/>

Vannak kifejezések, amikkel szívesen dobálózunk, miközben azt sem tisztáztuk, mit jelentenek. Az antalli hagyomány ilyen. Mennyien szeretik pedig mondogatni, hogy az MDF elárulta az antalli hagyományokat, vagy hogy most akkor ki is az antalli hagyományok valódi, jogos örököse - mégis, közben mi az, amiről beszélünk?

Antall tabutéma. Nem szokás kritizálni. Pedig ideje végre újra kimondani: rossz miniszterelnök volt. Élete utolsó napjaiban és közvetlenül utána nem illett őt bántani, de csak mert beteg volt és meghalt, azonban a halottaknak járó megkérdőjelezhetetlen tiszteletet sikerült összekevernünk a politikusok kritizálhatatlanságával.

Szóval mi lehetett az az antalli hagyomány? Akármi is, nagyon népszerű nem volt, mégiscsak sikerült a választási győztesből 94-re kispártot csinálnia. Ha Antall nem hal meg, akkorát bukik, amekkorát lehet, hogy még idén a szocik sem fognak, pedig az azért nem semmi egy szint lesz. Kezdjük például ott, hogy megfontolt, higgadt konzervativizmus. Mondhatjuk ezt, csak nem érdemes, mert a végén még jön valaki, aki emlékszik a Kónya-Pető-vitára, amiben az akkori, Antall vezette MDF elég szépen bizonyította, hogy minden, csak nem higgadt és megfontolt. Vagy jöhetünk azzal, hogy taxisblokád lereagálása, ugye?

A demokrácia tisztelete és a teljes elhatárolódás a jobboldali szélsőségektől? Nos, azt, hogy ne lennének benne nácik, csak a mostani MDF-ről lehet elmondani, az Antall-féle kicsit másmilyen volt. Maga Antall persze nem volt szélsőjobbos, de nagyon sokáig nyugodtan megtűrte a fasisztákat, majd végül velük együtt búcsút mondott a nemzeti liberális csoportoknak is. '92 októberében, Göncz kifütyülése után sem éppen úgy viselkedett, ahogy azt demokratának illik, arról nem is beszélve, hogy pont az ő kormánya igyekezett nagyon lelkesen kultuszt teremteni a huszadik század egyik legnagyobb magyar megélhetési bűnözőjének.

Vagy keressük az antalli hagyományokat a gazdaságpolitikában? Abban sem alkotott sokat, Kupa bárhogy próbálkozott, amellett a párt és koalíció mellett lehetetlen volt érvényesülnie a normalitásnak. Ha Antallékon múlik, nyugodtan menetelünk bele a csődbe, végül ettől csak Bokros tudta megmenteni az országot, hogy aztán se Orbán, se Medgyessy, se Gyurcsány ne tanuljon a régi hibákból, és kezdhessük elölről az egészet. Esetleg végső reményként külpol? Na igen - Bős-Nagymaros megvan? Végülis csak ott nem aláztak a szlovákok, ahol már ők szégyellték.

Vagyis még mindig nem tartunk ott, hogy mik is azok az antalli hagyományok. De egy biztos. Hogy ha ezek azok, akkor az országnak annál jobb, minél jobban elárulják őket.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr201695367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.23. 17:46:01

Maximálisan egyetértek . Az Antall-féle hagyomány ,az mi a lófütyi? Mert azonkivül, hogy zsigeri alapon szétvertek mindent a " szakemberei"(itt kell röhögni!), szinte semmit nem csináltak, de azt is rosszul!Szétverték az ipart, a mezögazdaságot, és anarchiát csináltak.Ennek a lényege, hogy minden haver, sógor, koma lecsipett valamit az állami tulajdonnak nevezett részböl--egy gyárat, egy tsz-t, egy állami gazdaságot, egy bankot, stb, stb és ami neki nem kellett azt eladta , szarért-hugyért--ami pedig jó volt azt könyjóváirással, vagy 1 ft-ért megkapta. Na igy alakultak ki magyarországon a szocializmus "kapitalista" gyerekei, akik megérezték, hogy a marxi-lenini eszménél jobb a pénz, ezért megtértek!Ma már a pénz istenének áldoznak-mint a becsületesség és a megbizhatóság példaképei, elfeledvén azt, hogy abból gazdagodtak meg, amit elloptak! Na ez az Antall-féle hagyaték lényege. A továbbfejlesztett változatot azóta már látjuk és tapasztaljuk--a saját börünkön!

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2010.01.23. 18:11:37

antall egy fasz volt

MIKOR GYULLADNAK KI VÉGRE

AZ MSzP-PÁRTHÁZAK?!

hapcika 2010.01.23. 20:59:51

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Ha egy is kigyullad, lehet rád hivatkozni, mint felbújtóra!

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.23. 22:12:43

Hát ja, antallt azóta utálom, amióta megszakadt miatta a kacsamesék :)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.23. 22:36:53

@hapcika: Amennyiszer és ahány helyre leírta Ő biztos nem volt. :)
Neki is csak 24 óra egy nap.
Így megmaradt trollnak :F

stikasz_1 2010.01.23. 22:43:21

Szerintem ez az Antall-korszak teljes félreértelmezése. Mi is volt a kiindulópont? Totálisan nullára vitt gazdaság (el ne higgye már senki, hogy nem volt padlón- a kommunisták azért hagyták a hatalmat bukni, mert nem akarták megvárni hogy agyonverjék őket), egy seggnyaló pártemberekből álló közigazgatás, egy demokratikus berendezkedésre alkalmatlan jogrendszer, és még sorolhatnám. Na, megnézem, innen kinek sikerült volna 3-4 év alatt tejjel-mézzel folyó Kánaánt csinálni. Mit tudtak elérni? Hát kérem, a taxisblokád a bizonyítéka annak, hogy az emberek hittek a demokráciában, hittek a tüntetésben. Ezt pedig annak köszönhetjük, hogy Antallnak el lehetett hinni, ezt megteheti az elégedetlenkedő tömeg. Megtehette? Meg. Leverték? Nem. Akinek vannak jó kis sztorijai meg "bizonyítékai" a tervekre, azok sorolhatják, de a végeredmény az, hogy a kádári hagyomány követői 56-ban lövettek és megtoroltak, az antalli hagyomány követői viszont soha.

thehandsomest (törölt) 2010.01.23. 22:45:57

"a huszadik század egyik legnagyobb magyar megélhetési bűnözőjének"
fiatal korom miatt kérdezem: Ki Ő?

