/>

Nemek harca

E-one 2010.03.31. 04:17

(az gyönyörű, milyen szép szakítósblogos címet sikerült találnom. de nem, nem lesz szó benne nőkről, pedig ők tényleg érdekesebbek, mint a politika)

Azt, hogy a kampányban nem illik nemet mondani, már lassan huszonegy éve pontosan tudjuk. Itthon legelőször 1989 végén, a négyigenes népszavazásnál sikerült az SZDSZ-nek és a Fidesznek addig csavargatniuk a kérdéseket, amíg az nem jött ki teljesen extrém módon, hogy az első kérdés is úgy legyen feltéve, hogy az övék legyen az igen válasz. Az igen szép, az igen jó, de ezt valahogy 2006-ig utána mégsem próbálta kihasználni senki sem. Majd jött az előző választás, utána a 2008-as népszavazás, és persze a tengerentúlról is láthattuk, milyen az, amikor az Igen a legfontosabb kampányjelszavak egyike. Ennek a kimondottan egyszerű, de mindenképp jól hangzó szavacskának a használata az egyetlen olyan pont, aminél értelmetlen a kérdés, hogy Gyurcsány-Orbán-Obama, melyik a kakukktojás.

Ezzel szemben most, 2010 tavaszán az van, hogy nem.

A Fidesz megmondta, hogy szavazzunk rájuk, mert akkor NEM lesz korrupció, NEM lesznek nagy adók, NEM vásárolhatnak a külföldiek magyar földet, egyáltalán, NEM lesz elkúrás. A Jobbik ugyanezeket a nemeket szintén elmondja, csak ők hozzáteszik, hogy NEM lesz cigánybűnözés sem, NEM lesz barátkozás a zsidókkal és a multikkal, és hogy a szocik mellett NEM kaphatnak kegyelmet a fideszes nemzetárulók sem. Az MSZP ezzel a kettővel szemben meghatározva magát azzal kampányol, hogy NEM lehet Magyarországon erős fasiszta párt, és NEM lehet kétharmados Fidesz sem. Az MDF, amikor épp mással van elfoglalva, mint saját maga szétesésével, inkább a gazdaságpolitikára alapoz: büszkén hirdetik, hogy a többi párttal ellentétben ők NEM nézik hülyének a választókat. A legelviselhetőbb első ránézésre az LMP-nél a helyzet, náluk ugyanis már megjelent nemcsak a névben, hanem kampányszlogenként is a lehet, de azért a központi üzenetük még mindig az, hogy ők NEM olyanok, mint a többi párt. Vagyis eljutottunk oda, hogy két perc alatt leírtam a kampány legfontosabb üzeneteit öt mondatban tizenegy nemmel, és meg sem kellett állnom közben gondolkozni.

És a jobb esetben csak szkeptikus, rosszabb helyzetnél mindenben és mindenkiben csalódott átlagszavazó csak néz. És nem tudja elég hangosan mondani: drága pártok, azt már nagyon jól tudjuk, milyen Magyarországon nem akarunk élni. Ugyan végre hadd szavazzunk már arról, milyenben igen!


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr531882987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.03.31. 17:36:48

Látom a korábbi komcsi lendület mostanra a roppant hiteles semlegességbe fordult. Remek blog, remek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.31. 18:25:32

Negatív kampány a köbön :-)

Interlock (törölt) 2010.04.01. 02:04:17

"Ugyan végre hadd szavazzunk már arról, milyenben igen!"

Amíg csak pártokra, pártok színeiben "tündöklő" egyedekre szavazhatunk, addig ilyen nem lesz, vagy ha mégis, akkor ugyanannyira lesz hiteles, mint az eddigi nagy ígéretek.
Fordítva kellene ezt csinálni: az ország népe megszavazná, mire volna szükség, aztán megkérdezné, ki akarja megcsinálni :-) Legfeljebb nem vállalja senki, a végeredményt tekintve ugyanott tartanánk, mint most...

Mitya Ivanov 2010.04.01. 13:50:10

ez a poszt IGEN gyenge lett:)
süti beállítások módosítása