/>

Heysel 25

E-one 2010.05.29. 02:59

Vannak napok, amikor érvényét veszti mindaz, amit addig hittünk a világról. 1985. május 29-e ilyen nap volt. A Heysel tragédiájáról szóló cikkekben általában (teljes joggal) földig gyalázzák a szurkolókat, és a kevésbé felületes szerzők a rendezőket. Furcsa - és sajnos ritka téma - azonban, az az este hogy formálta át a médiát.

A végül megtartott BEK-döntő előtt és alatt a leghelyesebben a német tévé viselkedett, azzal, hogy nem adták le a meccset. Rögtön utána elkezdődött a felelősök keresése. A média elsőre kimondta a verdiktet: az egyedüli bűnösök a szurkolók. A bűnösséggel nehéz is vitába szállni, ám az egyedül kitétel már annál problémásabb. Hosszú időnek kellett eltelnie, amíg felvetették, hogy a meccs szervezőinek a felelőssége is benne volt a tragédiában, az UEFA pedig szinte tisztán került ki az ügyből. De ez még csak a kisebb baj volna - az igazán súlyos károkat az ezutáni lelátói események tálalásával okozzák. Még egy ilyen eset azóta sem volt, mégis, a híreket figyelve néha mintha minden hétvégén hasonlók történnének.

Kemény a harc a médiában. Az emberek otthon néznék a híreket, de ha unalmas, elkapcsolnak, nem veszik meg az újságokat. A szerkesztőknek szükségük van könnyen olvasható cikkekre, látványos vágóképekre. Mi sem egyszerűbb, mint egy majdnem végig békésen lejátszott teljes bajnoki forduló tíz nem békés másodpercét mutatni. Vagy - mint ahogy arra már volt példa, nem egyszer - régi, akár több, mint tíz évvel korábbi képeket betenni. A szurkolói balhékkal könnyen eladható bármi, és ezt gátlástalanul ki is használják.

Különösen szánalmas ez a hozzáállás az olyan helyeken, mint Magyarország is, ahol tulajdonképp már évek óta nem volt komolyabb lelátói botrány. Egy súlyosabb eset volt mostanában, de ott sem a két tábor esett egymásnak. A többi? Verbálagresszió és legfeljebb akkora összecsapások, amekkorák minden hétvégén vannak vidéki kocsmák előtt. Azok sokkal csúnyább esetek tudnak lenni, csak oda problémásabb kimenni forgatni. Az átlagpolgár pedig, aki nem ismeri a körülményeket, csak amit mutatnak neki, ül a tévé előtt, és szörnyülködik. És még annyi sem jut el a tudatáig, hogy szurkolói körökben az egyik legaljább aljadolognak számít nők és gyerekek mellett a békés nézőket támadni. Hogy másokat kihagyva felnőtt emberek szabad akaratukból mit csinálnak egymással? Könnyen eladható, de talán mégsem egy Heysel-szint.

És mindezzel nem azt akarom állítani, hogy nemlétező problémáról lenne szó. Vannak helyzetek, amikor a szurkolók a bűnösök, huszonöt éve például biztosan egy ilyen helyzet volt. De mindenért bűnbaknak megtenni őket - talán el kéne gondolkozni, hogy nem csak a lelátón lehet a hiba, hanem a sajtópáholyban is.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr332039482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ide írd a neved 2010.05.29. 09:08:51

Jajj, szegény szurkolók, hogy el ne sírjam magam mindjárt, mindig bátják őket a csúnya-csúnya médiákok... Érzékeny a lelkük, ugye?

Majd a hétvégi forduló után megmagyarázom a gyerekeimnek, hogy miért üvöltik egymásnak félmeztelen bácsik, hogy dögöljetek meg, mit jelent a "kapd be a ...", miért támadnak rendőrökre, stb. A kocsma elé sem való az "agressziócska", de a sportpályára sokkal inkább nem. Szigor kéne a lelátókra, nagy szigor, addig meg minden "apró kocsmai verekedésről" közvetítsenek csak a csúnya médiákok! Legközelebb meg vegyük védelmünkbe az ittas vezetőket is, mert miért olyan nagy baj az a kis itóka, végül is minden hétvégén iszogatnak a vidéki kocsmákban.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.29. 09:54:09

meg a videojatekok is hibasak!

metg a mozi, a rock and roll es a coca-cola mamoraban foldon fetrengo fiatalok!!!!!

