/>

Vörös hazugság

E-one 2010.11.08. 16:43

Újabb vészhelyzet Kolontáron, az eső mossa bele a nem rendbetett földekről a vörösiszapot a patakba - szólnak a hírek. Azazhogy jelezte az MTI, és vette át tőlük nagyjából minden magyar médium, naná, miért is ne bízzanak meg bennük. Ez persze magában foglalja azt is, hogy ezek szerint eddig minden rendben volt, sikerült a károkat legalább részben helyrehozni, szép az élet. Amivel egy baj van csak: hogy tudniillik egész konkrétan nem igaz.

Erre szemtanút is fel tudok hozni, jobb híján saját magamat. Munkámból adódóan néhány nappal a borzalom után voltam Devecseren, múlt héten pedig ott és Kolontáron. És körülbelül mintha semmi nem történt volna a kettő közti időben. A kisváros és a falu még mindig vörösben áll, a pocsolyák még mindig ugyanúgy iszaposak, az az undorító kémialaborszag még mindig ott van, a kolontári házakban majdnem bokáig érően áll a vörösiszap (mégis mit hittek, az első eső nem fogja belemosni a patakba?), és ami a legnagyobb hazugság: ki mondta azt, hogy a patak vize kitisztult? Alig néhány nappal ezelőtt még két színből állt. A szélén rozsda-, középen égővörös.

Az igazán jó kérdés az, miért esik jól az MTI-nek és szinte a teljes magyar sajtónak nyilvánvaló hülyeségeket leírni. Ettől nekik nem lesz több pénzük, sem nagyobb olvasottságuk - sőt, pont fordítva, azzal lehetne jól eladni mindent, ha arról beszélnének folyamatosan, mekkora hatalmas nagy baj van -, nincsenek jóban olyan cégekkel vagy állami vezetőkkel, akiknek érdeke volna azt mutatni, hogy máris mindent rendberaktak. Egyedül a lustaság játszhat be: sokkal egyszerűbb nem odamenni, hanem csak átvenni azt, amit a nyilván elfogultak mondanak a helyszínről. De akkor is, elég csak egy ember, aki odanéz, látja, mi van, és nem, mégsem írja meg, hogy minden ugyanolyan rettenetes, mint egy hónappal ezelőtt?

Nem felháborodva, hanem teljesen értetlenül keresem a válaszokat. És fogalmam sincs.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr732433899

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Victor András – A VÖRÖSISZAP-KATASZTRÓFA KÉMIAI HÁTTERE 2010.11.12. 08:45:03

Az alumíniumot bauxitból állítják elő. A bauxitnak (a benne lévő nedvességet nem számítva) kb. 60%-a alumínium-oxid és 20%-a vas-oxid. A többi tulajdonképpen homok és más fémek oxidja. Vörös színét is a vas(III)-oxid adja. Első lépésként tömény nátron...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stratez 2010.11.08. 18:53:45

És kigondolta azt, hogy ami történt, az egy hónap alatt meg nem történtté lehet tenni. Ettől még az ország elképesztő erőfeszítéseket tett a helyzet javítására, azt meg felesleges fikázni, mert ez az írás meg éppen ezt teszi.

A szerelő 2010.11.08. 19:04:40

@stratez: "az ország elképesztő erőfeszítéseket tett" LOL
ez még az ország lakosaira sem igaz, nem hogy az egész országra :) azt tudjuk, hogy lehetett segélyeket adni, pénz, bármennyit befizetni, még most is. de hol van az a pénz, mert nyoma sincs?

szép új világ 2010.11.08. 19:05:46

@stratez: az első egy bérkommentelő a nol.hu-ról! Elképesztő.

egyszerhopp 2010.11.08. 19:07:44

( @stratez: Az elképesztő erőfeszítések eléggé szordínóban lettek előadva ! )

A magyar újságíró nyilván olyan, mint a magyar rendőr : a fűtött irodát jobban kedveli, minta hideg és veszélyes közterületet, nem beszélve az éjszakai fenyegető telefonokról.

bencefi 2010.11.08. 19:16:11

Egyetértek a posztíróval, csak nem Devecseren járt, hanem Devecserben

2010.11.08. 19:19:44

Leszögezem, szörnyű dolog ami ott történt. Nem voltam a helyszínen, de láttam olyan képeket, amelyek nem jelentek meg a sajtóban.

Tehát tisztában vagyok azzal, hogy ott és akkor rengeteg dolog tönkrement. Házak, legelők, veteményesek, életek...

Még eleinte a magyar lépések is el lettek ismerve a katasztrófaelhárítás profizmusában.

Viszont azóta csak a kapkodást, az átgondolatlan cselekedeteket látom.

