/>

Nagy nap a mai mindenkinek, aki tiszteli a szabadságot, a békét és a demokráciát. Nagy szavak ezek, de vannak helyzetek, amikor joggal mondhatjuk ki őket. Aung San Suu Kyi, a világ talán leghíresebb politikai elítéltje mától szabad.

Álljon itt ezen a ponton mindenféle fellengzős dicshimnusz helyett egy egyszerű megállapítás: a Föld soha az emberiség történetében nem volt még olyan élhető hely, mint a kommunikációs korlátok lebontása óta. Mert Aung San Suu Kyi nem a burmai kormány kegyessége miatt szabad, hanem mert a Nyugat nyomása nem hagyott más megoldást, mint szabaddá tenni őt, a nyugati államok viszont soha nem is foglalkoztak volna vele, ha a saját lakóik nem erre kényszerítik őket. Ki lehet persze nevetni egy facebook-csoportot. Mondhatják, hogy az Amnesty International senkitől nem kapott választáson tényleges hatalmat. Leminősíthetik művészlelkek magánakciójává, amikor zenéket írnak róla. De tény az: soha a történelemben nem volt egyetlen más kor sem, amikor nem politikusok akkora nyomást voltak képesek kifejteni a döntéshozókra, hogy azok szabadon engedjék a leggyűlöltebb ellenségüket. A nyilvánosság ereje óriási, és ahogy dőlnek le a korlátok, úgy lesz egyre nagyobb. Pár száz éve a hatalomban lévők szó szerint mindent megengedhettek maguknak, aztán megjelentek az újságok, és legalább a látszatra kezdtek odafigyelni. Jött a rádió, és utána a politika már megpróbálta elmagyarázni az embereknek, mit miért csinálnak. Azután mindenkinek lett tévéje, mindenki meglátta, mi a háború, és megindultak a legnagyobb békepárti mozgalmak, nem véletlen egy időben. Most pedig, hogy a világ figyelme ott van tényleg mindenhol, már Kínában és Iránban is figyelnek arra, hogy csak ott verjék véresre a tüntetőket, ahol senkinél nincs egy kamerás mobil. De már nem sok idő, és mindenkinél lesz.

És ettől nem kell abba az illúzióba ringatnunk magunkat, hogy minden szép és minden jó. De elvitathatatlan bizonyítékát kaptuk, hogy a világ igenis fejlődik - a jó irányba.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr412446193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fideszman 2010.11.13. 15:19:02

Hiába próbálod mosni az elmúlt 8 év felelőseit, ha így folytatod te is mész utánuk, bilincsben.

Link Elek 2010.11.13. 15:27:49

a tv adta elő egyenesbe, hogyan hágja meg Lázár-Orbán a jogállamot. mégis megtették. és még élvezték is.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 15:40:08

majd amikor pintér élessel lövet a lázadó tömegbe, azt adja a TV?

Húsleves 2010.11.13. 15:44:05

Nagyon elgondolkoztatott ez az írás. Kíváncsi leszek, mikor lesz akkora a nyilvánosság ereje, hogy az USA katonái nem lövöldöznek helikopterről emberekre, mintha agyaggalambok lennének, nem kínoznak embereket demokráciaféltésre hivatkozva, nem bérelnek fel "megerőszakolt nőt" a Wikileaks üzemeltetője ellen, eltakarodnak Kubából, Panamából, Afganisztánból, Irakból, és nem kötelező katonákat adni a "missziójukhoz", meg vezényszóra velük együtt kivonulni az ENSZ-ből amikor nekik nem tetsző dologról beszél egy politikus.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.13. 15:44:55

Gyurcsányéknál és az SZDSZ-nél a kamera sem volt probléma.

Úgy gondolták, ők vannak akkora demokraták, hogy ők ezt is megengedhetik maguknak.

Utána meg pillogtak, hogy tévedtek.

A Kárpátok Ostora 2010.11.13. 16:25:54

@FIDE SS Obersturmbannführer Pál: Ez hogy jön ide? Vagy ez már katatón állapot nálad?

Fideszman 2010.11.13. 19:36:23

@A Kárpátok Ostora: Mindenki tudja mi folyik itt, mentik gyurcsányit, te is benne vagy mi? Láttam tavasszal itt bérblogoltál a szociknak, nem jött össze kommancs, vesztettetek 30 évre.

kisa 2010.11.14. 08:07:42

@FIDE SS Obersturmbannführer Pál: Te véletlenül nem vagy azonos a "Lázár János a fidesz segglyuka" nevű nick-kel?
süti beállítások módosítása