/>

A Mester

E-one 2008.12.23. 15:17

Ritka nehéz munka négy évre előre tervezni úgy, hogy tudod, a végén két heted lesz, hogy bizonyíts. Amikor számít, mennyire vagy népszerű a ciklus felénél és milyen munkát végzel, de egyetlen alkalommal, az egész legvégén fognak csak értékelni. Keveseknek megy.

Ha a vízilabda ugyanúgy működne, mint a politika, Kemény Dénesnek nehéz lenne boldogulnia. Kezdődtek volna a problémák azzal, hogy a szakértelem önmagában nem számít, pártot kell választania, ahol karriert építhet. Tegyük fel, hogy ez megvan. Eltöltött egy-két évtizedet azzal, hogy lépdelt fölfelé a szamárlétrán, és végül őt indítják szövetségikapitány-jelöltként.

Ekkor kezdődött volna a kampány. Ez arról szól, hogy a vízilabdához hobbiszinten értő, szakmailag inkompetens emberek millióit meggyőzze, neki van igaza. Először is kell egy profi stáb, akik kialakítanak neki egy olyan imidzset, amivel hirtelen megugrik a népszerűsége. Közben folyamatosan nyomás alatt kell tartani a regnáló szövetségi kapitányt, és népszerű kampánytémákkal maga felé fordítani a közvéleményt. Ez persze rendkívül nehezen menne, mert Kemény doktor a zsenik jellemző szokásaként módfelett szerény ember, de tegyük fel, sikerül valahogy, és megnyeri a választást.

Kemény Dénes okos edző, és jól tudja, egyszerre kell hozni eredményeket a jelenben és készülni az olimpiára. A prioritás viszont egyértelmű, úgyhogy elkezd csapatot építeni. Kiteszi a keretből a kiöregedőket és behív új titánokat. Tudja, hogy ez egy hosszú folyamat, de közben is vannak versenyek. És bár a legjobbját hozza, ilyen a sport: kikapunk a szerbektől a döntőben. Aztán még egyszer. Aztán a horvátoktól is.

Ekkor támadásba lendül az ellenzék. Ahol érik, ütik Keményt. Populistábbnál populistább javaslatok ezreit tukmálják a népre, akik persze, mivel nem értenek olyan szinten a vízilabdához, mint az edzők, elhiszik azokat. Kemény népszerűsége egyre durvább mélypontokon. Majd látva a közhangulatot, népszavazást indítanak. Szeretné-e, hogy Varga Dénes helyett Steinmetz Ádám legyen a keretben? Szeretné-e, hogy harminccal kevesebb hosszt ússzanak az alapozás első napján? Szeretné-e, hogy emberelőnyben azt játsszuk, hogy Kásás bemegy két méterre, és ott várja a passzt? Ezzel párhuzamosan bulvároldalon is nyomás alatt tartanák, mert a sajtó is érzi a közhangulatot, rá kell játszani, attól fogy az újság. Kemény Dénes külföldön nyaral! Miért nem foglalkozik a csapattal? Ráadásul pont az egyik fő riválishoz utazott! Kemény Dénes hozzávágott egy vizesflakont a reklámtáblához! Nem bírja a kapitány a feszültséget? Kemény Dénes harmadik fia más nőtől születik! (minden, amit felsoroltam, megtörtént eset) Végül eljutottunk volna oda, hogy a szurkolók fele nem jár ki többet meccsekre, a másik felének pedig elmegy a kedve az egésztől. A radikálisok létrehozzák a szerintük igazi válogatottat, a kapitány nem bírja tovább a nyomást, lemond. A helyére választanak valaki mást, az addigi káosz miatt nem marad idő semmire, kis szerencsével megcsípjük a hetedik helyet az olimpián.

Szerencsére a vízilabda nem politika. Úgyhogy a nap legjobb híre nyugodtan lehet ez: ma bejelentették, a pólótörténelem legnagyobb edzőzsenije marad a válogatott élén a londoni olimpia záróünnepségéig. Tudjátok, akkor fogunk nyerni negyedszer.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr99838511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2008.12.23. 15:52:22

remek írás! kár hogy a politika nem vizilabda, mert ha az lenne, akkor 2002-ben nem kellett volna választást tartani, csak kinevezni. Újra.

E-one 2008.12.23. 15:59:34

Pont azért jó, mert ezt nem te egyedül döntöd el:)

E-one 2008.12.23. 16:02:02

Mondjuk igen, így, hogy mondod, látom, a "Kemény Dénes nem legitim kapitány, megtévesztéssel került oda, egyébként is számolják újra a szavazatokat" verzió kimaradt.

