/>

Egy nap

E-one 2010.05.14. 23:32

Érdekes volt az első parlamenti nap, még úgy is, hogy sok olyan nem történt, amire nem lehetett előre számítani. De azért mutat pár dolgot, mit várhatunk a következő négy évben.

Látszik, hogy a Fidesz azt teheti - és azt is fogja tenni -, amit akar. Két esetben, az eskü felolvasásánál és a bizottsági elnöki helyek elosztásánál is felrúgták a szokásjogot (megtehetik), nem nagyon lehetnek kétségeink, hogy az egész ciklusban mindent úgy alakítanak majd, ahogy nekik az tetszik.

Aztán látszik az is, hogy 2002 után újra felbukkan a magyar nemzet=fideszesek baromság a következő kormány kommunikációjában, ami igencsak gáz, és az előző ponttal ellentétben távol áll a realitásoktól és az illemtől. A kétharmad óriási bizalmat jelez, de az ország közel 48%-a még így sem szavazott rájuk - kell egy pofa ahhoz, hogy az összes magyarra hivatkozzanak, mint akik őket választották.

Látszik, hogy a Jobbik szimbolikus látványpolitizálással próbál észrevehető lenni, és ez ma tökéletesen sikerült is nekik: úgy ellopták a show-t, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, körbe kell csak nézni a neten, szinte mindenki csak róluk beszél. Erre számíthatunk a későbbiekben is, és a saját szempontjukból ez tökéletesen érthető: Fidesz-kétharmad mellett lényegi javaslatokat úgyse tehetnek, akkor meg felfigyel rájuk mindenki, ha az ülés végén eléneklik a Boci, boci tarkát.

Látszik, hogy az MSZP-nek létérdeke az antifasizmus erőltetése. Ezzel önmagában nincsen is semmi baj, mert az antifasizmus bal- és jobboldalon minden normális ember számára alapvetés, gondok akkor lesznek, ha majd a tényleges politikacsinálás időszakában sem lehet majd másról megismerni a szocikat. Ezt majd meglátjuk.

Ami nem látszott, az az LMP. Nem tudom, van-e bárkinek bármi emléke róluk máról azon kívül, hogy Sólyom megdicsérte őket, és hogy bejelentették, ki a jegyzőjük és a frakcióvezetőjük, de szerintem senkinek semmi. Ennél sokkal több fog kelleni - és nem mentség az sem, hogy ma nem lehetett volna szerepük. A Jobbiknak sem, ők mégis megcsinálták, igaz, úgy is, ahogy.

És két napi extrát érdemes még kiemelni. Sólyom elnöki időszakának messze legnormálisabb beszédét mondta el. Nem is csak azért, mert leanyázta a komplett Jobbikot - ez a minimum bárkitől, aki tiszteli és védi az alkotmányosságot és a demokratikus értékrendet -, hanem mert ilyen keményen, de intelligensen még kevesen figyelmeztették a Fideszt szemtől szembe azzal, hogy ha elrontják a munkájukat, akkor nem csak ők fognak bukni, hanem a közhangulat is az elviselhetetlenül borzalmas szintre romlik. A nap győztese pedig egyértelműen Horváth János, aki a szánalmas produkciójával totálisan nevetségesre járatta le a korelnöki tisztséget.

Az igazán érdekes dolgok azonban hétfőtől jönnek. Akkor kezdődik a tényleges munka. Figyelni fogjuk.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr862004103

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Függő játszmák 2010.05.15. 07:08:09

Az igazságügy-miniszter a kormány nevében feljelentést tesz, amiért Vona Gábor gárdamellényben tett képviselői esküt a parlament alakuló ülésen. Csak helyeselni tudom a döntést. De azért arra majd kíváncsi leszek, hogy hogyan szavaz a T. Ház, amikor ez...

Trackback: Függő játszmák 2010.05.15. 07:08:05

Az igazságügy-miniszter a kormány nevében feljelentést tesz, amiért Vona Gábor gárdamellényben tett képviselői esküt a parlament alakuló ülésen. Csak helyeselni tudom a döntést. De azért arra majd kíváncsi leszek, hogy hogyan szavaz a T. Ház, amikor ez...