Rombolunk, gátat húzunk, megint rombolunk, kell még egy gát, most házakat építünk, megint gátat húzunk... Ja nincs még elég? Akkor legyen még egy gát a vasútnál...

Fel sem tudom sorolni, hogy mennyi gátat húztak fel. Most jönnek az újjáépítések a szerencsételen embereknek, akik lakhatás nélkül maradtak. Ez szép és emberséges.

Csak a hátterét nem lehet látni ennek. A hír lecsengett, a kutyát nem érdekli már a téma. Viszont nagyon sokan, nagyon jól megszedik magukat ezen.

Ennyit a nagy önzetlenségről.

jazzcool 2010.11.08. 19:40:48

megtaláltam az eredeti MTI-hírt, ebben szó sincs újabb vészhelyzetről, azaz a hírfelhasználók torzítják el a jelentést:

"Ismét nagy mennyiségű gipszet és savat kell önteni Kolontárnál a Torna-patakba, mert a hétfő reggel óta tartó esőzés miatt újra élénkvörös lett a patak vize, és a szakemberek attól tartanak, hogy a lúgosságot mutató pH-érték ismét emelkedhet.
Vízügyi szakemberek az MTI-nek elmondták, hogy a folyamatos mérések szerint a Torna-patak vizének pH-értéke a 14 fokú skálán jelenleg 8, ez a mutató általában 7-es a nem szennyezett folyókban, folyóvizekben.
Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa után a patak vizének pH-értéke 13,5, a Marcal folyóé 12-es volt.
A patak vizének a jelenlegi mérések szerint nagy a sótartalma, a vezetőképessége megugrott, és a szennyezőanyag minden bizonnyal erősen elszínezi, megfesti majd a Marcalt is, de komoly veszélyt nem jelent - közölték szakemberek.
A Torna-patakba főként a még nem kármentesített mezőgazdasági területekről jut be az esővízzel a vörösiszap, a zagytározó kiszakadt részét egy három méter magas védősánccal vették körbe, és két lecsapolóárkot is kiépítettek. A tározóból csorgó vizet egy közömbösítőhelyre vezetik és így juttatják vissza a patakba.
A vízügyi szakemberek elmondása szerint a Torna-patak 25 kilométeres szakaszán 55 hektárnyi földterület szennyeződött, ezen a kármentesítést öt héttel a katasztrófa után még nem tudták elkezdeni. A Marcal folyó és a Torna-patak mentén több helyen is sok tonnányi gipszet és több száz liter savat halmoztak fel, hogy szükség esetén azokkal próbálják meg közömbösíteni a víz lúgosságát, s így a szennyeződés ne érhesse el a Duna főágát."

csorsza 2010.11.08. 19:53:59

@bencefi: De, Devecseren járt. Errefelé így mondjuk mi... :)

Táskás Tóni 2010.11.08. 19:54:01

Az össze-vissza megépített gátak, a rászorulóknak késedelmesen, vagy sehogy átutalt pénzek mind azt mutatja, hogy sem Illés , sem Bakondi sem a belügyminiszter nincsenek a helyzet magaslatán.Pedig nagyon verték a mellüket.

karosszékely 2010.11.08. 19:58:48

@bencefi: Ne beszélj már hülyeséget, légy szíves.

Normális 2010.11.08. 20:07:13

Az összes hülye újságírót visszazavarnám 8-ikba, kémiaórára, ahol tanítják az alumíniumgyártást is. Ha nem felejtették volna tökéletesen el, akkor nem cikkeztek volna radioktivitásról meg egyéb hajmeresztő ökörségekről.
(Ja, és a kémiatanáraikat meg seggberúgnám, hogy ennyire semmitérően tanítottak...)
Mintha nem lenne 10 ember halála, meg egy háromnegyedmillió tonnás iszaplavina elég nagy szenzáció...

seahawks 2010.11.08. 20:30:16

@szép új világ: szerintem meg a mno.hu-ról...

szép új világ 2010.11.08. 20:37:52

@seahawks: ott mióta lehet kommentelni?

flippant 2010.11.08. 20:38:34

Miért? Miért? Azért amiért 10 kisdisznó születését kellett hazudni a 3 helyett. Azért amiért sikerült 3 év alatt teljesíteni az 5 éves tervet.

Nem elfelejteni:

MSZMP = MSZP + FIDESZ

Egyik kutya, másik eb!

szép új világ 2010.11.08. 20:44:27

@seahawks: mármint a jobbos hozzászólók általában teljesen elborítják a baloldali újságok fórumait.

igazi hős 2010.11.08. 20:48:53

@flippant: Klasszikusokat pontatlanul idézni nagyobb hiba, mint MTI híreknek hinni...

