/>

Jöhet a java

E-one 2010.10.01. 14:16

Feltűnt egyébként valakinek, hogy mostanában minden választás előtt Fradi-MTK van?

Nem is ez a furcsa igazán, hanem az, hogy a meccs izgalmasabb, mint a vasárnap esti eredmény. Már tavasszal is az volt, de az idei választáson olyan brutális Fidesz-győzelem fog születni, mint még soha. Ha igazán megerőlteti magát az ember, beugorhat néhány hely, amit érdemes lehet figyelni, mert még nyílt a küzdelem - fővárosi önkormányzat, Szeged, Gödöllő, talán Vác, és ennyi. Itt vége is van. De pont emiatt is lehet különösen fontos alaposan figyelni a politikára akkor is, amikor befejezték a győzelmi beszédeket a Fidesznél, lesöpörték az asztalokról az utolsó szórólapokat, és a csepeli nyugdíjasotthonban magányosan zokogó Jani bácsinak is elmagyarázták, hogy nem, a keresztény kurzus ellenére sem támad fel Kádár.

Azt mindannyian tudjuk, hogy vasárnap beteljesül a folyamat: soha Magyarországon senkinek nem volt akkora demokratikus úton szerzett hatalma, mint Orbán Viktornak. Minden a Fideszé lesz, tényleg minden - és pont ettől lesz igazán izgalmas a politika október negyedikétől is. Eddig ugyanis ahhoz lehettünk hozzászokva, hogy a kormány válogat a kedvenc városai közt, meglöki kicsit a kormánypártiakat, visszahúzza az ellenzékieket, aztán kormányváltás után ugyanez fordítva, közben pedig úgy, ahogy, de ténylegesen működik egy politikai döntéshozatali folyamat. Parlamenti viták, kompromisszumok, akár a pártok közt is, egyszóval történt, ami történt, de a végső döntések mégis itt születtek a szemünk előtt. És ez nem a szoci kormányok kegye volt a nyilvánosság felé, ezt csinálta '98 és 2002 között a Fidesz is, egyszerűen mert nem volt más választásuk. Na, mostantól ez végképp nem így lesz.

A döntéshozatal áttevődik a Fidesz belső köreibe. Olyat pedig végképp nem lehet ezek után eljátszani, hogy ha gondolkozni kell azon, melyik városokat támogassák melyik kárára, akkor a kormánypárti legyen jobb helyzetben, mert minden kormánypárti lesz. Ez egy iszonyúan érdekes új helyzet lesz - már csak azért is, mert új szitu lesz a fideszesek számára is, nekik is ugyanúgy most kell megtanulniuk, mit kezdenek az abszolút hatalommal, ahogy nekünk azt, hol és hogy kell őket figyelni. Minden a kormányé, miközben mindenre nyilvánvalóan nem tudnak pénzt adni. Hogy kezelik ezeket az érdekellentéteket? És hétfőtől végleg nem marad kire mutogatni. A teljhatalom teljes felelősséggel is jár, és egy darabig el lehet még szórakozni Simorral és az IMF-fel, de végső soron nem marad kit hibáztani. Nem mondhatják, amit Gyurcsány mondott, hogy jaj, az ellenzék nem engedi a munkát, mert nincs ellenzék. Ha Orbán elkúrja, ő kúrja el. Nincsenek mentségek. És ezt pontosan tudja ő is. Borzasztóan izgalmas hónapok jönnek.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr102337221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása