nincs köze a kormányhoz. De azért az, hogy huszonnégy óra leforgása alatt előbb Kósa, majd Szijjártó is véletlen majdnem bedönti a forintot, mégis csúnya volt.

Persze érthető. Nehét gyorsan váltani, ha az ember nyolc éven keresztül ugyanazt a dolgot csinálja. Nagyon érdekes feladat lehet a kommunikációs stábjukban kitalálni, hogyan oldják meg, hogy kormányon ne úgy beszéljenek, mint ellenzékben, és mégse legyen túl önellentmondásos az átmenet. Hát eddig ezt bukták, reméljük, az ország annyira nem fogja.

De más miatt is érdekes a helyzet. Leírtuk már párszor, hogy kommunikációs szempontból pezsgő négy évet várhatunk, mert most három párt gyepálhatja a kormányt, és az ellenzékiek is egymást. Nos, itt az idő. A Fidesz mindeddig olyan témákat dobott be a napirendre, amik javarészt szimbolikusak, és amikben totálisan uralják a terepet. Itt az első lehetőség, amikor olyan vidékre tévedtek, amiben rosszul állnak. Így kezdett az MSZP is 2006 nyarán, a Fidesznek most két szerencséje van az akkori állapothoz képest. Egyrészt nem a miniszterelnök viszi el a balhét, másrészt egyelőre nincs az ellenzéknek egyetlen jól kivehető, egyértelműen vezető, kormányzati alternatívaként is megjelenő pártja. Egyelőre nem lesz orbántakarodj, de csak ezért nem.

Ma a Trianon-témának köszönhetően még a szimbolikus témáé a vezető szerep, de hétfőtől itt a lehetőség az ellenzéknek, hogy megmutassák, mit tudnak. A Fidesz, önmaga szempontjából elég hülye módon, feldobta nekik a magas labdát. Kíváncsian várjuk, mire mennek vele.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr92056633

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forgatókönyvek 2010.06.05. 10:41:06

Az alábbiakban a csontfeltáró... Akarom mondani, a tényfeltáró bizottság sajtótájékoztajának két lehetséges, ámbátor feltétlenül fiktív forgatókönyvét vázolnám.1. forgatókönyv:Hölgyem és Uraim! Ezúton kérünk elnézést a magyarországi devizahiteles ...

Trackback: III/III -> NBH -> UD Zrt. -> Katonai elhárítás 2010.06.05. 09:47:13

Most, amikor Kósa és Szijjártó rémhírterjesztő, felelőtlenül közveszélyes mondatai a nemlétező államcsődről lassan már nem csak a forintot, hanem a zlotyit meg dollárt megrengetik, egy kicsit elsikkadni látszik az a momentum, hogy a honvédség rapid lef...

Trackback: Kósa Lajos megbolondult? 2010.06.04. 19:46:04

Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit Kósa mondott. De ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat. „Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk...

Trackback: Tranzfikció 2010.06.04. 18:28:57

- Halló, Zolikám. Itt Kamarássy beszél.- Jelentkezem, képviselő úr!- Zolikám, akkor ahogy megbeszéltük, megvan az euró?- Természetesen, képviselő úr. Átváltottuk.- Mennyin, Zolikám?- 273-on, képviselő úr.- Jól van, rendben. Mert egy óra múlva bejelente...

Trackback: Rémes hírterjesztők 2010.06.04. 18:28:14

A Büntető Törvénykönyv 270. paragrafusa szerint "aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt – vagy való tényt oly módon elferdítve – állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar...

Trackback: Illetékes Elvtárs megszólalt 2010.06.04. 18:27:39

Ha Kósa Lajos megszólal, arra oda kell figyelni. Most pedig megszólalt. Nem kicsit. Nagyon.Nem tudom mondjuk, hogy Kósa Lajosnak jutott-e bármiféle kormányzati szerep vagy funkció az átadás-átvételben, amiről nem mellékesen a témában legautentikusabb F...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.06.04. 18:04:56

A szerző szerint: "Egy hetet se kellett várni a kormányalakítás után, és máris megvolt a második Orbán-kormány első jelentősebb elkúrása."

Ugyanis a szerő szerint: "előbb Kósa, majd Szijjártó is véletlen majdnem bedönti a forintot."