Harcimaci 2010.11.08. 20:57:57

@A szerelő: Megvan az a pénz csak a költségvetésben..... Mint a nyugdíjpénztári pénzek....

Bruhahaha 2010.11.08. 20:58:38

Annyi pénzből amennyit a magyar polgárok/civil szervezetek/egyéb -kivéve pártunk és kormányunk- összedobtak már lassan fel lehetne építeni egy új falut egy új gyárral, de ehelyett a mérhetetlen mennyiségű iszap odébb pakolása és a gyár államosításának előkészítése megy még mindig.

Ideje lenne lassan belátni, hogy ekkora katasztrófa esetén sajnos nem lehet az eredeti állapotot helyreállítani, csak pár évet segíteni a természetnek a rendbetételben. Kérdés az, hogy szabad-e embereket ilyen környezetbe visszaengedni és hamis illúziókat dédelgetni, hogy minden újra jó lesz.

Nyilvánvaló, hogy az iszappakolásra elköltött milliárdokat ki fogják fizettetni a "felelőssel", azaz minden magyar polgárral. Ne gondoljuk azt, hogy a kimutathatóan (számlával igazolt) elköltött pénzek nem a mi adóforintjainkból költődnek most és később, illetve az egyéb járulékos költségek, mint a mentésben résztvevők költségi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.08. 21:10:23

Szerinted miért gúnyolják Magyar Tévirati Irodának?

Egyébként a vörös színtől nem kell annyira megijedni. Azt a vas-oxidok okozzák. Azok még jó darabig maradnak, viszont nem különösebben veszélyesek. A veszélyes lúgot viszont egyrészről lassan semlegesíti a levegő szén-dioxid tartalma, másrészről annak nagy része minden bizonnyal már lement.

rockjano_ 2010.11.08. 21:21:17

Kedves E-One és többiek. Szerintetek mi lenne a jobb megoldás???

Az egészet lerombolni és újjáépíteni a falut, vagy tényleg mepróbálni kipucolni házakról vakolat lever, földcsere nagy területen stb... stb... (ha egyáltalán lehetséges)

Tényleg komolyan kérdezem mert én sem tudom.

Az elején mindenki el akart menni mostmeg a legtöbben (ahogy hallom) már inkább maradni akarnak.

Ami az egészet illet a szokásos dolog játszódik, amíg kommunikációs szempontból jó volt a kormánynak addig ott volt mindenki. Mostanra a varázs megszünt az újjáépítés nehézkes nyomorára senki nem kiváncsi. Majd ha kész házakat lehet átadni, akkor majd megint mennek :-).

Nem állítom hogy ha más volna kormányon más lenne persze.

Amúgy nulláról újjáépíteni egy falut azért hatalmas pénz valszeg, nemcsak házak kellenek hanem utak és minden más is.

Pásztörperc 2010.11.08. 21:22:17

@Lord_Valdez: Van még abból: ez okozza azt a bizonyos szúrós szagot, és nem is segít ezen más, csak az eső. Az szépen kimossa a lúgot a patakba. SZVSZ ez a rozsdás szín úgy durván hóolvadásig marad meg; aztán két-három év, amíg a patak élővilága újratelepül Ajka felől.

Az új gátak egyébként nem fölöslegesek, csak az újabb iszapár megállítása szempontjából (mivel hogy olyasmi a víz elfolytán többé nem jöhet). Vannak más szempontok is, mint pl. a munkavégzők, ill. anyaxállítók pénzhez juttatása...

Pásztörperc 2010.11.08. 21:26:02

@rockjano_: @rockjano_: A vakolatot nem kell leverni — csak ha fehérre akarod festeni a házat, mert a mészen a rozsda bizony átüt.

A földet egyáltalán nem kell kicserélni. Az iszapot össze kell róla kotorni: az, ami ott utána ott marad, a talajnak kimondottan használ. (Ezt a használt képzeld vastag betűvel!)

Táskás Tóni 2010.11.08. 21:40:18

@rockjano_: Edelényből és Felsőzsolcáról is hamar eltüntek. A szerencsétlen emberek pedig maradnak az összes bajukkal, szörnyű lehet ez az érzés.@Pásztörperc: Jól mennek mostanában a bányák ,gondolom ott nincsenek kifizetetlen számlák, csak a vörösiszap sújtotta térségbe megy át nagyon nehezen a pénz, pedig biztosan elég sok pénz összegyűlt.Az egyik faluban 5 millió!!!! ft előleget adott a kormány az önkormányzatnak. A pénz elfogyott, a helyreállítási munkák pedig leálltak.Felháborító!!!.

rockjano_ 2010.11.08. 21:41:32

@Pásztörperc: Nem voltam ott személyesen de TV-n keresztül elég borzasztóan nézett ki.

