/>

Az első jó húzás

E-one 2010.06.08. 20:07

Több kritikus ponttal ugyan, de alapvetően szimpatikus az a gazdaságpolitikai irány, amit Orbán ma felvázolt. Nem tökéletes ugyan, de csak szurkolhatunk mindannyiunk érdekében a Fidesznek, hogy tényleg véghez tudják vinni, amit most mondanak. (Pontosabban amit most mondat velük az EU és az IMF - mert kétségeink azért ne nagyon legyenek felőle, hogy az egész úgy született, hogy Orbán belátta: Brüsszel erősebb Budapestnél. Barroso csúnyán beleverte Viktorunk orrát a saját hazai piszkába, de így is kellett ezt.)

Szóval ennyitől nem leszek ugyan Fidesz-szimpatizáns, de liberálisként mondom: ez tetszett. Persze nincs itt egy kicsi önellentmondás sem, még szép, hogy tetszett, hiszen amit Orbán előadott, az konkrétan egy neoliberális gazdasági program. Igazán kezdhették volna a kampányt ezzel, meglett volna nekik az egyharmad, de azt tényleg megérdemelték volna erre.

És hogy hogyan magyarázza meg a Fidesz most a híveinek, hogy mindannak az ellenkezője fog történni, amit nyolc éven keresztül mondtak? Legyen ez már az ő bajuk. Dőljünk hátra, és élvezzük a kínos helyzetet. Van mit.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr672067204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 08:53:01

 Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként. ...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.09. 02:15:53

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be.  A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári pártnak tűnik. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.08. 20:53:02

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2010.06.08. 23:08:40

azért az kurva jó, hogy egyetlen poszt sem múlik el úgy, amiben ne fejeződne ki a szerző mérhetetlen gyűlölete a fidesz és OV iránt. Elég kicsinyes, meg kel hagyni.
Mondok valamit Iván (fonetikusan az E-one):
én valami ilyesmi miatt szavaztam a Fideszre, mint ez a 29 pont. Persze nem tökéletes de fényévekkel jobb, átgondoltabb, ésszerűbb és rendszerezettebb, mint amit a valaha volt SZDSZ valaha volt elnöke és GYF bármikor kigondoltak reform és átalakítás címén.
Ja és neoliberális gazdasági program? Banki különadó, kilakoltatási moratórium, ez annyira nem neoliberális. Attól nem lesz neoliberális, hogy az embereknél hagyja a pénzt amit megkeresnek, és eltörli az adójóváírásokat. Ez inkább ésszerű és racionális

eml 2010.06.08. 23:53:11

@Mitya Ivanov:
Nem szavaztam a Fideszre, azért, ahogy ezt a 29 pontot elővezette. Ezt simán odaállva már csütörtökön el lehetett volna mondani,nem kellett volna görögcsődöt kiabálni, kicseszni a devhitelesekkel feleslegesen stb.

Örülök ennek a 29 pontnak, noha nem mindegyikről tudom hogyan miből akarja? Nem mindegyiknek értem a célját, nem mindegyik növeli a Fidesz népszerűségét az egyszerű melósok között, és némelyik kifejezetten zöldség.

Dolgozni én a munkahelyemre kocsival járok. Sokkal látványosabb belépő lenne a repülő szőnyeg, de közlekedni akarok, nem szinészkedni. És dolgozni.

A Fidesz szeret látványkodni, de azt a színházban kell, nem kormányon.
És ezzel a hétvégi majomkodással itt a neten is rengeteg szimpatizánst veszítettek.

Jobban örültem volna, ha Trianon előtt halljuk meg a 29 pontot.

A hétvége után meggondolnám, 2014-ben ezért a felelősöket milyen módon kell megbüntetni.

porfelhő 2010.06.08. 23:57:01

Már a választások előtt tudható volt, hogy nem lesz nagy mozgástere az új kormánynak, bárki kormányoz. A csodaváró hangulat, most nem tudom hogyan alakul azoknál akik hittek benne. A 16%-os egységes adókulcs, a kis keresetüeknél semmit sem jelent, ugy gondolom. Nem mindegy, hogy százezer-, vagy még annyi sem bruttóban a bér, vagy többszázezer, netán egymillió forint. Ez az egyszeri nagyarányu adócsökkentés? A kiskeresetüeknél lesz csökkenés, ha az adókedvermény is el lesz törölve, vagy éppen a mostani szinten marad. A családi adózást egyelőre még nem értem, vagy nem fogtam fel, hogyan fog adózni akinek munkája sincs. Örülhetünk is egy kicsit, mert lehet gyümölcspárlatot főzetni, feltéve ha a főzetési dijat lesz miből kifizetni. Mert ugye a 29 pontban az is benne van.

dzsaszper 2010.06.09. 13:47:28

neoliberális program? ezt azért így nem mondanám...
az egyetlen eleme, amire szerintem is passzol, az az egykulcsos SZJA, de az meg neoliberalizmus nélkül is a versenyhátrány ledolgozásával magyarázható...