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.01.23. 22:47:36

Az akkori (liberális) Orbán nagyon lehordta a kormányt, hogy engedte, Göncz kifütyülését. Kicsit hosszú, de az azóta történtek, és az áthallások fényében igen tanulságos beszédében:

„Álláspontunk szerint a rendõrségnek fel kellett volna lépnie a Kossuth téren. Még ha nagyon szigorúan értelmezzük a jogszabályokat, az esetben is egyértelmûen megáll a garázdaság szabálysértése, amelyet az követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Ez kétséget kizáróan megtörtént. … A rendõrségnek nem csupán bûncselekmény gyanúja esetén kell fellépnie, hanem a szabálysértések megelõzése és megbüntetése érdekében is. Itt tehát olyan mulasztás történt, amely akkor sem lenne magyarázható, ha nem nemzeti és egyben állami ünnep megzavarásáról lett volna szó. Azt pedig mind ez idáig senki sem cáfolta a sajtóban, miszerint a Kossuth térrõl a Televízió elé vonulóknak lett volna bejelentésük és engedélyük a Televízió elõtti rendezvényre. Az egy engedély nélküli rendezvény volt, amivel szemben a rendõrségnek fel kellett volna lépnie. Ami pedig hölgyeim és uraim a politikai felelõsséget illeti, a helyzet - megítélésünk szerint - még inkább egyértelmû, mert a Kossuth téren tartózkodó miniszterek nem vállaltak szolidaritást, nem álltak ki Göncz Árpád mellett, pedig ez - megítélésünk szerint - kötelességük lett volna.
Most azonban Göncz Árpádot a Kormányt éltetõ, fasiszta skinheadek fütyülték ki, és a FIDESZ megítélése szerint ilyen esetben demokrata politikusok között a szolidaritás kötelezõ. … A jelen lévõ kormánytagok, a péntek este a Kossuth téren jelen lévõ kormánytagok nehéz helyzetét megértjük: választaniuk kellett saját - egyébként náci viseletbe öltözött - híveik és az ország elnöke között. S önök, uraim, nem az elnököt választották.”

www.parlament.hu/naplo34/236/2360010.html

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.01.23. 22:49:50

@eroica: Természetesen parlamenti beszédben, hiszen a liberális Orbán még a parlamentet tekintette az ellenzéki tevékenység fórumának.

Dr Milton 2010.01.23. 22:50:45

Más világ van már öreg, lassan és remélem örökre eljár az idő az ilyenek felett.

kívülálló 2010.01.23. 22:52:38

Istenem, hogy örültem amikor nyertek és hogy megutáltam őket mire győzelmet felmutatva vonulgattak a stadionban:)

Nekem ez maradt meg belőlük:))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.23. 22:53:07

De most komolyan, mi ez a nagy hajcihő Gönczpapa kifütyülésével?
Liberális demokráciánk nem tiltja az államfő kritikáját, gyalázását, kifütyülését.
Akkor meg?

Komolyan nem értem, mi abban a pláne, ha egy politikust kifütyülnek?

ősbölény 2010.01.23. 22:58:07

@thehandsomest: A komment szerzője gondolom Hortyra gondol (Antall neki - pontosabban inkább a nevével fémjelzett kurzusnak - próbált kultuszt teremteni) Ez kissé sommás megítélése Horthynak, főleg azért, mert utána egy igazi bűnöző következett, akivel azért nem lehet egy napon említeni. Az azonban kétségtelen, hogy a kormányzó színvonaltalan figura volt, aki egy szűk kör, a "keresztény úri középosztálynak" becézett élőskodő dzsentri osztályönzését szolgálta, és nem a hazát.

kívülálló 2010.01.23. 22:58:29

Annak idején Torgyán mekegett mindig a kisgazdapárt történelmi hagyományairól,bár neki csak gyanús kulákokról voltak emlékei, akiket üldözött isteljes erőbedobással.

I. P. S. 2010.01.23. 22:58:53

Állítólag ilyen eszmei értelemben volt politikus. Tehát hogy ha hibázott is, az azért volt, mert az elvei szerint cselekedett, és nem megalkuvóan.

Mondjuk ez eléggé szomorú helyzet - a gazdaságot nem lehet elvekkel irányítani. De például a tudománynak jót tett, azóta sem történt annyi fejlesztés Magyarországon, mint akkoriban, úgy tudom.

Lehet, ma se lenne rossz, ha lenne legalább néhány idealista politikus. Nem az összes, de legalább néhány.

kívülálló 2010.01.23. 23:01:22

Hála istennek, hogy nem lettek kántortanítókból nagyméltóságú miniszter urak.

lyken 2010.01.23. 23:06:02

@stikasz_1: "a kádári hagyomány követői 56-ban lövettek és megtoroltak, az antalli hagyomány követői viszont soha."

Látom van akinél kimaradt az a videó, amin Boross Péter habzó szájjal utasítgatja a felelős rendőri biztosítót a taxisblokád idején, hogy azonnal adjanak le sortüzet a taxisokra és az őket támogató tömegre. Érdekes, hogy az esti híradóban már nem mehetett le a köztévén.
Gondolom Boross úr (ekkor titokminiszter, később belügyminiszter úr) az antalli hagyományoktól vezérelve utasítgatott? Aha... Na akkor most tessék 56-ra meg tömegbelövetésre hivatkzni.
Főleg, hogy a hadügyminiszter elindított több szakasz katonai páncélost, akiket Göncz Árpád felülbíráló utasítása miatt kellett visszahívni a laktanyákba. Kemény dolog ám, mikor a köztársasági elnök jogosult rendelkezni a haderők felett.

phaidros 2010.01.23. 23:09:13

@lyken: főleg, ha a köztársasági elnök pártja szervezi meg a blokádot.

stikasz_1 2010.01.23. 23:13:14

@lyken: Olvasni és szövegértelmezni jó, te is megpróbálhatnád. Ismétlem: a _végeredmény_ közti különbséget látni kellene itt és ott. Persze, én is hallottam a sok bizonyítékról, még azt sem állítom, hogy ezek hamisak. Csak azt mondom, 56-ból a bizonyíték az a nem kevés áldozat, nem pedig pár felvétel és híresztelés. És kész.

