/>

Jelen állás szerint teljesül a Fidesz három (öt) éves kívánsága, szakértői kormány alakul. Vagy nem. Mer valaki még biztosat mondani?

Lépjünk túl azon a részletkérdésen, hogy a szakértői kormány fogalma, mint olyan, értelmetlen, ugyanis definitíve minden kormány szakértőkből áll, de ez most itt tényleg mellékes. Jó-e nekünk Bajnai, már ha feltételezzük, hogy ő lesz, vagy jobb lenne egy előrehozott választás?

Elnézve a gazdaságpolitikai programját, egyetlen válasz létezik: ez az, ezt csinálni kell. Nem lehet, nem kéne – kell. Iszonyú lesz, borzalmasan kemény egy év, de végre olyan strukturális átalakítások jönnének, amiket úgyse lehetett volna megúszni. Ez persze egyetlen társadalmi rétegnek fog tetszeni, az elméleti közgazdászok igen szűk csoportjának, de ez van, bocs. Most hosszú távon kell gondolkozni.

Nehézzé teszi viszont az állásfoglalást az, hogy parlamentáris demokrácia vagyunk. Ígérjen meg bárki bármit, minden negatív javaslathoz meg kell nyomnia 193 képviselőnek az igen gombot. Az pedig egy kisebbségi kormánnyal, olyan frakcióval mögötte, mint az MSZP, nem lesz egyszerű. Ha Bajnai át tud vinni mindent, amit akar, jó miniszterelnök lesz. De nem tudni, mit vihet át belőle.

És teljesen igaz az is, amit Fodor Gábor mondott. Hogy egy előrehozott választás hónapokig megakasztaná a válságkezelést. De ha az MSZP renitens képviselőin egyenként kell keresztülnyomni mindent, az sem lesz gyorsabb.

Mennyire zár gyorsan össze az MSZP, és meg tudja-e őrizni gyenge egységét az SZDSZ? A lehetőség, hogy egy erős gazdaságpolitikai nyomulással kitolják a Fideszt a közbeszédből, egy hét alatt elszállt. Az MSZP múlt heti produkciójára egyetlen szó létezik, a szánalmas, az SZDSZ pedig abban bízik, hogy egy év alatt megtörténik a csoda.

A pártpolitikát nézve az az igazán szomorú, hogy a Fidesz 2010-ben ugyanúgy beleül majd a jóba, mint 1998-ban tette. Ha most kerülnének hatalomra, nekik kéne megmutatni, hogy nem csak ígérgetni tudnak, hanem „ellapátolják ezt a problémahalmazt” (Kóka mondta a Parlamentben, feltehetőleg az a problémahalmaz majdnem egy egészen más szó lett, és akkor is igaza lett volna). Így várnak, Bajnai megcsinálja a nehéz részt, és 2014-ben nem lesz nagy kunszt jobban élni, mint négy éve.

És ez ijesztő, függetlenül minden személyes szimpátiától. Az SZDSZ szavazói reménykednek, hogy nem szakad ketté a párt, az MSZP lassan készítheti a Van-e 200 000+1 magyar, szocialista szavazó? plakátokat. És ha csak egy nagy párt van, semmi más, az még akkor is riasztó, ha az a párt amúgy jó, és erős a demokrácia. De tényleg, mit mondhat egy MSZP-s kampányaktivista, miért szavazzanak rájuk? (És ha már mindenkiről szó esett, a teljesség kedvéért említsük meg, az MDF a „Nem jön Bokros mégse” akcióval megszűnt.)

Egy jó gazdasági program úgy kell, mint egy pohár víz. Ez papíron megvan. A pártpolitikai érdek azt mondatja, finoman. A gazdasági azt, szív nélkül előre. Az érzelem azt diktálja, nehogy már Orbán megint úgy legyen miniszterelnök, hogy nem kell szenvednie sem érte, sem vele. A pénztárca meg azt, mindegy, ki a főnök, csak oldódjon már meg a helyzet.