Blau t 2010.06.09. 14:56:45

Egyszer már írtam: Nem csípem a Fideszt, soha nem szavaztam rájuk és valószínüleg nem is fogok. Egyszerűen elavult a stílusuk, a Horthy korszakot probálják visszahozni. Nem a fehér terror időszakát és nem is a 37-38 után egyre inkább a jobb szél felé közelítő időszakot, hanem a konszolidált 30-as éveket, az uram-bátyám világot, a korlátozott demokráciát a politikai pereket. Szóval nem ők a szívem csücskei. De az baromian idegesít, hogy jóformán még semmit nem csináltak, máris olyan ösztűz zúdul rájuk, mintha legalábis ők okozták volna a világválságot. Amit most terveznek, az teljesen rendben van. Még a banki különadóval sincs bajom, bár kérdés, hogy fognak erre reagálni az ország hitelezői, mert ők ugye bankárok. Szóval lehet és kell is kritizálni, csak előbb várjuk meg, hogy hibázzanak. Ha meg nem fognak hibázni, vagy nem sokat, akkor örüljünk neki.

Mitya Ivanov 2010.06.09. 15:48:59

@Blau t:
nagyon rendes tőled, hogy szerinted nem fogják visszahozni a fehér terrort, és a jobb szél felé közelítő időszakot sem, és az is rendes tőled, hogy csak az uram bátyám világ mellé korlátozni fogják a demokráciát mindezt poltikai perek mellett.
kommented egyik felével ütöd a másikat, mert szerinted várjuk meg mit fognak csinálni, előtte meg azt írod, hogy korlátozzák a demokráciát meg politikai perek. Jövőbe látsz vagy mi?

Blau t 2010.06.09. 17:03:47

@Mitya Ivanov:
Nem látok a jövőbe. (Pedig jó üzlet lenne.) Viszont hallgatom Orbánt. Ő mondta, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is. Mikép azt is, hogy véget kell vetni a pártok vitatkozásának, egy vélemény van az övé. Szintén Orbán és társulata jelentette be, hogy felelőségre vonások és perek lesznek. Megjegyzem az is ő volt aki szerint a szélsőjobbot két pofonnal kell elintézni. Talán túl finnyás vagyok, de nekem nem ez a demokratikus megoldás. (Az se, amit az elődeik tettek pontosabban nem tettek a szélsőjobbal.)

Mitya Ivanov 2010.06.09. 18:53:58

@Blau t: szerencsére Magyarország parlamenti demokrácia, és az Európai Unió tagja.
Ha felelősségrevonások és perek lesznek, akkor azoknak meglesz az oka. Hidd el.
A 3/3-ad emlegetését pedig nem kell félreérteni.

jetcool 2010.06.10. 00:10:16

szerintem azt kell látni, hogy - ahogy iván is mondta - orbánék most kifejezetten jó irányba indultak. halkan mondom, de egyébként bajnaiék is azt mondták, hogy később tovább lehet csökkenteni az adókat, csak most nincs rá mozgástér, és be kell látni, hogy ebben azért igaza volt. a bevétel oldala ennek a csomagnak két részből áll - közalkalmazottak bértömeg csökkentéséből, és a bankadóból. bajnaiék a bérekhez már nem mertek jobban hozzányúlni, mert anélkül is elég nagy társadalmi ellenállás övezte tevékenységüket. a bankadót pedig elég kreatív dolog, amit szintén az emberek fognak megfizetni, csak itt a bankok átveszik az államtól az adószedő szerepét. nehezen tudom elképzelni, hogy a bankok, mint profitorientált szervezetek lemondanának a nyereségről.

de a kisadó eltörlése, az egykulcsos adórendszer bevezetése, a családon belüli pénzmozgások egyszerűsítése mind jó irányba hatnak, pozitív üzenettel rendelkeznek. és én azt a bevezető gondolatot is csak üdvözölni tudom, hogy a kormány annak a rétegnek akar kedvezni, akik jórészt a közterheket viselik. mitagadás, látszik, hogy alapvetően jobboldali beállítottságú vagyok.

ha orbánék az elmúlt 2 választáson a kampányban azt képviselték volna, amit most letettek az asztalra, akkor rájuk szavaztam volna. sajnálom, hogy a kampány során ők is a népbutításban hisznek. és tartok tőle, hogy a kezdeti lendület után visszatérnek ahhoz az irányhoz.

Hundoc 2010.06.10. 01:52:37

@Mitya Ivanov: Azért van egy-két pont ami érdekes.
2. pont:A 16%-os SZJA az adójóváírás megszüntetésével igencsak azoknak kedvez akiknek 200 ezer felett van a bruttó fizetésük. Na a legtöbb aktív dolgozónak ez nincs meg.
25. pont:A bankadóból eredő majdnem 190 milliárdos veszteségüket a bankok valahol be kell hogy hajtsák. Na vajon kiken fogják ezt megtenni?
19. pont:Havi bruttó 2 milliós plafon az állami cégvezetőknek? Annyit se! Rájuk húzni a közalkalmazotti bértáblát!
16. pont:A közszféra bérkiadásait átalakítják. Kíváncsi vagyok, hogy a nővérek, tűzoltók megkapják-e végre a jól megérdemelt fizetésüket.
9. pont:Engedély nélküli pálinkafőzés. Na ehhez csak gratulálni lehet. Nincs is semmi más olyan ami ez helyett belefért volna a 29 pontba. Mert ugye kit érdekel, hogy azonnali egészségügyi reformokra lenne szükség mielőtt összeomlik az egész betegellátás? Vagy kit érdekel hogy az árvíz bebizonyította mekkora fejetlenség uralkodik az állami szerveknél?
süti beállítások módosítása