/>

Sajtómocsok

E-one 2009.02.06. 10:49

Kiderítette a Magyar Nemzet, hogy a Népszabadság, a Blikk, a Vasárnapi Hírek és a Metropol tizenegynéhány milliót kapott azért, hogy kormányzati PR-cikkek jelenjenek meg bennük. Szintúgy el lett látva anyagiakkal néhány vidéki lap is, hasonló célokért.

Bezzeg a jobboldal nem szórakozik ilyen apróságokkal, hogy fizetni cikkekért. Ők nagyban játszanak. A Nemzetet és a Magyar Hírlapot megvásárolták a Fidesz barátai, a vidéki kis újságoknál sem kell kicsinyeskedni a pénzekkel, sokkal egyszerűbb kirúgni mindenkit, akinek nem eléggé hosszú a nyelve ahhoz, hogy beférjen Orbán és a helyi pártvezér mindenféle testnyílásaiba.

Egyik oldalról kvázi lefizetés, másik oldalról felvásárlás és munkahelyi terror.

Ezért nincs jövője, csak az online sajtónak.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr30925998

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.06. 11:33:29

szerintem itt félreértettél valamit...
közpénzből NE fizessenek maszop dicsőítő cikkekért...
különben kit érdekel, csak a szerencsétlen hülyék fizetnek adót...

E-one 2009.02.06. 11:36:57

Nem hiszem, hogy bármit félreértettem volna, elfogadhatatlannak tartomhogy hivatalosan független újságokat pártlapnak használjanak. Csupán ne legyen álszent a másik oldal sem, emlékszünk, milyen állami és állam közeli támogatásokat kaptak 2000-2002 között.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.06. 11:38:16

öhh, hát ne legyünk már hülyék. mi abban a fura, hogy egy kormányzat pr-cikkeket jelentet meg? ez teljesen normális. és nyilván nem annak a pártnak jön jól, amelyik éppen nincs hatalmon, de attól még nem párthirdetés.

egyébként meg pontosan ugyanez működik önkormányzati szinten is, és az is közpénz. de mi ebben a furcsa?! arra az útra is költenek az én pénzemből is, amin én sosem járok, mégsem háborgok miatta.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.06. 11:39:50

amúgy az online médiában is vannak kormányzati illetve egyéb politikai hirdetések, de attól még nem lesz se az index, se az origo mszp-s vagy fideszes lap...

E-one 2009.02.06. 11:41:21

@tsabeeka: Csak akkor mondjuk ne újságírás vagy független újságírás címen fusson a dolog, hanem mint kampány.

Vidéki 2009.02.06. 11:46:08

Az említett újságoknak szétosztogatott pénzt lehet a „jóindulat megnyeréseként” értelmezni.
A másik értelmezés lehet a „védelmi pénz” fogalma.
Akik ezt leperkálták a maffiózóknak, azok számíthattak arra, hogy üzletüket a maffiózók nem törik össze.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.06. 11:46:45

@E-one: a pr-cikk kampány részeként jelenik meg. ott van egy tipográfiailag valahogyan elkülönített írás, néhol az sarokban ott egy x. mi köze van ennek az újságírás függetlenségéhez? az a szerkesztőség dolga, ez meg a hirdetésszervezésé.

E-one 2009.02.06. 11:49:39

@tsabeeka: Jogilag nyilván teljesen korrekt, nem is ezzel van a bajom. Sőt, tényleg nagyobb gond, hogy jobboldalon konkrétan felvásárolnak újságokat (ami amúgy jogilag szintúgy teljesen korrekt). Csak nem szeretem akkor sem a kormányzati PR-t, lásd pl. Széchenyi-terv hirdetései, Országimázs-központ, Új Magyarország és hasonlók.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.06. 11:55:56

@E-one: bontsuk külön. az, ha az echo olyat állít magáról, hogy független, nyilván hülyeség. hasonló, mintha a népszava állítaná, vagy a 168 óra.

a széchenyi-terves hirdetésekkel, az országimázs-központtal és az új-magyarországos hirdetésekkel nekem semmi bajom nincsen. az eu-pályázatoknál is a pénz egy részét kötelező kommunikációra költeni. miért? hogy ne csak csináljak x dolgot, hanem arról tájékoztassam is (nyilván kiemelve az éppen regnáló megvalósító szerepét) az embereket.

és hát igen, ez pénzbe kerül. viszont erről mindenki tudja, hogy ki jelenteti meg, mert nem a hírek, hanem a reklámok között van. úgyhogy engem ez ugyanúgy nem zavar egy fidesz-kormány esetében, mint egy mszp-kormányál.

E-one 2009.02.06. 12:05:08

@tsabeeka: Na ez elfogadható akkor, amikor fizetnek egy oldalt, hogy elmagyarázzák, mi lesz, ha belépünk az EU-ba, ha lezárják a fél pesti belvárost útépítés miatt, ha bevezetik az eurót, ilyesmi. De elég jól tudjuk, a magyar kormányzati kommunikáció általában arról szól kb. 1999-2000 óta, hogy mennyire jó minden.

Blau t 2009.02.06. 12:28:02

Az - szerintem - nem baj, ha egy lap valamelyik politikai irányzathoz vagy ne adj Isten párthoz kötődik. A baj az, hogy teljesen egyoldaluak. A baj az, hogy minden pártpolitikai alapon értékelnek. Ez abnormális. Hogy világos legyen mire gondolok. Én például liberális gondolkodású vagyok. Ez azt jelenti, hogy a világ dolgairól is liberálisként alakítom ki a véleményemet. Liberálisként és nem SZDSZ-esként. Persze ha a kérdés az, melyik párt áll legközelebb hozzám, akkor a válasz: az SZDSZ. De a véleményemet nem úgy alakítom ki, hogy megnézem egy ügyben mi az SZDSZ állásfoglalása és azzal azonosulok, hanem fordítva történik a dolog van véleményem sok mindenről és a szerint választottam pártot, hogy melyik párt állásfoglalása egyezik meg leggyakrabban az enyémmel. Gyakran, de nem mindíg. A sajtó sajnos ezt fordítva csinálja. Megvizsgálja az adott orgánumhoz "közel álló" párt véleményét majd buzgón helyesel. Ez a világon szinte mindenütt fordítva van. Lehet tudni másutt is, egy-egy újság milyen irányultságú, mégsem pártlapként működnek hanem független véleményüket jelentetik meg.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.06. 19:47:07

blog azt sérelmezi, hogy kormányzati PR cikkekért fizetnek lapoknak. Ezzel még nem is lenne olyan nagy probléma. De tudjuk, hogy ezek a lapok valójában azért kapják ezt a pénzt, hogy a kormány szócsövei legyenek. Hányszor állapítottuk meg az utóbbi időben egy-egy Népszabi, Blikk vagy mondjuk Index cikket olvasva, hogy ezek nagy valószínűséggel fizetett vélemények?! Hiszen ha a lakosság együntetűen egy oldalon áll egy kérdésben a kormánnyal szemben, akkor a kormánynak ha csak látszólagosan is, de meg kell osztania a közvéleményt azt mutatva, hogy olyanok is vannak akik az ő álláspontjukat képviselik.
süti beállítások módosítása