/>

Elnöki rendszer, de minimum az elnök és a parlament közti hatalommegosztás, a miniszterelnöki poszt elértéktelenítése – egy lehetséges forgatókönyv a Fidesz kétharmados győzelme után. Mit jelentene mindez hosszú távon?

Kezdve a legfontosabbal: az elnöki vagy félelnöki rendszer nem jelent automatikusan demokráciahiányt. Az alkotmányos berendezkedés minden országban csupán a keret, a lényeg az, hogy milyen tartalommal töltik meg. Látunk országokat, ahol az elnöké a legnagyobb hatalom, és jól működő demokráciák. De lehetne sorolni ellenpéldákat is. Hogy nálunk hogy lenne, arról sajnos, nem valószínű, hogy akár a legjobb elemző tudna mást mondani: majd meglátjuk.

Orbán Viktor köztársasági elnökként. Olyan gondolat ez, amitől a legtöbb baloldali és liberális elborzad, pedig szinte semmivel nem rosszabb számukra, mint ha miniszterelnök lenne. Orbán Viktor ugyanis nem egy sátáni küldött, akinek hívó szavára elpusztul az ország, hanem egy politikus, akit lehet nagyon nem szeretni, de aki leváltható. És leváltható lenne elnökként is. Legfeljebb kicsit tovább tart a ciklusa, de ezért cserébe az is tovább marad majd hatalmon, aki a Fidesz-ellenesek jelöltjeként nyer.

Az, hogy egyszemélyi vezetés lenne, nem jelent komoly veszélyt. Ha a Fidesz egyszerű többséget szerezne csak, akkor is ez lenne, csak épp nem köztársasági elnöknek hívnák az első embert. És ugyanez igaz megfordítva is: ha egy politikus csapatjátékos, akkor a csapatban ugyanúgy tud dolgozni akkor is, ha formálisan övé az egyszemélyi hatalom. Nem a rendszertől függ, hanem a személytől.

Érdekes eljátszani a gondolattal: mennyi lehet az elnöki ciklus hossza? A mostani öt évet akár meg is hosszabbíthatják, eddig Stumpf Istváné a legvadabb terv, ő nyolc évről beszélt. Ez azért már elég kínos kérdéseket vethetne fel, mert ilyen hosszú hivatali ideje még az orosz elnöknek sincs. Persze, megtehetik. De a Fidesznek – a legönzőbb érdekből – önuralmat kell tanúsítania. A rendszert ugyanis úgy kell összerakniuk, hogy gondolnak arra is, hogy lesz idő, amikor ők lesznek ellenzékben.

A legsúlyosabb változás, amit az átalakulás hozna, az a kis pártok megszűnése lenne. Ha nem számít az öt százalék, csak az, hogy ki nyer, akkor ott két nagy párton kívül senkire nem fognak szavazni. Az MSZP összeomlásával épp most jön létre egy óriási üres tér, oda be lehet menni. A Fidesznek nem lesz mindig ekkora támogatottsága, mert kormányon ők is fognak hibázni. Ideiglenesen ez hozhatja a szélsőjobb megerősödését (ha szétesik az MSZP, akár a 2010–2015 közti népszerűségi listák második helyére is!), de amint magára talál egy nem jobboldali demokratikus erő, a Jobbik félre lesz söpörve. A helyzet innen azért érdekes, mert most még csak elképzelni sem lehet, mi lesz az.

Ha akár a bal-, akár a liberális oldalon felépítenek (vagy újjáépítenek) egy jó pártot, az meghatározó erő lehet az űr kitöltésekor. Erős ellenzék nélküli Fidesz nem lesz 2014/15-ig, ez biztos. Kormányképes alternatíva most nem látszik. Ha valaki jókor lesz jó helyen, hatalmasat nyerhet hosszú távon. A pártrendszer átalakulásának legérdekesebb évei előtt állunk. Ez még annál is komolyabb lesz, mint ami 1993–1999 közt volt. Végre egy nem lefutott játék.

eredetileg megjelent a tiaramagazin.hu-n


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr291128309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.05.18. 11:18:35

itt az ideje, hogy egy igazi baloldali párt alakuljon. Mert ma ilyen nincs Magyarországon.

Stoney Hill Billy 2009.05.18. 13:29:20

Nem írsz a választási rendszer átalakításáról.
Ugyanis az elnöki rendszerekben az elnököt (többé-kevésbé) közvetlenül választják.
Ez megint felvet jónéhány, következményeit tekintve beláthatatlan problémát.
Ugyan szükség lesz -akár a kisebb parlament miatt- a választási rendszer megújítására, de ilyen szinten, nem vagyok benne, biztos, hogy bevállalná Orbán.

Zombika 2009.06.03. 10:45:01

A magyar politikai palettán jelenleg csak baloldali pártok vannak. Még az Szdsz a legkevésbé baloldali, utána az Mszp. A Fidesz a legtisztább szocialista retorikával dolgozik, a jobbik meg egyenesen kommunista gazdasági és társadalmi elveket vall (természetesen nacionalista felhangokkal).
Az egész bal-jobb kontextust még a rendszerváltás előtti időkben keverték össze, szándékosan. A komcsik magukat antifasisztaként definiálták, ezért elemi érdekük volt, hogy a náciktól a lehető legtávolabb helyezzék magukat a politikai palettán. Holott nagyon sok mindenben megegyeztek. A NAZI a német nemzetiszocialista párt megfelelője.
Magyarul Hitler és Sztálin egyformán szocialista volt, csak az egyik nemzeti, a másik meg internacionalista szocialista. Ez csak a lózungok szintjén különbség, másutt nem.
Egy igazi jobboldali a magántulajdont tartja mindenek fölötti értéknek, ezután jön az egyének személyes és jogbiztonsága, ezután a személyiségi jogok (a liberálisoktól a sorrendben különbözik igazán - az igazi liberális tehát jobboldali, nem olyan balkeverék, mint az szdsz). Az igazi jobboldali minimalizálja az állami beavatkozást, nem igazán szolidáris, az öngondoskodásra épít. A szegények segítését is inkább a tehetős polgárok magánalapítványaira hagyja, nem tekinti kiemelt állami feladatnak.
Na ilyen párt nincs itthon, tehát felesleges magyar jobboldalról beszélni. :)
süti beállítások módosítása