El tud -e ez a vörös izé valaha (2-3év) alatt takarodni???
Mit szól a mezőgazdaság a szennyezéshez???. És a szálló por ami száradás után marad (na nem most de majd jövő nyáron?????)

Lehet még ebből lakható falu valaha???

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.11.08. 21:43:56

Olvass alaposabban.
Az a lényeg, hogy megint nő a víz ph-ja, nem a színnel van a baj.

ostván 2010.11.08. 22:06:08

Az a legrosszabb, ha a politika elkezd beleavatkozni a munkába. Meg amikor az állam akar rendet tenni (abszolute nem értenek hozzá).
Az ott lakókat viszonylag ésszerű összegekkel kártalanítani lehetne. De akkor hogy tudnának a politikusok csillogni a reflektorfényben és hogy tudnák realizálni a kisded lenyúlásaikat (ez - sajnos - pártsemleges).
Pár évvel ezelőtt a MOL okozott ott a Dunántúlon egy kis kárt. Akkor nem avatkozott be a politika, símán elkészült a helyreállítás. Megkérdezték az ott lakókat, ki mennyit kér az elszenvedett kárért, aztán kifizették nekik. A MOL többre számított. Igaz, ott nem voltak ügyvédek.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.08. 22:13:44

Orbán és Pintér szégyelje magát, ez nekik megoldás.
Teljes a káosz, csak a jól fizetett fideszes ügyvédek járnak jól. Álszent trógerség, rosszabbak mint a szocik!

D4D 2010.11.08. 22:37:46

Ezt egyáltalán össze lehet onnan valaha takarítani?

Amikor a híradóban láttam, hogy a 10-20 centi vastag iszapmasszát kotorták partvisokkal meg hólapátokkal, hát az jutott eszembe róla, hogy a Boszporusz fölé is lehet hidat építeni gyufaszálból, csak kurva sokáig tart.

Azt meg nem hiszem el, hogy ez a cucc nem szivárgott le a talajba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.11.08. 23:08:05

Az MTI egy kalap szar, bérhülyék menhelye. De:

Aki az MTI híreiről ír, az ne két másik hatásvadász bérhülye-csoport honlapján megjelent cikkről írjon, hanem közvetlenül az MTI-től kapott hírről. A hír nem állította azt, hogy a patak már kitisztult, hanem azt, hogy újra égővörös színű. Az utóbbi időben lehetett már rozsdavörös is.

A hír azt sem állította, hogy már rendbe lettek téve a dolgok, hanem azt, hogy ahol a földeken még nincs összetakarítva ez a mocsok, onnan most viszi az esővíz a patakba, ahogy arra feltehetően mindenki számított. Most elmondják, hogy még nincs vége a dolognak, elmondták, hogy mit tudtak a további bajok ellen kitalálni, és hogy a patak 25 km-én még hozzá sem tudtak kezdeni a kármentéshez.

Ha valaki haragszik a kormányra vagy az újságírókra, az lehet dühös, ámde nem kell azt a dühöt egy eléggé félremagyarázott hír ürügyén kiadni. Jöhet az csak úgy, egymagában is.

A házakban álló iszap kétségkívül nagyon elszomorító lehet, láttam, hogy micsoda takaros házakat öntött el a mocsok. De egy lapát talán segíthetne abban, hogy legalább ne bokáig érjen a szar. Akit baj ért, az ne kizárólag mástól várja a segítséget, meg követelje azonnal a kormánytól a 200 m²-es családi házat, hiszen a 80 m² kicsi, hanem rendezkedjen be ideiglenesen abba, ami maradt, meg abba, amit hirtelenjében elő tudnak teremteni nekik mások. Valamennyire biztosan ki lehet takarítani egy hónap alatt egy ház padlóját, és legalább nem az esőben kell aludniuk. Segítsenek magukon, ahol tudnak, és majd a falu, a megye, meg az állam is segít, amit tud. Ha a felettem lakónak kiég a lakása, az enyémet meg elárasztja az oltóvíz, nem követelhetem az államtól, hogy azonnal adjon másik lakást. A biztosítóval való huzakodás (vagy per, ha úgy alakul) is eltart egy ideig, addig álljak térdig a vízben? A sors kibaszott velem, megpróbálok kitalálni valamit, aztán örömmel fogadom, ha az állam segítő kezet is nyújt. De nem fogom várni, hogy küldjön ide embereket, akik majd felitatják a vizet.
süti beállítások módosítása