/>

Nem ünnep

E-one 2009.06.16. 22:02

Június 16. a legújabb kori magyar történelem nagy napja. Minden ott van benne, ami egy ünnepet ünneppé tesz. Gyász 1958-ból, büszke emlékezés és korszakváltás 1989-ből, végül majdnem napra pontosan csak, de öröm 1991-ből. Épp ezért az egyik legtökéletesebb döntés volt az elmúlt két évtizedből, hogy nem nyilvánították nemzeti ünneppé.

Magyarországon valamiért sajnos nem tudunk ünnepelni. Még csak emlékezni sem, ami történik, inkább csak vérszegény próba az emlékezésre. Mindenki emlékszik még az iskolai márciustizenötödikékre és októberhuszonharmadikákra, amiken évről évre előadták ugyanazokat a jeleneteket, elszavalták ugyanazokat a dögunalmas verseket, megpróbálták bemutatni, mi is történt akkoriban, közben pedig az egész nem érdekelt senkit, és még idétlen, szorító ruhákba kellett öltözni, amiben még melegünk is volt. Uncsi.
És még csak az ünnepek jobb részét sem tudjuk megtalálni. Van egy március 15-énk, amikor egy vértelen, sikeres forradalmat sikerült végigvinni, és ehelyett mi gyászoljuk 1849 bukását. Van egy október 23-ánk, ami egyre inkább november 4-ről szól. Pedig a kollektív emlékezetnek nem csak a szomorú részei kellene, hogy meglegyenek. Persze, mindenben meg lehet találni a gyászt, már csak azért is, mert előbb vagy utóbb mindenki meghal és minden nagy eszme elbukik, de ez nem kéne, hogy visszatartson a jóra emlékezéstől. Arról nem is beszélve, hogy újabban nemzeti ünnepenként divat szétverni Pestet. Ha valamit, hát ezt valóban jó, hogy megúsztuk ma estére.

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr931189799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.19. 20:55:15

Új Nemzeti Ünnepet! Az év elején, amikor a 20 éves évfordulós megemlékezések elindultak, felmerült a kérdés, hogy köthető -e egy naphoz a rendszerváltás folyamata. Egy olyan naphoz, amit akár nemzeti ünnepként is megünnepelhetnénk. Számomra furcsa az, hog…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.06.16. 22:14:42

az a baj, hogy minden ünnepünk keretek közé van beszorítva. Amikor én voltam iskolás még nem volt okt 23 ünnep, hanem helyette november 7 volt, de szomorúan látom a hogy okt 23-mal is ez lett. Egy olyan ünnep, ami azért jó mert nem kell iskolába, vagy munkába menni. El lehet menni wellnessezni egy hosszú hétvégére. Emiatt nem érdemes ünnepelni. Ne legyen állami koszorúzás, vagy ha a vezetők koszorúzni akarnak, akkor az tegyék magánemberként vagy mittudomén. Az iskolákban meg az előtte lévő nap legyen tematikus nap, de ne ilyen ünnpséges kötelező hülyeség, amiből mindenkinek elege van.
az meg hogy mindenben a negatívat látjuk: hát igen mi erre hajlamosak vagyunk/voltunk és erre csak ráerősített a kommunista utódpárt országlása.

Parkőr (törölt) 2009.06.17. 10:44:53

Ezzel az 56-os ünnepkörrel, beleértve az újratemetést elég sok baj van, nem várhatja senki, hogy teljes szívvel, átélve az ünnep minden örömét, ünnepeljen az átlagember, úgy, hogy a politikai "elit" között sincs konszenzus semmilyen értelemben 56 környékéről.

Itt van rögtön a főszereplő Nagy Imre volt NKVD-s tiszt( ne menjünk bele hogy az e vagy nem a lényeg, hogy bent van a köztudatban) aki egyik nap elvtársozik a parlament ablakából a másik nap kikiáltja a függetlenségünket, majd a végén egy teljesen kilátástalan harcra szóllítja fel a felfegyverzett, és teljesen kiképzetlen tömeget a nehézharckocsikkal felszerelt profi szovjet hadsereg ellen.

56 nincs megemésztve, ünneplünk valamit ami a békés szimpatizánsoktól a szabaság téri lincselőkig terjed.
Minden oldal ünnepli a saját 56-át mintha nem is egy ünnep lenne.

Aztán jött az újratemetés, aki ott volt mindenki egységesen bizakodó volt, eltűnnek a kommunisták uj rendszer, új emberek, demokrácia, szabadság, mindenkinek lesz videója meg hűtőgépe gazdagság.
Eltelt 20 év és mi lett? lett mindenkinek videója, de a szabadságunkat eladtuk az EUnak, nincs saját
törvénykezésünk az EU az új labanc.

Jelenleg annak a rendszernek az utódpártja kormányoz (ugyanazokkal a módszerekkel) akit 20 éve jelképesen eltemetett a tömeg egy forradalmi rendszerváltó párt szánalmas asszinsztálásával.
Az utódpárt ellenzéke semmiben sem különbözik az utódpárttól az emberei az utódpártot szolgálták Pozsgaitól Martonyiig a legnagyobb megmondóembere Csintalan Sándor..

Visszatérve az ünnepre ezen nincs mit ünnepelni, semmivel sem lett jobb csak egy másik hatalmonak nyaljuk a seggét.

A fiatalok nem ünnepelnek, mert nem értik ezt az ünnepet, hiszen mindenki mást ünnepel rajta, az idősebbek meg úgy érzik , hogy nincs mit ünnepelni ezen, mert lett suzuki GL a skoda 120 helyett, de ilyen kilátástalan, ls tervezhetetetlen még sosem volt a jövőjük, a bankok indok, és okok nélkül emelik a törlesztőrészeletet, a kenyér meg ugyanannyiba kerül mint Ausztriában ahol 4x annyit keres egy átagember.
Az elnyomás maradt a módszerek és az elnyomók változtak.

Nincs mit ünnepelni.

Blau t 2009.06.20. 09:56:05

Ünnepeinkről a nyolcvanas évekbeli vicc jut eszembe:
Egy magyar turista (Nyugat)Németországban hifitornyot akar venni. Márkával nincs túl jól eleresztve, kérdi az eladót:
-Fizethetek forinttal?
-Azt sajnos nem, de én még soha nem láttam forintot, megmutatná milyenek az önök pénzei
-Persze szívesen- mondja az utas és elővesz egy köteg mindenféle bankjegyet.
Az eladó találomra rábök az egyikre.
-Mondja ki ez az úr?
-Ez kérem Petőfi Sándor, legnagyobb költőnk, híres forradalmár volt.
-És gyözött a forradalom?
-Sajnos nem.
-És ez az Úr ki?- bök egy másik pénzre.
-Ő Rákóczi Ferenc fügettlenségi harcot vezetett az osztrákok ellen.
-És elnyerték a függetlenségüket?
-Sajnos nem, elbukott a harcuk.
Ekkor Kossuth képe következik.
-Ő az 1848-as Szabadságharc vezére volt.
-És elnyerték a szabadságukat?
-Sajnos ezt a Szabadságharcot is elvesztettük.
Már csak Dózsa György van hátra.
-Uram legalább róla meséljen valami jót!
-Ő egy parasztvezér volt, a felkelés elbukott, őt megégették és husát megetették a saját harcosaival.
Mire az eladó:
-Itt a hifitorony uram, vigye ingyen.
süti beállítások módosítása