/>

Kezdem is azzal, hogy a cím nem pontos, ugyanis nem a világ dicsősége látszik múlni, csupán egy világé, leginkább pedig két olyan szuperhatalomé, amelyek még a kétpólusú világ többpólusúvá válása után is megőrizték - ha mást nem is - tekintélyüket. Nem nehéz kitalálni: az USÁ-ról és Oroszországról van szó.

Emlékezzünk vissza már az első, gazdasági válsággal kapcsolatos hírek utáni elemzőbb hangvételű cikkekre, megszólalásokra: az USA pénzügyi berendezkedése revízióra szorul, netán alapjaiban omlik majd össze pár éven belül(ezt azért nem hinném, bár nem értek hozzá). Ha össze nem is omlik, de az adósságrendező hitelt kiváltó kölcsönre felvett hitelek kora szinte bizonyos, hogy lejárt. Persze ez nem csak az Egyesült Államokra igaz, de arra különösen. Bár a katonai és egyéb erőfölénye még mindig szembetűnő, ez az USA már nem az az USA.

Erre jön az ukrán-orosz, több szempontból is gázos párbaj, amit - szerintem - kétféleképpen lehet értelmezni. Az egyik változat szerint a kis Ukrajna Dávidként ismét egy hosszabb időre megutáltatja Európával a Góliát szerepében magát ünneplő Oroszországot. A másik valószínű alternatíva az, hogy az orosz Góliát saját magát lövi szembe Dávid parittyájával.

A lényeg az, hogy mivel sem szívni, sem fázni nem szeretünk itt, Európában, maximum egy-másfél évtizeden belül remélhetőleg a lehető legtöbb értelemben el tetszünk majd szakadni a nagy Gázpalacktól, mert az mégsem járja, hogy még 10 év múlva is Putyin örökös elnök úr mondja meg, hogy Müller néni vagy Ivanov bácsi mikor akar megfagyni. Rólunk már nem is beszélve.

Lehet, hogy ezek az események egy egységesebb, erősebb Európához vezetnek majd? Mert akkor megéri.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr20863330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.01.07. 13:40:44

mondjuk véleményem az volna, de mivel személyeskedtél, megtartom magamnak.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.01.07. 15:36:32

eltartott egy darabig, mire leesett, hogy mit értesz személyeskedés alatt

Mesteri Margarita 2009.01.08. 00:41:23

A saját blogomon már kifejtettem, az sem kizárt, hogy az oroszok összesúgtak az ukránokkal, hogy eljátszák ezt a huza-vonát, mert az EU megunja/rákényszerül a Nabucco helyet az oroszok szívének inkább kedves, és jelenleg jobban álló vezeték támogatására, ami után nem marad egy cent sem a Nabuccora :(

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.01.08. 01:33:52

@Mesteri Margarita: kétségtelenül benne találtatik ez is a pakliban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.01.08. 02:18:32

Szerintem itt az ideje nagyon vigyázni az oroszokkal, akik nem mellékesen már aláírtak a legfőbbb gázkitermelőkkel egy szerződést, így teljesen megkerülhetetlenek gázügyben.
süti beállítások módosítása