/>

Csöpögős műromantika, édesnek álcázott gagyi piros szívecskék, és játsszuk el, hogy a jeges szélben is van kedvünk megfogni egymás kezét kesztyű nélkül - végre lement a szokásos brutálfebrtizennégy idén is. Alapvetően nehezen érthető az az amerikai logika, hogy mindenből komoly ünnepet kell csinálni, pontosabban ezt értem, a pénzért van, de hogy egyébként értelmes emberek meg is eszik?

Más példa, teljesen más területről. Néhány napja nem sokkal a lefújás előtt percekig állt egy los angeles-i kosármeccs,annyira ünnepelt a közönség, hogy képtelenség volt tovább játszani. Nem mintha ekkor már eldőlt volna bármi is, szoros meccs volt. Na de ilyen apróság, hogy végeredmény, eltörpült amellett, hogy Kobe Bryant lett az NBA legfiatalabb játékosa, aki megszerzi a 23000. pontját. Egyébként is, aki nézett már amerikai sportközvetítéseket, tudja, havonta minimum egyszer kötelező egy történelmi rekord elérése, körülbelül azon a szinten, hogy XY megszerezte élete négyezredik lepattanóját. Valahogy ez Európában elképzelhetetlen, hogy ügy legyen. Van egy haverom, aki minden elképzelhető statisztikát vezet az MTK-ról, de ha megkérdeznénk, Kanta Józsi hány sikeres lapos passznál tart karrierje alatt, és ezt a számot hány éves, hány napos korában érte el Illés Béla, gyanítom, azért zavarba tudnánk hozni.

Persze nem baj, ha mindent meg akarnak ünnepelni, csak semmi szükség arra, hogy majmoljuk azt, amit egy kontinenssel arrébb csinálnak. Vagy ha igen, akkor játsszuk tényleg komolyan - tudtátok, hogy ma 2408 éve ítélték halálra Szókratészt? Szomorkodjunk! Holnap viszont a hatvankilencedik évfordulója lesz annak, hogy lemérték a leghidegebb hőmérsékeletet Magyarországon, úgyhogy demonstratíve sál, sapka, nagykabát! Egyébként is megtarthatnánk ezen a héten Magyarország Kollektív Szülinapját, az legalább egyébként is ünnep. Nem vicc, február 11-e és 19-e közt több ismerősömnek van születésnapja, mint november-decemberben végig, persze visszaszámolva kilenc hónapot, teljesen logikus, lehetne már május. Húsz év múlva sem lesz az ilyesmivel probléma, akkor július 26-án fog a fél ország névnapozni, ami persze egyáltalán nem baj, sőt.

De ha igazán nagy durranást akarunk csinálni, akkor a sok ünnep- és emléknap közé tegyünk be valami mást, egy átlagos hétköznapot is. Ezt elnevezhetnénk Átlagos Hétköznapnak, ami persze külön kategória a többi naphoz képest, egy különleges valami, igazi, speciális nap az ünnepek közt, amiből nincs több, csak ez az egy. Meg kell ünnepelni.


4 komment

Címkék: üzlet ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr3944909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.15. 18:49:29

hát, erre csak a kb minden ünnepes írásról szóló véleményemet tudom hajtogatni :) bármilyen ünnep csak annak és csak annyira lesz gagyi vagy elüzletiesedett, amennyire ő maga engedi. szóval én nem félek :)

óóóó 2009.02.15. 21:10:48

azért nem teljesen ugyanaz a kategória mondjuk egy karácsony, vagy egy valentin nap.
Mindkettőt átitatja az üzletiesedés, de a második kifejezetten annak a terméke.

úgyhogy fenntartásokkal tudom csak tsabeeka hsz-ét elfogadni. Valentin nap egy felesleges marhaság. felejtsük is el hamar.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.15. 21:13:45

"Mindkettőt átitatja az üzletiesedés" - nekem nem. egyiket sem.

georg 48 2009.02.16. 07:09:48

Nemsokára jön a fehérnap. Ez, tudjátok febr.14.-után egy hónappal, márc. 14. A degen. japcsik találták ki. Valent. napján csak a fiú ad ajándokot a macának, a maca ezt viszonozza márc.14-én. A koreaiak rátettek még egy-két lapáttal, mert ők már kitalálták a sárga, a kék és a rózsaszín napokat. A sok baromarcú.
süti beállítások módosítása