/>

Gyorselemzés

E-one 2009.06.07. 22:17

Nos, megvan a végeredmény.

Fidesz - 14 mandátum

Egyértelmű győzelem, a legutolsó akadály is elhárult az országgyűlési választások megnyerése előtt. Jól gyűjtötték be a kormányellenes protestszavazatokat, sikeres volt a mozgósítás, jelen pillanatban még arra is megvan az esély, hogy hosszú távon a pártrendszer domináns pártjává tegyék magukat, bár ez nagyban fog múlni a kormányzati teljesítményen és az MSZP-SZDSZ páros összeomlásán. Egy tény van, ami miatt mégsem lehet száz százalékig felhőtlen az örömük: az egy a tábor, egy a zászló elv ezen az estén végleg megbukott. Nem volt látványos bukás, mert elhomályosítja a győzelem - de az, hogy a Jobbik a magyarországi szélsőjobboldal történetének Szálasi mögötti második legjobb eredményét érte el, az MDF pedig már harmadszor került 5% fölé a Fidesz minden igyekezete ellenére, azt jelzi: nem egy véletlen eredmény miatt, hanem középtávon nem lehet egypárti jobboldallal számolni.

MSZP - 4 mandátum

Történelmi vereség, óriási kérdés, elkapja-e őket a pánik. Hogy erős-e az önkormányzatok lobbija ahhoz, hogy kicsikarjanak egy előrehozott választást, azt nem lehet megjósolni, az azonban tény, hogy minimum egy időre középpárttá váltak. A fő feladat innen az, hogy majd a Fidesz kormányzása alatt ők, és ne a Jobbik vagy az MDF szerezzék meg a vezetést az ellenzék élén.

Jobbik - 3 mandátum

Bár muszáj számolni azzal, hogy az ő szavazóik a legfegyelmezettebbek és nem feltétlen várható egy ilyen eredmény az önkormányzati választáson, a nap győztesének tekinthetők. Ha az MSZP összeomlik, a következő pár évben akár a legnépszerűbb ellenzéki párttá is válhatnak, az pedig mától alapvetés, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a szélsőjobbot.

MDF - 1 mandátum

Átmentek a betonfalon, 2004 és 2006 után harmadszor is. Az új kapitalista párt? Egyelőre nem tudni. De ha sikerül elérniük, hogy a két szocialista párt ellenében határozzák meg magukat, a lassan idejétmúlttá váló ideológiai alapú bal-jobb felosztáson túllépve, akár újra meg is erősödhetnek.

LMP/HP - 2,6%

Minden azon múlik, sikerként értékelik-e az eredményüket majd, vagy bukásnak, hogy nem jutottak be. Ha kitart a lendület, átvehetik az SZDSZ helyét a liberális oldalon, ha nem, akkor ők is csak egy maradnak a Centrumhoz hasonló elhalt kezdeményezések között.

SZDSZ - 2,16%

Több, mint súlyos vereség. Ha innen sikerül megcsinálni 2010-et, az csoda, de hogy egyben marad a párt, talán már az sem a legvalószínűbb forgatókönyv. Az egyetlen út az életben maradáshoz a kapitalista-szocialista ellentét kiélezése, ahol aztán a kapitalista oldalon lehet nagyokat meccselni az MDF-fel vagy együtt próbálkozni velük.

Munkáspárt - 0,96%

Mindenki szerencséjére továbbra is semmi.

MCF - 0,47%

Szintén semmi. Újra sikerült bemutatni, mennyire nincs szüksége a cigányságnak önálló képviseletre.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr751170231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo90 2009.06.08. 10:18:12

Az MDF most megint kapott egy esélyt. A Jobbik baszogatása helyett a szocikkal kéne szembehelyezkedniük, és beállítani magukat, mint valódi szakértőket. Ehhez remek ember Bokros. De Dávidcsillag Ibolykának ennyi esze nincs, ő a választási eredmények tudatában sem képes másra, mint a Jobbik arcátlan és hazug fikázására.

E-one 2009.06.08. 10:59:27

@Vincenzo90: Ez nem egészen így van, a Jobbikot pártállástól függetlenül minden demokratának fikáznia kell. Hogy azon túl kiről mit gondolunk, az már más téma.

Mitya Ivanov 2009.06.08. 12:41:01

a fikázás mellett azért a jobbiktól lehet pár dolgot is tanulni. Velük az a problémám, hogy alapvetően egyetértek programjuk néhány részével (pl a mezőgazdasági témákban), de van néhány, amit egyszerűen nem lehet felvállalni és nem is akarok. Ezekkel azt a pár értelmes gondolatukat vágják taccsra.

