/>

A Fidesz nem felelős a 2002-es száznapos programért, mert ugyan megszavazták, de ez csak egy politikai aktus volt, viszont mindenki, aki hagyta, hogy azt megvalósítsák, cinkos az ország eladósításában - fejtegette Pálffy István a parlamentben. Valószínűleg ez volt az a pont, ahol a vita az államadósságról végképp a szürrealitás és a pszichedélia Syd Barrett-i magasságaiba fordult, bár már addig is erős volt a próbálkozás a totális elborulásra, igaz, a néhai Syd legalább zenélni tudott. Látványos egy vitára sikerült ez, és nem egy hasznos tapasztalattal lehet most gazdagabb az, aki követte, mi is történt ma.

Persze már önmagában a témaválasztás is sokatmondó. Nem megy a jelen? Még szép, hogy nem. Beszéljünk akkor az elmúltkétévelőttielmúltnyolcévről, abban már megvan a Fidesz rutinja. Ne legyen kétségünk, jó eséllyel lehetne nagyobb összegben fogadni arra, hogy ez csak még inkább így lesz, ahogy közelednek a választások.

Matolcsy vitanyitója így is meglepő volt. Na nem azért, mintha mondott volna értelmes dolgokat, de szakítva mindazzal, amikről eddig beszélt, hirtelen egy szót sem ejtett a sikerpropagandáról. Most már nem azt magyarázta, hogy hogyan és mikor jön el az aranykor Magyarországra, hanem azt, hogy kinek a hibája, hogy nem jön el. Ez pedig talán szépen lassan azt mutatja, hogy most már az örök optimista Matolcsy sem hisz abban, hogy itt jobbra fordulhatnak a dolgok. Pedig ha már ő is borúlátó, akkor tényleg valami irgalmatlan nagy baj lehet.

Aztán jöhetett a jó négyórás vitatkozás a szoci időkről, aminek szellemi színvonalát, jövőbe nézését és végletekig kifinomult érveléstechnikáját tökéletesen szemlélteti az a gyönyörűséges Pálffy-dörgedelem. “Itt elhangzott, hogy a 2002-es száznapos programot a Fidesz is megszavazta, de az a szavazás csak egy politikai aktus volt, tehát a felelősség nem osztható szét” - mondta előbb délután fél egykor a jeles extévés honatya. Ez már önmagában is nagyon vicces volt, de sikerült tetéznie azzal, hogy alig egy órával később visszatérve a 2002-es témára már arról beszélt: “…és a cinkosok, akik némák voltak. az a pénzügyminisztérium, aki kiszámolta, hogy ez az osztogatás az adósság elszállásával jár, (...) akik nem szóltak, azok cinkosok”. Tényleg maradni kellett volna a Híradónál, ott legalább előre megírják a szöveget, sokkal nehezebb látványosan hülyét csinálni magunkból.

De a vita legszomorúbb pontja mégis egy balos felszólalóhoz köthető. Amikor az MSZP vezérszónokaként felállt Szekeres Imre (már ez a tény önmagában sírásra ösztönöz bárkit, aki hisz abban, hogy az Orbán-kormány leváltása után jöhetne még itt jobb világ), és elkezdett arról beszélni, hogy a Fidesz milyen szörnyű volt már ellenzékben is, például '94 és '98 közt hogy szembementek minden ötlettel, ami arra szolgált volna, hogy tegyék helyre, amit az Antall-kormány bűnösen elrontott. Na, ha valaki kíváncsi arra, miért kell még nagyon, de nagyon sokat dolgozni azon, hogy legyen ebben az országban politikai kultúra, értelmes vita és végre a jövőbe nézés a múlt sérelmei helyett, annak itt a válasz. Kár érte.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr174893618

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Plusz 100 000 minden tanárnak? 2012.11.06. 16:01:27

Az államadósságról szóló parlamenti vitában Pállfy István KDNP-s képviselő azt állította, hogy az államadósságra évente fizetett kamatteher elegendő lenne arra, hogy minden nyugdíjas 30 000 Ft nyugdíjemelést, és minden pedagógus 100 000 Ft béremelést k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Überspannung 2012.11.06. 21:19:16

mit panaszkodik má, hülye?
elmúltmárnyolcéves? naugye.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.06. 21:19:30

Na ja, Lendvaiék azért csinálták meg a 100 napost, mert a gonosz Orbánék megszavazták.