annyit mondok neked, hogy ember vagy. ha tudod mit jelent ez a kifejezes, ha tudod mi a dontes es az azert valo felelossegvallalas, akkor nem hiszed el amit leirsz.

a media cska kozvetit. es raadasul nem is a media donti el, hogy mit kozvetit, hanem a fogyasztok, ugyanis a media a nezettsegbol el. nem tud diktalni, kovetni tud csak.

fel kellene ebredni vegre es felelosseget vallalni. nem az a hibas, aki - legyen barmilyen stilusban is - elmodnja masoknak, hogy tobbszaz civilizalatlan allat egymasnak rontott es 39en meghaltak. talalja barmilyen formaban, kiveve a dicsoitese a tettnek.
nem az a szovetseg hibas, aki ugy gondolja, hogy egy sportesemenyre az emberek elsosorban a palyan folyo kuzdelmet akarjak latni es nem egymassal kuzdeni.

probaljuk meg azt a szuklatokoru reflexet elnyomni, hogy ha nem ertunk valamit, vagy megremit valami, akkor hallgattassuk el aki beszel rola.
raadasul olyan mondvacsinalt okokkal, hogy "nem tetwszik, ahogy beszel rola"

jogodban all nem fizetni a a lapert, amiben neked nem tetszo cikkek vannak es mar a legelso televizio keszulekek is kikapcsologombbal kerultek forgalomba 1935-ben, de az 50es evektol ehhez fel sem kell kelned, mert felataltak a taviranyitot.

egyszeruen a futballhuliganizmusert a huliganokon kivul senki mas nem felel.

okostojgli (törölt) 2010.05.29. 10:23:18

@az igazi Sipi:
"a media cska kozvetit. es raadasul nem is a media donti el, hogy mit kozvetit, hanem a fogyasztok, ugyanis a media a nezettsegbol el. nem tud diktalni, kovetni tud csak."

1. "leghelyesebben a német tévé viselkedett, azzal, hogy nem adták le a meccset", vagyis azért mert van mit közvetíteni még nem kötelező.
2. A média szerint a 2006-os Nagy Túró Rudi Kifosztás egy óriási forradalom volt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.29. 10:34:07

@okostojgli: es?
"neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?"

nem tudsz onallo dontest hozni? nem vagy kepes a media bulbulszava nelkul meghatarozni, mi a helyes, mi nem? mi a jo, mi nem?
nincs meg a dontesi kepesseged? nem tudod vallalni erte a felelosseget a kesobbiekben?

a media azt mnond, amit akar. mindenkinek a sajat dolga ertekelni a vilagot es a korulotte folyo esemenyeket. ha ezt rosszul teszi meg, akkor o a hibas erte, senki mas.

ez nem a XVI. szazad, ahol megkinozott az inkvizicio ha tanulni szrettel volna egyszeru ember letedre. elotted a vilag, az internet, sokszaz tv-csatorna, sokszaz napilap, folyoirat, magazin. a te felelosseged eldonteni, hogy a hirekbol, tortenesekbol mi jon at es azt hogy ertekeled.

ez pontosan ugyanaz a gerinctelen vedekezes, mint amikor egy koztorvenyes bunozo a tarsadalomra hivatkozik, mint a tettei okozojara.

rezveretes lofaszt.
egeszen konkretan.

a futbalhuliganok siman pszichopata allatok. nem a media miatt vannak ennyien, hanem azert, mert az ilyeneket anno megoltek haborukban, vagy a falubeliek megmergeztek szep csedben es lebasztak a dogkutba es ha kereste valaki, azt mondtak, a folyoba fulladt es elvitte a viz.

most viszont szabadon rohangalnak es mindenki azt keresi, hogy na, vajon ezeket a szegeny artatlan gyerekekt mi ronthatta meg?

es akkor jonnek a bunbakok, mint a media, a tarsadalom, a videojatekok, a drogok, a filmek, a tuctuczene, a metalzene, a miniszoknya.

ne komolytalankodjunk mar...