Közöd?? (törölt) 2010.01.23. 23:13:15

az antalli hagyomány az ami most látszik az országból, egy keményebb háború kevesebb rombolással ér véget. egyszermég veszem a fáradtságot elmegyek és a sírjára hugyozok annak a tetünek.

lyken 2010.01.23. 23:13:16

@phaidros: Igen, ez valóban mindent elsöprő, fantasztikus érv arra, hogy a tömegbe lövessünk és bevessük a hadsereget a civil lakosság ellen. Szuper lett volna egy saját Tienanmen tér!

Iván 2010.01.23. 23:23:07

Én úgy emlékszem, hogy Antall József idején Európa számára mi voltunk a mintaország, és jogosan:
- elértük a NATO-ba való felvételünket,
- bejutottunk az EU előszobájába,
- gazdaságilag sikerült konszolidálni az országot (mostanában Bokros egy ikon lett, csak azt felejtjük el, hogy ehhez az Antall-kormány idején - nem a legszerencsésebben - végrehajtott privatizáció és adóreformok kellettek).
- Ebben a négy évben egy szarhegyből demokratikus jogállamot teremtettek. Úgyhogy az utóbbi húsz év minden elvesztegetett lehetőségéért, aminek eredményeként ma Európa sereghajtó vagyunk, elég méltánytalan Antallt és kormányát felelőssé tenni.

(Ez a félbemaradtkacsamesés story pedig már annyira unalmas vegyétek már észre, a kormányfő halt meg, nem a trafikos bácsi)

Punxsutawney Mormota 2010.01.23. 23:23:30

@lyken: Azt hittem, hogy az Piás Balázs mutatványa volt! Nyugodjék békében!

lyken 2010.01.23. 23:25:12

@stikasz_1: "a _végeredmény_ közti különbséget látni kellene itt és ott."

Látom. A vezénylő rendőr nem pucsított be a titokminiszternek, a közt. elnök pedig az asztalra csapott mikor megtudta, hogy hadsereget vetnének be civilek ellen. A dologban csak ott a csavar, hogy ha az antalli hagyományok követőin múlik, akkor erőszakba torkollt volna a dolog. A rendőrség akkor is a mostani AMD-kel volt kivezényelve. Az AMD átütőképessége elég erőteljes, 3-4 embert átvisz. Innentől lehet mondani bárkinek bármit, csókoltatom.

lyken 2010.01.23. 23:28:25

@Iván: "Ez a félbemaradtkacsamesés story pedig már annyira unalmas vegyétek már észre, a kormányfő halt meg, nem a trafikos bácsi"

Unalmas, vagy sem, de egy generáció lelki fejlődését törte ketté...

mitcsinaltal.freeblog.hu/archives/2007/02/24/Antall_halala/

stratez 2010.01.23. 23:31:47

Antall dilettantizmusa kétségtelen, s bár van sok mindenre magyarázat, mentség, de a legnagyobbra hibára, vagy ha úgy tetszik bűnre, nincs. A gazdaságot az ebek, pontosabban az MSZMP-MSZP harmincadjára juttatta. Tétlenül nézte, hogy az állami vagyont széthordja a kádári nomenklatúra, vagy ahogy akkoriban mondták: végbemenjen az eredeti tőkefelhalmozás. Hát végbement, az Apró- és Bajnai-családok, a Leisztingerek, a Kapolyik felhalmozták. Az ország pedig a tönk szélére jutott.

thinker_ 2010.01.23. 23:38:18

"..égül ettől csak Bokros tudta megmenteni az országot"

ekkora baromságot, te jó Isten!

Iván 2010.01.23. 23:39:09

akinek egy félbemaradt kacsamese kettétörte lelkivilágát az meg is érdemli

GergőÁron (törölt) 2010.01.23. 23:39:53

Antalli hagyomány az össz-vissz csak annyi,
hogy ő volt az első szab. vál. min.elnök.
És hogy aztán mégis megbetegedett és meghalt.
Az egész kibaszott romantikus mese csak, nem több, faszom.
Egy idealista fasz volt.

GergőÁron (törölt) 2010.01.23. 23:41:52

"...széthordja a kádári nomenklatúra."

A szó, amit te valójában használni szerettél volna, a "klientúra".

Fail

GergőÁron (törölt) 2010.01.23. 23:43:39

"...széthordja a kádári nomenklatúra"

a szó, amit használni akartál, a "klientúra"
Fail

2010.01.23. 23:43:47

@stratez:
A közvagyon széthordása messze nem Antall alatt kezdődött, hanem a nyolcvanas évek végén, amikor az ellenzéki szervezetek még gyerekcipőben jártak.
A rendkívül magabiztos bírálóinak azt sem árt figyelembe venni, hogy nem teljhatalmú diktátor volt, hanem egy koalíciós kormány miniszterelnöke, akinek nagyon sok dologban kötve volt a keze.
Az akkori MDF-ben ráadásul ott volt egymás mellett Zacsek, Csurka, Király B, Fuhrmann...
Kész csoda, hogy az első kormány kotöltötte a mandátumát.
@lyken
'Unalmas, vagy sem, de egy generáció lelki fejlődését törte ketté...'
Ugyan hogyan? Lerombolta a homokvárukat?
Nem engedte őket hittanra járni?