Amúgy nem akarták.

873ujr3rk 2012.11.06. 22:04:00

@Anti Anyag: jelzők nélkül: megszavazták.

septem 2012.11.06. 22:11:12

igazából nem is maszop és kapzsi szekta volt kormányon 2002-2010 között. aki mást mond, az minimum náci.

Kerek négyszög 2012.11.06. 22:37:31

Orbánék a sok demagógia után ugyan úgy a saját csapdájukba estek mint most. Soha semmiben nem értettek egyet ellenzékben, mindenben gáncsoltak. Semmit nem támogattak amit az akkori kormány szavazásra bocsátott, kivéve az osztogatások.
Kicsit kilóg a lóláb.
Na ezért van ilyen helyzetben most az ország. Most sem mehetnek szembe nyócév populista demagóg önmagukkal szemben. A hazudozásaik egy vergődő döglődő kutyává tették a fideszt. Mindenki tudja hogy egy végső pont felé viszik az országot. THE END.

ob.szerver 2012.11.06. 22:45:50

@Anti Anyag:

"Na ja, Lendvaiék azért csinálták meg a 100 napost, mert a gonosz Orbánék megszavazták."

Négyféleképpen reagálhattak volna:

1. A szavazás alatt frakcióülésen vannak és nem szavaznak.
2. Nemmel szavaznak.
3. Tartózkodnak.
4. Igennel szavaznak.

Tudjuk, melyiket választották. Gondolom azért mert egyetértettek vele. Miért kell ezt ragozni?

lajafix1 2012.11.06. 23:15:51

@ob.szerver: ne ragozd önkormi választás előtt egy ilyen törvényt még a Felkent Bokrosodó Párt is megszavazna.

Jót mosolygok az eddigi kommentekben megjelenő pontszerű gondolkodáson, hiányzik a folyamat szemlélet. Nem a 100 naposok megszavazása volt itt a baj, hanem az, hogy 2003 január elsején nem lett visszavonva, s 2008as vilggazd pofáraesésig vártak, illetve még fél évvel tovább, 6-7 évig csak nézték az elmászó folyamatokat. holott 2010 óta látjuk, hogy 2 nap alatt az ellenkezőjét is meg lehet szavazni az elfogadottnak...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.06. 23:26:36

Seggszájú Szijjártó éppen bejelenti: "véget vetünk a pofátlan végkielégítések rendszerének".
Belénessy Csaba MTI-vezér közös megegyezéssel távozott.
Hat havi végkielégítéssel, ami cca. 15 millió forint!

A jó édes sunyi, simlis fideszes anyátokat szarháziak!

yotta 2012.11.06. 23:26:41

Ó, édes istenem, már megint egy poszt, amivel kinyit a ballib egy gyűlöletzsákot...
Oszt mondja mán meg valamelyik seggfej, aki most a Fideszt (is) okolja a száznaposért, hogy hol volt az akkor megírva, hogy ennek forrásait majd később nem képes a mocskos tolvajbanda MSZ(M)P-s bagázs előteremteni? Miért is ne kellett volna megszavazni? Miért is ne kellett volna azt gondolni a kormányzati ciklus elején, hogy kitaláltak a szocialisták, hogyan tovább?

tükörfúró 2012.11.06. 23:27:33

Aki ott ül, már mindendki tudja, ennek az országnak (független magyar demokratikus köztársaság, korszerű jóléti demokráciaként működő szuverén magyarország) nincs jövője. Sőt, talán nem is létezett. Sosem, egy percig sem. De mit érdekli őket ez?!?!
Ők a multban gyökerező gyűlölködést akarják a jelenben pénzre, kapcsolatra, hatalomra váltani. Mind. Személyesen.Maguknak. Lexarják az országot, a többi kisembert, mindent. Felgyujtanák a két kezükkel 1 ft-ért az egészet, akár már holnap. Mind.