Mitya Ivanov 2009.06.08. 12:41:57

a Jobbik 14,7%-a pedig egy utolsó pofon a balliberális oldalnak, hogy térjenek végre észhez.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.06.08. 13:07:09

Amit ajánlok nem elemzés, csak egy reál förmedvény, ha gondolják nézzenek be ide: Natúran az igazság mentén.hu avagy valodi.blog.hu Az ajánlott bejegyzés címe: "Az Eu. parlament választás margójára... Ez a valódi.

Blau t 2009.06.08. 13:22:38

Ez a választás az én olvasatomban nem más, mint egy hatalmas mintán végzett közvélemény kutatás. Majdnem mindegy, hogy ki képviseli Magyarországot a súlytalan EU parlamentben. (Mondjuk a Jobbik azért nagyon gáz, de ők is inkább csak innen nézve kellemetlenek, az EU-ban sajnos megszokott, hogy a szélsőségek is képviseltetik magukat.)
A valódi kérdés, mi lesz - feltehetően kétszer ekkora részvétel mellett az országgyűlési választásokon. Én négy lehetséges forgatókönyvet látok:
1. Ugyanez. Létrejönnek akkor is ugyanezek az arányok. Ez nem túl valószínű, de ha igen akkor a magyar vállasztási rendszer abszurditása miatt az 56 % laza két harmadot érne a Fidesznek.
2. Ha a Fidesz és az MSZP képes lenne 5 percig nem acsarkodni, hanem közös érdekeik mentén politizálnának, akkor még a választások előtt megváltoztatnák a vállasztási törvényt, felemelnék a bekerülési küszöböt úgy 10 százalékra, ezzel kigolyóznák a kispártokat a Fidesz biztosítaná a fölényes (2/3?)győzelmét és az MSZP a jelenleg várható kb 15% helyett a mandátumok kb 30 %-át szerezné meg. Az ország számára talán ez lenne a legrosszabb lehetőség, de szerencsére a két acsarkodó nagy párt aligha fog összefogni.
3. Ez tűnik a legreálisabbnak:
Az SZDSZ végleg eltűnik a sűlyesztőben. (Sajnos)
Feltehetően a Jobbiktól megijedve több szavazatott fog kapni a Roma párt, de bejutni semmi esélyük. Ugyanilyen okból a bolsik is megerősödhetnek, nekik ez elég lehet az 1 % átlépésére, ami ugyan nem jelent helyet a parlamentben, de elég az állami támogatások megszerzéséhez. Más céljuk amúgy se nagyon van.
Az LMP-től várom a meglepetést, ők további protest szavazatok begyűjtésével még akár be is kerülhetnek a parlamentbe.
Az MDF miután nem mozgalmi típusú párt, így neki szinte mindegy mekkora a részvétel ők valószínüleg ismét a küszöbön fognak táncolni.
A Jobbik viszont a legfegyelmezettebb táborral bír, így feltehető, hogy ők a mostaninál sokkal több szavazatot magas részvétel esetén sem tudnak szerezni, emiatt és a számukra is hátrányos választási rendszer miatt feltehetően rosszabb eredményt fognak elérni a mostaninál, de így is simán bekerülhetnek.
A két nagy közül a Fidesz esetében csak az a kérdés lesz-e két harmad. Valószínüleg igen, de ezt nem szeretném. A szocik nyilván több szavazatot fognak kapni, 20-25 százalék de mandátumban ez sokkal kevesebbet fog érni.
4.Szerencsére nem tűnik nagyon valószínünek, de a Jobbik további előretörésével akár egy két párti (Fidesz-Jobbik) országgyülés is létre jöhet, esetleg egy jelentéktelen MSZP képviselettel kiegészítve. Bízom benne, hogy nem így lesz, de a helyzet súlyosságát egy adattal tudom ilusztrálni: 1930 a német választásokon Hitlerék csaknem ugyanúgy végeztek, mint most nálunk a Jobbik. A történet folytatása ismert.

Blau t 2009.06.08. 13:40:31

Még egy gondolat: Az azért nem nevezhető túlzottan européer magatartásnak, hogy a fölényesen győztes Fidesznek a legyőzött pártok vezetői közül egyiknek sem jutott eszébe este nyilatkozatában gratulálni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.06.08. 16:16:10

"A fő feladat innen az, hogy majd a Fidesz kormányzása alatt ők, és ne a Jobbik vagy az MDF szerezzék meg a vezetést az ellenzék élén."
Ilyen feladatuk nincs.
Ezek teljesen különböző pártok.

Az LMP szereplése meg egyértelműen siker! A névtelenségből elindulva minden várakozást felülmúltak.

A többi megállapításoddal nagyjából egyetértek.
süti beállítások módosítása