Egyszerre mindenkinek igaza van. Mindenki érdekében bízzunk abban, a jövő a döntéshozókat igazolja.

Eredetileg megjelent a tiaramagazin.hu-n.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr61035963

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.31. 10:37:54

Szavazás: Most szombaton miről mond le Gyurcsány?Két hete szombaton Gyurcsány Ferenc váratlanul lemondott a miniszterelnökségről, de megerősítette a pártelnöki posztját. Múlt héten szombaton aztán lemondott a pártelnöki posztról is. Folytatódik a friss ha…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.31. 10:37:34

Csonka Pici, Magyarország új miniszterelnöke - Nem tudom tisztán megmondani, hogy hívják a nevit... - Az új miniszterelnök-jelölt mit csinál most? - Elszökött? - Ki ő? - Szerintem a... Csonka? Az egyik kisebb portál munkatársai gondoltak egyet, és lemen…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.30. 22:13:04

Most komolyan: akárki közületek el tudja képzelni, hogy megtörténik a CSODA?
Bajnai megcsinálja a megszorításokat, ami után egyrészt Orbán már könnyen lehet a józsaru, ráadásul 2/3al? És mindezt olyan bagatell hülyeségért mint az ország érdeke?
Mindezt egy olyan párttal amelyik 52(60) éve mást sem csinál csak halmozza a szart?
Létezik, hogy a maszop képviselők, akik életükben nem csináltak semmi értelmeset belemennek ebbe a kamikaze akcióba?

Szvsz: reménytelen.

tripanek (törölt) 2009.03.30. 23:20:47

na meg ez "program program program" szófosás...nem "program" kell (mert úgyis szétszedik a frakciók), hanem egy erőskezű, és erős támogatással bíró, értelmes miniszterelnök.

Úgy nem lehet gyorsan válságmenedzselni, hogy 5-6 elégedetlen emberke már elég lesz a stabilitás megbillentéséhez.

moricz 2009.03.30. 23:31:03

Én is kétlem, hogy az MSZP belemenne ebbe a kamikaze akcióba, hamar kiderül. Az SZDSZ is nehéz helyzetben van, most senki nem tudhatja, mi a jó megoldás. Hátha mégis sikerül stabilizálni az országot - akár nagy áldozatok árán is. Ez persze tönkrevágná a szocikat, de egyben megnövelheti a liberálisok támogatottságát. Nem mindenkinek ment el az esze, lehet megint 350 ezer szavazó, aki az SZDSZ-re voksol.

Mitya Ivanov 2009.03.31. 14:27:55

nem hiszem, hogy egy év alatt lehet annyi mindent csinlni, hogy a Fidesz jövőre beleüljön a tuti jóba. egyrészt válság van, másrészt meg az ország gazdasága világváklság nélkül is elég szar helyzetben van.
ettől függetlenül igaz az, hogy a nagyobb részét eltakarítja valaki más, de tűzoltás meglesz. Most ebben a pillanatban az lenne a legrosszabb, hogy a megalakul a Bajnai kormány, aztán őszre bedől az egész, és kiderül, hogy mégsincs meg a támogatottsága a parlamentben

E-one 2009.03.31. 14:42:20

@Mitya Ivanov: Ritka pillanat, amikor tulajdonképp teljesen egyetértünk, de most ez van.
Az igaz, hogy marad tennivaló bőven a leendő második Orbán-kormánynak is, de értsd úgy, amit írtam, hogy akármi történjen, a következő ciklus végén már csak a nemzetközi gazdasági helyzet mostani káosza miatt is jobb életkörülmények lesznek, mint 2010-ben. Függetlenül attól, ki lesz a miniszterelnök, ki a pénzügyminiszter, és mit csinálnak.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.03.31. 17:39:11

Bajnai hmmm... El kellene ezen alaposabban gondolkodni.
süti beállítások módosítása