Iván 2010.01.23. 23:47:56

gondolkodjatok el egy kicsit azon is mielőtt még elsírnánk magunkat a taxisblokád történésein, mi is történt valójában:
- az SZDSZ (Petővel a barikádon) meg akarta buktatni a kormányt, mert demokratikus eszközökkel nem sikerült nyernie a '90-es választáson - nehogy már azt gondoljuk, hogy ez egy békés polgári engedetlenségi megmozdulás volt a benzin adótartalmának növelése miatt (úgyhogy volt kitől tanulnia a Fidesznek)
- a mindenki Árpi bácsijáról meg, akiről ebben a posztban tudtam meg, hogy ő mentette meg a népet - LFS.
Ki ment bratyizni a taxisokkal és lázított a köztársaság első embere a hatalom törvényes képviselőivel szemben.
- és mi a baj azzal, ha Boross rendet akart? Semmi. Amikor Budaházyék lezárták az Erzsébet-hidat ugyanolyan jogosan vitték el őket a rendőrök.

AvgDvl 2010.01.23. 23:49:47

Az "antalli hagyomány" csak egy megszépült emlék. Én elsősorban csalódott voltam, amikor ezek a dilettáns történelemtanár-figurák kerültek a hatalomba, és mindenféle századrendű baromsággal foglalkoztak ( mint pl. kelljen-e díszmagyart hordani a parlamentben ). Közben az ország gazdasága száguldott a szakadék felé, és a szocik vigyorogva privatizálták szét az állami vagyont, elfoglalták az összes lényegesebb gazdasági pozíciót, és négy év múlva már kisímult arccal - tulajdonosként - jöttek vissza megragadni a politikai hatalmat is. Akié a gazdaság, azé a politika is. Ezt szopjuk azóta is.

2010.01.23. 23:51:00

@GergőÁron:
Nem volt 'idealista fasz'. Az idealizmust és az elvhűséget keverni nagy hiba. Nem voltak illúziói sem pártjával, sem a közállapotokkal kapcsolatban. 89-90-ben különben sok minden másképp látszott. Sok akkori szereplő (emlékeim szerint pl Soros is) vélte úgy, hogy a válság 1-2 éven belül leküzdhető, és hamar befogjuk a Nyugatot.

mizrolist 2010.01.23. 23:51:46

@khamul: egy életre megutáltatta velük a politikusokat.

2010.01.23. 23:58:25

@AvgDvl:
Az 'antalli örökséget' nyilván nem Antall ápolja, hanem azok, akik a nevével fényezik magukat.
Irtó nagy mázli, hogy Antall és Szabad György voltak ott (gondolom őket érted 'dilettáns történelemtanár-figurák' alatt.
Nem szabad összekeverni a diktatúrából a demokráciába való átmenetet egy gyurcsányi vagy orbáni agymenéssel.
Különben meg nem emlékszem arra, hogy a parlamenti öltözködés szabályaival sokat foglalkoztak volna.

2010.01.24. 00:00:06

@mizrolist:
Antall? Hogyan?
Miatta utálják most sokan Navracsicsot vagy Lendvait? Ugyan már

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.24. 00:14:20

@AvgDvl: Egyrészt ott a pont: én is emlékszem, hogy 2 hónapot vitatkoztak, hogy melyik legyen az új címer, miközben a gazdasági helyzet az volt, hogy felmerült a jegyrendszer bevezetése.

Másrészt viszont egyáltalán nem szépült meg az az emlék: csak egy jól kimondható jelszó, egy lózung egy hős halottat emlegetni.

Elmondom ki az Antali hagyomány legjobb követője. Gyurcsány.

A kritikusok arrogáns kioktatása:
Antal: tetszettek volna forradalmat csinálni!
Gyurcsány: El lehet menni... tessék!

A nép (választók?) nagyképűen magabiztos lesajnálása:
A.: Mi megtesszük, ők úgyis elfogadják.
Gy.: tüntetni fognak, aztán úgyis hazamennek.

Mindkettő (négy...) nyilván illik egy miniszter(=szolga, elkötelezett)elnök szájába, akinek a hazájáért dobog a szíve.

Házi feladat: e két kiragadott példán kívül 10 másodperc alatt még legalább három párhuzamot találni.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.01.24. 00:22:24

antalli örökségről nekem az a mérhetetlen cinizmus jut eszembe, hogy amikor bármi kritika érte, hogy mennyire töketlenek és nem csinálnak semmit, arra az volt a válasz, hogy "teteszettek volna forradalmat csinálni..."

2010.01.24. 00:30:04

@csongorbela:
'Egyrészt ott a pont: én is emlékszem, hogy 2 hónapot vitatkoztak, hogy melyik legyen az új címer, miközben a gazdasági helyzet az volt, hogy felmerült a jegyrendszer bevezetése.'

Javítsatok ki, de gondolom nem a PM vagy az Ipari minisztérium munkatársai vitatkoztak a címerről.

'Elmondom ki az Antali hagyomány legjobb követője. Gyurcsány.'
helyesen: antalli
Miért? AJ riogatott talán 23 millió románnal? Miniszterelnöksége alatt vertek össze ellenzéki képviselőt - minden következmény nélkül? Sokkal nehezebb helyzetben kormányzott, sokkal ingatagabb parlamenti háttérrel.

2010.01.24. 00:34:53

@Metal Warrior:
Kedves Metal Warrior,
ha jól tudom, ezt nem 'bármi kritikára' mondta, hanem szűk körben, pártja héjáinak, mikor azok a kommunisták elszámoltatását követelték. A lényeg az, hogy a jogállamiság előnyeit a diktatúra haszonélvezői és fenntartói is élvezik.

stikasz_1 2010.01.24. 00:34:58

@lyken: Gratulálok, számodra ugyanaz, ha valaki megveri a családod, feleséged, gyereked, meg az, ha valaki az autóból kihajolva üvölti feléd, hogy megveri őket. Szar életed lehet. Bár nyilván azért vagy ilyen, mert a Kacsamesék félbeszakítása miatt tönkretették gyermeki fejlődésed.