Rwindx 2012.11.07. 00:09:00

@tükörfúró: ja és 1100 éve se volt jövője... :)

ariete 2012.11.07. 06:36:01

Szerintem azért ami ebben az országban 20 év alatt történt legfőképpen az Őfelsége Választó Nép a felelős!.. A mindig arra szavazó, aki többet ígér.., rövid távon jól élni akaró.., múltra szemet hunyó.., az Ingyen-t és Akció-t kereső áldozatokat vállalni gyűlölő Istenadta Nép... Melynek szellemi képességei is óriásit romlottak ez idő alatt. Butultunk, na. Észre vettétek, hogy a még megdolgozott pénzért milyen silány minőségű árút-szolgáltatást kapunk??? Bizony, ezt érdemeljük meg.
És a politikusok csak tükrözik a Nép hanyatlását.
Hiába, 40 év proletár diktatúra, még ha gulyás kapitalizmus is volt néha a neve, hosszú időre tönkretette a Kultúrát... mint munka, mint szórakozás, mint politikai kultúrákra gondolok.
A világ, a konkurencia pedig meg fizetteti velünk a hibáinkat. Keményen.

tomwar 2012.11.07. 06:41:46

@yotta: Gyuloletzsak? Ne viccelj!

A helyes valas 100 napos programra: megszavaztuk, de mai ismereink szerint hiba volt elfogadni.
ENNYI.

2012.11.07. 06:51:39

Majd tartásdíj követelésnél azzal fogok érvelni, hogy a dugás csak egy szexuális aktus volt, a felelősség nem osztható szét. :-)

magyar ember teli szájjal 2012.11.07. 06:52:37

Aki szerint Orbán miatt volt gáz az elmúttnyócév, az bolond. És persze ezzel bértolnokká avanzsálok, tudom.

Csore60 2012.11.07. 07:22:05

Fel kéne tenni végre a megfelelő kérdéseket. ( Az országgyűléstől ezt ne is várjuk) Nekem lenne pár. A gengszterváltás után felszívódott több tízezer milliárdnyi nemzeti vagyon. Az elmúlt jó húsz évben befizettünk jövedelemadóban, ÁFÁ-ban, jövedéki adóban, meg mindenféle adókban nem kevés pénzt. Közben a nagy ellátórendszerek működőképességük határára jutottak. Bajban van az egészségügy, a közoktatás, az infrastruktúra, a nyugdíjrendszer...
Szóval tisztelettel: Hol a lóvé? És ne tessenek egymásra mutogatni, mert ebben minden politikai erő és politikus, aki benn volt a parlamentben erősen sáros.
Nem tudom, hogy mindaz ami itt történt ' példátlan cinizmus, 2. határtalan dilettantizmus, 3. szándékos nemzetrombolás eredménye-e. Bármelyikről is legyen szó, könyörgöm itt soha senki nem felelős semmiért? Se jogi, se erkölcsi, se politikai felelősség nem létezik? Meddig tarthatók még ezek az állapotok? Az elmúlt 20 évben szerényen számolva is akkora anyagi veszteség érte az országot, mint a 2. világháborúban.

2012.11.07. 08:37:52

@Ylim: Ez nagyon tetszik! :D

nookedli 2012.11.07. 08:39:10

@ariete: Az Őfelsége Választó Nép fejével gondolkodva, azért szavaznak arra, akire rövid távon jólétet hazudik, mert nagyon nagy xarban élünk napról napra. Nagy a bizonytalanság, az éhhalál szélén élnek többszázezren évtizedek óta. Csak erről senki nem beszél. A középpontban mindig is a karvalytőke uralói voltak. Ők tették tönkre az országot. A magyar ember alapból nem pesszimista, alkoholista stb... Ezek a karvaly elemek formálják tőkéjük segítségével az országot, médiát, a fejekben ami a zűrzavart.