Mitya Ivanov 2008.12.23. 16:06:54

persze hogy nem, de mivel az írásodnak van aktuálpolitikai áthallása, bátorkodtam a párhuzamot a másik irányba (ez mekkora képzavar...) is megalkotni. És erre jutottam

Mitya Ivanov 2008.12.23. 16:09:25

@E-one: igen, a választás hülyeség, minek az:))

E-one 2008.12.23. 16:18:09

No csak akkor nyugodtan mondhatom én meg azt, hogy szerintem meg 2006-ban lett volna elég csak hosszabbítani. Így belegondolva speciel mondtam is, Magyarország többségével együtt, úgy is lett:)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2008.12.23. 18:18:10

Hát úgy legyen, vagyis nyerjünk negyedszer is!


(tudtad.blog.hu)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.23. 19:41:22

Vízilabdát húsz profi játszik. Politikát meg ezer amatőr.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2008.12.23. 19:50:13

szerintem ez pont fordítva van
vagyis
fletó nem lehetne edző sehol
legalábbis 2-3 hónapnál tovább...
mert a sportban eredményeket kell felmutatni
nem a dumát...

E-one 2008.12.23. 20:19:24

@smartdrive: Szeretem ezt az igazi magyaros optimizmust, hogy négy év hátravan Londonig, de mi már tudjuk, hogy nem fogunk ott nyerni...

Mitya Ivanov 2008.12.23. 20:44:42

smartdrive arra gondolt, hogy az mszp nem fog negyedszer nyerni:D

amúgy hallottam egy beszélgetést Kemény Dénessel és azt mondta hogy Londonig pár békát le kell nyelni a magyar vizilabdának

E-one 2008.12.23. 20:46:07

Ez van. Nem arról szól a sport, hogy odamegyünk és megnyerünk mindent, elég sok áldozattal jár a győzelemhez vezető út.

rocksztar 2008.12.23. 21:52:44

a cikkíró aktuálpolitikai veleménye a következő: itt van ez a nagyszerű Gyurcsány, tele van tervekkel, világos koncepciókkal, kimunkált reformokal a haza üdvére, de a gonosz fidesz állandóan keresztbetesz neki. Kemény Dénesnek valóban van elképzelése, jövőképe, de Gyurcsánynak? ne viccelünk már.. ha kell táncol, ha kell sír... egy kecskét is megb+szna a parlamentben, ha ezáltal növekedne anépszerűsége

Paranoid Android2 2008.12.24. 08:52:35

Szeretettel megjegyezném, hogy ez mind stimmel, eltekintve, hogy szeretett urunk, minden magyarok atyja és az őt támogató élcsapat, semmit nem nyert vagy hat éve már, csak választást. Pont azzal a módszerrel amelyet oly nagyon kritizálsz.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2008.12.24. 14:24:24

már elnézést, de egy politikai párt mégis mit nyerjen, ha nem választást? olimpiát? :D

INkvizitor 2008.12.30. 12:25:12

@tsabeeka: Android kollega arra gondolt, hogy a választási győzelmen kívül pártunk és kormányunk semmilyen eredményt nem tudott felmutatni, az meg hogy 4 évente ugyanazt kinevezik a csapat élére, ugye meg nem eredmény.

Kemény-Gyurcsány hasonlat kicsit sztem erős :)) (bár a Batthányi-Gyurcsány, Nagy Imre-Gyurcsány, I (Szent) István-Gyurcsány, és Jézus-Gyurcsány hasonlatok után. amiket ez a barom magára volt képes használni, akár még átlagosnak is lenne mondható, mondjuk az mszp kampánystábjától)

Meciart is újra választották annó...

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2008.12.30. 18:30:24

@INkvizitor: szerintem minimum butaság, ha valaki azt mondja, hogy "semmit". eddig mindegyik kormány tud valamit felmutatni, sőt mindegyik tud felmutatni jót. nem nagyon létezik olyan ember/kormány, amelyik csak jót vagy csak rosszat tudna csinálni.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2008.12.30. 18:31:51

@INkvizitor: jah, és a meciaros hasonlat is olyan, hogy te meciart hozod példának más meg mást hozna. a saját választóinak nyilván megfelelt meciar is, nem véletlen választották újra.

INkvizitor 2008.12.30. 21:26:46

@tsabeeka: :) semmi=nem túl sok, azaz semmi áttörést, semmi extra, stb... érted sztem.

"jah, és a meciaros hasonlat is olyan, hogy te meciart hozod példának más meg mást hozna. a saját választóinak nyilván megfelelt meciar is, nem véletlen választották újra."
oké :)) mondhattam volna bush-t is :))) őt is újra választották, biztosan azért mert megfelelt az amcsiknak... akkor...

amúgy meg a sport nem demokratikus, a politika pedig nem sportszerű. (wow:)) ezért az analógia igazából nem helytálló, és csak nehezen értelmezhető objektíven
süti beállítások módosítása