kuki123 2010.01.24. 00:53:44

Antall Jóska úristen ...pfújjj mocsadék
akkora senki volt hogy nem lehet leírni

vele kezdődött minden csak igazán:
bársonyos átmenet
bársonyosan megúszták a komcsik a besúgók a felelősségre vonást
bársonyosan átmentették a hatalmat papíron minden új volt gyakorlatban meg csak át lett maszkírozva
bársonyosan elkezdték a vagyont lopni
bársonyosan elkezdték ingyen 1 ft-ért külföldi kézre adni
bársonyosan inkább fizettek a marha leölésért
bársonyosan csináltak 3 millió munkanélkülit
bársonyosan tönkrevertek a mező és pirai gazdaságot mert állítólag nem volt gazdaságos
bársonyosan a külföldinek nagyon kellett az amitől mi szabadulni akartunk
(nem feltűnő?)
bársonyosan megkaparintották az egész MO-i piacot
bársonyosan most(még mindig) mind ott vannak a budai hegyekben és a parlamentben továbbra is

akkora kibaszott tudatlan senki volt hogy azt szavakba nem lehet önteni

lehet takarózni, hogy megvezették ... akkor is egy segg tapló senki volt

HAJRÁ JOBBIK IDEJE FELELŐSSÉGRE VONNI A 20(60) MOCSADÉKAIT

Veér Farkas 2010.01.24. 00:54:03

@thehandsomest:
Miklós bá, a vitéz. Nagybányáról. Ami nincs közel Horthoz.

Veér Farkas 2010.01.24. 01:06:18

@Iván:
Amit leírsz, annak van orvosi neve is.
Amnézia.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.01.24. 01:28:16

Nekem Antallból annyi maradt meg, hogy 94-ig még sok naív értelmiségi ült a parlamentben, szinte törvényszerű, hogy rutintalanok voltak, és az utódpárt megett őket reggelire a vagyon átmentésében. Az ipart meg nem kellett szétverni, hullott az magától is.

Kónya-Pető vitát nemrég megnéztem. Kónya szimplán demagóg volt benne. (Már ha egyáltalán mondott valami konkrétumot)

"amellett a párt és koalíció mellett lehetetlen volt érvényesülnie a normalitásnak" - Ezt a szép mondatot meg egy az egyben rá lehet húzni fletó kormányzására is. :)

combo 2010.01.24. 01:45:31

Ne keverjük össze az MDF-et Antallal. Az MDF egy elég színes társaság volt, Szabó Ivántól Csurkáig. (Sajnos a többség inkább radikális volt, nem mérsékelt.)

Szerintem Antallra igenis fel lehetett nézni, mint miniszterelnökre. Persze nem csinálták tökéletesen, de jelentkezzen, aki egyáltalán el merte volna vállalni a rendszerváltáskori csődtömeg országunk vezetését... Akkor is népszerűtlenekké váltak volna, ha sokkal jobban csinálják. Aki nem élt akkor, az inkább ne mondjon véleményt, hanem inkább olvasgasson sajtó-archívomokat, érdemes. Főleg a mai politikai kultúrában élve fog meglepő dolgokat olvasni.

totyatotya 2010.01.24. 02:05:00

az a baj h az itt kommentelok jo resze meg akkor szuletett amikor Orban kormanyzott. Kb ezzel aranyos ralatasrol tanuskodnak a fenti kommentek (beleertve a taxisblokadosok).
en kulonosebben nem birtam Antallt, de rajta szamonkerni a spontan privatizaciot meg a kulfoldiek tulajdonszerzeset az egyenesen szanalmas, komolyan.

Es megegy, figyi ezt az elszamoltatos faszsagot nem akarjatok abbahagyni? komolyan ennyire naiv hulye faszok vagytok hogy ebben hisztek? (ugye ez annak szol, akinek) Jon majd a komisszar bazmeg, megkerdi mi a palya aztan ott helyben lelo, vagy mi a faszt kepzeltek ti elszamoltatas cimszoval? a sok sikertelen idiota bazmeg ahelyett hogy nyelvet tanulna inkabb.

is 2010.01.24. 02:13:03

@stratez: mert Széles Gábort, meg Csányi Sándort, meg szeremley Hubát, meg a FIDESZ (és Jobbik) mögött állókat ilyenkor ki kell hagyni, ugye, hátha nem veszik észre? hát észreveszik, már megint próbáltál terelni, és már megint nem jött be. az eredeti tőkefelhalmozásban lehet, hogy MSZMP-sek voltak, de hogy aztán a fele a FIDESZ mögött van most, az is biztos.

is 2010.01.24. 02:16:27

@totyatotya: a spontán privatizációt nem kell számonkérni rajta, de összességében a gazdasággal nem tudott mit csinálni, mit is tudhatott volna? se képzettsége, se tapasztalata, se érdeklődése nem volt iránta. néplélek, úri modor stb. egy jóhiszemű úriember volt, sajnos többet ártott, mint használt.

és én már elég öreg vagyok, hogy ezt mondjam.

totyatotya 2010.01.24. 03:10:40

@is: ezzel eyet is ertek. sot, hozzatennem az "arrogans" jelzot is egyebkent. Az oroksege pedig ahogy OP irta egy posvany. Csak azon kaptam fel a vizet amit feljebb olvastam.

bloggerman77 2010.01.24. 03:32:22

@is:

Hát igen, Széles nyilatkozta a Playboy nagyinterjúban, hogy neki 1987-ben(!) már 1 milliárd Ft vagyona volt.

Honnét? Miből?

Akkor még senki nem gondolt itt arra, hogy rendszerváltozás lesz, még a ruszkik meg az USA sem.

Dettó ugyanilyen figura Demján.

Aztán meg a rengeteg kisiparos, lángossütős akik már játszogatták akkoriban a tőkést (nyugati kocsi mikor mások éveket vártak egy szaros kispolskira, luxuslakás a Rózsadombon a "köz" meg várta a tanácsi panelt) - ma ezek tolonganak leghangosabban az elszámoltatást üvöltők mögött és nyilatkoznak a nagypolgári lét mikéntjéről a kiskunsági parasztlányból kivackolódott Borbás Marcsinak a Hírtv-n. LOL

Uebermensch 2010.01.24. 03:37:23

@bloggerman77: Hogy miből? Asszem a Műszertechnika Kisszövetkezetből. Először fénymásolók, aztán ámítógépek.

