/>

Bizarr helyzetek

E-one 2010.07.29. 18:48

„Bizarr helyzeteket teremtett az előző kormány által bevezetett felvételi elosztás, amely a piacra, azaz a hallgatók választására bízta a döntést. Tévedés, hogy a hallgatók reálisan föl tudnák mérni, melyik intézmény mely szakán érdemes tanulniuk, hiszen ebben sokszor erősen befolyásolja őket az aktuális divat vagy a média." (Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, Népszabadság)

"Tévedés, hogy a választók reálisan föl tudnák mérni, melyik pártot vagy jelöltet érdemes választaniuk, hiszen ebben sokszor erősen befolyásolja őket az aktuális divat vagy a média" (OldTriker kommentje, 09:04:16)

Szóval majd az állam bácsi megmondja, hova menj továbbtanulni, mert azt te, szegény szerencsétlen hülye tizennyolc éves nem tudod. Méghogy Budapestre, a Bűnös Városba? Fujj! Erősítsük csak a vidéki főiskolákat!

És igen, erősítsük a vidéket. De talán valamin nem ártana kicsit elgondolkozni. Szeged nem egy vidéki város? Pécs nem az? Ezeknek az egyetemeit vajon miért nem kell államilag megtolni, hogy életben maradjanak? Nekik miért megy ugyanaz, mint ami a pestieknek? Ők miért nem olyanok, mint egy átlagos haldokló vidéki főiskolai város? Netán mert tudnak olyan dolgot produkálni, hogy színvonal?

Hét évvel ezelőtt érettségiztem Békéscsabán - na, az aztán tényleg nagyon vidéki város. Szerethető, aranyos, de hát nem túl nagy és messze az igazán jó lehetőségektől, nem egy nagy alternatíva egy tizennyolc éves számára. Ja, és volt főiskolája. Olyan, amilyen. Miért is lehetett akkor, hogy az akkori ismerőseim körülbelül kilenctizede elment a városból? Sokan Szegedre, páran Debrecenbe, és persze a legtöbben Pestre kerültünk. És sokan nem is mentünk vissza, pedig tényleg szeretjük azt a helyet.

Át kéne gondolni a vidékfejlesztés felelőseinek, valóban az-e a megoldás, hogy erőszakkal, adminisztratív úton kötelezik a diákokat arra, hogy ne Pestre menjenek. Nem volna sokkal jobb megoldás tüneti kezelés helyett adni valami alternatívát, amitől egy vidéki gimis érezheti úgy, hogy neki megéri otthon maradni, mert ott is eléri azokat a lehetőségeket, amik egy pesti számára természetes módon adottak? Már persze ha valóban annyira nagy nemzeti érdek minden vidéki városba tenni egy főiskolát. Nem vagyok biztos benne.

Eközben pedig az igazi probléma elvész: már nem a vidék vagy Budapest a nagy kérdés, hanem az, hogy hogyan tartsák Magyarországon a fiatal, jól képzett munkaerőt. Ez valóban nagy nemzetgazdasági ügy, valahogy elérni, hogy akinek egy kicsi esze van, az Magyarországnak adja az iszonyú értékes munkáját és tudását. Hogy megérje itthon maradni - eközben azon problémázunk, hogy vidéken vagy Pesten legyenek? Okos.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr422185528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A civilizáció ára 2010.07.30. 00:46:14

Le a korrupcióval! Le a korrupcióval!A közpénzek magánzsebekbe vándorlását a legegyszerűbben úgy lehet megakadályozni, ha kevés adó révén kevés a közpénz. E premisszától eltelve üdvözülten hajthatnánk le fejünket békés álmainkat finoman s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.30. 09:23:17

Nem kötelező odamenni, ahova pártunk és kormányunk küldi az egyetemistát.
Aki jó egyetemre akar menni, az fizethet.
Ez csak a tandíj bevezetése adminisztratív kényszerrel.
Csak a fizetősök fognak jó diplomákat szerezni.
És itt most mindegy, hogy mit gondol valaki egy oktató jóságáról, mert az a jó diploma, amivel a kívánt munkát megkapja a diplomás.
Ez ugye nem akármelyik iskola papírja.
Úgyhogy - tandíj.
Hogy mellesleg lesz államilag finanszírozott hely, az csak arra lesz jó, hogy azért legyenek egyenlőbbek, akiknek ingyé járjon az, ami másnak fizetős.
És hogy ezt ne a pontszám döntse el, mert véletlenre azért nem kell bízni, hanem pártunk és kormányunk nevezze meg az arra érdemesek gyerekeit.
Mert a Fidesz is egy ilyen elitkollégiumban alakult.
Tudják, hogy a kádergyerekek együttartása az elitképzés biztos módja.
Szóval milyenek is azok a kiválasztási szempontok, ahol valaki mégis eltés lesz állami pénzen, más meg megy Békéscsabára öt évre....
Erről posztoltam is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.30. 09:25:15

Ja, egyébként nem kellene ostorral hajtani a képzetteket vidékre, mert mennek maguktól is, ha van valami jó lehetőség.
Mint ahogy Kecskemét hirtelen egy jó kis hely lett.
Csak nem a Merci miatt?

legeslegujabbkor 2010.07.30. 20:38:27

Ebbe már sokadszor megyünk bele. Valamit könnyebb megparancsolni, mint kedvet csinálni hozzá. Pedig mindenki ismeri a szabad döntés értékét.

mrs. bateman 2010.08.01. 00:04:50

@legeslegujabbkor: jaj, de mennyire macerás, ha mindenki a szabad akaratának megfelelően cselekszik ... hogy lesz akkor itt rend?
gonosz dolog azt gondolni, picikét butusnak nézi a nagyvezír a hű alattvalókat, inkább csak irányt mutat, leveszi a döntés felelősségét a vállunkról.
hála ezért neki!
;)

titan 2010.08.12. 14:47:29

Kicsit emlékeztet a régi jó RTS játékokra. Kovács kell? Akkor kovácsot 'készítünk'. Harcos kell? Akkor a barakkra kattintunk.
süti beállítások módosítása