/>

A hidegháború vége

E-one 2010.06.13. 00:44

Inkább foci, mintsem Fico - nem elég, hogy most először játszanak a vb-n, Szlovákia választott, és ha igaz, amit az exit poll mutat, büszkék lehetnek magukra. Az evidens, hogy az ottani magyaroknak (de még az ottani szlovákoknak is) ettől most jobb, de ami odaát történik, az itt is nagy változásokat hozhat.

Először is: óriási hír, hogy végre normális lehet az itthoni közhangulat is, ha szóba kerülnek a határon túli magyarok. Az, hogy a négy évig tartó hidegháborúnak vége, jó időre megfosztja a magyar kormányt is a nemzetiségi ellentétek forszírozásának lehetőségétől. Pedig nagyon kényelmes dolog egy jó ellenségképpel népszerűnek maradni, de most más idők jöhetnek. A kormányunk három témával tudja népszerűsíteni magát: az elődök elszámoltatásával, a gazdasággal, és hogy a határon túli magyarokat hogy elnyomják. Az első legyen a szocik baja, a harmadik most nagy eséllyel kilőve - nincs más megoldás, nagyon jó gazdaságpolitikát kell csinálni. És ezzel pártszimpátiától függetlenül mindenki jól járhat.

Aztán ott a szélsőségek gyűlölet- és pánikkeltése, hogy a szlovákok milyen borzalmasak. És hogy ezért utáljunk minden szlovákot. Kész, vége, ennyi. Egyébként iszonyú kíváncsi vagyok, mit szól egy vérjobbikos ahhoz, ha mondjuk úgy jön ki, hogy a magyarok bemennek egy koalícióba a liberálisokkal együtt, de majd megoldják.

És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az eddigi adatok alaján látványosan alulmaradt a határon túli magyarok elzárkózóbb, jobboldalibb része a többség felé nyitottakkal szemben. Az, hogy az MKP, amit a Fidesz mindig is erősen támogatott a Híddal szemben, kikapott a másik magyar párttól, világos jelzés a kormánynak. Nem lehet politikai érdekek és szimpátiák mentén Magyarországról meghatározni, ki lehet az egyetlen hiteles képviselője a határon túliaknak, és talán nemzetpolitikai tervek kidolgozása előtt nem ártana megkérdezni az érintetteket nem csak a Fidesz-székházon vagy a Parlamenten, hanem az országon kívül is.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr1002077444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gettópolitika 2010.06.14. 09:29:33

A határon túli magyarok nem elszigeteltségben élnek. Hogy ki magyar, szlovák vagy román, már egyáltalán nem olyan kérdés, mint évtizedekkel ezelőtt. (Tomáš Halász/TASR) Kiesett a parlamentből a szlovák választáson a Magyar Koalíció Pártja, bejutott...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.06.13. 09:51:48

Elhiszem, hogy van alapja a lelkesedésnek akkor, ha Radicsova (Radics Ivett, no) első intézkedései kettejikeként eltörli: a nyelvtörvényt, és a kettős állampolgárság tiltását.
Amúgy Orbán helyében villámgyorsan és elsőként mennék el ehhez a csajhoz egy kis beszélgetésre...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.13. 10:37:37

1. Ha Fico és csahosai eltűnnek a hatalomból, az mindenképp jó hír nekünk, de szerintem még a szlovákoknak is.
2. Számomra ezzel majdnem teljesen egyenrangú, hogy a párbeszédet kereső magyar párt jutott be, és a konfliktust kereső meg kiesett. Tejesen egyetértek az alábbi két mondattal: "Az, hogy az MKP, amit a Fidesz mindig is erősen támogatott a Híddal szemben, kikapott a másik magyar párttól, világos jelzés a kormánynak. Nem lehet politikai érdekek és szimpátiák mentén Magyarországról meghatározni, ki lehet az egyetlen hiteles képviselője a határon túliaknak, és talán nemzetpolitikai tervek kidolgozása előtt nem ártana megkérdezni az érintetteket nem csak a Fidesz-székházon vagy a Parlamenten, hanem az országon kívül is."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.13. 11:58:25

Ha lesz autonómia, akkor elmondhatjuk ezeket.

Addig elmondhatjuk, lehet, hogy kaptunk 4 év haladékot. (Lehet, hogy a mostani kormány ravaszabban lesz magyarellenes.)

Egyébként én nem emlékszem egyetlen alkalomra sem, mikor a gonoszszélsőjobb azt mondta utálnunk kell az összes szlovákot.
Ellenben világosan emlékszem, hogy sokszor mondták, hogy nem a tót nép az ellenségünk, hanem a magyarellenes tót politika.

De hát neked is kell egy ellenségkép. Te sem vagy más, te sem vagy más.
süti beállítások módosítása