Egyébként nekem a sok orbitális baromsága mellett az maradt meg leginkább, amikor véresen komolyan gondolva vissza akarta állíttatni a "felségsértés" mint büntető jogi kategóriát.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 07:11:54

@eroica:

Háát ez haláli !
Orbánbeszéd a parlamentben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 07:20:19

Az antalli hagyomány az, hogy a kommancs diktatúra után nem a demokrácia jön, hanem a világháború előtti klerikálkonzervatív-fasiszta
őrület megint.

baliquez 2010.01.24. 07:33:57

Antallról nekem leginkább az urambátyámozás, a kutyabőrözés és a többi naftalinszagú szarság jut eszembe. Egyszerűen egy sunyi gazember volt, gyenge, megalkuvó politikus, aki a könnyes szemmel nemzetieskedő múltbarévedéssel palástolta a minden területen zajló szabadrablást*. Kialakította a többpártarcú váltópárt-rendszert, az ország jövőjével együtt elkúrt minimum 20 évet az én életemből is, de ahogy elnézem még az unokáim is szopni fognak az "antalli örökség" miatt. Ne legyen neki könnyű a föld.

*A maszop és a moszadesz dettó ugyanez a taktika, csak még aljasabb módszerrel, szándékosan megágyaztak a bűnözési hullámnak azzal hogy közbiztonsági anarchiát teremtettek, arra a tapasztalatra építve hogy az emberek nem a milliárdokat elsíboló tolvajpolitikusra öntik a haragjukat ameddig az életüket féltik a 'ziták hordáitól. Köpedelem banda, az első retkes tanulatlan koldus is felelősebb politikus lenne náluk.

seahawks 2010.01.24. 07:45:36

végre valaki leírta...én sem értettem sosem mik azok az antalli hagyományok.
-szar gazdaságpolitika majdnem csődbe juttata az országot-egy bokros csomag kellet, hogy egyenesbe jöjjünk-szerintem senki nem bántotta volna Antallt, ha már ő meglépi, amit gyulánk.
-hagyta göncz kifütyülését..
-kinevezett egy alkeszt belügyminiszternek, akit alig lehetett lefogni, nehogy a tömegbe lövessen a taxisblokádkor.
...de a legrosszabb abban, hogy ekkorát bukott az mdf, az az hogy a helyükön keletkezett űrt kihasználta vitya a hatalomrajutáshoz. ekkora köpönyegforgatást liberálisból konzervatívba még nem látott a világ.

lüke 2010.01.24. 08:11:17

ez az utólagos bírálat ,olyan mint a futurológia:
mikor Londonban megjelentek a lovaskocsik , azt mondták majd ellepi Londont a lószar
Bár Magyarországon ezt senki nem jövendölte,( de hogy trendi legyek a fogalmazásban )ez megtörtént

lüke 2010.01.24. 08:24:38

kieg.
Antall is a névtelenségből futott be ,mint Gyurcsány.Mögötte is egy családi politika állt,igaz kicsit más.
Hogy náci lett volna, ez akkor fel sem merült.Ezek a hangok akkor nem léteztek.
Politikájának nem lehetnek hagyományai hisz három évig se regnált.
De pár tette volt:
- a Varsó Szerződést ö oszlatta fel
és eliminálta Csurkát és Torgyánt.
Ezek tények, s nem emóciók.

hu.wikipedia.org/wiki/Antall_J%C3%B3zsef

Muster Mark 2010.01.24. 08:28:25

Koszvadt zsiddancs.

Dögölj meg.

burian 2010.01.24. 08:32:36

Antall legnagyobb bűne a paktumozgatás. Ő kúrta el a valódi rendszerváltást, neki lett volna esélye kipenderíteni a komcsikat a pixisből, feltárni az ügynökaktákat. Ehelyett mi történt?
A cinikus kiköpés: tetszettek volna forradalmat csinálni. Csak ezért az egy mondatáért megérdemeli, hogy a szemétdombra kerüljön.

Kivlov 2010.01.24. 08:33:40

antall halvérű volt, de rettenetesen. '89-ben nem ilyen elnök kellett volna. Ezért tartunk még mindig itt...
az mdf meg kalap sz*r, köze nincs a konzervativizmushoz.

BKV reszelő 2010.01.24. 08:44:11

@Iván: Ön mikor költözött ebbe az országba ? Mert antall idején máshol élt, ez tisztán látszik...antallék demokratikus köztárasaságot csináltak ?! Akkor miért vették ki az alkotmányból a demokratikusan választó állampolgárok egyetlen fegyverét, a választott képviselő visszahívásának a jogát ? :) Most ha megválasztunk valaki, az négy kerek esztendőn át a mentelmi jog árnyékában lop, csal, hazudik, sikkaszt és ilyesmi...mit csinált antall ? Kérlek alásan, bement az MSZMP KB ülésére, ahol a régi jó ismerős antallnak azt mondták:

- Józsikám ! Vége. Rendszert köll váltani. Rád gondoltunk.
- Rendben elvtársak, váltsunk rendszert...papíron.

Antall ennyit csinált, mert tehette...a kaszás adott neki erre időt.

milner 2010.01.24. 08:46:26

"- elértük a NATO-ba való felvételünket,"
emlékeim szerint az 1999-ben következett be...

Muster Mark 2010.01.24. 08:53:20

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Még sor kerülhet rá. Nem sokon múlott 2006 őszén sem...

ugyanannak a pártnak ugyanaz a székháza, mint 50 évvel korábban.

