/>

Nemzeti nyafi

E-one 2009.01.21. 09:33

Valakinek már megint muszáj volt megsértődnie. A soros durcáskodó ezúttal Ivan Iszkrov bolgár jegybankelnök, aki kijelentette, nem megy el az EU-s pénzügyminiszterek tanácsára, ha nem távolítják el azt a Bulgáriát szerinte negatívan beállító művet, aminek célja épp az európai sztereotípiák bemutatása.

David Cerny alkotása valóban nem kicsit provokatív. De aki ezt képes valódi sértésként felfogni, hát azt valószínűleg sosem csúfolták oviban. Van itt például Franciaország átkötve Sztrájk!-táblával, Nagy-Britannia konkrétan nincs rajta, csak virtuális energiaként. Dánia legóból van, Svédország fából, IKEA-dobozban. Luxemburg egy kis földön hatalmas eladó-tábla, Hollandia pár tengerrel elárasztott mecset, Magyarország egy dinnyékből és kolbászból kirakott Atomium, Szlovákia egy piros-fehér-zöld szalaggal átkötött szalámi. Bulgária egy pottyantós vécé. Ez van.

Soha nem értettem, mire fel ez a nagy mélybolgárkodás-mélybármilyenkedés. Azt mondani, hogy hát igen, Bulgária valóban nem a modernség mintaállama, nem igazán jelenti azt, hogy ettől az ember ne szerethetné. Bár a központi bank vécéje nyilván jobbra van megcsinálva, semmi szükség arra, hogy megsértődjenek, ha valaki kifigurázza az ország hibáit. Na és egyébként is: hahó, most már nem büntetendő a művészi kritika. Aki nem viseli el a szatírát, villámgyorsan könyörögje vissza magát az orosz medve vagy a birodalmi sas alá. Ugyanolyan nevetséges hülyeség ezen megsértődni, amilyen nálunk volt néhány éve, mikor Magyarországot szimbolizálták Cicciolinával. Hát megesik, nem csak tökéletes dolgok vannak ebben az országban. Meg abban sem. Attól még bőven szerethető mind a kettő.

Az alkotás egyébként cseh. Ugyan vajon miért nem meglepő, hogy pont abból a majdnem egyetlen európai országból jön, ahol - persze az angolok mellett - az embereknek van humora?


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr9892676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.01.21. 10:18:57

egy kiállításon elmenne (mondjuk a bolgár pottyantós nálam már éppen súrolná azt a bizonyos határt, de még belefér), akkor poénnak is venné az ember, meg művészi szabadság, de egy hivatalosnak tűnö rendezvényen az EU-ban, Brüsszelben? necces.
ezzel együtt megértem, hogy a bolgár ki van akadva, azt viszont nem étem, hogy ezt miért kell mélybolgárkodásnak és mély akárminek nevezni?
süti beállítások módosítása