/>

Valami politika

tsabeeka 2008.12.30. 19:35

Mikor lépett ki Magyarország a Szovjetunióból? – politológus-hallgatóktól kérdezték ezt egy szakkollégiumi felvételin. Többen rávágták: 1989-ben. A HVG szerint ehhez képest semmiség, hogy nem tudtak két frakcióvezetőt mondani a mostani parlamentből, és fogalmuk sem volt arról, kik voltak legutóbb a győzelemesélyes amerikai elnökjelöltek.

A helyzet a szomorúnál is elkeserítőbb. Majdnem mindegy, hogy egy politológus-hallgatónál melyik a nagyobb baj: az új- és legújabbkori történelmet fedő homály vagy az aktuálpolitika zéró szinten lévő ismerete. De csak majdnem, a két dolog ugyanis teljesen másról tanúskodik.

A történelmi háttértudás hiánya valószínűleg rossz politológust eredményez. Aki nem ismeri a történelem összefüggéseit (nem az évszámokról beszélünk), arról nehezen hihető, hogy a jelenben (avagy 2 év múlva) okos tanácsokat tud adni és mélyebb elemzésekre is képes.
De a hátértudás hiánya "csupán" azt mutatja, hogy az illető lusta volt valamit megtanulni. Ha megtanulja a történelmet, hamar kikristályosodnak a főbb összefüggések is.

Ha egy leendő politológus nem tud két frakcióvezetőt fölsorolni, az nemhogy nem semmiség, de jóval súlyosabb baj, mint az előző.

A jelent ugyanis nem tanulni kell, csak benne kell(ene) élni. Meg kell nézni a híradót, el kell olvasni az újságokat, és persze mindez gyorsabban, olcsóbban megtehető interneten is. Aki nincs képben az aktuálpolitikában, azt egyszerűen nem érdeklik a hírek, nem olvas újságot, sem hírportálokat, de valószínűleg híradót sem néz.
Márpedig ha a kedves politológus-hallgatót nem érdekli a politika, akkor mégis kitől várhatjuk el, hogy érdekelje? És vajon mi érdekli a politológus-hallgatót?


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr11849143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

INkvizitor 2008.12.30. 21:51:30

:))) lehet hogy a Magyar Nemzetnek mégis igaza volt? :)))) valaki írt róla a múltkorában :):
gulyas.blog.hu/2008/12/29/a_magyar_nemzet_szerint_hulyek_a_diakok

amúgy a poszt jogos,a kérdés jó, mi a faszt csinálnak ott az egyetemeken? egy végzős politológus csajjal dolgozom,.... napi politikához negatív nulla, a történelemhez pedig még ettől is kevesebbet konyít...
viszont jól néz ki :)))))

molaris 2008.12.31. 09:36:20

A bombázó nem tanul, minek.
A jókinézetű két gombbal többet gombol ki, és ígéretesen néz.
A csúnya tanul, mert mi mást csinálhatna?:)

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.01.05. 11:21:23

Ha ez így van, a TV-ben lévő politológusokon se lepődjünk meg. Tisztelet a kivételnek persze.

Lehet, hogy az egyik oldal azt használja majd felt, aki nem tud különbséget tenni a nyilas és az Árpád-sávos zászló között.

hunnias 2009.01.14. 23:22:08

Nem kell ahhoz politológusnak lenni,ha a jelen és a múlt összefüggéseit keressük.De
az sem megy,ha mindent a múltra fogunk.Politológusból meg elemzőből van már annyi,hogy Dunát lehetne rekeszteni velük.Rá adásul sokszor akkora marhaságokat mondanak,hogy akkor minek járnak,jártak egyetemre?
süti beállítások módosítása