HaCS 2010.01.24. 08:59:48

Három legnagyobb (máig és sajnos még sokáig kiható) hibájának tartom:
1.) A világszerte elismert szövetkezeti rendszerű mezőgazdasági rendszer szétverése. A földeket szét lehetett osztani (bár ebben is voltak ipari méretű mutyizások), de a műveléséhez szükséges eszközök, traktorok, gépek, az értékesítési rendszerek, kapcsolatok, ill. a szaktudás elkótyavetyélése több, mint bűn, hiba volt.
2.) A felajánlott (külföldi) adósságok részleges elengedésének, ill. átütemezésének visszautasítása (vö: Lengyelország 1991 április)
3.) "Továriscsi konyec" Ezt a pökhendiségből a büszke orosz népnek odaköpött mondatát (plakátok) a magyar külpolitika évtizedekig nem tudta/fogja tudni helyrehozni. Pedig mostmár aztán kapálózna mindenki rendesen.

gagauzz kalauzz 2010.01.24. 09:02:52

Vodka Gyuszihoz, Fletóhoz, Bajnaihoz képest valóban csak egy nímand volt:))))

gagauzz kalauzz 2010.01.24. 09:07:49

Gondoljuk át azt is, hogy a Pufajkás és a Böszme mivel gazdagították ezt az úgynevezett demokráciát. Pölö embereket '56 óta nem vertek úgy meg, mint a Lotyaszájú alatt 2006. okt 23-án:)))

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.24. 09:14:54

@khamul: Miért. Leírtam két példát is, hogy miért.
A cinizmus, arrogancia, nagyképűség, amivel kommunikált.
Antalli, ha neked így tetszik, én kérek elnézést. Nem a helyesírási hibákat, hanem a tartalmat kellene észravenni és akkor nem kérdeznél vissza olyanra, amit megindokoltam.
23 millió románnal nem riogatott, de azzal, hogy összeomlik az ország, azzal igen: így állította le az ügynöklisták nyilvánossá tételét ("ragaszkodhatunk hozzá, de akkor az új parlament 2/3-át szélnek kell ereszteni" - nem szó szerinti idézet). Ő volt az egyik személy szerint, aki ezt a törekvést megakadályozta, miközben sokkal keményebb helyzetben lévő "testvérországok" (Lengyelország, NDK, részben a csehek is) teketória nélkül leszámoltak a múlttal.
És itt is elhangzott, hogy Göncz nagypapán múlott, hogy a taxisblokád idején nem lőtek. Ennyit az ellenzékiek védelméről (bár lehet, hogy néhány akkori "ellenzéki" akkori bebörtönzésével most jobban állnánk.)
Mondjak még példákat?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.24. 09:20:22

"Kónya-Pető-vitára, amiben az akkori, Antall vezette MDF elég szépen bizonyította, hogy minden, csak nem higgadt és megfontolt."

Én úgy emlékszem, h Kónya higgadt volt, a közönség nem volt az. Ez nagy különbség ám!

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.24. 09:23:26

@totyatotya: Az elszámoltatás alatt azt értem, hogy aki a múlt rendszer haszonélvezője - sőt irányítója - volt az normális helyzetben nem lehetett volna az új rendszer potense.
Aki tartótiszt volt, az soha többé ne kerülhessen hatalmi helyzetbe. Aki a párt KB tagja volt (a diktatúra 100 legpotensebb irányitóinak egyike) az ne lehessen a demokrácia "nagy embere".
Ha rákosi még élne lehetne ma miniszterelnök? Sajnos a kérdés nem költői.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.24. 09:24:28

"Antall persze nem volt szélsőjobbos, de nagyon sokáig nyugodtan megtűrte a fasisztákat"

Ez hazugság! Féltette a pártja egységét, ezért egy darabig hagyta Csurkát és Debreczenit is, de aztán MINDKETTŐ vonaltól megvált.

A taxisblokád meg egy törvénytelen szar volt, ami mögé beállt az SZDSZ. Ezt szögezzük le.

Rob67 2010.01.24. 09:24:28

Tele vagyunk hagyományokkal.
Vannak Szent Istváni hagyományok, későbbről már mohácsi is, na meg Kossuth-i 48-ból. De ilyen a Trianon/Nagy Magyar hagyománykör is.
Hagyomány és legenda az van. Csak értékelhető tetteink nincsenek.

Kivlov 2010.01.24. 09:25:42

@csongorbela:
kezdetnek megtenné elszámoltatásnak...

+ pl a bkv-szerű állami tolvajokat azonnal lesittelni (seggberakatni a kaptár összes kanos lakójával)
+ mentelmi jogot eltörölni

stb...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.24. 09:30:39

"Bokros tudta megmenteni az országot, hogy aztán se Orbán, se Medgyessy, se Gyurcsány ne tanuljon a régi hibákból"

Jézus, h te egy mekkora elvakult Bokros-droid vagy, az hihetetlen!

Hány hónapig volt miniszter?
Hány alkotmányellenes törvényt kreált?
Ki felel azokért a meg nem született, nem megélhetési célból fogantatott gyermekekért, akik miatt jó időre visszaesett a népszaporulat?

Kifelel az elszabadult inflációért? Gyakorlatilag ezzel érte el, h a fizetések kevesebbet érjenek. Ez lenne a nagy szakértelem?

De a legnagyobb hazugságot, amit Orbánra kensz.

Éppenhogy Orbán volt az, aki az utolsó évétől eltekintve fegyelmezett gazd.plt folytatott, és minden okunk megvan arra, h azt feltételezzük, h ehhez győzelme után vissza is tért volna, hisz 2002-ben messze kevesebbet ígért, mint a totálisan populista maszop.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.24. 09:38:40

Az antalli örökség:

- se nem libsizmus, se nem antiszemitizmus, hanem közép;
- konzervativizmus, kereszténységtisztelet;
- nemzeti politizálás ("lélekben 15 millió....stb")
- polgári kultúra, egyesíteni a népi és urbánus vonalat

Mármostan a "bűnei":

- privatizáció körüli anomáliák;
- nem csinált tisztességes lusztrációs törvényt, ezért a kriptokommerek tovább élősködhettek;
- elfoglalta a köztévét, illetve odadobta a csurkistáknak, pontosan annak a neofita Pálfy G-nek, aki ma már teljes mellszélességgel védi az MDF-t LOL

mandiner.hu/cikk/a_stilus_maga_a_politika

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.24. 09:43:49

Ami pedig azt illeti:

- Dávidnak ki kéne állnia, és elmondania azt, h vége, nincs tovább, mi nem az antalli ökörség pártja vagyunk;

- Orbánnak kiállni, és elmondani, h szigorúan eszmei, ideológiai értelemben mi visszük tovább, de szeretnénk ebben és abban sokkal jobban csinálni.

