/>

És most?

E-one 2010.04.25. 20:46

Véget ért minden idők leghosszabb kampánya - nyolc évig tartott, alaposan elegünk is volt már belőle. Most jönnek csak az igazán érdekes idők.

A 2010 és 2014 közti négy év az ország politikatörténetének egyik legizgalmasabb időszaka lehet. Amikor olyan mértékben rendeződhet át a közéleti színtér, mint 1989 óta soha. Persze, az átrendeződés éppen most látványos, de egy választás estéje mindig ilyen, messze nem kizárt, hogy a java csak most jön.

A Fidesz akkora többséget szerzett, amivel mindent meg lehet tenni, de ez önmagában nem elég. Mindent meg is kell tenniük a kétharmad birtokában, hogy bizonyítsák, alkalmasak voltak az ország többségének - leginkább megelőlegezett - bizalmára. Képesek lesznek-e erre? Össze tudják-e hangolni a népszerűségi indexeiket a kormányzás alatt mindenképp meghozandó kényelmetlen döntésekkel, vagy saját ígéreteik áldozatává válnak? Mindkét lehetőség benne van a pakliban.

Az MSZP számára a következő pár hónap lesz igazán fontos. Sikerül-e egyben tartani a pártot? Van-e esély bármiféle önújjáépítésre? Újra tudják-e majd definálni a baloldaliságot, és modernebb környezetbe áttenni, nem csendben megvárni, amíg a szavazóbázisuk meghal? És ahogy a Fidesznél a Jobbik kapcsán, úgy az LMP miatt náluk is fel kell tenni azt a kérdést is: mit kezdenek azzal a helyzettel, hogy a saját oldalukon nem ők az egyetlenek?

Aztán ott a nagy kérdés, hány csalódott mostani Fidesz-szavazót szerez meg a Jobbik. A Fidesz a mai népszerűségéből szinte már csak veszthet, és ha a Jobbik folytatja ugyanazt az ellenzéki stílust, amit a Fidesztől tanultak, akkor elérhet nagyobb sikereket is. De ehhez egy szinten higgadtabb retorikára lesz szükségük. Nyolcszázezer ember nem náci Magyarországon, mégis egy szélsőséges pártra szavaztak. Akik most még a Fideszhez húztak, nem biztos, hogy vevők lennének a szélsőjobbos retorikára, de tetszhet nekik egy jobboldali alternatíva, ha a kormány gyenge lesz. Így lesz-e? Vagy sikerrel áll ellen a Fidesz a jobbikos nyomulásnak? És egyáltalán, minden új parlamenti párt örök bajaként képes lesz-e a Jobbik egységes maradni? Nem fognak-e összeveszni a kevésbé szélsőséges köreik a terroristaközeliekkel?

És persze LMP: tudnak-e bizonyítani? Fognak-e rendes politikát folytatni, vagy eléri őket sok protestpárt halála, a rendszerbe beépüléssel járó népszerűségesés? Hogy lehet más a politika, ha ők is a részei? Mit kezdenek azokkal a szavazóikkal, akik majd most jönnek csak rá, hogy egy újbalos-liberális pártot támogattak? És más oldalról nézve: ha összezuhan az MSZP, képes lesz-e az LMP átvenni a helyét a baloldalon? Sőt, tudnak-e valamit aktívan is tenni azért, hogy ők legyenek a hitelesebb és idővel a nagyobb baloldali párt?

Térjünk vissza a kérdésekre 2014-ben ilyenkor. Annyi biztos már most: iszonyú izgalmas négy év előtt állunk. Lássuk!


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr611951016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.25. 21:11:19

Még kell választani egy köztársasági elnököt, aki kaphat új feladatot és a hatáskört is a többségtől.

countrystudy 2010.04.26. 07:19:23

Szerintem mindegyik pártnak nehéz évek jönnek. De van itt még egy izgalmas dolog,a pályakövetés. Na nem az iskolát befejezőké,hanem a bukott politikusoké. Ők vajon hol találják meg helyüket. Vagy tartalékoltak rosszabb időkre?
süti beállítások módosítása