/>

Nagy interjút csinált a Magyar Narancs Kukorelly Endrével annak apropóján, hogy az LMP jelöltjeként ő indul Szentendrén a választáson. Botrányos volt. Hogy valaki három sűrűn teleírt oldalon keresztül, a kérdéseket tudatosan kikerülve ne válaszoljon egyetlen politikai kérdésre sem, az képviselőjelöltként nem működik. Akkor sem, ha a jelöltség nyilvánvalóan csak jelképes kiállás.

"Olyan az LMP, amilyennek én akarom. Hogy objektíve milyen, azt senki se tudja, de énnekem van egy képem erről, és ők kénytelenek olyannak lenni, amilyen ez a kép. Én döntök erről. (...) Egyáltalán nem akarok befolyással lenni rájuk, azt akarom, hogy olyanok legyenek, amilyennek én látom őket, és kész."

Nagyon szép dolgokat tudnak a filozófusok és az álmodozó széplelkűek kigondolni, csak aztán néha véletlenül szembejön velük a valóság. Olyan mondatok hangoznak el, amik egy elitértelmiségi klub beszélgetésében gond nélkül megállnák a helyüket, de amint azzal szembesülnek, hogy Magyarország konkrét problémáit kezelni kéne, besülnek, mert inkább tovább filozofálnak. Ez persze önmagában nem baj, csak az ember akkor ne induljon a választáson. Mert az nem a világmegváltó bölcs gondolatok meccse.

"- Mit fogsz mondani például, amikor kampányolsz a körzetedben, és az emberek megkérdezik, hogy szerinted legyen-e lehajtója a Megyeri hídnak a Szentendrei-sziget felé?

- Ez az én választókörzetem!

- Azért kérdezem. Ez egy tipikus konfliktus. Fejlesztés kontra környezetvédelem.(...)

- Gondolod, hogy nekem erről kéne, hogy legyen valami megfellebbezhetetlen véleményem?"

Első ránézésre felemás érzés kritizálni, mert Kukorelly az olvasók minimum 99 százalékánál okosabb ember, nálam pedig biztosan. De az, hogy az interjú első soraiban hisztizzen egy nagyot, hogy miért politikáról kérdezik és nem a könyveiről, majd pedig elmondja, hogy semmit nem tud a politikáról, nem tolerálható. Nem kell populistának lenni. Meg szabad, sőt, meg kell fogalmazni összetett üzeneteket. De egy olyan összetett üzenetet választani, amit rajta kívül szinte senki nem ért, ami az ő magánvalóságáról szól, az nem politika. A parlamenti szavazások az igenről vagy nemről szólnak, és számokról. Forintokról. És egy dolog, hogy lehet más a politika, de a valóság alól még az LMP sem vonhatja ki magát.

Megszólal a bölcs az elefántcsonttoronyban. Nem baj. Ő és mi két más világban élünk, és mindketten ott érezzük jól magunkat, ahol vagyunk. Ne érjünk egymáshoz.

"Én vagyok az az autós, aki joggal mondja, hogy mindenki szembejön. Mindenki szereptévesztésben van, aki olyan...amilyen. (...) Ne üsd szét magad, örülj, hogy luk van a seggeden."


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr471779784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2010.02.22. 11:54:13

A kossuth rádió is készített egy interjút Kukorellyvel, nem mint íróval, hanem mint képviselőjelöltel. Dettó ugyanez volt a lényeg, és azzal zárult a beszélgetés, hogy az a szomorú és furcsa, hogy Kukorelly Endrét képviselőjelölti minőségében kérdezték.
De az lesz az érdekes, hogy szentendre környékén szerintem vevők az emberek ilyen parkatikus kérdésekben homály outsider bölcsészfélékre, és ha összegyüjti a kopogtatót, akkor jobban fog szerepelni mint az átlag LMP-s jelölt:)

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.22. 12:17:28

Nem biztos, hogy egy párt minden képviselőjének szakértőnek kell lennie, azt sem hiszem, hogy a mai képviselők többsége többet fogna fel a politikából, mint Kukorelly. Az interjút egyébként át tudja vki küldeni? Mert a narancs honlapján egyelőre csak rövidítés van.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.22. 13:13:11

Hát ne mszép dolog ilyet csinálni valóban. Gondolm felmerült benne, hogy a Viktor éévértékelője, vagy Vona Gábor riportjai után kipróbálja Ő is :)
Tőle nem biztos, hogy más lesz a politika...
süti beállítások módosítása