@simonmondja.:

Hogy ez mekkora egy arcátlan baromság volt!:o)) LOL Ez kérem Paraszt-Kovács szintű mondat (mind tartalmilag, mind provokáció szempontjából), és ha még komolyan is gondolod, akkor ideje csomagolni, kedves Simon:o)))

lyken 2010.01.24. 10:31:46

@stikasz_1: A viselkedésed tipikus. Amikor kifogysz az érvekből, akkor jön az agresszivitás vagy a lesajnálás. Sajnos ez még mindig nem pótolja a tényeket meg az érveket, de ha politikusoknál bevált, akkor hátha majd nálad is.

2010.01.24. 15:43:13

@csongorbela:
Ez így már érthetőbb. Azt valószinűleg sosem fogjuk megtudni, hogy hány ügynök volt az első parlamentben, és hogy Antall mit tehetett volna velük (ellenük).
De ne felejtsd: nem varázsló volt és nem teljhatalmú diktátor, hanem egy nagyon ingatag alapon álló koalíciós kormány vezetője. Az MDF-re századakkora befolyása sem volt, mint most Orbánnak a Fideszre. [Orbán és Kövér Felcsúton elbeszélgetett az összes Fideszes jelölttel. Aki nem tetszett nekik, az nem lett jelölt.]
Antall teljesen hozot anyagból dolgozott. Ha rajta múlik, akkor pl a hadügyminisztert nem Für Lajosnak hívják.
Azt sem hiszem, hogy különösebben arrogáns lett volna. Tucatjával lehet sorolni a nála szerényebb képességű, de sokkal nagyobb szájú embereket akár bal- akár jobb oldalról.
Még egyszer: nyilván voltak hibái, de az akkori mezőnyből kiemelkedett. Óriási mázli, hogy nem egy csurkista vagy radikális szdsz-es lett az első miniszterelnök.

2010.01.24. 15:46:42

@csongorbela:

Emlékeim szerint a taxisblokád idején kórházban volt. Őt akkor (és emlékeim szerint később se) sem vádolták azzal, hogy lövetni akart. Ezt Eörsi Mátyás mondta Horváth Balázsról, aki miniszternek alkalmatlan volt, de szintén nem volt egy vérszomjas figura.

Mitya Ivanov 2010.01.25. 12:49:36

@BKV reszelő:
ha visszahivhatóak lennének a képvieslők,. akkor egy ciklis semi másból nem állna, mint visszahívásokból és új választásokból.

Lev Menachem 2010.01.26. 05:16:56

E-one: előbb náci meg a fasiszta fogalmát kéne magadban tisztázni, mielőtt hülyeségeket írogatsz

Blau t 2010.01.29. 17:12:06

Antall Józsefet nagyon útáltam annak idején. Ma már visszasírom.
Először is azért, mert értett ahhoz amit csinált. Nagyon értett hozzá. Kitűnő politikus volt, akkor is, ha nem egy oldalon áltunk. Az első világháború óta, azaz több mint 90 éve Magyarországon többnyire amatörök csinálják a politikát. 3 név jut hirtelen eszembe öszesen, aki értett is hozzá. Bethlen István, Kádár János és Antall József. Tisztességes politikus ennél valamivel több volt, de az sem túl sok. Olyan pedig aki tiszteséges és hozzáértő is volt egyetlen egy akadt. Úgy hívták Antall József. Amiket ellene felhozol, azok akkori szemmel tán valós érvek lehettek, de útolag nevetségesek. Göncz Árpád kifütyülése elég randa dolog volt, de bőven belefér a demokráciába. (Csak akkor naivak voltunk és azt hittük a komcsik búkása után, hogy csupa finom úr és hölgy lesz jelen a nyilvánosságban. Hát ez nem jött be.) Ugyanez a helyzet azzal a bizonyos Kónya-Pető vitával. Utólag már gróf kisasszonyok öt órai tea délutánjának tünik a dolog a mai viszonyokhoz képest. Nagyott bukott? Naná. Abban a helyzetben bárki megbukott volna. Amúgy Churchill is bukott ekkorát, de még senkitől nem hallottam, hogy rossz politikus lett volna. A taxisblokádot tökéletesen kezelte. Ugye nem felejtetted el, hogy volt aki akkor lövetni akart. Antall csak azért maradt meg sokakban negatív figuraként, mert teljesíthetetlen elvárások voltak vele szemben. Azt várta a tömeg a rendszerváltástól, hogy kolbászból lesz a kerítés és kaptak helyette inflációt, munkanélküliséget stb. Antall azt az adenaueri írányt követte, amelyet mindenütt elfogadnak. A népies-urbánus ellentéttől terhelt magyar közéletben egyfajta polgári keresztény konzervatív politikát képviselt liberális gazdaság szemlélettel, aminek nem volt semmi tömeg támogatása. A nácikat úgy rúgta ki az MDF-ből, hogy a lábuk nem érte a földet. Ellenfeleivel szemben is úri módon viselkedett. A legdurvább megjegyzése az volt, mikor ellenzékét le mikiegerezte. Nem ajánlot senkinek kötelet, nem hasonlítota ellenfeleit kölönbőző állatokhoz, nem nevezte és nem tartotta őket bűnözőknek. Nem panaszkodott külföldön a belföldi ellenfeleire, nem terroristázta le vendégeit. És NEM LOPOTT! Mellesleg - amire azóta sem volt példa - képes volt megegyezni az ellenzékével így a kétharmados törvényeket is meg lehetett változtatni.
Végrehajtotta a végrehajthatatlant. Békés átmenetet biztosított (elődeivel a Németh kormánnyal együtt) a demokráciába. Kiépítette a szükséges intézmény rendszert és életben tartotta a magyar gazdaságot.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.30. 08:08:07

@Blau t: Ezt el tudom fogadni, és jó hogy leírtad, de a "tetszettek volna" arroganciája és a TISZTESSÉGES felelősségre vonás elsíbolása számomra akkor sem megbocsátható.

Blau t 2010.01.30. 16:30:36

@csongorbela: Nem lehetett felelőségre vonás. Ez volt a békés átmenet egyik feltétele. A bolsik ezt még a kerekasztal tárgyalásokon kialkudták.
Arrogancia? Akkori szemmel. Ma ez már kimondott kedveskedésnek számítana.
süti beállítások módosítása