Trackback: Alibistop 2010.05.15. 07:06:22

A nagyeskü le lett téve, mostantól itten politizálni kell, kérem szépen! Nincs idő bliccelni se kormányon, sem ellenzékben. Merthogy jórészt éppen azért tartunk ott, ahol, és azért van szar a palacsintában, mert az elmúlt időszakban - legyünk fairek: a...

Trackback: Alibistop 2010.05.15. 07:06:13

A nagyeskü le lett téve, mostantól itten politizálni kell, kérem szépen! Nincs idő bliccelni se kormányon, sem ellenzékben. Merthogy jórészt éppen azért tartunk ott, ahol, és azért van szar a palacsintában, mert az elmúlt időszakban - legyünk fairek: a...

Trackback: Békés egymás arcába ordibálás (fotó, videó) 2010.05.15. 01:21:19

Kiscsoportos foglalkozásra emlékeztetett a Civilek a Szélsőjobb Ellen mozgalom és a Jobbik? Nem! rendezvénye a Vértanúk terén. Egyrészt azért, mert bár több százan jelezték részvételüket, a többség nem jött el (az ellendrukkerek örülhetnek), másrészt a...

Trackback: Nem csak jogsértő, sunyi is 2010.05.15. 01:15:38

Nem mindig értek egyet Sólyom Lászlóval, de most mindenképp: Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról. A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.15. 07:19:05

"...az ország közel 48%-a még így sem szavazott rájuk."
Pontosabban akik elmentek az első körben szavazni, és listára szavaztak, azoknak a közel 48 százaléka nem szavazott rájuk. 2,7 millió szavazat listán az első körben: az a választásra jogosultaknak is csupán alig több mint egyharmada. Nem kétharmada, nem háromharmada, hanem egyharmada. Ennyien szavaztak rájuk.
Nem szeretném kisebbíteni persze a kétharmados parlamenti többség jelentőségét - legyünk igazságosak: ez tényleg parádés eredmény egy politikai párttól. De hogy ez az egyharmadnyi szavazó lenne csak és kizárólag a magyar nemzet... Hát, ettől vagyok rosszul én is, ettől a kis verbális kirekesztősditől.

Nagy Tibi (törölt) 2010.05.15. 09:07:33

"Ami nem látszott, az az LMP.[...] Ennél sokkal több fog kelleni[...]"
Lassú víz partot mos.
Nekem nem hiányzott, hogy semmi balhét, gusztustalanságot stb.-t nem csináltak.
Ha így fojtatják, 1-2 éven belül erre fog felfigyelni a magyar állampolgár.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.15. 09:53:42

Engedték volna a nekem sekszi Dólyikát beszélni akkor meg semmi se lesz másképp mint eddig és a Fidesz matyiz titokban a pad alatt a Dólyikára nézvést. Bocsjav mutyi vagy ilyesmi.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.15. 09:54:46

Figyelni fogtok? :D Milyen színű lesz az ingetek? -a narancs már foglalt.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.15. 09:56:27

@Michael Knight: Aha, tényleg, szó szerint ezt mondta a büdös bukszaszájú, hogy a fidesz egyenlő a Magyar nemzet és aki nem fidesz az ergo nemmagyarnemzet, emlékszem én is. Hol is mondta.. hol is mondta, egy pillanat s előkeresem a videón...

polom13 2010.05.15. 14:56:24

Nincs annál szánalmasabb,mint mikor valaki azzal jön,hogy hányan maradtak otthon a szavazáskor.
Aki nem szavaz,az nem számít.

Éhesló 2010.05.15. 19:21:21

A jobbik erejét az mutatja, hogy egy jogászprofesszorból, volt alkotmnybíróból kihozta a kisszerű antifa prejudikátort, ráadásul mindjárt két menetben is.
Ez azért nem piskóta egy a hivatali ideje alatt olyannyira szűkszavú k.e.-től, akinek nem volt ennyi leütése sem böszme életműve, sem a 2006 őszi vérengzések és ügyészi, bírói ámokfutás, valamint az ország mély gazdasági válságba döntése kapcsán.
Ez aztán a helyzetértékelés és államférfiúi nagyság!
Köszönjük, lehet lelépni a fenébe!
süti beállítások módosítása