/>

Sztrájkjog

E-one 2010.01.07. 17:05

A sztrájk alapjog. A demokrácia nélkülözhetetlen kelléke, nem véletlen, hogy a kommunizmus bukása is sztrájkkal-sztrájkokkal kezdődött. És nem véletlen az sem, hogy a legfejlettebb sztrájkkultúrájú állam pont az a Franciaország, ahol az újkori Európában elsőként kitalálták és létrehozták a demokráciát. Azt mondani valakinek: nem sztrájkolhatsz, olyan, mint azt mondani: nem mehetsz el szavazni.

A sztrájk alapjog, ezért tisztelni kell. Ezért van minden demokratikus országban szigorú törvényekkel szabályozva. A sztrájkolót büntetni nem lehet, de nem lehet bejelentés nélkül, teljesen kompromisszumképtelenül, esetleg a leállást valami másnak nevezve beszüntetni a munkát. Ha a munkavállalók azt akarják, hogy a munkaadójuk törvényes ÉS erkölcsös legyen velük szemben, akkor nekik is annak kell lenniük. Hogy hogyan lehet igazán jó sztrájkot szervezni, azt épp a BKV-dolgozók mutatták be 2008 tavaszán. A cégükkel láttatták, hogy tudnak kárt okozni, az utolsó betűig törvényes volt, sőt, azon túl is, mert nem csak a törvény betűjét, hanem a szellemét is betartották, és mégsem az átlagembernek okoztak problémát, hanem csakis a BKV-nak. Előre szóltak, át tudtuk szervezni a dolgainkat, a BKV-nak attól még ugyanolyan rossz volt, hogy nekünk nem.

És éppen azért, mert a sztrájk alapjog, kellene tisztességesen élni vele. Nem irreális követelőzéssel, mint a VDSZSZ, nem sunyi módon jogi kiskapukat keresgélve, bejelentés nélkül az utasok ellen, mint a BKV-sok. Aki így tesz, az a rendes sztrájkolót bünteti, és magát a sztrájkjogot rombolja le, mert ezután bárki bármilyen jogos kéréssel, törvénytisztelően sztrájkol, azt sem fogják komolyan venni.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr681654510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trashr5 2010.01.07. 18:38:23

Az lesz a jó,ha mindenki sztájkol,erre spórol egész évben.Hogy elmehessen egy sztrájk-munkaversenyre a brigádjával.
Utána sztrájk-Oscar gála...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.07. 23:01:26

"Hogy hogyan lehet igazán jó sztrájkot szervezni, azt épp a BKV-dolgozók mutatták be 2008 tavaszán."

Jah, láttuk az eredményt is: 300 lerobbant busz 1 nap alatt.

Egyébként ez az alapjog dolog illúzió. Persze le lehet írni a törvénykönyvbe, ahogy mondjuk Ahma is betiltotta a buziságot Iránban, csak éppen semmi nem változik. Ahhoz van jogod, amit kiharcolsz.
Harcolt is itt valaki a sztájkjogért 89 után? Senki. Nem is lehet normálisan sztrájkolni, és jól is van ez így. Gyáva népnek nincs normális tömegközlekedése!
süti beállítások módosítása