A forint járt már 320FT/Euro árfolyamnál is, akkor nem rettegett a szerző úr, most, viszont minden ingadozást igyekeznek a propagandisták a Fidesz nyakába varrni.

Az meg sem fordul a szerző fejében, hogy a költségvetéssel kapcsolatos olyan adatok kerültek napvilágra, amelyek annak tarthatatlanságára utalnak. A költségvetést nem az éppen megalakult kormány készítette.

Talán megint hazudni kellene, annak érdekében, hogy a szerző által kedvezőnek képzelt FT/EURO árfolyam kialakuljon?

Blau t 2010.06.04. 18:09:15

Biztos, hogy elkurták? Vagy csak akartak egy nagyot szakítani? Ha például K. Lajos tegnap délelőtt 100 millió forintért vett eurót és azt ma délután eladta, akkor most van kb. 107 milla a zsebében egy nap alatt nem rossz kamat. Szerintem ez is van annyira feltűnő - különösen azok után, hogy ma még rá is erősítettek a baromságukra - mint ha egy csapat két, három gól előnyről rendszeresen veszít.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.04. 18:34:44

kosa kifizeti a hitelkulonbozetemet, amit okozott, a seggfej! miattam meg is oszthatjak a sok hulyevel!

Walter Melone (törölt) 2010.06.04. 20:29:58

orbán sohasem fog besározódni. ő érintetlen lesz.

ezért lettek a helyettesei.

okos húzás...

jetcool 2010.06.04. 21:42:17

@Vidéki: amikor a forint 320-nál járt, akkor a válság közepén jártunk, most pedig mindenki arról beszél, hogy vége a válságnak, megindul a lassú növekedés. a költségvetéssel kapcsolatban nem került nyilvánosságra semilyen adat, maximum a fidesz tud valami új fejlemény. ebben az esetben illene ezeket nyilvánosságra hozni, nem pedig ijeszegetni. mindamellett a mai és tegnapi nap során pozitív hangulat uralkodott a tőzsdéken a fenti bejelentésig más jelentős információ nem látott napvilágot. a tőzsdék mellesleg egy-egy hírre azonnal reagálnak.

jetcool 2010.06.04. 21:45:27

én azt várom, hogy mikor szólal már meg valaki az ügyben. érdekelne ebben a helyzetben a miniszterelnök és/vagy a pénzügyminiszter vélemény, valamint az ellenzék is megszólalhatna, itt az első (?) lehetőség, hogy érdemben kritizálják a kormányt. (az mszp-nek persze semmiféle erkölcsi alapja nincs kritizálni ebben a témában a kormányt, nem is rájuk gondoltam)

Vidéki 2010.06.04. 23:34:57

@jetcool: Ezt a trükköt már eljátszották néhányszor a propagandista elvtársak.

Csak eddig Orbánt nyilvánították bűnösnek, valahányszor a forint gyengült.

Amikor viszont utána a forint erősödött, azt már nem Orbánnak tulajdonították. Egyszerűen megfeledkeztek róla.

Utána lehet nyálazni a sajtóban.

Most annyi változott a propagandában, hogy pihent agyú propagandisták lementek Kósába.

jetcool 2010.06.05. 00:35:20

@Vidéki: "Ezt a trükköt már eljátszották néhányszor a propagandista elvtársak."
sajnálom, nem teljesen értem mire utalsz ezzel.

egyébként meg a fidesz nyilatkozatok nem csak a magyar forintot, és tőzsdét rázták meg, hanem más tőzsdékre is hatással volt. remélem érzed mennyire nagy felelőssége van a fidesznek ebben a helyzetben.

Vidéki 2010.06.05. 08:59:34

@jetcool:
Arra utalok, hogy ha vennéd a fáradságot és utána néznél korábbi sajtóhíreknek, láthatnád, hogy többször vádaskodtak azzal, hogy a forint gyengülése mögött az áll, hogy Orbán szól a valós helyzetről és nem a "hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal" bejáratott technikáját alkalmazza.

Egyébként messze elrugaszkodsz a valóságtól, amikor ezt a szerepet tulajdonítod nem túl nagy mééretű országunknak:

"a fidesz nyilatkozatok nem csak a magyar forintot, és tőzsdét rázták meg, hanem más tőzsdékre is hatással volt(ak)."