Szevasztok 2012.11.07. 08:47:37

@magyar ember teli szájjal: "Aki szerint Orbán miatt volt gáz az elmúttnyócév, az bolond."

Szerintem OV miatt gáz az elmúltkétév (meg lesz a következő kettő). DE NAGYON GÁZ!

Szevasztok 2012.11.07. 08:51:42

@Csore60: "Szóval tisztelettel: Hol a lóvé?"

A válasz nagyon egyszerű. A lóvé nagyrészét FELÉLTE a magyar társadalom.

Nyugdíjban, hatékonytalan pénznyelő állami rendszerekben (bürokrácia, MÁV, BKV, egészségügy stb.). Persze egy kisebbik részét ellopták/sikkasztották, de az a teljes összeg kisebbik hányada.

Ez van, amikor többet költünk, mint megtermelünk. Észre se veszed és üres a zsebed...

Szevasztok 2012.11.07. 08:53:12

@nookedli: "A magyar ember alapból nem pesszimista, alkoholista stb... "

Ezt gondold át újra. A magyar az egyik LEGPESSZIMISTÁBB nemzet a világon.

Csore60 2012.11.07. 09:28:53

@Szevasztok:
Ugye ezt azért Te sem hiszed komolyan? Persze oda is nagyon sok elfolyt, de azért ennél mélyebbre kéne ásni.

Kotkodus 2012.11.07. 09:44:21

vicces, hogy amikor az ellenzék kivonul az új alaptörvény megszavazásánál, az felelőtlen politikai magatartás, amikor a fidesz megszavaz egy populista pénzosztást az viszont nem jár politikai felelősséggel.

persze a 100 napos program ettől függetlenül az mszp/szdsz felelőssége.

Kakimaki0123456789 2012.11.07. 09:46:06

@magyar ember teli szájjal: Igazad van, nem Viktor a hibas azert hogy nem tortentek meg iszonyuan szukseges reformok 2006 ota, hanem a hozzad hasonlo, a Vezernek es szorgos mediamunkasainak minden szavat keszpenznek vevo szavazok miatt vagyunk itt a felbalkanban.
Na de mit varjunk azoktol akiknek nem problema se az ugynoklista, se az olajszokites, se a simicskazas, se az allam es az egyhaz osszefonodasa?
Foglalkozz csak tovabb Trianonnal vagy 56-tal, ezeket a temakat direkt neked tartjak melegen, meg a ciganybunozessel, meg hogy neked ne kelljen semmiert fizetned (majd a gyerekeid-unikaid visszafizetik az allamadossagot) es az allambacsi mindenben gondoskodjon rolad mert te nem tudsz magadrol, beleertve azt is hogy kire kell szavaznod.

Kakimaki0123456789 2012.11.07. 09:52:38

@Csore60: Hat pedig de, a kozvetlen lopas az talan a kisebb kar, a nagyobb kar az hogy ertelmetlen, a jovoben meg nem terulo dolgokra koltjuk el a kozpenzeket, igy jo esetben csak lemaradunk rossz esetben lecsuszunk... lsd Makovecz-uszoda.
A magankezbe adas meg mindig jobb mint az allami, politikai gengszterek iranyitotta mammutvallalatok amik csak azert vannak hogy legyen hol osztogatni az elvtarsaknak...

serpico 2012.11.07. 10:07:58

@Csore60: a válasz:
Ausztriában egy mezőgazdasági dolgozó 15 másik ember élelmét termeli meg, Magyarországon ez a szám KETTŐ. Írtózatosan szar hatékonysággal működünk. Ez a helyzet. Sok időt töltünk munkával de a termelékenység egy fos. A társadalalom felfogás feudális jellegű. Jó példa: az IMF kölcsön és a állampapír kibocsájtás dichotomikus beállítása - az emberek 95%-a nem tudja hogy mindkettő hitel.
süti beállítások módosítása