Ronal-d'oh! 2010.05.29. 10:36:08

@Ide írd a neved: Pont arról szólt a cikk, hogy a szurkolók MELLETT a média IS, és a szervezés IS hibás volt az esetben.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.29. 10:45:45

@Ronal-d'oh!: pont ezert csusztat a cikk.

kar lenne szetkenni a felelosseget.
a futballbalhekert a futballhuliganok a felelosek. nem a media. nem a szervezes. nem marineni a 62/b fsz. 2-bol.

azok az emberek, akik konkretan azert mennek ki egy meccsre, hogy verekedjenek, harcoljanak. bevallottan, nyiltan, egyertelmuen.
a futballhuliganizmus nem spontan, hogy a szurkolas heveben elkapja oket a gepszij es na, kicsit tuljatszak a fiuk. nem. a futballhuliganizmus konkretan elore megszervezett csopportos garazdasag, aholis ha megkerdezned valamelyik allatot a meccsrol, azt sem tudna, melyik terfelen kezdett a kedvenc csapata.

tudom, mert nem egy ismerosom van aki fradimeccsekre jar, mert szereti a focit, szereti a csapatot es ok is megutkoznek ezen.

en magam a 90es evekben sargamellenyeskent dolgoztam az ulloi uton. szoval nem kell bemutatni...

okostojgli (törölt) 2010.05.29. 11:03:28

@az igazi Sipi:
Feltűnt, hogy nem velem vitatkozol?

Pelso.. 2010.05.29. 12:09:30

@az igazi Sipi: Az szomorú, hogy az őrjöngő csürhe miatt mennyit kell költeni a biztonságra, már a stadionok tervezésétől ill átalakítása során, a többiről nem beszélve. Mennyivel jobb lenne azt a pénzt pl. a gyermek sportra fordítani.
Egyébként, már a mérkőzések előtt a legkisebb garázdaságot, provokációt elkövetőket azonnal a betonig le kellene verni, aztán irány a rabkórház..

Blau t 2010.05.29. 13:39:53

Háromszor olvastam el mit írtál kedves barátom, mert még a második olvasás után is azt hittem rosszul látok.
Olyan alavető tévedéseid vannak, hogy az iszonyat.
1. Nekem speciel a verbális agresszió sem tetszik. Sőt az is agresszió. Sőt egyes esetekben az is a BTK-ba vagy enyhébb esetekben a PTK-ba ütközik. Elítélem, függetlenül annak tárgyától. Ne tessék cigányozni, zsidózni, négerezni, vácizni stb. Nekem speciel az sem tetszik, ha azt éneklik, hogy szar Ferencváros, utálunk szar Ferencváros, pedig - jól tudod - nem vagyok kimondottan fradista. Az sem tetszik, ha a bíró kurva édes anyukáját szidják. Egy mérkőzés felfokozott hangulatában is lehet embernek maradni. A szurkolók többsége képes is erre. NEl nem tudom képzelni az ultra csoportok miért gondolják, hogy rájuk más törvények vonatkoznak. El nem tudom képzelni, az ultra csoportok, miért gondolják, hogy ők az igazi szurkolók.
2. Micsoda marhaság az, hogy Magyarországon nem volt - egy eset kivételével - komolyabb szurkolói rendbontás? Neked nem tűnik fel, hogy minden Újpest - Fradi előtt alatt és után embereket előállítanak, vannak sérültek és a fél városban nem lehet közlekedni? Nem hallottál róla, hogy alig pár hete az egymás utját keresztező szurkolók összeverekedtek (fradisták és lokisták) az M3-as mentén? A tömegverekedés eredménye több tucat sebesült és több mint 70 előállított szurkoló. Arról sem hallottál, mikor Kispesten Mtk szurkolókat vertek? Hát arról, amikor Dávid ibolya nem értett a focihoz? Csak az komoly rendbontás, ha tucatnyi halott van? Hallottál már a TV székház ostromáról? Nem látsz összefüggést a futball huligánok és az ostrom között? Szinte nincs olyan hétvége, hogy valahol ne legyen botrány. Nekem például van egy ismerősöm, nagy MTK rajongó, akit az említett időszakban rengeteg inzultus ért. Eről sem tudsz?
3. Lehet, hogy a médiának, az egyesületeknek, a játékosoknak vagy akár a kormánynak is van valami minimális rész felelősége az ügyben. De azért tán ne feledjük a felelőség, a bűn jó része maguké a futball huligánoké. Mondok egy példát: Ha én trehány vagyok és csak egy ócska, elavult wertheim zár van a lakásom ajtaján, ráadásul egy akkora marha vagyok, hogy több millió forintot tartok otthon készpénzben sőt el sem rakom, hanem látható helyen az íróasztalomon van a pénzköteg és betörnek hozzám, attól még a betőrő a bűnös és nem én. A betörőt fogják lesittelni és nem engem. Sőt a csábító és könnyű zsákmány még csak nem is enyhítő körülmény.
süti beállítások módosítása