Blau t 2010.06.05. 09:30:33

@Vidéki: Az árfolyam az utóbbi hetekben 270-275 Ft/Eur körül stabilizálodott. Így volt ez még csütörtök délelőtt is. Aztán Kósa megszólalt és az árfolyam meglódult. Ezt persze lehet kellő naivitással véletlen egybeesésnek hinni. De másnap a zuhanás megállt sőt volt némi korrekció is. Erre megszólalt Szijjártot és a forint radikáliasn tovább romlott. Kósa még - elvileg - lehetett szimplán hülye. Az ismétlés Szijjártó részéről már nyilvánvalóan tudatos károkozás.
Egy euró április közepén 263,63 forintba került, pillanatnyilag 288,62. Ez tudod mit jelent? Azt, hogy a magukat nemzetinek nevező politikusoknak hála a nemzeti vagyon 9 százalékkal leértékelődött. De ha nem akarsz ilyen nagyban gondolkodni, akkor elég, ha tankolsz a kocsidba. Egy átlagos tankolás 5-600 forinttal többe kerül, mint két hónapja, de a jelenlegi árfolyam stabilizálódása esetén két héten belül még kb. ugyanennyit fog drágulni az üzemanyag. Azt évek óta hallgatjuk a Fidesztől, hogy a mocsok bolsik irreálisan emelgetik a gáz árát. Erre mit csinál a Fidesz ország - világ felé üvölti, hogy csökken az áram ára és suttogva közlik, hogy a gázé meg emelkedik. Azt már csak csendben teszem hozzá, pl. Budapesten az áram 2 százalékkal lesz olcsóbb, míg a gáz kb. 15 százalékkal drágul. Hu de nagyon jól jártunk!!! Te is!

E-one 2010.06.05. 09:35:28

@Vidéki: kritizálod azt a mondatot, hogy "a fidesz nyilatkozatok nem csak a magyar forintot, és tőzsdét rázták meg, hanem más tőzsdékre is hatással volt(ak)." pedig így van sajnos. nyilván nem tűnik logikusnak, de gondolj bele, egy olyan instabil és érzékeny nemzetközi gazdasági környezetben, mint a mostani, nagy súlya van, ha egy újabb kelet-európai állam vezetői kezdenek el arról beszélni, hogy államcsőd van

Vidéki 2010.06.05. 10:08:48

@E-one: A káosz elmélet a meteorológia területén mutat szép példákat.

Egy híres matematikust idézve:

"Egy instabil helyzetben egy pillangó szárnycsapkodása Madagaszkáron, egy hatalmas trópusi vihart válthat ki a Karib tengeren."

Nem tudom elképzelni, hogy a világgazdaság helyzete ennyire instabil lenne, hogy a mi "szárnycsapkodásunk" ekkora "vihart" lenne képes kiváltani.

jetcool 2010.06.05. 14:12:10

@Vidéki: nézd, az hogy te nem tudod elképzelni az a te személyes hited. hitkérdésben nem hiszem, hogy meg tudlak győzni. talán egy brókernek jobban hiszel mint nekem:
videa.hu/videok/hirek-politika/forint-2MQM7ZCUCSm8TiDv

nem minden magyar hírnek van ekkora hatása, de most sikerült nagyon rosszul időzíteni ezeket a mondatokat. pedig csak rajtuk múlik, hogy mennyire fogalmaznak erősen, túlzóan, vagy visszafogodtan, a valóságnak megfelelően. ma délelőtt varga mihály is cáfolta a tegnapi kijelentéseket, csak hogy kicsit csillapítsa a kedélyeket. kérdés, hogy ez mire elég, mennyire tudja megnyugtatni a piacokat. megjegyzem ma is csak csontvázakról beszélt, de számokat nem mondott. szerintem ez hiba.

azt is hozzátette, hogy a költségvetés konszolidált helyzetben van, de a hiány nem tartható, de hogy mennyire nem tartható, azt nem tudjuk. nem mindegy, hogy 3,8%-os hiány helyett 4%, 4.5%, vagy 5%-os hiány várható. és az se mindegy, hogy mi fogja okozni a nagyobb hiányt. véleményem szerint máv, és bkv konszolidációja lesz a két fő tétel, ezeket valószínűleg az eu és az imf is engedi. de túl nagy újdonság nem fog kiderülni.

jetcool 2010.06.05. 15:08:12

még valami: az előbb mikor írtam, még nem olvastam teljesen végig varga nyilatkozatát. megnyugató hogy a 3,8%-os hiánycél betartásáról beszélt, valamint arról, hogy az euró bevezetése a cél. így legalább a célokról tudunk valamit, ez már fejlődés az eddigiekhez képest, de én meglettem volna a 2 napos pánik nélkül.

Vidéki 2010.06.05. 15:35:02

@jetcool:
"A forint árfolyama az elmúlt napokban a közép-európai valuták árfolyam-alakulását követte“ – mondta az államtitkár.(HVG mai száma)

A környező országok fizetőeszközei is romlottak a forinttal párhuzamosan, noha költségvetésükről nem derültek ki olyan anomáliák, mint a mi költségvetésünkről.

Akkor talán elképzelhető, hogy "nem mi fújjuk a passzátszelet".

jetcool 2010.06.05. 16:51:34

@Vidéki: nem csak én gondolom, hogy miattunk zuhantak a külföldi tőzsdék, külföldön is ezt mondják. a szijjártó beszéd hamarabb kapott nyilvánosságot, mint az amerikai munkaerőpiaci adatok.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=5&k=2&i=134144

egyébként meg az államtitkárnak az az érdekes, hogy csökkentse a fidesz és a kormány felelősségét a témában, ezt nyilatkozatokkal próbálja elérni, de nézz meg egy ábrát csütörtökről a kósa nyilatkozat hatásáról. látszik, hogy a forint teljesen elszakadt a régió valutáitól. szerintem ezzel nehéz vitatkozni.
www.portfolio.hu/img/upload/2010/06/ftdureljobb100603.jpg

jetcool 2010.06.05. 16:52:38

*érdekes helyett érdeke

Vidéki 2010.06.06. 10:53:54

@jetcool:
A Hírszerző mai cikke rámutat arra, hogy a propagandisták Fideszt sározó szövegei nem tükrözik a valóságot:

Francois Fillon (Francia miniszterelnök) a kanadai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken azt találta mondani, hogy „nem aggódom az euró-dollár paritás miatt”.

Kijelentése után az euró a 2006-os mélypontra zuhant a dollárral szemben.

A francia kormányszóvivői iroda egy helyesbítő közleményben próbálta megnyugtatni a piacokat, mondván a francia miniszterelnök valójában nem az euró-dollár paritására (egyenértékűségére) gondolt, hanem a jelenlegi árfolyamszintre.

A helyesbítés azonban már nem sokat segített a helyzeten, ugyanis a miniszterelnök nemcsak arról beszélt, hogy euró-dollár paritást szeretne, hanem arról is, hogy az euró-dollár évek óta nem tükrözi a valóságot és tönkrevágja az európai exportot.

Az euró gyengítésén keresztül sikeresen megszánkáztatták a lejtőn a térségbeli devizákat, például a cseh koronát és a lengyel zlotyt is. (Hírszerző 2010. jun.6.)

jetcool 2010.06.06. 13:29:13

@Vidéki: nézd, végignéztem a bloomberg oldalán az összes főbb helyen levő hírt. találtam 2010.06.03.-ai hírt is, tehát ha az hírszerzőnél említett nyilatkozat fontos lenne akkor még ott kellene, hogy legyen, de nincs ott. Ellenben több helyen találkoztam a hungary, szijjarto, és hasonló ismerős kifejezésekkel.

másrész az általad említett cikk (www.hirszerzo.hu/cikk.csattanos_valasz_trianonra_szijjarto_es_a_francia_kormanyfo_megfektette_europat.153644.html) se vitatja, hogy a kósa és szijjártó féle nyilatkozatok segítettek a külföldi tőzsdék bedöntésében.

harmadrészt: én pénteken napközben követtem a ConcordeTrading twitterén keresztül az eseményeket, és abból kitünt, hogy már az amerikai munkaerőpiaci adatok nyilvánosságra kerülése előtt, a szijjártó sajtótájékoztató után minden esik.

azt gondolom, hogy téged lehetetlen meggyőzni. nagyon erősen hiszel abban, hogy aki a fideszt bírálja az propagandista, sárdobáló. nem akarom megsérteni a hitedet.
süti beállítások módosítása